مرکز اسلامی هامبورگ

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۳ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۲۵ توسط Rah (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مرکز اسلامی هامبورگ
مرکز اسلامی هامبورگ.JPG
مکانشهر هامبورگ آلمان
هدف‌هاتبلیغ بنیادگرایی اسلامی

مرکز اسلامی هامبورگ، یا مسجد هامبورگ، با هدف ایجاد نهادی برای تجمع و انجام فرائض دینی مسلمانان در آلمان غربی در اواخر مرجعیت بروجردی، بنا شد. مسجد هامبورگ در زمان محمدرضا پهلوی طی سالهای ۱۹۶۱ تا سال ۱۹۶۵ با هزینه ۲ میلیون مارک ساخته شد و بزرگترین مسجد شیعه در اروپا بود که گنجایش ۱۵۰۰ نفر را دارد. این مرکز که تاسیس آن به پیش از وقوع انقلاب ۵۷ برمی‌گردد، عملا تبدیل به مرکز صدور افکار بنیاد‌گرایانه جمهوری اسلامی و سر پلی برای پول‌شویی و جابجایی نیروهای تروریستی و نیابتی ایران شده بود. رؤسای این مرکز اسلامی همواره از ایران به آلمان اعزام می‌شدند. محمد بهشتی از سران جمهوری اسلامی و محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین ایران از جمله رؤسای مشهور این مرکز بودند. در سال‌های اخیر، مخالفان ایرانی گزارشاتی مبنی بر جاسوسی و فعالیت‌های نامطلوب این مرکز را گزارش کرده و خواهان بسته شدن آن بودند. طبق گزارشات نهادهای امنیتی آلمان این مکان «مستقیما دستورهای جمهوری اسلامی ایران» را پیش می‌برد. این مرکز اما با رد اتهام‌ها تاکید دارد که یک موسسه خیریه فرهنگی و مستقل است. پس از ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران ایران در سال ۱۳۹۸، مراسم یادبود او در مسجد امام وابسته به مرکز اسلامی هامبورگ برگزار شد.

نام قاسم سلیمانی در فهرست افراد تحریم‌شده اتحادیه اروپا قرار داشت و برپایی این مراسم با اعتراض‌هایی در آلمان مواجه شد. سرانجام این اعتراض‌ها موجب شد که مرکز اسلامی هامبورگ از هیات اجرایی شورای جوامع اسلامی هامبورگ کنار گذاشته شود. رسانه‌های آلمان در آن زمان با انتشار گزارش‌هایی به نقل از مراکز امنیتی آن کشور درباره مرکز اسلامی هامبورگ نوشتند که حکومت ایران از این مرکز برای «پیشبرد سیاست‌ صدور انقلاب اسلامی استفاده می‌کند.»

وزارت کشور آلمان فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ (IZH) و سازمان‌های تابعه آن را به اتهام ترویج ایدئولوژی‌های اسلامی و افراطی از جمله حرف‌های علی خامنه‌ای و همچنین به علت حمایت از گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان تا اطلاع بعدی ممنوع کرد. و تمام اموال و دارایی‌های آن، از جمله مسجد آبی مصادره و تحت کنترل وزارت کشور آلمان قرار گرفتند. علاوه بر مرکز اسلامی هامبورگ که شامل یکی از قدیمی‌ترین مساجد آلمان است که به خاطر نمای بیرونی به «مسجد آبی» معروف است، فعالیت ۵۳ نمایندگی آن در فرانکفورت، مونیخ و برلین نیز ممنوع اعلام شد. گفته می‌شود در نتیجه این اقدام آلمان چهار مسجد شیعیان بسته خواهد شد.

رسانه‌های آلمان همچنین گزارش داده‌اند که مرکز اسلامی هامبورگ شکایتی را در دادگاه اداری فدرال علیه ممنوعیت این نهاد مطرح کرده است. این مرکز در تلاش برای بازگشایی مجدد مسجد آبی است. در حال حاضر، ده‌ها تن در روزهای پنجشنبه و جمعه مقابل این مسجد برای برگزاری نماز تجمع می‌کنند.

