کاربر:Hossein/صفحه تمرین3

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ناتالیو آلبرتو نیسمن
قاضی آلبرتو نیسمن
قاضی آلبرتو نیسمن
محل زندگیبوینس آیرس
ملیتآرژانتینی
تابعیتآرژانتین
پیشهقاضی - دادستان
نهادقضائیه آرژانیتن
شناخته‌شده برایمردم آرژانتین - مردم ایران
نقش‌های برجستهافشاکننده پرونده سرپوش گذاشتن دولت آرژانتین بر عاملان انفجار آمیا که توسط رژیم ایران هدایت شده بود.
لقبقاضی نیسمن
دینیهودی


آلبرتو نیسمن ( درگذشت: یکشنبه شب ۲۸ دی ماه ۹۶ برابر با ۱۸ ژانویه ۲۰۱۸ ) نام یک قاضی آرژآنتینی است که مسئولیت تحقیق در مورد انفجار آمیا را بر عهده داشت. وی در تحققات خود به این نتیجه رسیده بود که این انفجار به دستور رژیم ایران و با تبانی رئیس‌جمهور آرژانتین انجام شده است. او چند ساعت پیش از حضور در جلسه غیرعلنی دادگاه برای شهادت در مورد این موضوع در آپارتمان خود به قتل رسید.

سابقه بررسی انفجار آمیا

در زمان وقوع انفجار آمیا کشیک دادسرای بوینس آیرس یک قاضی به نام خوان خوزه گاله آنو بود. در جریان تحقیقات قاضی پرونده آمیا اطلاعاتی از دخالت مقامات جمهوری اسلامی در این پرونده به دست آورد. در پی این تحقیقات قاضی علیه ۱۲ نفر از اعضای سفارت رژیم در آرژانتین حکم جلب بین المللی صادر کرد. اما این پرونده پس از رفتن به دیوان عالی کشور آرژانتین منقضی شده و همه احکام جلب باطل اعلام شد. بعدها مشخص شد که یک زد و بند سیاسی بین کارلوس منم رئیس جمهور وقت آرژانتین با مقامات رژیم ایران صورت گرفته است.

در سال ۲۰۰۲  یک مقام اطلاعاتی رژیم ایران به غرب پناهنده شد . او افشا کرد که کارلوس منم ، رئیس جمهور وقت آرژانتین برای سرپوش گذاشتن به نقش رژیم ایران در انفجار آمیا ده میلیون دلار رشوه گرفته است . آن پول از یک حساب ویژه سران رژیم در سوییس پرداخت شد. هاشمی رفسنجانی ، احمد خمینی و علی فلاحیان روی این حساب ۲۰ میلیون دلاری حق امضا داشتند که به حساب کارلوس منم در لیختن اشتاین واریز شد .

مواضع دولتهای آرژانتین نسبت به پرونده آمیا

در سالهای اولیه صدور حکم، دولت آرژانتین از این  احکام پشتیبانی میکرد. خانم کریشنر در دوره اول ریاست جمهوریش هنگام حضورش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد رژیم ایران را بابت عدم همکاریش در این پرونده مورد سرزنش قرار داد . خانم کریستینا فرناندز رئیس جمهور آرژانتین در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تاریخ ۲۴ سپتامبر ۲۰۰۸ خواستار محاکمه ۶ تن از سران و مقامات رژیم ملایان از جمله هاشمی رفسنجانی شد .

در سال ۲۰۱۲ در حاشیه مجمع عمومی ملل متحد هکتور تیمرمن وزیر خارجه آرژانتین با علی اکبر صالحی وزیر خارجه احمدی نژاد ملاقات کرد و طرفین قول دادند مذاکرات را تا حل و فصل بمبگذاری دهم ۱۹۹۰ ادامه بدهند .

