نیروی قدس سپاه پاسداران

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سپاه قدس
نیروی قدس سپاه پاسداران

نشان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
کنش
وفاداری علی خامنه‌ای
نقش عملیات برون مرزی سپاه پاسداران
فرماندهان
فرمانده قاسم سلیمانی


نیروی قدس سپاه پاسداران نام نیروی برون مرزی سپاه پاسداران است. پس از جنگ هشت ساله با عراق و بحثهایی که بر سر سرنوشت سپاه بود از جمله تصمیماتی که گرفته شد اضافه کردن بخش پنجمی به سپاه به نام «نیروی قدس» بود. ۴ بخش قبلی عبارت بودند از نیروی هوایی، دریایی و زمینی و نیروی چهارم «مقاومت بسیج».

نیروی قدس سپاه پاسداران در داخل ایران مسئول امنیت در بخشهای نظامی و غیرنظامی، حفاظت افراد، سرکوب قیامهای مسلحانه (کردها، ناآرامیهای داخلی) و در خارج از ایران مسئول حمایت از جنبشهای اسلامی، اجرای عملیات ترور و تأمین تجهیزات مورد نیاز آن، تهیه کننده دانش تکنولوژی برای سلاحهای ABC (اتمی، بیولوژیکی و شیمیایی) و تکنولوژیهای پرتابی (موشک) و خرید قطعات لازم و تهیه نمونه سلاح‌ها مورد نیاز است. اغلب گروه‌های تروریستی و شبه نظامی چون حشدالشعبی و عصائب اهل حق در عراق، جنبش انصارالله در یمن، حزب‌الله لبنان، حماس در فلسطین، الشباب در سومالی و بعدها حیدریون، فاطمیون و زینبیون در سوریه توسط نیروی قدس تأمین می‌شوند. بودجه‌ی نیروی قدس هر سال میلیاردها دلار برآورد می‌شود. در سال ۹۶ مجلس ایران مبلغ دو هزار میلیارد تومان را به عنوان بودجه افزوده در طرحی با نام «مقابله با اقدامات تروریستی آمریکا» به نیروی قدس اختصاص داد.[۱]

اولین فرمانده نیروی قدس پاسدار احمد وحیدی بود. احمد وحیدی برای راه‌اندازی نیروی قدس قدیمی‌ترین و مجرب‌ترین کادرهای اطلاعات سپاه و نیروی قرارگاه رمضان را جدا کرده و به نیروی قدس منتقل نمود. وی هم‌چنین کلیه قرارگاه‌هایی که در سپاه فعالیت برون‌مرزی داشتند را به نیروی قدس منتقل کرد. محسن رضایی فرمانده کل سپاه پاسداران درباره‌ی نیروی قدس در بدو تأسیس آن گفت:

هدف ما از ایجاد نیروی قدس تشکیل «ارتش بین‌الملل اسلامی» است. نیروی قدس نمایندگانی در سفارتخانه‌های رژیم ایران که به حوزه‌ی مأموریتش مربوط می‌شود، مانند عراق، سودان، اتریش و آلمان و… دارد. هماهنگی بین نیروی قدس و وزارت اطلاعات در سطح فرمانده قدس با وزیر اطلاعات و معاونت اطلاعات قدس با معاونت اطلاعات خارجی وزارت اطلاعات انجام می‌شود. نیروی قدس تا به حال پیشبرد صدها عملیات ترور مخالفان رادر خارج ایران بر عهده داشته است. همچنین جنگ در سوریه، کشتار اهل سنت و کوچ اجباری آن‌ها، جنگ در فلسطین، یمن کشورهای حاشیه خلیج فارس از فعالیت‌های آن بوده است.

فرماندهی نیروی قدس

احمد وحیدی فرمانده سابق نیروی قدس
احمد وحیدی فرمانده سابق نیروی قدس

نیروی قدس تحت کنترل خامنه‌ای و مجری تصمیم‌های اوست. این امر تحت نظارت ستاد فرماندهی کل نیروهای مسلح انجام می‌شود. رئیس این ستاد سرلشکر پاسدار محمدحسین باقری است که مستقیماً تحت امر ولی فقیه است. مأموریتهای نیروی قدس توسط فرماندهی کل سپاه پاسداران ابلاغ می‌شود. اولین فرمانده نیروی قدس، احمد وحیدی بود که از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۶در این سمت قرار داشت. فرمانده سابق نیروی قدس، قاسم سلیمانی بود که پس از مرگ وی اسماعیل قاآنی جای او را گرفت. معاون او سرتیپ پاسدار ربیعی است. پاسدار ربیعی رئیس ستاد نیرو نیز می‌باشد. وی هماهنگیهای نزدیکی با وزارت اطلاعات دارد و در مهمترین جلسات نیز شرکت می‌کند.

