کاربر:Rah/2
انقلاب فرهنگی اقدامی بود که به فرمان خمینی در سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۲ خورشیدی با هدف پاکسازی استادان و دانشجویان انجام شد. انقلاب فرهنگی هدفش را اسلامیسازی دانشگاهها و از بین بردن فاصله بین دو نظام آموزش عالی مجزای حوزوی و دانشگاهی اعلام کرد اما در عمل هدف اصلی آن حذف مخالفان و روشنفکران و هواداران جریانهای سیاسی بود که اغلب در دانشگاهها فعالیت میکردند. طی این وقایع به مدت سه سال دانشگاه تعطیل شده و صدها استاد دانشگاه و دانشجو اخراج و یا دستگیر شدند.
دانشگاه که در انقلاب ضد سلطنتی نقشی فعال داشت، پس از انقلاب، مکانی برای تبادل نظر و فعالیتهای مسالمت آمیز سیاسی نیز به شمار میرفت.
گروههای زیادی از هواداران جریانات سیاسی، انجمن دانشجویان مسلمان، (هوادار سازمان مجاهدین خلق)، دانشجویان پیشگام (هوادار سازمان چریکهای فدایی خلق) و دانشجویان هوادار راهکارگر، پیکار، هرکدام برای خود دفتری در دانشگاهها داشتند. ضعیفترین گروه، مجموعهای از دانشجویان طرفدار حکومت با نام «انجمن اسلامی دانشجویان» بود. این مجموعه اگر چه پایگاه فکری مستحکم و قابلیت فعالیت گسترده نداشت اما متعلق به حکومت و در جهت پیشبرد خطوط خمینی عمل می کرد.
هدف دانشجویان و دانشگاهیان جا انداختن آزادیهای سیاسی و بازگشت جامعه به روال عادی زندگی و برگرداندن کلاسهای درس به مجرای آکادمیک خود بود. اما با حمله به دانشگاه و انقلاب فرهنگی تمامی این اهداف ناموفق ماند.
خمینی که در سخنرانیهای مختلف فضای آنزمان جامعه را علیه گروههای اپوزیسیون تهییج میکرد، در سخنرانی خود در روزهای پایانی فروردین ۵۹ حکم نهایی را در مورد آنها داد. او از برچیدن دفاتر گروههای اپوزیسیون ظرف سه روز و زدوده شدن نیروهای وابسته به شرق و غرب سخن گفت.
بنیصدر پس از فرمان خمینی مبنی بر برچیدن دفاتر نیروهای اپوزیسون از دانشگاه، در ۳۰ فروردین ۱۳۵۹ فرمان حمله به دانشگاه را صادر کرد و بدین ترتیب پروژهی عنوان انقلاب فرهنگی با حمله به دانشگاهها آغاز شد.
باین حمله با کشمکشهای بسیار و خونریزی و اعمال خشونت همراه شد. سرانجام بعد از یک هفته درگیریها پایان یافت و مراکز آموزش عالی برای مدتی نامعلوم تعطیل شدند. بیش از دو سال طول کشید تا مجددا آموزش عالی در ایران به جریان افتد. بسیاری این تعطیلی را یک فاجعه آموزشی دانستهاند. پس از آن هیئتهایی از طرف سازماندهندگان انقلاب فرهنگی به تصفیه هزاران استاد دانشگاه و دانشجو پرداخته و آنها از دانشگاه اخراج کردند. بعدها با ایجاد سهمیهی بسیج تلاش بسیاری برای وارد کردن نیروهای حامی خمینی به دانشگاه انجام شد.
تاریخچهی انقلاب فرهنگی
یکی از اهداف تعطیلی دانشگاهها و آغاز طرح انقلاب فرهنگی که به دستور خمینی و حمایت سایر دست اندرکاران جمهوری اسلامی اجرا شده بود، رایکپارچ