مهران اکرمی

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مهران اکرمی
مهران اکرمی؛4.JPG
مهران اکرمی
زادروز۲۲ بهمن ۱۳۶۸
تکاب
درگذشت۲۳ اسفند ۱۴۰۲
زندان سقز
علت مرگشکنجه شدن توسط نیروهای امنیتی
آرامگاهآرامستان تکاب

مهران اکرمی، (متولد ۲۲ بهمن ۱۳۶۸، تکاب – درگذشته ۲۳ اسفند ۱۴۰۲، سقز) یکی از ورزشکاران معترض بود که در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی دستگیر شد و در زیر شکنجه جان خود را از دست داد. مهران اکرمی ورزشکار حرفه‌ای در رشته‌ی تکواندو بود و چندین عنوان و مدال کشوری و استانی در کارنامه‌ی ورزشی خود داشت و در مسابقات جهانی ترکیه نیز مقام سوم را کسب کرده بود. مهران اکرمی روز شنبه ۲۱ آبان‌ماه در جریان اعترضات سراسری ۱۴۰۱، توسط نیروهای اطلاعات شهرستان سقز دستگیر شد و به‌مدت ۱۶ ماه در بازداشتگاه اطلاعات سقز محبوس و بلاتکلیف بود. او در بازداشتگاه اطلاعات شهرستان سقز به‌شدت شکنجه شده و مورد ضرب‌وشتم مأموران قرار گرفته بود، به‌طوری که هر دو کلیه‌ی او ناگهان از کار افتاده و او را به بیمارستان خمینی منتقل کرده بودند. او هم‌چنین از ناحیه سر و صورت جراحات زیادی برداشته بود و از ناحیه‌ی گوش و دهان و بینی دچار خونریزی شده بود. مهران اکرمی سرانجام پس از ۱۶ ماه بلاتکلیفی، در روز سشنبه ۲۳ اسفندماه ۱۴۰۲، در زیر شکنجه‌ی نیروهای اطلاعات شهرستان سقز جان باخت. پیکر مهران اکرمی در روز پنجشنبه ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۲، به خانواده‌اش تحویل داده شد و در همان روز نیز پیکر او تحت تدابیر شدید امنیتی در آرامستان شهرستان تکاب خاکسپاری گردید. مهران اکرمی دوازدهمین شهروند کُرد بود که در زیر شکنجه‌ی نهادهای امنیتی جان خود را از دست داد.

زندگی ورزشی

مهران اکرمی
مهران اکرمی

مهران اکرمی فرزند ابراهیم و متولد ۲۲ بهمن ۱۳۶۸، و اهل شهرستان تکاب بود.[۱]

او ورزشکار حرفه‌ای در رشته‌ی تکواندو بود و چندین عنوان و مدال کشوری و استانی در کارنامه‌ی ورزشی خود داشت.[۲]

مهران اکرمی هم‌چنین در مسابقات جهانی ترکیه مقام سوم را کسب کرده بود.[۳]

دستگیری و شکنجه

مهران اکرمی روز شنبه ۲۱ آبان‌ماه در جریان اعترضات سراسری ۱۴۰۱، توسط نیروهای اطلاعات شهرستان سقز دستگیر شد و به‌مدت ۱۶ ماه در بازداشتگاه اطلاعات سقز محبوس و بلاتکلیف بود. خانواده‌ی مهران اکرمی در طول این مدت، بسیار تلاش کردند که با گذاشتن وثیقه فرزندشان را به طور موقت آزاد کنند، اما نهادهای امنیتی هربار مانع‌تراشی کردند و مانع آزادی موقت او شدند. مهران اکرمی پیش از این نیز به دلیل فعالیت‌های سیاسی دستگیرشده بود.

مهران اکرمی در بازداشتگاه اطلاعات شهرستان سقز به‌شدت شکنجه شده و مورد ضرب‌وشتم مأموران قرار گرفته بود، به‌طوری که هر دو کلیه‌ی او ناگهان از کار افتاده و او را تحت تدابیر شدید امنیتی به بیمارستان خمینی منتقل کرده بودند. خانواده‌ی مهران اکرمی وقتی به ملاقات او در بیمارستان رفتند، دیدند که دو نفر از مأموران امنیتی در اتاقی که مهران بستری بود مستقر شده‌اند و هر دو دست و یکی از پاهای او را نیز به تخت بسته‌اند.

