میلیشیا
میلیشیا | |
---|---|
کنش | |
کشور | ایران |
وفاداری | سازمان مجاهدین خلق ایران |
فرماندهان | |
فرمانده کل | مسعود رجوی |
فرماندهان برجسته | مریم رجوی-اشرف رجوی-موسی خیابانی- محمد ضابطی- |
میلیشیا، به معنی نیروی نظامی پارهوقت پس از انقلابات معاصر وارد فرهنگ مبارزاتی مردم ایران شد. پس از انقلاب ضدسلطنتی مردم ایران، واژهٔ ملیشیا در ایران برای اولین بار توسط سازمان مجاهدین خلق ایران وارد فرهنگ جامعه گردید. روز ۲ آذر ۱۳۵۸ مسعود رجوی تشکیل میلیشیا را اعلام کرد. بعد از انقلاب ضد سلطنتی در ایران در سال ۱۳۵۷ (۱۹۷۹ میلادی) سازمان مجاهدین خلق ایران به طور گستردهای وارد فعالیتهای سیاسی و اجتماعی شد. رهبران سازمان مجاهدین خلق ایران بعد از آزادی از زندانهای شاه تعدادی معدود و انگشتشمار بودند که در رأس آنها مسعود رجوی بود و سالهای زیادی را در زندانهای دیکتاتوری شاه سپری کرده بودند. مجاهدین خلق برای گسترش فعالیتهای خود تشکیل میلیشیا و سازماندهی میلیشیای مردمی را در دستور کار خود قرار دادند. آنها توانستند با سازماندهی نیروهای جوان فعالیتهای گستردهای انجام دهند. طول عمر این مبارزهٔ سیاسی و افشاگرانهٔ هواداران مجاهدین و میلیشیا از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ تا ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ بود. البته فعالیتهای سیاسی میلیشیا مستمرا با حملات نیروهای حامی خمینی مشهور به چماقداران مواجه می شد. در طول این دو سال ونیم تعداد زیادی از میلیشیا مجروح و حتی در اثر جراحات وارده جان خود را از دست دادند. نشریهٔ مجاهد ارگان رسمی سازمان مجاهدین خلق ایران که با ۶۰۰هزار تیراژ در سراسر کشور منتشر میشد، توسط میلیشیای مجاهد خلق به میان مردم برده میشد. همچنین نیروهای میلیشیا با برپایی دکههای و با بحثهای خیابانی؛ کتابها و نشریات سازمان مجاهدین را به فروش میرساندند.
از دیگر فعالیتهای سیاسی میلیشیا در صحنهٔ سیاسی جامعهٔ ایران فعالیتهای گستردهٔ میلیشیا در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای ملی بود.
روز ۲۰ فروردین ۱۳۵۹ میلیشیای مجاهد خلق با یک رژه سراسری در شهرهای مختلف ایران، حضور تشکیلاتی و نظم و انضباط آهنین میلیشیا را به نمایش گذاشت.
در ۳۰ خرداد۱۳۶۰، سازمان مجاهدین خلق ایران برای استیفای حقوق مردم به ویژه آزادیهای مردمی با میلیشیای مجاهد خلق تظاهرات مسالمت آمیز ۵۰۰هزار نفره را در تهران سازمان داد اما پاسداران رژیم به دستور خمینی با به رگبار بستن این تظاهرات یک جنگ گسترده را علیه مجاهدین خلق ایران آغاز کرد. بعد از آن دیگر امکان هر گونه فعالیت سیاسی مسالمتآمیز از بین رفت و به این ترتیب میلیشیای مجاهد خلق وارد دوران مقاومت مسلحانه در مقابل رژیم خمینی شد.
معنی واژهٔ میلیشیا Militia
میلیشیا“ یک نیروی سازمان یافته مردمی (از شهروندان عادی) است که بدون اینکه مانع فعالیتهای تولیدی و کار و تحصیل گردد آنها را با آمادگی و قابلیت دفاع و رزمندگی تمام مردم تلفیق میکند. هدف از تشکیل اینگونه نیروها دفاع یا اجرای قوانین اضطراری یا خدمات شبه نظامی در مواقع اضطراری است و به اینگونه نیروها مزد دائمی داده نمیشود و مدت خدمت رسمی ندارند.