در تاریخ  ۱۲ ژانویه ۲۰۱۳  دولت آرژانتین اعلام کرد که با ایران یک یادداشت تفاهم امضا کرده که بر اساس آن قرار شد یک کمیسیون حقیقت یاب تکشیل شود تا در مورد بمب گذاری آمیا تحقیق کنند. این یادداشت تفاهم اعتراضات خانواده های قربانیان و بسیاری از کشورها را برانگیخت . روزنامه میامی هرالد در اینباره نوشت : این کار مثل آن است که رژیم نازی آلمان خودش مسئول تحقیق درباره حقایق مربوط به اردوگاههای مرگ بشود .

ورود قاضی آلبرتو نیسمن به پرونده

قاضی آلبرتو نیسمن که از سال ۱۹۹۷ جزو تیم تحقیقات پرونده آمیا بود نسبت به تمامی منابع آگاهی داشت و از همه آنها اطلاعات برای صدور احکامش استفاده کرد.

قاضي‌ آلبرتو نيسمن همچنین اطلاعاتی را که شورای ملی مقاومت ایران در مورد طرح عمومی رژیم ولایت فقیه برای نفوذ در آمریکای لاتین با ایجاد شبکه های تروریستی با مشخصات کامل آنها در اختیار قضات آرژانتین قرار داده بود، در کیفر خواست تنظیمی‌اش بکار گرفت.

پس از انتشار اخبار مربوط به رشوه گیری کارلوس منم رئیس جمهور سابق آرژانتین، رئيس جمهور نستورکرشنر در یازدهمین سالگرد انفجار در ژوئیه ۲۰۰۵ فرمانی صادر کرد و بخشی از کم‌کاری بخاطر شکست تحقیقات را پذیرفت و اعلام کرد که دولتهای قبلی آرژانتین بر روی حقایق سرپوش گذاشته‌اند .

بعد از کنار رفتن موانع دولتی از سر راه تحقیقات آلبرتو نیسمن در سال ۲۰۰۵ او بصورت فشرده روی این پرونده کار کرد و در سال ۲۰۰۶ مقامات بالای جمهوری اسلامی را بعنوان تصمیم گیرندگان این جنایت معرفی و علیه آنها حکم جلب بین المللی صادر کرد.

نتیجه تحقیقات گسترده آلبرتو نیسمن احکام جلب بین المللی برای ۸ تن از بالاترین جمهوری اسلامی بود. این نفرات شامل علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور سابق و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دوره بعدی ،احمد وحیدی وزیر دفاع سابق ،محسن رضایی فرمانده وقت سپاه پاسداران و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در دوره بعدی ،علی فلاحیان وزیر اطلاعات وقت و از اعضای مجلس خبرگان در دوره بعدی و علی اکبر ولایتی وزیر خارجه وقت رژیم و مشاور بین‌المللی خامنه ای و همچنین محسن ربانی رایزن وقت فرهنگی رژیم در آرژانتین و عماد مغنیه تروریست معروف لبنانی می‌شدند ( عماد مغنیه‌ در ۲۳ بهمن ۱۳۸۹ کشته شد). در این رابطه همچنین گفته می‌شود که پاسداری به نام احمد‌رضا اصغری فرماندهی عملیات تروریستی را تحت پوش دیپلمات در سفارت جمهوری اسلامی در آرژانتین به‌عهده داشته است.

بر اساس این احکام جلب توسط قاضی آلبرتو نیسمن بود که در ژوئن ۲۰۱۱ وقتی احمد وحیدی بعنوان وزیر دفاع کابینه احمدی نژاد به کشور بولیوی در همسایگی آرژانتین سفر کرد، دولت آرژانتین معترض شد و دولت بولیوی از اینکه دیدار اعلام نشده احمد وحیدی را به اطلاع آرژانتین نرسونده عذر خواهی کرد. دولت بولیوی اعلام کرد که احمد وحیدی باید به سرعت خاک این کشور را ترک کند.