هدفها و مأموریتهای نیروی قدس

هدف‌ها مأموریت‌های نیروی قدس بصورت زیر است:

الف - تبلیغ و هدایت جریانات قشری در کشورهای مختلف و به‌خصوص کشورهای اسلامی

ب - جذب، آموزش و سازمان دادن و لجستیک «هواداران انقلاب اسلامی» و جنبشهای «اسلامی» و گروه‌های موسوم به حزب‌اللهی در خارج ایران

معاونت آموزش این نیرو مسئولیت آموزش سیاسی - ایدئولوژیک، نظامی و هم‌چنین سازماندهی در تیمهای ترور را به‌عهده دارد. به‌همین خاطر از ابتدای تأسیس نیروی قدس معاونت آموزش یکی از جدی‌ترین و فعالترین بخشهای این نیرو بوده‌است. معاونت آموزشی سپاه قدس علاوه بر نقاط مختلف ایران، مراکز آموزشی خود را در بسیاری از کشورهای خارجی از جمله سودان، لبنان و بوسنی راه‌اندازی کرده است. نیروی قدس و وزارت اطلاعات در هماهنگی با وزارت خارجه ترتیباتی می‌دهند تا افراد عضوگیری شده به‌طور مخفیانه به ایران وارد و خارج شوند. بسیاری از آنها از طریق کشورهای واسط و با پاسپورتهایی که ایران در اختیار آنها قرار می‌دهد وارد ایران می‌شوند. این افراد با همین پاسپورت به کشور واسط بازمی‌گردند و از آنجا با پاسپورتهای دیگر به مقصد مورد نظر خود حرکت می‌کنند. از اواخر سال74 جمهوری اسلامی به منظور این‌که امکان آموزش تعداد بیشتری از این افراد را فراهم کند و همین‌طور از لو رفتن این نفرات در جریان رفت و آمد به ایران جلوگیری کند، به تربیت مربیانی پرداخت که بتوانند آموزشهای لازم را در مراکزی که جمهوری اسلامی در کشورهای دیگر از جمله لبنان، بوسنی و سودان راه انداخته‌است، منتقل کنند.

ج- کسب اطلاعات به‌ویژه اطلاعات نظامی و استراتژیک

د- ترور مخالفان نظام و نویسندگان و ناشران و سیاستمدارانی که با رژیم آخوندی ضدیت دارند در همکاری وزارت اطلاعات

ه- تشکیل «سپاه» انقلاب اسلامی در کشورهای مختلف مانند سپاه ۹بدر برای عراق و سپاه بوسنی و سپاه ترکیه (سپاه پنجم) و سپاه لبنان (سپاه هفتم) و سپاه آفریقا و سپاه سودان و…

ستاد و قرارگاه‌های نیروی قدس

ستاد نیروی قدس در تهران در پادگان کاظمی در نزدیکی ستاد مشترک سپاه واقع است.

قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس

نیروی قدس دارای ۴ قرارگاه فرماندهی اصلی در مناطق مرزی است که فعالیتهای اطلاعاتی و عملیاتی آن را در مناطق مختلف مرزی ایران با کشورهای همسایه هدایت می‌کنند:

سپاه یکم نیروی قدس (عراق)

سپاه یکم نیروی قدس دارای یک قرارگاه فرماندهی برای عراق است. نام آن قرارگاه رمضان به فرماندهی سرتیپ پاسدار احمد فروزنده است.ستاد فرماندهی این قرارگاه در تهران و دارای سه قرارگاه نیز در استانهای همجوار با عراق است:

  • قرارگاه نصر در شمال (نقده) به فرماندهی سرتیپ پاسدار محمود فرهادی
  • قرارگاه ظفر در غرب (کرمانشاه) به فرماندهی سرتیپ پاسدار عبیداوی
  • قرارگاه فجر در جنوب (اهواز) به فرماندهی سرتیپ پاسدار عبدالرضا بیات

سپاه دوم نیروی قدس (پاکستان)

سپاه دوم نیروی قدس برای پاکستان تشکیل شده است. این سپاه یک قرارگاه فرماندهی به نام «نبی‌اکرم» در زاهدان به فرماندهی سرتیپ پاسدار شیبانی دارد