میلیشیا ویکیپدیا
میلیشیا میتواند به صورت تشکیلات نظامی یا شبه نظامی باشد. برخی از مواردی که در آن واژهٔ "militia" استفاده میشود عبارتند از:
- نیروهای درگیر فعالیت یا خدمات دفاعی، برای محافظت از جامعه، قلمرو آن، مالکیت و قوانین.
- حمعیت یک جامعه که توان استفاده از سلاح را در شرایط اضطراری دارند
- یک نیروی مسلح نامنظم که رهبر آن را قادر به کنترل نظامی، اقتصادی و سیاسی بر یک قلمرو فرامنطقه ای در یک حکومت مستقل میکند
میلیشیا فرهنگ نامهٔ کولین
میلیشیا نهاد و یا سازمانی است که همانند یک نیروی نظامی عمل میکند که اعضا و کادرهای آن سرباز نظامی حرفه ای نیستند.[۱]
میلیشیا فرهنگ آکسفورد
یک نیروی نظامی است که از جمعیت شهروندان به منظور ارتقاء ارتش منظم در شرایط اضطراری تشکیل یافتهاست.
همچنین یک نیروی نظامی که درگیر فعالیتهای شورشی یا تروریستی در مخالفت با یک ارتش منظم است.
از اواخر قرن ۱۶میلادی؛ برگرفته شده از واژهٔ لاتین، به معنای واقعی کلمه «خدمات نظامی»، از مایل، milit- «سرباز».[۲]
فرهنگ بریتانیکا
یک سازمان نظامی شامل شهروندان با آموزش نظامی محدود، که برای خدمات در شرایط اضطراری در دسترس است، معمولاً برای دفاع محلی است. در بسیاری از کشورها واژهٔ میلیشیا به گذشتههای بسیار دور برمیگردد. به طور مثال مقدونیه تحت فرماندهی فیلیپ دوم (۳۳۶ سال قبل از میلاد) دارای یک نیروی نظامی میلیشیا از اقوام مختلف در مناطق مرزی بود که میتوانست به ارتش فراخوانده شود. در فرانسه در قرن هجدهم، یک هجدهم از میلیشیا مجبور بودند هر ساله وارد ارتش عادی شوند.[۳]
میلیشیا :آمریکا
در دوران استعمار آمریکا، تمام مردان بیکار که از سن خاصی بودند، اعضای میلیشیا بودند. شهرهای جداگانه میلیشیای مستقل محلی را برای دفاع از خود تشکیل دادند. سال قبل از تصویب قانون اساسی ایالات متحده، مقالات فدرالیست، دیدگاه بنیانگذاران میلیشیا را روشن کرد. قانون اساسی جدید کنگره را قادر به «سازماندهی، تسلیح و نظم و انضباط» این نیروی نظامی ملی و کنترل قابل توجهی در دست دولت، هر دولتی؛ میداند.
امروزه، همانطور که توسط قانون ملیتها ۱۹۰۳ بیان شدهاست، اصطلاح «میلیشیا» عمدتاً به توصیف دو گروه درون ایالات متحده تعلق دارد:
میلیشیای سازمان یافته - شامل نیروهای شبه نظامی دولتی؛ به ویژه، گارد ملی و نیروی دریایی.
میلیشیای غیر سازمان یافته: شامل نیروهای احتیاط. افراد حداقل ۱۷ و زیر ۴۵ سال با قدرت بدنی بالا که عضو نیروی گارد ملی یا نیروی دریایی نباشند[۴]
پیدایی واژهٔ میلیشیا؛ ایران
واژهٔ میلیشیا برای اولین بار توسط سازمان مجاهدین خلق ایران بکار گرفته شد. کاربرد این واژه پیش از آن مرسوم نبود. مسعود رجوی رهبر سازمان مجاهدین خلق ایران ارتش میلیشیا را در ۲ آذر سال ۱۳۵۸ تأسیس کرد. اصلیترین نقش میلیشیا در سالهای بعد از سقوط دیکتاتوری سلطنتی در ایران فعالیتهای تبلیغی و آگاهی بخشی در میان مردم بود. آنها توانستند در مدت زمان بسیار کوتاهی پیام سازمان مجاهدین خلق را به میان مردم ببرند و نقش مهمی در راستای ارتقاء فهم و آگاهی سیاسی مردم داشته باشند.