در آخرین تحول روز پنجشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۳ وزارت امور داخلی هامبورگ با ابلاغ حکم اخراج محمدهادی مفتح، رئیس مرکز اسلامی هامبورگ، به او ۱۴ روز مهلت داد تا خاک آلمان را ترک کند. مفتح حداکثر تا روز ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۳ مهلت دارد خاک آلمان را ترک کند، در غیراین صورت با اخراج به ایران مواجه خواهد شد. مفتح اجازه ورود مجدد به آلمان و اقامت در این کشور را نخواهد داشت. مفتح در تابستان ۲۰۱۸ مدیریت مرکز اسلامی هامبورگ را بر عهده گرفت و تا زمان تعطیلی و توقیف اموال این مرکز، این مسئولیت را برعهده داشت. به گفته سازمان "حفاظت از قانون اساسی" این روحانی ۵۷ ساله نماینده رسمی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در آلمان بوده است.[۱]

سرویس اطلاعات فدرال (BND) همچنین در یک گواهی رسمی اطمینان یافت که مفتح در اوایل دهه ۱۹۹۰ در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خدمت کرده است.[۲]

محمدهادی مفتح به عنوان مدیر این مرکز، نقشی کلیدی در فعایت‌های آن ایفا کرده است. اخراج او بخشی از تلاش‌های آلمان برای مقابله با نفوذهای خارجی است که به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی این کشور شناخته می‌شوند. اندی گروته، سناتور امور داخلی ایالت هامبورگ گفت بعد از ممنوعیت مرکز اسلامی هامبورگ، این اقدام یک "گام منطقی و ضروری" است. مرکز اسلامی هامبورگ در منطقه آلستر این شهر سال‌ها تحت نظارت وزارت امنیت داخلی ایالت هامبورگ قرار داشت. [۳]

تاریخچه مسجد هامبورگ

تصویر هوایی مرکز اسلامی هامبورگ.JPG
تصویر هوایی مرکز اسلامی هامبورگ

سال ۱۳۳۲ ایرانیان مقیم هامبورگ پیشنهاد تاسیس مسجدی را برای عبادت به آیت‌الله بروجردی می‌دهند.

بروجردی ضمن موافقت مبلغ ده‌ هزار تومان معادل ۶ هزار مارک آن روزگار کمک می‌کند و بدنبال آن جمعی از بازرگانان اقدام به جمع‌آوری پول برای احداث این مسجد می‌کنند. در سال ۱۳۳۰ میرزا ابوالقاسم محمدی گلپایگانی از جانب بروجردی مامور نظارت بر پیشرفت احداث مسجد می‌شود.

طرح مرکز اسلامی هامبورگ در اواخر دهه ۱۹۵۰ با هدف روشنگری درباره دین اسلام و به خصوص آیین تشیع به جریان افتاد و ساختمان آن با کمک مالی شماری از بازرگانان، ایرانیان مقیم آلمان و حکومت پهلوی با حمایت مرجعیت وقت شیعه در قم در اوایل دهه ۱۹۶۰ با هزینه ۲ میلیون مارک تکمیل شد.

عملیات ساخت مرکز اسلامی هامبورگ در زمینی به مساحت بیش از ۴ هزار مترمربع در ۲۴ بهمن ۱۳۳۶ آغاز شد، اما ساختمان این مرکز مذکور، تا پایان عمر بروجردی در سال ۱۳۴۰ به پایان نرسید. مرکز اسلامی هامبورگ توسط «محمد‌ حسینی بهشتی» در سال ۱۳۴۴ تاسیس شد.[۴]

پس از انقلاب در ایران، این مرکز به عنوان یکی از اماکن وابسته به حکومت جمهوری اسلامی ایران شهرت یافت.

زمین مسجد در کنار دریاچه آلستر هامبورگ توسط یکی از تجار خریداری می‌شود و مهندس حسین لرزاده به همراه یک شرکت آلمانی طرح احداث مسجد را اجرا می‌کنند.

با پیشرفت کار مسجد به پیشنهاد حاج حسن ولادی رئیس هیئت مدیره ساخت مسجد اولین امام جماعت از طرف آقای بروجردی به نام شیخ محمدتقی محققی لاهیجی به آلمان اعزام می‌شود.