جان باختن در زیر شکنجه

مزار مهران اکرمی
مزار مهران اکرمی

مهران اکرمی سرانجام پس از ۱۶ ماه بلاتکلیفی، در روز سشنبه ۲۳ اسفندماه ۱۴۰۲، در زیر شکنجه‌ی نیروهای اطلاعات شهرستان سقز جان باخت.

روز پنجشنبه ۲۵ اسفندماه، از سوی اداره‌ی اطلاعات سقز به خانواده‌ی مهران اکرمی اطلاع داده شد که مهران جان خود را از دست داده است و برای تحویل‌گیری پیکر او اقدام کنید. هنگامی که خانواده‌ی مهران اکرمی برای تحویل گرفتن پیکر فرزندشان به زندان مرکزی شهرستان سقز مراجعه کردند، به آن‌ها گفته شد که جسد او در بیمارستان خمینی است و خانواده مهران نیز به آن‌جا مراجعه کردند.

یکی از نزدیکان خانواده‌ی مهران اکرمی در این‌باره گفته است:

«خانواده پس از مراجعه به بیمارستان خمینی متوجه شده‌اند که پیکر مهران جهت کالبدشکافی به پزشک قانونی منتقل شده و تحویل پیکر را منوط کرده‌اند به امضا برگه‌ای توسط پدر مهران که در آن آمده بود جواب کالبد شکافی یک سال دیگر به آن‌ها تحویل داده خواهد شد.»

مهران اکرمی چند روز در بیمارستان بستری بود و پس از انجام موفقیت‌آمیز دیالیز، مأموران اطلاعات او را به بازداشتگاه برگرداندند، اما مجدداً تحت شکنجه قرار گرفت و ۳ ساعت بعد در زیر شکنجه جان خود را از دست داد.

آثار شکنجه

خانواده‌ی مهران اکرمی با هر زحمتی بالاخره موفق به مشاهده‌ی پیکر او شدند و دیدند که پشت سر مهران شکسته شده و بالای ابرو سرش نیز جراحات و زخم‌های شدیدی وجود دارد و هم‌چنین از ناحیه‌ی گوش و دماغ و دهان نیز دچار خونریزی شده است.

مراسم خاکسپاری

پیکر مهران اکرمی در روز پنجشنبه ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۲، به خانواده‌اش تحویل داده شد و در همان روز نیز پیکر او تحت تدابیر شدید امنیتی در آرامستان شهرستان تکاب خاکسپاری گردید.

نهادهای امنیتی حتی پس از جان باختن مهران اکرمی، از تحویل دادن گوشی، کیف پول و وسایل شخصی مهران خودداری کردند و آن‌ها را به خانواده‌اش پس ندادند.[۲]

اطلاعیه شورای ملی مقاومت

بلیبورد مهران اکرمی در خیابان زادگاهش
بلیبورد مهران اکرمی در خیابان زادگاهش

شورای ملی مقاومت ایران در روز ۲۷ اسفندماه ۱۴۰۲، با صدور اطلاعیه‌ای جان باختن مهران اکرمی در زیر شکنجه‌ی مأموران امنیتی را محکوم کرده و به تشریح برخی مسائل پیرامون آن پرداخته است. در این اطلاعیه آمده است:

«جان باختن مهران اکرمی زندانی قیام ۱۴۰۱ در سقز در اثر شکنجه و ممانعت از ورود خانواده شهیدان به خاوران

خودکشی ۱۱ زندانی در سه هفته به خاطر فشار زندانبانان

فراخوان به بازدید هیئت تحقیق بین‌المللی از زندانهای ایران و تحقیق درباره جان باختن مهران اکرمی

مهران اکرمی۳۲ ساله از زندانیان قیام ۱۴۰۱ روز ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ در اثر شکنجه‌های وحشیانه دژخیمان، در بازداشتگاه اطلاعات سقز جان باخت. او در مسابقات بین‌المللی در تکواندو مقام سوم را به دست آورده بود. وی که در آبان ۱۴۰۱ در جریان قیام مردم دستگیر و در بازداشتگاه اطلاعات سقز محبوس بود، هفته گذشته توسط دژخیمان به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و به دلیل از کار افتادن هر دو کلیه به بیمارستان منتقل شد، اما قبل از بهبود به بازداشتگاه برگردانده شد و در همان‌جا جان باخت.