مفهوم کاربردی میلیشیا
میلیشیا یک نیروی غیر حرفه ای سازمان یافتهاست که میتوانست در کنار تحصیل و کار خود به فعالیتهای سازمانی خود هم پاسخ دهد. انجمنهای دانش آموزی؛ دانشجویی؛ کارگری؛ بازاریان و … علاوه بر کار و مشاغل روزانهٔ خود به عنوان یک نیروی غیر حرفه ای تحت عنوان میلیشیا میتوانست به فعالیتهای سیاسی هم بپردازد.
میلیشیا را باید «حضور نیمهوقت»، «چریک نیمهوقت»، «رزمآور نیمهوقت» یا «فعال نیمهوقت» نامید.
اطلاعیه دربارهٔ میلیشیا در روز ۵ آذر ۵۸ در نشریه مجاهد منتشر شد. هدف میلشیا را «نگاهبانی از دستاوردهای انقلاب و ترویج آگاهی و آزادی» معرفی نمود. در ادامه هم توضیح و تشریحی بود از تاریخچهٔ آن در جنبشهای سیاسی و آزادیبخش در گوشه و کنار دنیا بهعلاوهٔ شیوههای فعالیت و تقسیم وقت برای کار همزمان در کلاس یا کارخانه یا مزرعه بههمراه فعالیت سیاسی، مدنی، اجتماعی و فرهنگی. بنیانگذار و سازماندهنده و تربیت و تعلیم نسل میلیشیا بر عهدهٔ سازمان مجاهدین خلق ایران بود.[۵]
اقتباس واژهٔ میلیشیا در ایران
نبرد کرامه نقطه تحول بزرگی برای جنبش فتح و مقاومت فلسطین به حساب میآید. بعد از جنگ کرامه و عقبنشینی نیروهای نظامی ارتش اسرائیل جنبش الفتح به پیروزی بزرگی دست یافت. این پیروزی موجب سرازیر شدن درخواست عضویت در مقاومت فلسطین به خصوص از طرف روشنفکران و دارندگان مدارک دانشگاهی گردید. جنبش الفتح برای به خدمت گرفتن این نیروی عظیم ملی مردمی آنها را در نهادهای میلیشیا سازماندهی کرد. این نیروها در کنار آموزشهای رزمی و دفاعی میتوانستند به کارهای روزانهٔ خود هم بپردازند. به همین خاطر به آنها چریک نیمه وقت هم گفته میشد. میلیشیا یعنی نیروی رزمندهٔ نیمه وقت که هنوز حرفه ای رزم و نبرد نشدهاست.[۶]
آینده انقلاب ایران و نقش میلیشیا
بعد از پیروزی انقلاب ضد سلطنتی در سال ۱۳۵۷سازمان مجاهدین خلق ایران به مدت ۲ سال و نیم به فعالیت گستردهٔ تبلیغی و سیاسی دست زد. آنها برای پیشبرد اهداف انقلابی در جامعه توانستند با روشهای سیاسی مبارزهٔ خود را به پیش ببرند. در این راستا میلیشیای مردمی نقش تعیینکننده ای درپیاده کردن آن اهداف داشت. من باب مثال وقتی امکانات عمومی تبلیغات (رادیو- تلویزیون وتربیونهای همگانی) دراختیار نیروهای انقلابی گذاشته نمیشد، وامکانات مالی و فنی گستردهای هم وجود نداشت، آنها توانستند از طریق سازماندهی میلیشیایی بهترین واصولیترین تبلیغات را در راستای آگاهی بخشی سیاسی توده ای جامعه داشته باشند.
ضرورت تشکیل میلیشیا
ضرورت سازمان دهی مردمی درشکل میلیشیا از آنجا ناشی میشود که درعین پرداختن به کارها و فعالیتهای سازمانی و روشنگری و ایجاد آمادگیهای لازم و روحیات متناسب با آن فعالیتهای روزمرهٔ تولید ی و اقتصادی و فرهنگی به روال عادی ادامه مییابد و به این ترتیب این آمادگیها لطمه ای به اقتصاد وتولید و مناسبات اجتماعی وارد نمیآورد.