پس از محققی محمدحسینی بهشتی اعزام می‌شود و مسجد امام علی و اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان اروپا بوسیله او راه‌اندازی می‌شود.

این انجمن در زمان انتقال خمینی به پاریس فعالیت تبلیغاتی بسیاری در جهت سمت‌گیری حوادث آینده ایران به نفع خمینی انجام می‌دهد.

بنای قبلی مسجد مورد اعتراض مردم و شهرداری هامبورگ بود و نام اولیه این مرکز مسجد جامع ایرانیان بود که تکمیل عملیات ساختمانی مسجد و هم تغییر نام مسجد به مرکز اسلامی هامبورگ توسط بهشتی انجام می‌شود.

این اقدام بهشتی با مخالفت کنسولگری حکومت پهلوی در آلمان روبه‌رو گردید. بهشتی، جزوه‌هایی را در مرکز اسلامی هامبورگ حول موضوع وحدت مسلمانان تهیه و توزیع می‌کرد.

برگزاری جشن میلاد پیامبر اسلام (ص) و انتشار دعوت‌نامه برای شرکت تمام مسلمین در این جشن در مرکز اسلامی از دیگر اقدامات بهشتی بود. و به نام کمک به مردم فلسطین به جمع‌آوری کمک‌های مالی می‌پرداخت.

بهشتی در مدت اقامت در آلمان گزارش فعالیت‌های خود را برای مراجع تقلید ارسال می‌کرد. گزارش‌های ساواک از نامه‌نگاری‌های متعدد با مرتجع‌ترین روحانیون از جمله محمدتقی فلسفی و محمدتقی مصباح یزدی و... حکایت دارد که در آنها اشاراتی به وضع دانشجویان ایرانی و مسلمانان هامبورگ شده است.

پس از بهشتی از دهه پنجاه تا به امروز افرادی چون محمد مجتهد شبستری، سیدمحمد خاتمی، محمد مقدم، محمدباقر انصاری، سید رضا حسینی‌نسب، سید عباس قائم‌مقامی، رضا رمضانی گیلانی و محمدهادی مفتح مسئولیت این مرکز را بر عهده داشتند.

حمله پلیس به مرکز اسلامی هامبورگ

تصویر روزنامه بیلد آلمان از تهاجم پلیس به مسجد هامبورگ

بامداد روز چهارشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۳، نیروهای پلیس آلمان به مرکز اسلامی هامبورگ و سایر مراکز اسلامی وابسته به آن حمله کردند و وزارت کشور آلمان نیز، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ و مراکز زیرمجموعه آن در شهرهای فرانکفورت، مونیخ و برلین را به دلیل پیروی از “اهداف اسلام‌گرایانه تندرو” ممنوع کرده است.

مرکز اسلامی هامبورگ مظنون است که علیه نظم مصرح در قانون اساسی و برخلاف ایده تفاهم بین‌المللی فعال بوده و در نتیجه شامل شرایط تحقیق در مورد ممنوعیت طبق بند۲ ماده ۹ قانون اساسی و ماده ۳ بند۱ قانون انجمن‌ها است.

روزنامه بیلد آلمان روز ۳مرداد نوشت: بامداد امروز چهارشنبه، پلیس آلمان به ۲مرکز اسلامی وابسته به رژیم ایران در هامبورگ و برلین یورش برد.

بیلد با عنوان «اکنون دولت آلمان علیه پیام نفرت‌پراکنی آخوندها در آلمان اقدام می‌کند» نوشت: یک نیروی بزرگ پلیس به مسجد امام علی در خیابان بیرونی هامبورگ حمله کرد. همزمان، وزارت کشور فدرال مرکز اسلامی هامبورگ که این مسجد را اداره می‌کند، ممنوع کرد و آن را «افراطی» نامید.

بیلد افزود: بازرسان در همان زمان در برلین حمله کردند. یک مسجد در منطقه نوی‌کلن Neukölln و در مجموع ۵۳ملک در ۸ایالت فدرال بازرسی شدند که ۳۰مورد آن تنها در هامبورگ بود...