سپاه سوم نیروی قدس (ترکیه و آذربایجان)

سپاه سوم نیروی قدس برای ترکیه و آذربایجان تشکیل شده است. این سپاه یک قرارگاه فرماندهی به نام قرارگاه «حمزه» در ارومیه دارد. این قرارگاه برقراری ارتباط با گروه‌های کرد مخالف ترکیه و هم‌چنین سرکوب اکراد در داخل ایران و انجام عملیات تروریستی علیه گروه‌های کرد ایرانی در داخل عراق را برعهده دارد. هم‌چنین ارتباط با کشورهای آذربایجان بر عهده سپاه سوم نیروی قدس است. قرارگاه‌های فعلی و تاکتیکی آن در استان اردبیل و تبریز واقع شده‌است.

سپاه چهارم نیروی قدس ( افغانستان و آسیای میانه)

سپاه جهارم قرارگاه فرماندهی برای افغانستان و آسیای میانه - قرارگاه «انصار» در مشهد. این قرارگاه در شهرهای زابل، میرجاوه، بیرجند و تایباد دارای قرارگاه‌های تابعه می‌باشد. پاسداران در افغانستان تحت فرماندهی این قرارگاه می‌باشند.

سپاه پنجم نیروی قدس (ترکیه)

سپاه پنجم قرارگاه فرماندهی برای ترکیه: اجرای عملیات تروریستی ویژه و سازماندهی تیمهای مخفی تروریستی در داخل ترکیه را برعهده دارد. فرمانده سپاه پنجم حاج منصور است و یک پایگاه در تبریز دارند. به عنوان نمونه سپاه پنجم قدس با همکاری وزارت اطلاعات علی‌اکبر قربانی و زهرا رجبی دو عضو مجاهدین را در ترکیه به قتل رساندند. در جریان محاکمه‌ی شماری از تروریستها در ترکیه که در قتل علی‌اکبر قربانی و تعدادی از روزنامه‌نگاران و مقامات سیاسی در ترکیه، مسئولیت داشتند نقش سپاه قدس، وزارت اطلاعات و دیپلوماتهای جمهوری اسلامی در آنکارا و استانبول افشا شد. یکی از تروریستهای دستگیر شده نجمی اسلان اعتراف کرد که به‌وسیله نمایندگی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی در آنکارا به ایران رفته و در آن‌جا آموزش نظامی دیده‌است. یکی از تروریستها به‌نام «شکری» که در ربودن علی‌اکبر قربانی شرکت داشت بعداز دستگیری اعتراف کرد پس از ترور چتین امج (روزنامه‌نگار ترک که در تاریخ 16 اسفند 1368 در حین پیاده شدن از اتومبیل ترور شد) به ایران فرار کرده و سپس با پاسپورت دیپلوماتیک دو بار دیگر به ترکیه آمدم.

سپاه ششم نیروی قدس (خلیج فارس)

سپاه ششم قرارگاه فرماندهی برای خلیج فارس تشکیل شده است. مأموریت سپاه ششم نیروی قدس انجام عملیات‌های ترور و هدایت گروههای اسلامی مخالف دولت در امارات و حوزه ی خلیج فارس است. فرمانده این سپاه شیرازی است. قبل از شیرازی سرتیپ پاسدار احمد شریفی، فرمانده سپاه ششم بود. او از ابتدای تأسیس نیروی قدس این سمت را برعهده داشت. این نیرو به فرماندهی پاسدار شریفی نقش فعالی در درگیریهای داخلی بحرین در سال ۱۳۷۲داشت. وی در انفجار خُبَر در عربستان نقش جدی داشت. خانم سروناز چیت‌ساز، نماینده‌ی شورای‌ملی مقاومت در آمریکا، در سال 1376 طی یک کنفرانس مطبوعاتی نقش پاسدار شریفی در انفجار خبر را افشا کرد. بعداز این افشاگری بود که جمهوری اسلامی مأموریت او را عوض کرد. پاسدار احمد شریفی در حال حاضر در دانشگاه بیت‌المقدس نیروی قدس در قم مستقر است.