از زمان شکلگیری میلیشیا، فعالیتهای میلیشیا را میتوان در حضور فعال آنان در صحنة مبارزات سیاسی جامعه از قبیل انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای ملی و حفاظت از میتینگهای سخنرانی مسعود رجوی و ستادهای مجاهدین خلق ایران فروش نشریات و کتابهای سازمان مجاهدین خلق جمعآوری کمک مالی فعالیتهای سازندگی و عمرانی در مناطق محروم کشور نام برد. عمدهترین این فعالیتها را در چهار محور میتوان تقسیمبندی کرد:
- فعالیتهای سیاسی میلیشیا
- فعالیتهای تبلیغی میلیشیا
- فعالیتهای عمرانی و سازندگی میلیشیا
- فعالیتهای نظامی میلیشیا
فعالیتهای سیاسی میلیشیا
هر نیروی انقلابی و از جمله میلیشیا درشرایط مختلف نمیتواند صرفاً کار نظامی را پیشه کرده و مبارزه اش را فقط درارتباط با سلاح جامه عمل بپوشاند. از آنجا که اساساً کار نظامی هم با هدف سیاسی صورت میگیرد و رابطه نزدیکی بین کار نظامی و کار سیاسی وجود دارد: میلیشیا نیز بایستی تحرک سیاسی لازم را دررابطه با عملکردهای انقلابی اش و دررابطه با سایر نیروهای اجتماعی و شرایط محیطی پیرامونش و . . . داشته باشد.
نیروهای مردمی میلیشیا باید درتمام زمینهها تحرک و آمادگی و سازمان یافتگی داشته باشند. فعالیت انتخاباتی برای پشتیبانی از یک کاندیدای انقلابی مناسبترین زمینه مبارزه سیاسی میلیشیا درچارچوب یک مبارزه گستردهٔ مردمی است. همان طورکه میلیشیا، درس میخواند و یا درکارخانه تولید میکند، میتواند به موقع هم تحرک سیاسی نشان دهد و به طورارگانیک درارتباطی نزدیک و تنگاتنگ با سازمان انقلابی درمیدان جدید حاضر به مبارزه شود.
میلیشیا کارش را از اواخر تابستان ۵۸ شروع کرد. تکاپوی او ترویج آگاهی و آزادی و دموکراسی و افشای تمامیتخواهان بود که خیال داشت سلطه سیاه خود را تثبیت کند. اینان دختران و پسرانی جوان بودند که یا دانشآموز دبیرستان بودند و یا جوانان غیردانشآموز. معمولاً صبح تا ظهر سر کلاس و کارشان بودند. بعدازظهر که پا به عرصهٔ فعالیت اجتماعی و سیاسی میگذاشتند، چهرهٔ کوی و برزن و کوچه و خیابان و میدانهای شهر هم تغییر میکرد و جلوهای نو به خود میگرفت. با اینان چهرهای از ایران را میدیدی که هرگز هیچ نسلی از بازماندگان مشروطه و دورهٔ مصدق و سن و سال دارهای آن موقع ایران، ندیده بودند. خاطرههای سیاسی و اجتماعی آنها اصلاً چنین تصاویری از شهرها و روستاها را قد نمیداد: نسلی جوان، شورمند، پرانگیزه، پرتکاپو، خلاق، صمیمی، منضبط، با شخصیت، شکیبا، مؤمن به آزادی و عاشق عدالت برای همگان.[۷]
فعالیتهای میلیشیا در مدارس
اولین هستهٔ میلیشیا از طرف سازمان مجاهدین خلق ایران دربین دانش آموزان شکل گرفته و تشکیل شد و به تدریج دربین قشرها مختلف خلق گسترش پیداکرد. دانش آموزان مدارس در کنار درس و تحصیل میتوانستند به فعالیتهای سازمانی هم بپردازند. آنها در خیابانها و یا سر چهارراهها دکههای کتاب و یا فروش نشربه برپا میکردند. همچنین برای سازمان کار بهتر اقدام به تشکیل انجمنهای مدارس هم کرده بودند. عمده فعالیتهای این انجمنها تبلیغ سازمان مجاهدین خلق ایران و شناساندن اهداف آن در میان دانش آموزان بود.