ادامه فعالیت‌های مسجد هامبورگ

فعالیت‌های تبلیغی مشابه با مرکز اسلامی هامبورگ، همچنان در منطقه‌ای دیگر مهدیه طه در برامفلد ادامه دارد. مهدیه طه، ظاهری شبیه خانه دارد و پشت نمای ساده آن، یک مرکز بنیادگرا و اهداف سیاسی جمهوری اسلامی پنهان شده است.” این مهدیه توسط یک تاجر به نام «مهدی تهرانی» تاسیس شده است که قبلا یک فروشگاه مد لوکس در مرکز شهر هامبورگ داشت. او در سال ۲۰۱۳ به همراه دیگر شیعیان ساکن هامبورگ، انجمنی را به ریاست خودش تاسیس کرد که مهدیه طه را اداره می‌کند.

نیروهای پلیس آلمان بامداد روز چهارشنبه ۳ مرداد ماه به مرکز اسلامی هامبورگ و نیز سایر مراکز اسلامی وابسته به آن در ده ایالت این کشور، حمله کردند.

همزمان وزارت کشور آلمان فعالیت این نهادها را ممنوع و در بیانیەای اعلام کرد: «مرکز اسلامی هامبورگ [معروف به مسجد آبی]، نظم قانون اساسی جمهوری فدرال آلمان را نقض کرده و تحریک‌های ضدیهودی و ضداسرائیلی را گسترش می‌دهد. علاوه بر این، اعضای این مرکز پیش‌تر از اقدامات خشونت‌آمیز سازمان‌های تروریستی مانند حماس تمجید کرده و از سازمان‌های تروریستی ممنوع‌شده‌ای مانند حزب‌الله هم حمایت کرده‌اند.»

هجوم پلیس آلمان در بامداد بیست و چهارم ژوئیه (۳ مرداد) به مرکز اسلامی هامبورگ (IZH) و اعلام ممنوعیت آن از سو نانسی فزر، وزیر کشور آلمان اعلام شد، این انجمن، “به عنوان بازوی صادر شده  تهران عمل می‌کند. این مرکز ایدئولوژی انقلاب ایران را به طور تهاجمی و مبارزه‌جویانه ترویج می‌دهد.”

با این حال ماموران پلیس، به مهدیه طه وارد نشدند، در حالی که این مکان نیز یک سرپل برای عناصر جمهوری اسلامی است.

سال‌هاست که تهرانی در پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی این مهدیه، ویدیوهایی از بازدیدهای ملاها منتشر می‌کند. از جمله آن‌‌ها می‌توان به بازدید یک واعظ معروف از ایران به نام عبدالامیر صادقی اشاره کرد که به طور مکرر به هامبورگ سفر می‌کند.

این مبلغ شیعه که با سیاستمداران عالی‌رتبه رژیم ایران در ارتباط است دست‌کم از سال ۲۰۱۸ میلادی به طور منظم در هامبورگ حضور داشته و در مهدیه طه سخنرانی کرده است.

مهدی تهرانی در گفتگو با رسانه‌آلمانی RTL ضمن تایید این که چندین بار صادقی را به هامبورگ دعوت کرده، می‌گوید که این واعظ “صرفا یک واعظ معتدل است” و از ارتباط او  با سپاه پاسداران اطلاعی ندارد.”

با این حال، تصاویر به دست آمده از سوی رسانه‌های آلمانی حاکی از آنند که مهدی تهرانی در گذشته برای نماز به مسجد آبی می‌رفته و در فیسبوک نیز یک عضو ارشد مرکز اسلامی هامبورگ در فهرست دوستان تهرانی قرار دارد.

در ادامە برخورد و ممنوعیت فعالیت مرکز بزرگ اسلامی ایران در هامبورگ و شاخەهای وابستە بە آن در سراسر آلمان، نصیر نیک‌نژاد، امام جماعت مرکز اسلامی برلین، در فرودگاه برلین متوقف و اجازه ورود بە آلمان بە وی دادە نشدە است.