کیفرخواست تنظیمی آلبرتو نیسمن

آلبرتو نیسمن در یک کیفر خواست با بیش از ۵۰۰ صفحه احکام خودش را صادر کرد. در این پرونده با بیش از ۱۲۰۰ شاهد طی ۲۰ سال مصاحبه شده و اوراق این پرونده از یک میلیون برگ فراتر رفته بود. در این پرونده آلبرتو نیسمن اثبات کرده بود که شبکه‌های بنیادگرایی تروریستی در آمریکای لاتین چگونه توسط جمهوری اسلامی حمایت و تأمین مالی می‌شوند، به نحوی که می‌توانند عمل کنند و دوباره پنهان بشوند. آلبرتو نیسمن تصمیم داشت که این پرونده را تا اجرای عدالت برای همه متهمین به سرانجام برساند.

موضع آلبرتو نیسمن نسبت به توافق آرژانتین با ایران

دادگاه آرژانتینی پس از تحقیقات آلبرتو نیسمن اعلام کرد که توافق با ایران برای تحقیق در مورد بمب‌گذاری مرکز یهودیان در بوینس آیرس غیر قانونی است. دادستان کل این پرونده آلبرتو نیسمن اعلام کرد : این توافق نامه مداخله ناروای قوه مجریه در حوزه خاص قوه قضائیه را مقرر می‌سازد. مدتی بعد دادگاه فدرال آرژانیتن نظر قاضی آلبرتو نیسمن را تأیید کرد و اعلام کرد توافق دولت آرژانتین برای تحقیق مشترک پیرامون جنایتی که جمهوری اسلامی ایران خودش متهم آن است از اعتبار ساقط است. در همین رابطه بود که در برابر این احکام رژیم ایران پیشنهاد معامله نفت در برابر غلات را به دولت آرژانتین داد تا مابه ازای آن این پرونده منحرف یا بسته شود.

دستیابی آلبرتو نیسمن به مکالمات سری آرژانتین و جمهوری اسلامی

آلبرتو نیسمن پس از مدتی در جریان تحقیقات خود به مدارک جدیدی دست پیدا کرد که نشان می‌داد دولت خانم کریشنر وارد معامله با جمهوری اسلامی شده است. در مقطعی از پیگیری‌های این پرونده دستیاران رئیس جمهور کریشنر وارد مذاکره با یکی از دست اندرکاران اصلی جنایت بمب‌گذاری ،یعنی روحانی ایران محسن ربانی شده بودند. موضوع این مذاکرات انجام معاملات نفت ایران در قبال غلات از آرژانتین بود.دولت آرژانتین قول داده بود در ازای آن بر قضیه بمب گذاری و عاملان آن سرپوش بگذارد . قاضی آلبرتو نیسمن نوار مکالمات انجام شده بین دستیاران رئیس جمهور و مقامات رژیم را به دست آورد.

احساس خطر آلبرتو نیسمن

قاضی آلبرتو نیسمن در این بین به نوار مکالمه مأمور اطلاعاتی آرژانتین با یکی از متهمین ایرانی بمب‌گذاری آمیا نیز دست یافت. در این گفتگو طرف آرژانتینی جزئیات اطلاعاتی در مورد خانواده قاضی آلبرتو نیسمن را برای عامل جمهوری اسلامی شرح می‌دهد. آلبرتو نیسمن بسرعت متوجه خطراتی شد که در صورت ادامه تلاشهایش می‌تواند هم خودش را و هم خانواده‌اش را از طرف رژیم ایران مورد تهدید قرار بدهد.

نظر رئیس کمیته حقوق جزایی پارلمان آرژانتین

پاتریسیا بولریچ‌ در مورد تهدیداتی که متوجه آلبرتو نیسمن بود گفت: چهارشنبه هفته گذشته آلبرتو نیسمن به من گفت که تهدیداتی متوجه او شده البته نگفت چه کسی او را تهدید کرده است و این را توضیح نداد چون ۱۰ سالی بود که او تهدیدهایی دریافت می‌کرد. یعنی از زمانی که دست به تحقیقات در پرونده آمیا در آرژانتین زد ، اما در ۲ سال اخیر در حالیکه او درباره پرونده آمیا تحقیق می‌کرد از جمله درباره ۸ عامل رژیم ایران می‌گفت که تلاش می‌شود این افراد را از پرونده خارج نگه دارند.

