ایرانپدیا:تحقیق دستاول ممنوع
این صفحه یکی از سیاستهای ایرانپدیا است. این سیاست در نزد عدهٔ زیادی از ویرایشگران مقبولیت دارد و تفاهم بر آن است که همهٔ کاربران ملزم به پیروی از آناند. قبل از انجام هر گونه تغییری در این صفحه میبایست بر روی آن اجماع شده باشد. |
این صفحه در یک نگاه:
|
ایرانپدیا تحقیق یا تفکرات دستاول را انتشار نمیدهد این شامل موارد زیر میشود: حقایقی که هنوز چاپ نشدهاند، استدلالها، گمانهزنیها، ایدهها، هرگونه تحلیل بهچاپنرسیده از دادههای خام، و همچنین کنار هم گذاشتن مطالب چاپشده به گونهای که در کنار همدیگر دیدگاه خاصی را پیش برده که هیچکدام از آن منابع بهتنهایی و بهوضوح از آن دیدگاه حمایت نکنند. به عبارت دیگر، ایرانپدیا محلی برای چاپ نظرها، تجربیات، یا استدلالهای شما نیست. نقل از منابع و اجتناب از تحقیق دستاول پیوندی ناگسستنی با هم دارند: برای نشان دادن اینکه شما مشغول انجام تحقیق دستاول نیستید، واجب است که مطلبتان را به منابع معتبری ارجاع دهید که مستقیماً دربارهٔ موضوع مورد بحث صحبت بکنند و مستقیماً و بدون ابهام اطلاعات ارائهشده در مقاله را آنگونه که نوشته شدهاست تأیید کنند.
ایرانپدیا:تحقیق دستاول ممنوع یکی از سه سیاست محتواییِ اصلیِ ایرانپدیا است. دو سیاست دیگر ایرانپدیا:دیدگاه بیطرف و ایرانپدیا:تأییدپذیریاند. این سه سیاست به کمک هم نوع و کیفیت مطالب قابلقبول در فضای نام اصلی را مشخص میکنند؛ بنابراین، آنها را نباید جدا از یکدیگر بررسی و تفسیر کرد. ویراستاران باید سعی کنند که خود را با هر سهٔ آنها آشنا کنند. این سه سیاست غیرقابل مناقشه و تغییرند. یعنی اجماع کاربران یا هیچ سیاست دیگری نمیتواند آنها را تحتالشعاع قرار دهد یا برتر از آنها بنشیند.
سیاستهای ایرانپدیا |
---|
استانداردهای مقاله |
همکاری با دیگران |
تحقیق دستاول چیست
تحقیق دستاول اصطلاحی کاربردی در ایرانپدیا است و به مطالبی در مقالهها که هنوز توسط مراجع نامدار و معتبر منتشر نشده اشاره میکند. در اینجا یعنی نظریهها، دادهها، دعاوی، مفاهیم و استدلالها و دیدگاههای منتشر نشدهاست. تحقیق دستاول همچنین شامل اصطلاحسازیهای چاپنشده و هرگونه تحلیل یا ترکیب مطالب چاپشده به نحوی که به نظر آید که در راستای پیشبرد موضع خاصیاست، میشود. مطالبی که به مقالهها افزوده میشود باید مستقیماً و واضحاً توسط مراجع یاد شده در مقاله تأیید شود.
نکته: استفاده از منبع اولیه الزاماً به معنی تحقیق دست اول نیست.
منابع
تحقیقی که شامل جمعآوری و مرتب کردن مطالب از منابع موجود است، در صورتی که با سیاستهای ایرانپدیا سازگار باشد، تشویق میشود؛ به این کار «تحقیق بر پایه منابع» گفته میشود، و جهت نوشتن یک دانشنامه ضروری است؛ ولی مواظب باشید که فرای آنچه در منابع آمده را ذکر نکنید، یا آنها را از طُرُقی که مقصود منبع نبوده به یکدیگر مرتبط نکنید. نقل مطالب بدون توجه به محتوای کلی آن نیز مجاز نیست. بصورت خلاصه، به آنچه منابع گفتهاند بچسبید.
اگر در مورد موضوعی، هیچ منبع معتبر شخص سومی موجود نیست، ایرانپدیا نباید در آن مورد مقالهای داشته باشد.
منابع معتبر
هر مطلبی که به چالش کشیده شود، یا احتمال به چالش کشیده شدن آن باشد، لازم است که توسط یک منبع معتبر حمایت شود. مطالبی که برای آنها منبع معتبر نتوان یافت تحقیق دست اول به حساب میآیند. تنها راهی که میتوانید نشان دهید که ویرایش شما تحقیق دست اول نیست ارائهٔ منبع چاپشده معتبری است که شامل مطالب یکسان است. حتی اگر مطالب شما منابع خوبی داشته باشند، اگر آنها را به گونهای استفاده کنید که مستقیماً و بدون ابهام آنچه به آنها نسبت میدهید را ذکر نکرده باشند، نوشته شما تحقیق دست اول به حساب میآید.