فعالیتهای میلیشیا در دانشگاهها
دانشگاهها و مراکز علمی یکی دیگر از مهمترین مکانهای فعالیتهای سیاسی میلیشیا بود. برگزاری جلسات و کلاسهای مختلف ایدئولوژیک در دانشگاهها توسط میلیشیا سازماندهی و اجرا میشد. برگزاری کلاسهای شعائر و عاشورا فلسفهٔ آزادی توسط موسی خیابانی در مسجد دانشگاه تهران یکی از این فعالیتها است. این کلاسها گام بسیار مهمی در شناساندن مبانی ایدئولوژیک سازمان مجاهدین خلق ایران به نسل جوان بود. شرکت کنندگان در این جلسات طیفهای گستردهای از دانشجویان و اساتید دانشگاهها و روحانیون بودند.
میلیشیا در اولین دور انتخابات ریاست جمهوری
در جریان اولین دور انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۵۸ میلیشیا نقش مهمی در شناساندن کاندیداتوری مسعود رجوی به عنوان کاندیدای نسل جوان داشت. آنها در یک جنگ سیاسی و تبلیغی فشرده توانستند مردم جامعه را با اهداف انقلابی مسعود رجوی برای ریاست جمعهوری آیندهٔ ایران آگاه سازند.
انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۵۸ اجرا گردید. این انتخابات فرصتی حساس به دست آمده برای آمادگی میلیشیا بود که بتواند با تحرک سیاسی لازم وبا معرفی کاندیدای مطلوب نسل جوان نقش روشنگرانه و تأثیرگذار خود را در روند سیاسی جامعه نشان دهد. حضورفعال میلیشیای سازمان یافته مردمی درصحنه مبارزات انتخاباتی زمینههای تشکیل یک جبهه و ثقل انقلابی را درجامعه فراهم کرد. تیمهای میلیشیائی مسئولیت انتقال پیام و برنامهٔ انقلابی ”کاندیدای مجاهدین خلق “ مسعود رجوی را بعهده داشتند. این فعالیت پراتیک برای میلیشیا یک جنگ سیاسی دشوار بود. در ۲سال و نیم مبارزهٔ افشاگرانه که فاز سیاسی نامیده میشود سازمان مجاهدین خلق ایران از رسانههای تبلیغی و عمومی محروم بودند. آنها نمیتوانستند پیام و حرفهای خودشان را از طریق تلویزیون یا رادیو و حتی تریبون آزاد به گوش مردم جامعه برسانند. این رسالت به عهدهٔ میلیشیا بود. برجستهترین ویژگی میلیشیا در این فعالیتها نظم و انضباط تشکیلاتی و آهنین آنها بود. آنها با اتکاء بر انتخاب آگاهانه و مشتاقانهٔ خود حاضر بودند کشته شوند اما درمقابل حمله و هچوم پاسداران عکس العمل نشوند. آنها ۲ سال و نیم مبارزهٔ سیاسی را بدون کوچکترین خدشه در اصول انضباط تشکیلاتی طی کردند.