آلبرتو نیسمن در یک مصاحبه تلویزیونی گفته بود:‌ از امروز زندگی من تغییر کرده است. اما این وظیفه من بعنوان دادستان است. من دخترم را آماده کردم و به او گفته ام که به زودی می‌شنود که دیگران چه چیزهای وحشتناکی درباره پدرش خواهند گفت.

آلبرتو نیسمن همچنین در تاریخ 24 دی‌ماه او همچنین به روزنامه‌ کلارین گفته بود

«ممکن است بخاطر این داستان بمیرم»

کرشنر - آلبرتو نیسمن
کریستینا فرناندز کرشنر

شکایت آلبرتو نیسمن از کریستینا فرناندز کرشنر

در ژانویه ۲۰۱۵ آلبرتو نیسمن یک شکایت ۳۰۰ صفحه ای خطاب به دادگاه عالی کشور ثبت کرد و در آن رئیس جمهوری ،کریستینا فرناندز کریشنر و وزیر خارجه هکتور تیمرمن و دیگر مقامات دولتی را به سرپوش گذاشتن بر دست داشتن مقامات رژیم ایران در حمله ۱۹۹۴ متهم نمود. قاضی آلبرتو نیسمن در شکایت خودش از رئيس جمهور قید کرده بود که مذاکرات تلفنی دستیاران سیاسی فرناندز مستند نشان می‌دهد که آنها یک طرح جناحی پیچیده را پیش می‌برند . او همچنین خواستار بازجویی از رئیس جمهورکریستینا فرناندز، تیمرمن وزیر خارجه و همینطور یک عضو پارلمان آرژانتین و یکی از مأموران رژیم ایران در آرژانتین شد.[۱]

قتل آلبرتو نیسمن

سرانجام آلبرتو نیسمن در روز یکشنبه شب ۲۸ دی ماه ۹۶ برابر با ۱۸ ژانویه ۲۰۱۸ در آپارتمان خود به قتل رسید. او در قرار بود چند ساعت بعد در مجلس آرژانتین در مورد همین پرونده شهادت داده جزئیاتی را افشا کند. دویچه وله فارسی در مورد مرگ قاضی آلبرتو نیسمن در سرتیر خود نوشت: نتیجه تحقیقات کارشناسی: دادستان آلبرتو نیسمن به قتل رسیده است[۲]

دادگاه آرژانتین اعلام کرد که دادستان آلبرتو نیسمن به‌دلیل شکایت علیه رئیس‌جمهور وقت و سناتور فعلی کریستینا فرناندز به‌قتل رسیده است.[۳]

همچنین CNN گزارش کرد:‌

«دادستان آرژانتین آلبرتو نیسمن رئیس جمهور آرژانتین کریستینا فرناندز کرشنر را متهم کرد که مظنون بودن ایران به دست داشتن در بمبگذاری در مرکز یهودیان در بوینس آیرس را در ۲۰ سال پیش می‌پوشاند و اکنون جسد او پیدا شده است. دوجین مأمورانی که برای حفاظت وی بودند نتوانسته بودند با وی تماس برقرار کنند این در حالی بود که این فقط چند ساعت پیش از آن بود که او میخواست پشت درهای بسته در جلسه استماع در کنگره شهادت بدهد.»

تظاهرات برای آلبرتو نیسمن
تظاهرات مردم آرژانتین در اعتراض به قتل نیسمن

بازتاب قتل آلبرتو نیسمن در آرژانتین

RFA فرانسه: هزاران نفر از مردم بوینس‌آیرس  با شعار "من آلبرتو نیسمن هستم" در اعتراض به مرگ مشکوک قاضی تحقیق آرژانتینی دربارۀ نقش ایران در سوءقصد تروریستی سال ۱۹۹۴ به خیابان‌های بوینس‌آیرس سرازیر شدند.[۴]

CNN : بیش از صدها هزار نفر در پایتخت آرژانتین در یکی از بزرگترین تظاهراتها از زمانی که کریستینا فرناندز از ۷ سال پیش به قدرت رسیده شرکت کردند . آنها عدالت میخواستند و خواستار این بودند که دولت در مورد کشته شدن آلبرتو نیسمن در تاریخ ۱۸ ژانویه به آنها پاسخ بدهد .