پیکر مهران اکرمی روز پنج‌شنبه ۲۴ اسفند توسط خانواده‌اش در فضای بشدت امنیتی و حضور مأموران اطلاعاتی، در زادگاهش در تکاب به خاک سپرده شد. آثار شکنجه در پیکر مهران به‌وضوح دیده می‌شد. از ناحیه پشت سر دچار شکستگی شده و بالای ابرو و سرش جراحات شدید برداشته و از ناحیه بینی و گوش و دهان خونریزی داشت.

در یک تحول دیگر جمعه ۲۵ اسفند، نیروهای سرکوبگر از ورود خانواده شماری از زندانیان سیاسی اعدام شده در قتل‌عام ۶۷، به گورستان خاوران جلوگیری کردند. آن‌ها می‌خواستند طبق سنت همیشگی در جمعه آخر سال ۱۴۰۲ سر مزار عزیزانشان بروند.

از سوی دیگر در فاصله ۲۸ بهمن تا ۲۲ اسفند ۱۴۰۲، دست‌کم ۱۱زندانی، به دلیل فشارهای شدید و اذیت و آزارهای وحشیانه زندانبانان دست به خودکشی زدند. شاهین گله‌داری، امیر شهبازی، حسن عمرپور و اشکان عثمان‌نژاد در زندان ارومیه، محمد زین‌الدینی و عبدالصمد ریگی در زندان زاهدان، محمد کمیل زندخانی در ایلام، حسین جلالی در زندان شیراز، مصیب رئیسی یگانه در زندان اوین، سهیل حق بین در زندان لاکان رشت و احمد کردبچه در زندان خورین

مقاومت ایران خواهان تحقیق مستقل بین‌المللی در مورد چگونگی جان باختن مهران اکرمی می‌باشد و بار دیگر بر ضرورت بازدید هیئت حقیقت‌یاب بین‌المللی از زندان‌های ایران و دیدار با زندانیان به‌ویژه زندانیان سیاسی تاكید می‌كند.

دبیرخانه شورای ملی مقاومت ایران

۲۷ اسفند ۱۴۰۲ (۱۷ مارس ۲۰۲۴)»[۴]

بازداشت اقوام

خانم «هتاو اکرمی» دختر عموی مهران اکرمی در روز ۱۱ خردادماه ۱۴۰۳، توسط نیرهای امنیتی با خشونت در شهرستان بوکان بازداشت شد. خانم هتاو اکرمی که در خارج از کشور سکونت دارد، برای دیدار با بستگانش به بوکان بازگشته بود. او پس از این‌که در حساب اینستاگرام خود پست‌های انتقادی از حکومت جمهوری اسلامی منتشر نموده و خواهان دادخواهی خون پسر عمویش شده، بازداشت گردیده بود. گروهی از نیروهای امنیتی اداره اطلاعات شهرستان بوکان با چندین خودرو به خانه‌ی خانم اکرمی هجوم برده و او را با خشونت بازداشت نموده و وسایل شخصی و الکترونیکی وی را هم ضبط کردند. هم‌چنین حساب اینستاگرامی خانم اکرمی نیز توسط نهادهای امنیتی بسته شد. خانم هتاو اکرمی در روز ۴ تیرماه ۱۴۰۳، با گذاشتن وثیقه‌ی ۶ میلیار تومانی از زندان آزاد گردید.[۱]

جان‌باختگان تحت شکنجه در کردستان

بر اساس اسناد ثبت‌شده از سوی سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو»، مهران اکرمی دوازدهمین شهروند معترض کُرد بود که پس از دستگیری در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، زیر شکنجه‌ی نهادهای امنیتی رژیم ایران جان خود را از دست داده است. پیش از این نیز معترضانی مانند رامین فاتحی اهل محله‌ی سنه سنندج، اسماعیل دزوار اهل شهرستان سقز، سامان قادرپور اهل شهرستان اشنویه، محمد عبداللهی اهل شهرستان ایلام، امید حسینی اهل سنندج، شادمان احمدی اهل شهرستان دهگلان، شهریار عادلی اهل شهرستان سردشت، هیمن امان اهل شهرستان بوکان، محمد حاجی رسول‌پور اهل شهرستان بوکان، برزین حمزه‌زاده (۱۶ ساله) اهل سردشت و شیرزاد احمدی‌نژاد اهل شهرستان بوکان؛ پس از دستگیری توسط نهادهای امنیتی در زیر شکنجه جان خود را از دست داده‌اند.[۲]

منابع