سپاه هفتم نیروی قدس (لبنان)

سپاه هفتم نیروی قدس برای لبنان تشکیل شده است . این سپاه همان سپاه لبنان است که قبل از تشکیل نیروی قدس در این کشور حضور داشت و پس از تشکیل نیروی قدس تحت فرماندهی این نیرو قرار گرفت. پس از عراق، لبنان یکی از اصلیترین کشورهای اسلامی و عربی است که همواره کاندیدای مهمی برای فعالیت‌های رژیم ایران بوده‌است. یکی از حوزه‌های فعالیت اطلاعات سپاه پاسداران از ابتدا، لبنان بود. جنگ داخلی لبنان و عدم وجود یک حکومت مرکزی مقتدر، زمینه‌ی مساعدی برای این دخالتها فراهم می‌کند. در تاریخ 16خرداد سال ۱۳۶۱به‌دستور شخص خمینی با شعار و با هدف برقراری جمهوری اسلامی در لبنان، یک تیپ سپاه پاسداران به‌نام «تیپ محمد رسول‌الله» به فرماندهی پاسدار حسین مصلح که تحت نظر اطلاعات سپاه کار می‌کرد به لبنان اعزام شد. انفجارهای پیاپی در لبنان، از جمله انفجار سفارت آمریکا و مقر تفنگدارهای دریایی این کشور و انفجار مقر فرانسوی‌ها در لبنان، گروگانگیری و به‌قتل رساندن اتباع خارجی در این کشور اکثراً توسط همین تیپ انجام شده‌است. پاسدار مصلح شخصاً فرماندهی انفجار مقر تفنگداران آمریکایی در بیروت در سال 1983را برعهده داشت.

سپاه هشتم نیروی قدس (آفریقا)

سپاه هشتم نیروی قدس قرارگاه فرماندهی برای آفریقا :حوزهٌ مأموریت این سپاه کشورهای آفریقایی مانند الجزایر، تونس، سودان و… می‌باشد. این سپاه نقش فعالی در سودان دارد و براساس گزارشهای موجود پایگاه‌هایی در سودان جهت آموزش ایجاد کرده تا از این طریق پایگاهی برای فعالیتهایش در کشورهای حول‌وحوش و به‌ویژه مصر تدارک ببیند. فرماندهی سپاه هشتم صراف و معاونش افقهی می‌باشد.

سپاه نهم نیروی قدس (اروپا و آمریکا)

سپاه نهم قرارگاه فرماندهی برای سپاه اروپا و آمریکا است. سپاه نهم در آلمان و اتریش فعالیت زیادی دارد و در صدد جذب مسلمانان ترک و اعراب در آلمان است و از این حیث توجه ویژه‌یی به مسجد بزرگ هامبورگ دارد. فرمانده سپاه نهم ناهیدیان است. این سپاه مأموریتهای کشورهای شرق آسیا را هم برعهده دارد.

سپاه بوسنی وابسته به نیروی قدس

سپاه بوسنی از دیگر نیروهای وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران است. از آن‌جا که بوسنی می‌تواند سکوی پرش حکومت جمهوری اسلامی به اروپا باشد از جایگاه خاصی برای رژیم ایران برخوردار است. فرمانده این سپاه سرتیپ پاسدار «شمس» معاون سابق آموزش نیروی قدس است.

پایگاه اطلاعاتی آذربایجان

این پایگاه در خرداد۱۳۷۲ در شهر ماکو در مرز جمهوری آذربایجان تشکیل شده و فرماندهی آن برعهده سرتیپ پاسدار بویاغچی است. این پایگاه یک پادگان در مرز ایران و آذربایجان و ارمنستان ایجاد کرده‌است.

تیپ «مالک اشتر»

این تیپ یک تیپ مستقل تحت امر نیروی قدس می‌باشد که در سالهای جنگ با عراق تحت‌امر قرارگاه رمضان بود و به‌خاطر عملیاتی که در داخل عراق انجام داد، بعداز تشکیل نیروی قدس به آن نیرو منتقل شد و مقر آن استان مازندران است. فرمانده تیپ مالک اشتر سرتیپ پاسدارحسنی‌نیا است و ۲گردان آن در لبنان به‌سر می‌برند.

عملیات نیروی قدس علیه هدفهای غربی

انفجارات توسط نیروی قدس
انفجار سفارت آمریکا در بیروت

نیروی قدس در طول فعالیت‌های خود صدها عملیات در سراسر دنیا انجام داده است. برخی از مهمترین عملیات‌های ترور این نیرو به قرار زیر است:

عملیات نیروی قدس در ۱۸آوریل ۱۹۸۳

انفجار سفارت آمریکا در بیروت که ۶۳کشته، از جمله ۱۷آمریکایی، بر جای گذاشت. اعضای حزب‌الله که مسئول این حمله بودند از جمهوری اسلامی و سوریه کمک مالی و تدارکاتی می‌گرفتند.