رژهٔ میلیشیا
میلیشیای هوادار سازمان مجاهدین خلق ایران در روز چهارشنبه بیستم فروردین ماه به دعوت انجمن دانشجویان مسلمان دانشگاه تهران با برگزاری یک رژهٔ بزرگ از دانشگاه تهران تا مقابل سفارت آمریکا قدرت و توان تشکیلاتی خود را به نمایش گذاشت. زمین چمن دانشکاه تهران وبرخی خیابانهای اطراف زمین از هزاران نفر میلیشیای دانش آموز، دانشجو، کارگر، کارمند، بازاری و سایر قشرها خلق که از محلات محتلف تهران آمده بودند موج میزد. رژهی واحدهای منظم میلیشیا که صف طویلی را تشکیل میداد، همراه با حرکات نظامی و نیز خواندن سرودهای مجاهدین خلق مردم نظاره گر را که در اطراف خیابانها بودند غرق در شادی کرده بود
حفاظت از میتینگها
طی ۲ سال و نیم فعالیت سیاسی سازمان مجاهدین خلق ایران جلسات و میتینگهای بسیاری را در شهرهای ایران برگزار کرد. در اکثر این میتینگها که مسعود رجوی سخنرانی میکرد میلیشیا عهدهدار حفاظت و امنیت این میتینگها بود. آنها با زنجیر انسانی در اطراف محوطهٔ میتینگها مانع حمله و هجوم نیروهای حاکمیت رژیم خمینی به مردمی میشدند که برای شرکت در این میتینگها آمده بودند. در برزگترین میتینگ مجاهدین که مسعود رجوی تحت عنوان چه باید کرد؟ سخنرانی میکرد نیروهای میلیشیا در اطراف استادیوم امجدیه مانع ورود نیروهای رژیم خمینی میشدند. انضباط تشکیلاتی و آهنین میلیشیا مانع هرگونه عکس العمل در قبال ضربات پاسداران میشد. آنها میخواستند تا جاییکه امکان فعالیت سیاسی و مسالمت آمیز وجود دارد برای افشای ماهیت ارتجاعی حاکمیت بهره ببرند. حتی نه تنها به قیمت کتک خوردن بلکه به قیمت فدا کردن خود. در این روز میلیشیای مجاهد خلق مصطفی ذاکری جان خود را از دست داد.
فعالیتهای تبلیغی میلیشیا
فروش نشریهٔ مجاهد خلق
نشریه مجاهد ارگان رسمی سازمان مجاهدین خلق ایران بود. این نشریه با تیراژ ۶۰۰ هزار نسخه در ایران به چاپ میرسید که در تاریخ ایران بیسابقه بود. این نشربه به سرعت جای خود را در صحنهٔ سیاسی و اجتماعی ایران باز کرد و به ارگانی کارآمد جهت تبلیغ خطوط و مواضع انقلابی مجاهدین و افشای سیاستهای ارتجاع حاکم تبدیل میشود. نشریهٔ مجاهد به مهمترین نشریهٔ سیاسی کشور تبدیل شده بود آنهم در شرایطی که انتشار آن از جانب رژیم ممنوع اعلام گردیده بود که به صورت مخفیانه چاپ و توزیع میشد. توزیع و فروش نشریه مجاهد در سراسر ایران بر عهدهٔ میلیشیا بود. نشریهٔ مجاهد در شرایطی چاپ و توزیع میشد که هر روز ستادهای تبلیغی و میتینگهای مجاهدین خلق ایران مورد هجوم و حمله قرار میگرفت. در شرایط نظامی و پلیسی و سرکوب مسئولیت تدوین و چاپ و توزیع نشریهٔ مجاهد بر دوش میلیشیا بود که نشریه ی مجاهد را بتوانند به اقصی نقاط ایران برسانند.
کلاسهای تبین جهان
کلاسهای تببین جهان توسط مسعود رجوی هر هفته در روزهای جمعه در مسجد دانشگاه صنعتی شریف برگزار میشد. برگزاری و حفظ نظم و امنیت این جلسات تماماً بر عهدهٔ میلیشیا بود. مسعود رجوی در این کلاسها مبانی اسلام انقلابی و توحیدی را در مقابل اسلام ارتجاعی آموزش میداد. این کلاسها ۱۰ هزار نفر شرکت کننده داشت که شامل اساتید دانشگاهها دانشجویان رشتههای مختلف دانش آموزان و دیگر قشرها مختلف جامعه بود. بلافاصله بعد از این کلاسها متون این سخنرانی توسط میلیشیا تایپ شده و در جزوات مختلف به اقصی نقاط ایران ارسال میشد. به طوریکه طی یک هفته (تا جلسهٔ بعدی) این سخنرانی به صورت کتاب و یا جزوه و حتی فیلم ویدئو در دسترس مردم قرار میگرفت.