CNN : جسد آلبرتو نیسمن ماه گذشته در خانه خودش در بوینس آیرس پیدا شد درست یک روز قبل از اینکه حضور رد مقابل نمایندگان برای اینکه بگوید رئیس جمهور آرژانتین در سرپوش گذاشتن به موضوع بمبگذاری مرکز یهودیان در ۲۰ سال پیش درگیر بوده است . یک تیم از دادستانها همین پرونده را دنبال میکنند

رئیس انجمنهای آرژانتین مسئله را به این صورت توصیف کرده است : این پرونده برای او به مفهوم زندگی اش بود.او برای دوستانش نوشته بود :  اگر کسی فکر میکند که من دیوانه شده ام اینگونه نیست و امضا کرده بود من بهتر از همیشه هستم.

گزارش تلویزیونی: خشم ، شوک و ناکامی در شهر بوینس آیرس حاکم است مردم آرژانتین بعد از مرگ مردی که همان دادستان ویژه آلبرتو نیسمن میباشد به خیابانها سرازیر شدند .

موضع دولت وقت آرژانتین

CNN : رئیس جمهور و محققان در تحقیقات اولیه اعلام کردند که مرگ او به خاطر خودکشی بوده است . ولی جزئیات جدید حالا باعث شد تا رئیس جمهور آرژانتین تغییر نظر بدهد او در صفحه فیس بوک خود نوشته است . خودکشی که من در مورد‌ آن قانع شده بودم خودکشی نبوده است.

CNN : هزاران تن از مردم آرژانتین این که گفته میشود خودکشی بوده است را قبول ندارند.

سرجیو برنی از مسئولان وزارت اطلاعات و امنیت آرژانتین گفته است که همه شواهد نشان میدهد که آلبرتو نیسمن خودکشی کرده است.

در یک نظرسنجی در آرژانتین نزدیک به ۷۰ درصد از مردم گفتند که از نظر آنها قتل آلبرتو نیسمن خودکشی نبوده است.[۵]

نتیجه تحقیقات قضایی

آگاهان قضایی می‌گویند در این ماجرا سه پرونده در هم گره خوردند که کار را برای قضات آرژانتینی مشکل می‌کند. یکی پرونده قطور بمبگذاری آمیا است. دومین پرونده، پرونده قتل قاضی آلبرتو نیسمن و پرونده سوم هم که نیسمن می‌خواست آن را باز کند دخالت رئیس جمهور آرژانتین ، وزیر خارجه این کشور و سایر مقاماتش برای کتمان حقیقت و سرپوش گذاشتن بر جنایت آمیاست. با این حال دادگاه فدرال بوینس آیرس سرانجام تأیید کرد که آلبرتو نیسمن به قتل رسیده است.[۶]

طرفداران نظریه خودکشی صحنه را اینطوری چیده بودند که نیسمن در آپارتمان خودش، در را قفل کرده و در حمام با یک سلاح به سر خودش شلیک کرده است . اما آزمایشات ثابت کرد که اولاً هیچ اثری از گرده باروت روی دست آلبرتو نیسمن وجود نداشته است. دوماً معلوم شد که خانه از بیرون قفل شده است و نه از داخل و سوماً آثار دی ان ای یک فرد دیگر در خانه آلبرتو نیسمن پیدا شده است .[۷]

CNN در همین رابطه گفت:

«محققان حالا میگویند که هیچ‌‌ آثاری از باقی مانده از مهمات بر روی دستان آلبرتو نیسمن کشف نشده است این حکایت از آن دارد که شاید او خودش ماشه را نکشیده باشد»