روزنامه بیلد آلمان بە نقل از رسانه‌های ایران در این‌بارە گزارش کردە کە نصیر نیک‌نژاد در حالی کە همراه با خانواده خود از تعطیلات یک ماهه بازمی‌گشت، توسط ماموران امنیتی در فرودگاه برلین متوقف و اجازه خروج از فرودگاه بە وی دادە نشدە است. بە همین دلیل او مجبور بە ترک آلمان شدە است.

بیلد می‌نویسد، محافل امنیتی آلمان نصیر نیک‌نژاد، امام جماعت مرکز اسلامی برلین وابستە بە جمهوری اسلامی را "خطری برای امنیت و نظم عمومی" این کشور می‌دانند.

وزارت کشور آلمان همزمان اعلام کرد، این نهادها "یهودی‌ستیزی تهاجمی" و "دشمنی عمیق با اسرائیل" را تبلیغ می‌کنند و همچنین "ایدئولوژی اسلام‌گرایی تمامیت‌خواه را که توسط حکومت ایران نمایندگی می‌شود، بسط و گسترش می‌دهند."

وزارت کشور آلمان روز چهارشنبه ۲۴ ژوئیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: «مرکز اسلامی هامبورگ (معروف به مسجد آبی)، نظم قانون اساسی جمهوری فدرال آلمان را نقض کرده و تحریک‌های ضدیهودی و ضداسرائیلی را گسترش می‌دهد. علاوه بر این، اعضای این مرکز پیش‌تر از اقدامات خشونت‌آمیز سازمان‌های تروریستی مانند حماس تمجید کرده و از سازمان‌های تروریستی ممنوع‌شده‌ای مانند حزب‌الله هم حمایت کرده‌اند.»

وزیر کشور آلمان در توضیحات تکمیلی در خصوص مرکز اسلامی هامبورگ گفت: «ما امروز مرکز اسلامی هامبورگ را که اسلام افراطی و ایدئولوژی تمامیت‌خواهی را ترغیب می‌کرد، تعطیل کردیم.»

رسانه های آلمان اعلام کردند نیروهای پلیس از بامداد امروز با یورش به مرکز اسلامی هامبورگ ( ⁧ مسجد آبی⁩ یا مسجد امام علی) و نیز همه مراکز اسلامی وابسته به جمهوری اسلامی فعالیت آنها را ممنوع اعلام کردند.

وزیر کشور آلمان در بیانیه‌ای اعلام کرد مدارک جمع‌آوری‌شده در تحقیقات “ظن‌های جدی را به حدی تأیید کرد که ما دستور ممنوعیت را صادر کردیم.”

وزارت کشور آلمان اعلام کرد که به دلیل این ممنوعیت، چهار مسجد شیعیان در آلمان بسته خواهند شد و دارایی های مرکز اسلامی هامبورگ نیز در حال مصادره است.

‏نانسی فیزر افزود: مرکز اسلامی هامبورگ ایدئولوژی اسلام‌گرای افراطی و تمامیت‌خواه را در آلمان ترویج می‌دهد و زیرمجموعه‌های آن همچنین از تروریست‌های حزب‌الله حمایت می‌کنند.

‌وزارت کشور آلمان اعلام کرد که «مرکز اسلامی هامبورگ» و نهادهای تابعه آن را به دلیل پیروی از اهداف اسلام‌گرایانه تندرو ممنوع کرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، علاوه بر «مرکز اسلامی هامبورگ» مستقر در هامبورگ، که شامل یکی از قدیمی‌ترین مساجد آلمان با نمای فیروزه‌ای معروف است، زیرگروه‌های آن در فرانکفورت، مونیخ و برلین نیز ممنوع شدند. در نتیجه، به گفته وزارت کشور آلمان، چهار مسجد شیعیان در این کشور تعطیل خواهد شد.

نهاد اطلاعاتی هامبورگ پیش از این و در سال ۲۰۱۹ در گزارشی اعلام کرده بود حدود ۳۰ مسجد و مرکز فرهنگی در آلمان به گروه حزب‌الله لبنان وابستگی دارند.