منابع اطمینانپذیر منابع معتبر چاپشدهای هستند که فرایند قابل اطمینانی را برای چاپ طی کردهاند. معمولاً نویسندگانشان مُعْتََمِد تلقی میشوند و در زمینهٔ مورد بحث صاحب صلاحیتند. میزان اطمینانپذیری یک منبع بستگی به شرایط دارد. آنچه در مبحثی قابل اطمینان است، ممکن است در مبحثی دیگر چنین نباشد. به طور کلی معتمدترین منابع ژورنالهای دارای بازبینی دقیق مطالب،کتابهای چاپ شده توسط انتشارات دانشگاهی، روزنامههای معروف کثیرالانتشار، مجلهها و ژورنالهای چاپ ناشران، معتبرند. چیزی که میان همهٔ اینها مشترک است، فرایندی است که مطلب از زمان نوشته شدن تا تأیید برای چاپ طی میکند. به عنوان یک قاعدهٔ سرانگشتی هرچقدر تعداد افرادی که در بررسی واقعیتها و امور حقوقی و قضایی و تدقیق در نوشتارها دخیلند بیشتر باشد منبع معتبرتر است. مطالبی که خود چاپ کردهاند معمولاً قابلاطمینان به حساب نمیآیند. لیکن استثناءهایی هم وجود دارد که آنها را میتوانید در این بخش بیابید.
استفاده از منابع
جملات یک مقاله باید به منابع اثباتپذیر ارجاع داده شده باشد. جملات مقالات ایرانپدیا عموماً نباید بر بخشهایی از منبع که ناواضح، متناقض یا بر اشارات گذرا آن بنا شود. اگر بخشی از منبع به چند طریق خوانده یا تفسیر میشود، یا باید منبع دقیقاً ذکر شود، یا اینکه از آن اجتناب شود. زمانی که بحثی طولانی در یک منبع را خلاصه میکنید، آن خلاصه باید بازتاب دهنده خلاصه نویسنده باشد. استنتاج هایی که دقیقاً در متن به آنها اشاره نشده یا بصورت واضحی بیان نشدهاند، مستقل از اینکه منبع چه باشد، باید اجتناب شود. بسیار مهم است که از منابعی استفاده کنید که به موضوع مورد بحث مربوط باشند، و هنگام بازنویسی به معنی جملات آنگونه که در داخل متن و در کنار جملات دیگر معنی میدهند، توجه کنید.
ترکیب چاپنشدهٔ مطالب چاپشده
کنار هم گذاشتن و ترکیب زمانی اتفاق میافتد که یک ویرایشگر منابع مختلف را بگونهای کنار هم قرار میدهد که به نتیجهای جدید که در هیچکدام از منابع نیامدهاست میرسد. به طور مشابه از ترکیب کردن بخشهای مختلف یک منبع برای رسیدن به نتیجهای که در آن منبع نیامدهاست پرهیز کنید. حتی اگر مطالب توسط منابع معتبر چاپ شده باشند، نباید بگونهای در کنار هم چیده شوند که باعث ایجاد تحقیق دست اول شود. به عنوان مثال تحقیق دست اول هنگامی که منابع به صورت واضح به نتیجه یکسانی نرسیده باشند، یا اینکه به موضوع مقاله مربوط نباشند اتفاق میافتد. خلاصه کردن منابع بدون تغییر معنی آن تحقیق دست اول نیست، بلکه ویرایشگری خوب است. بهترین روش نوشتن مقالات در ایرانپدیا این است که اطلاعات را از منابع معتبر جمع کرده و آنها را از زبان خودمان بازنویسی کنیم، ولی باید به قصد اولیه نویسندگان وفادار ماند، و هر ادعا را به منبعی که به صورت آشکار آن ادعا را میکند نسبت داد.
ارجاع به خودتان
این سیاست ایرانپدیا ویرایشگران متخصص را از اضافه کردن اطلاعاتشان به ایرانپدیا نهی نمیکند، ولی آنها را از استفاده از اطلاعات شخصی شان بدون ارجاع به منابع شان نهی میکند. اگر ویرایشگری نتایج تحقیقش را توسط انتشارات معتبری چاپ کرده، میتواند آن موضوع را به صورت سوم شخص وارد کرده و به آن منبع ارجاع بدهد مشروط به اینکه در حین انجام این کار به سیاست دیدگاه بیطرف وفادار بماند.
عکسهای دستاول
به خاطر قوانین حق تکثیر شماری از کشورها و رابطهٔ آن با تألیف یک دانشنامهٔ آزاد، تعداد تصاویر عرصهٔ عمومی قابل استفادهٔ ما نسبتاً اندک است. تصاویر، نقاشیها و عکسهای ویراستاران ایرانپدیا این جای خالی را پر میکند و ویکینویسان تشویق به گرفتن عکس و کشیدن نگارهها و تصاویر و بارگذاری و انتشار آنها تحت مجوز مستندات آزاد گنو یا سایر مجوزهای آزاد، برای پربارتر کردن مقالهها، میشوند. عکسهای تولید شده توسط کاربران ایرانپدیا مصداق تحقیق دست اول به حساب نمیآیند تا زمانی که نظرات و استدلالهای جدیدی ارائه نمیکنند. به عبارت دیگر عکسها نباید پیش برنده دیدگاهی که خود تحقیق دست اول به حساب میآید باشند.
تصاویری که مصداق تحقیق دست اول هستند نباید در ایرانپدیا استفاده شوند. دستکاری ویراستاران در عکسها به منظور مخدوش کردن واقعیات یا مواضعی است که عکس نشان میدهد قابل قبول نیست. اگر چنین شود و دستکاری در عکس ارزش دانشنامهای آن را زیر سؤال ببرد باید نامزد حذف شود. عکسهایی که تحقیق دستاول محسوب میشوند به هیچ وجه نباید بارگذاشته شوند.