نظر همسر سابق آلبرتو نیسمن

قاضی ساندرا آرویو سالگادو  همسر سابق آلبرتو نیسمن در یک کنفرانس مطبوعاتی در روز ۵ مارس ۲۰۱۵ اعلام کرد که : قاضی آلبرتو نیسمن نه تصادف کرده نه خودکشی کرده است او را به قتل رسانده‌اند.[۲]

انعکاس قتل نیسمن در رسانه‌های ایران

تلویزیون جمهوری اسلامی در مورد قتل آلبرتو نیستمن گفت:

جسد آلبرتو نیسمن چند شب پیش در منزل مسکونی اش در یک مجتمع آپارتمانی ۱۳ طبقه در مرکز بوینس آیرس پایتخت آرژانتین پیدا شد . جسدی با چندین گلوله در سر و همچنین یک هفت تیر کالیبر ۲۲ میلی متری متعلق به خود وی در کنار آن . آگاهان نظر می‌دهند که یک فرد مطلقا قادر به شلیک چند گلوله با هفت‌تیر خودش به سر خودش نیست.[۸]

همچنین خبرگزاری سپاه در این رابطه نوشت: تنها دی ان ای موجود در خانه دادستان آمیا به خود وی تعلق دارد.[۹]

تلویزیون رژیم ایران در برنامه دیگری اعلام کرد:

اما حادثه قتل مشکوک دادستان آمیا که در واقع هیچ سند قابل ارائه ای برای این پرونده نداشت ماجرایی بود تا پرونده مختومه آمیا با کشته شدن این مهره صهیونیستها همچنان در پرده ای از ابهام باشد، پرونده ای که دو ملت ایران و آرژانتین به توطئه بودن آن مطمئن هستند.[۱۰]

بازتاب قتل آلبرتو نیسمن در جهان

رئیس دفتر روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در بوینس آیرس در مورد قاضی آلبرتو نیسمن در مقاله ای نوشته است:

آلبرتو نیسمن دادستان آرژانیتن چند روز قبل از قتل خشونت بارش که این کشور را در ترس و نگرانی فرو برد به تعدادی از دوستان پیامهایی ارسال کرده بود . پیامی که از ته دلش بود . کاری که در حال حاضر میخواهم انجام دهم مدتی قبل رویش تصمیم گرفته شده است و من آماده آن هستم من با اعتقاد بر اینکه این کار آسانی نخواهد بود آنرا انجام میدهم معتقدم دیر یا زود حقیقت پیروز خواهد شد .

رادیو بین المللی فرانسه اعلام کرد که قتل نیسمن یاد‌آور کشته شدن قاضی فرانسوی ژیل بولوک میباشد او هم در جریان تحقیقات بر روی یک پرونده تروریستی رژیم ایران به قتل رسید .

مریم رجوی رئیس جمهوری برگزیده شورای ملی مقاومت ایران در این مورد گفت:

«دکتر آلبرتو آلبرتو نیسمن نه تنها شهید مردم آرژانتین بلکه شهید صلح و بشریت در مقابله با تروریسم است علاوه بر این او بطور خاص در ردیف شهیدان مردم و مقاومت ایران علیه بنیادگرایی و تروریسم برخاسته از آن قرار دارد . او شجاعانه در مقابل رژیم آخوندی ایستاد»

منابع

  1. گزارش کمیسیون قضایی شورای ملی مقامت در باره قتل قاضی نیسمن
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ دویچه وله فارسی [۱]
  3. حکم جدید دادگاه آرژانتین در مورد ترور دادستان آلبرتو نیسمن
  4. من نیسمن هستم
  5. رد فرضیه خودکشی نیسمن
  6. یوتیوب - سیمای آزادی
  7. کشف دی ان ای فردی ناشناس در صحنه قتل آلبرتو نیسمن
  8. تلویزیون جمهوری اسلامی- شبکه یک
  9. خبرگزاری سپاه پاسداران- ۱۱ بهمن
  10. تلویزیون جمهوری اسلامی- ۹ بهمن ۱۳۹۳