اسناد تروریسم مرکز اسلامی هامبورگ

بر اساس یک گزارش، پس از ممنوعیت فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ (معروف به مسجد آبی)، بازرسان ارتباطات گسترده‌ این مرکز را با حکومت جمهوری اسلامی در ایران کشف کردند.

مجله "اشپیگل" با استناد به اسناد محرمانه وزارت کشور آلمان نوشته که محمدهادی مفتح، رئیس مرکز اسلامی هامبورگ (IZH)، در تماس مستمر با علی خامنه‌ای بوده است. خامنه‌ای همچنین دستور کار او را تهیه کرده است.

همچنین شواهدی مبنی بر ارتباط این مرکز با گروه حزب‌الله در لبنان نیز وجود دارد. شبه نظامیان این گروه تروریستی از مرکز اسلامی هامبورگ "حمایت مالی و مشاوره" دریافت کرده‌اند.

وزارت کشور آلمان سندی ۲۲۰ صفحه‌ای از فعالیت‌های مرکز اسلامی هامبورگ (معروف به "مسجد آبی") را در اختیار مجله اشپیگل قرار داده است که نشان می‌‌دهد این مرکز چگونه در ارتباط تنگاتنگ با حکومت ایران بوده و از گروه تروریستی حزب‌الله حمایت می‌کرده است.

بازرسان چت‌های واتس‌اپ بین مفتح و مهدی مصطفوی، قائم‌مقام معاونت ارتباطات و امور بین‌الملل دفتر رهبر جمهوری اسلامی را یافته‌اند که نشان می‌دهد این دو از پایان سال ۲۰۲۱ تا پایان سال ۲۰۲۳ بیش از ۶۵۰ بار با یکدیگر پیام مبادله کرده‌اند.

مصطفوی در این چت‌ها دستورالعمل‌هایی را با جزئیات به مفتح می‌داده است. از جمله گاه درباره "پیام‌های خامنه‌‌ای برای زائران آلمانی‌زبان" در سال ۲۰۲۳ یا در مورد محور فعالیت‌های این مرکز در سال ۲۰۲۴. مصطفوی همچنین مضمون تبلیغات ضداسرائيلی را برای مفتح می‌فرستاده است.

چند روز پس از حمله تروریستی هفتم اکتبر حماس به اسرائیل با حدود ۱۲۰۰ قربانی، دفتر انقلاب در تهران توصیه‌هایی برای چگونگی تبلیغات درباره ‌آنچه رخ داده را برای مرکز اسلامی هامبورگ می‌فرستد.

"محور مقاومت اسلامی هیچ وسیله‌ دیگری برای متوقف کردن" اسرائيل نداشته، حمایت از این حمله به عنوان عاملی برای تغییر اسرائيل نسبت به گذشته و تجلیل از "جنگی طولانی در تمام سطوح، چه از نظر سیاسی و چه نظامی برای تحقق اهداف نهایی" از جمله توصیه‌ها برای این تبلیغات است.

در این اسناد در کنار نام رئیس مرکز اسلامی هامبورگ مهر شخصی "رهبر انقلاب" برای حمایت مالی از حوثی‌های یمن دیده می‌شود که نشان می‌دهد آنجا بازوی مستقیم ماموریت‌های برون‌مرزی رژیم ایران است.

بازرسان همچنین مدارکی دال بر ارتباط مستقیم و نزدیک مرکز اسلامی هامبورگ با حزب‌الله لبنان را یافته‌اند. از جمله این‌که یک شیخ حزب‌الله که مسئول "روابط خارجی" آن است، از جریان سفرهایش در آلمان گزارش داده. او در سال ۲۰۱۶ از کمک‌های مالی و مشاوره‌ای جمهوری اسلامی از این گروه قدردانی کرده است.

دو سال بعد، او از "شرکت در جلسات منظم مرکز امام علی" نوشته است که نام مسجد آبی در هامبورگ است. بازرسان در تلفن‌های همراه مفتح و دیگر مسئولان این مرکز شماره تلفن تعدادی دیگر از نمایندگان حزب‌الله را نیز پیدا کرده‌اند.