مسعود رجوی در این کلاسها که به طور منظم در روزهای جمعه تشکیل میشد مبانی توحیدی اسلام و تبیین فلسفی توحید را آموزش میداد. کلاسهای تبیین جهان نقطهٔ عطفی در فهم جهان و هستی از دیدگاه توحیدی بود. مسعود رجوی با مقایسهٔ مکاتب مختلف جهان؛ اسلام انقلابی را بطور علمی تبیین میکرد. این کلاسها دیدگاهها و نقطه نظرات عقیدتی و ایدئولوژیک و سیاسی سازمان مجاهدین خلق ایران را روشن میکرد.
فعالیتهای عمرانی میلیشیا
میلیشیای مجاهد خلق در کنار فعالیتهای تحصیلی خود به کارهایی از قبیل کمک در مناطق محروم؛ تشکیل انجمنهای محلات برای کمک مردم بی بضاعت؛ کمک در روستاها و مزارع؛ کمک به جمعآوری اعانه و دیگر کارهای عمرانی در مناطق روستایی و شهری میپرداخت. ناصر محمدی یکی از میلیشیایهای جوان است که در انجمن میثاق در سال ۱۳۵۹ توسط پاسداران جان باخت.
فاز نظامی
سرفصل ۳۰ خرداد ۱۳۶۰
بعد از ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ هرگونه راه مبارزهٔ مسالمت آمیز در مقابل رژیم خمینی بسته شد و سازمان مجاهدین وارد مرحلهٔ رویارویی نظامی با حاکمیت شد. از این پس میلیشیای مجاهد خلق یک نیروی مدافع نبود که در مقابل ضربات و شلیک پاسداران سکوت کند. در فردای ۳۰ خرداد دادستانی انقلاب تعدادی از میلیشیای مجاهد خلق را که در راهپیمایی مسالمت آمیز مردم تهران دستگیرشده بودند را حتی بدون اظهار هویت به جوخهٔ تیرباران سپرد و تصاویر آنها را در روزنامهٔ اطلاعات به چاپ رساند. هر روز دههاو صدها میلیشیا اعدام میشدند و در گورهای جمعی دفن میشدند. هر روز خانههای تیمی میلیشیا مورد حمله قرار میگرفت. میلیشیا با تمام توان به مقابله برمیخواست. یا کشته میشد و یا دستگیر میشد. زندان اوین پذیرای روزانهٔ هرازان میلیشیا بود. طی مدت نزدیک به ۳ دهه از شروع فاز نظامی تقریباً ۱۲۰ هزار تن از میلیشیاها جان خود را از دست داده بودند. (کتاب لیست شهدا) بزرگترین و مهیبترین قتلعام میلیشیا در سال ۱۳۶۷ صورت گرفت که طی چند ماه بیش از ۳۰ هزار میلیشیا در سراسر ایران به دار آویخته شدند. بسیاری از این میلیشیاها دورهٔ محکومیت خود را تمام کرده بودند.
حماسهٔ ۵ مهر ۱۳۶۰
میلیشیای مجاهد خلق در ۵ مهر ۱۳۶۰ یکبار دیگر قدرت تشکیلاتی و فرمان پذیری خود را به اثبات رساند. در شرایطی که امکان هیچ تجمع و یا فعالیتی وجود نداشت و خانههای تیمهای میلیشیاها مورد حملات مسلحانه قرار میگرفت میلیشیا بار دیگر به خیابانها ریختند و شعار شاه سلطان ولایت مرگت فرا رسیده را سر دادند. در این روز مشروعیت سیاسی خمینی به کلی از میان رفت و خط سرنگونی نظام خمینی به خط سیاسی روز تبدیل شد.
کتاب شهیدان مقاومت
کتاب شهیدان مقاومت حاوی اسامی شهدای میلیشیای مجاهد خلق است که تا به الان به دست آمدهاست.
پانویس
- ↑ فرهنگ نامه کولین
- ↑ فرهنگ آکسفورد
- ↑ فرهنگ بریتانیکا
- ↑ آمریکا
- ↑ نشریهی مجاهد - اطلاعیهی دربارهی میلیشیا ۵ آذر ۱۳۵۸
- ↑ دانشنامه اسرائیل
- ↑ وبسایت سازمان مجاهدین خلق ایران