عملیات نیروی قدس در ۲۳اکتبر ۱۹۸۳

در انفجار یک کامیون بمب‌گذاری‌شده در مقر نیروهای آمریکایی در بیروت، ۲۴۱نظامی آمریکایی کشته و بیش‌ از 100تن نیز زخمی شدند.

- در همان‌ روز، در انفجار یک کامیون در پایگاه نیروهای نظامی فرانسه در بیروت، ۵۸سرباز جان خود را از دست دادند. آمریکا حزب‌الله را مسئول این حملات تروریستی دانست که با حمایت رژیمهای ایران و سوریه صورت گرفت.

عملیات نیروی قدس در ۱۲دسامبر ۱۹۸۳

انفجار سفارت آمریکا در کویت، ۶کشته و بیش‌از ۸۰زخمی بر جای گذاشت. حزب‌الدعوه عراق که از سوی ایران حمایت می‌شد، عامل این حمله بود.

عملیات نیروی قدس در ۱۴فوریه ۱۹۸۹

خمینی فتوای قتل سلمان رشدی نویسنده بریتانیایی هندی‌تبار را صادر کرد. این فتوا موجب یک رشته قتل و عملیات تروریستی علیه چند تن از ناشران آثار سلمان رشدی در کشورهای مختلف جهان شد.

عملیات نیروی قدس در ۱۷مارس ۱۹۹۲

یک کامیون حامل مواد منفجره، سفارت اسراییل در بوئنوس‌آیرس در آرژانتین را هدف قرار داد. ۲۹تن در این حمله کشته و ۲۴۱تن زخمی شدند. بر اساس حکم یک دادگاه در آمریکا، در سال ۲۰۰۸، جمهوری اسلامی مسئول این حمله شناخته شد که آن‌را توسط اعضای حزب‌الله لبنان به‌مرحله اجرا گذاشته است.

عملیات نیروی قدس در ۲۰سپتامبر ۱۹۹۴

یک مرکز متعلق به یهودیان، در بوئنوس‌آیرس در آرژانتین هدف بمب‌گذاری قرار گرفت که بر اثر آن، ۸۵تن کشته و حدود ۳۰۰تن زخمی شدند. این حمله، مرگبارترین حمله تروریستی در تاریخ آرژانتین بود. سازمان اطلاعاتی آرژانتین احمد وحیدی، فرمانده پیشین نیروی قدس و وزیر دفاع کنونی رژیم را، طراح این حمله معرفی نمود و حکم جلب او و چند تن دیگر از سران رژیم را صادر کرد.

عملیات نیروی قدس در ۲۵ژوئن ۱۹۹۶

ابوعزرائیل از وابستگان نیروی قدس
ابوعزرائیل از وابستگان نیروی قدس در عراق و قاسم سلیمانی

انفجار یک کامیون حامل مواد منفجره در مجتمع مسکونی ارتش آمریکا در ظهران عربستان‌سعودی منجر به‌قتل ۱۹آمریکایی و چند شهروند سعودی شد و ۳۷۲تن زخمی گردیدند. یک دادگاه فدرال در آمریکا، ۱۳عضو حزب‌الله هوادار ایران در عربستان‌سعودی، و یک عضو حزب‌الله لبنان را مسئول این حمله دانست.

رشته عملیات مختلف در عراق

پس از اشغال عراق توسط آمریکا با استفاده از ضعف حکومت نیروی قدس سپاه پاسداران اقدام به تشکیل گروه‌های مختلف شبه نظامی در عراق کرد. این گروه‌ها صدها خلبان عراق، شیوخ عشایر عراق که با دخالت‌های رژیم ایران مخالف بودند. صدها نویسنده و صدها روشنفکر عراقی را به قتل رساندند. همچنین نیروی قدس با کمک همین گروه‌ها نقش فعالی در کوچ دادن اهالی سنی در مناطق مختلف و تغییر بافت مناطق عراق ایفا کردند.

عملیات در عراق علیه سازمان مجاهدین خلق

سپاه قدس با استفاده از مأموران اعزامی خود دهها رشته عملیات در عراق را علیه افراد سازمان مجاهدین خلق ایران هدایت کرده است. از جمله این عملیات ها انفجار قرارگاه حبیب، انفجار یک اتوبوس حامل اعضای مجاهدین[۲] در جاده خالص، شرکت در حملات ۶ و ۷ مرداد ۱۳۸۸ به قرارگاه اشرف ، هدایت حمله ۱۹ فروردین ۱۳۹۱ و...

منابع