اسناد محرمانه نشان می‌دهد که ظاهراً نمایندگان حزب‌الله و مرکز اسلامی هامبورگ پروژه‌ای برای ساخت یک مسجد در شهر هانوفر آلمان را داشته‌اند.

به گفته وزارت کشور آلمان، مسئول روابط خارجی سازمان تروریستی حزب‌الله نقش قابل توجهی در برنامه‌ریزی پروژه این مسجد را داشته است و مشکلات اجرایی باید به حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله گزارش داده می‌شد.[۵]

تاریخچه برخورد با مرکز اسلامی هامبورگ

در ۲۵ آبان ۱۴۰۲، ۸۰۰ پلیس به این مرکز و انجمن‌های وابسته به آن در چندین ایالت آلمان یورش بردند و اسناد، رایانه‌ها، تلفن‌های همراه و مقادیر زیادی پول نقد را ضبط کردند.

مرکز اسلامی شهر هامبورگ، وابسته به جمهوری اسلامی ایران، سه دهه است زیر نظارت اداره اطلاعات و امنیت داخلی آلمان قرار دارد.[۶]

محمدهادی مفتح رئیس مرکز اسلامی هامبورگ و نماینده مستقیم علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی در این مرکز در آبان‌ماه سال ۱۴۰۱، در اوج اعتراضات سراسری در ایران، از آلمان اخراج شد.

پیش از آن نیز سلیمان موسوی‌فر، معاون رئیس مرکز اسلامی هامبورگ، حکم اخراج خود از این کشور را دریافت کرده بود. علت اخراج او نیز حمایت از «سازمان‌های شبه‌نظامی شیعه افراطی» و نیز «سازمان‌های تروریستی» عنوان شده بود.

اداره امنیت داخلی هامبورگ سال ۲۰۲۱ اعلام کرده بود که به اسنادی دست یافته‌ که نشان می‌دهند مسجد «آبی» یا مسجد «امام علی» که همان مرکز اسلامی هامبورگ است، «مرکز مستقیم فعالیت‌های جمهوری اسلامی ایران» در آلمان بوده و از «ساختارهای محلی حزب‌الله» که فعالیت آن در آلمان ممنوع شده، پشتیبانی می‌کند.

وزیر کشور آلمان روز ۲۵ آبان سال گذشته نیز از یورش صدها پلیس این کشور به «مرکز اسلامی هامبورگ» و پنج گروه وابسته به آن خبر داد، اما در آن عملیات کسی دستگیر نشد.

عملیات یادشده پلیس آلمان در شش ایالت از ۱۶ ایالت این کشور، از جمله هامبورگ، نیدرزاکسن، هسن، برلین، بادن-وورتمبرگ و نوردراین-وستفالن با جست‌وجو در املاک «مرکز اسلامی هامبورگ» انجام شد.

دلیل یورش قبلی پلیس به «مرکز اسلامی هامبورگ» و پنج گروه وابسته به آن، «ارتباط مشکوک» حزب‌الله، گروه شیعی مورد حمایت ایران، با گروه حماس اعلام شده است.

آلمان فعالیت‌های گروه افراطی حماس و سازمان‌های مرتبط با آن را در پی حمله مرگبار ۷ اکتبر ۲۰۲۳ که توسط این گروه اسلام‌گرا در اسرائیل انجام شد، ممنوع کرده است.

اتحادیه اروپا و آمریکا گروه حماس را گروهی تروریستی قلمداد می‌کنند.

در کنار مرکز اسلامی وابسته به جمهوری اسلامی در هامبورگ، مرکز مشابه دیگری هم در شهر فرانکفورت نگاه مقام‌های امنیتی را به‌سوی خود کشانده است.

با آغاز اعتراض‌های «زن زندگی آزادی» در پاییز ۱۴۰۱، ایرانی‌های ساکن فرانکفورت هم در همبستگی با آن اعتراضات، در برابر سرکنسولگری جمهوری اسلامی و مرکز فرهنگ اسلامی این شهر اقدام به تظاهرات و تحصن کردند. آن‌ها در حرکت‌های اعتراضی دامنه‌دار خود همواره از دولت ایالتی هسن خواهان بسته شدن این دو مرکز بودند.

منابع