کاربر:Poori/صفحه تمرین۲: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
(ویرایش نهایی نویسنده)
خط ۵: خط ۵:
مقاومت ایران، به طور فعال مستندات، شهادت‌ها و اطلاعات مربوط به نقض حقوق بشر را به گزارشگر ویژه ارائه می‌کرد. گزارشگر ویژه از ملاقات با شهود اصلی پرونده‌های جنایات بزرگ رژیم ایران سر باز زد؛ در نتیجه گزارش‌های او در عمل تنها گوشه‌ای از پرونده‌های نقض حقوق بشر در ایران را پوشش می‌داد.
مقاومت ایران، به طور فعال مستندات، شهادت‌ها و اطلاعات مربوط به نقض حقوق بشر را به گزارشگر ویژه ارائه می‌کرد. گزارشگر ویژه از ملاقات با شهود اصلی پرونده‌های جنایات بزرگ رژیم ایران سر باز زد؛ در نتیجه گزارش‌های او در عمل تنها گوشه‌ای از پرونده‌های نقض حقوق بشر در ایران را پوشش می‌داد.


رژیم ایران در واکنش به مأموریت احمد شهید، رویکردی خصمانه اتخاذ کرد. جمهوری اسلامی هرگونه همکاری با او را رد کرد و از ورود وی به ایران جلوگیری به عمل آورد 6. مقامات ایرانی، مأموریت وی را سیاسی و مغرضانه تلقی کرده و گزارش‌های او را اتهامات بی‌اساس و مداخله در امور داخلی خود می‌دانستند. این عدم همکاری، چالش‌های زیادی را برای انجام تحقیقات جامع توسط احمد شهید ایجاد کرد و او مجبور بود عمدتاً بر اطلاعات دریافتی از قربانیان، خانواده‌های آن‌ها، فعالان حقوق بشر و سازمان‌های غیردولتی خارج از ایران تکیه کند. 7.
رژیم ایران در واکنش به مأموریت احمد شهید، رویکردی خصمانه اتخاذ کرد. جمهوری اسلامی هرگونه همکاری با او را رد کرد و از ورود وی به ایران جلوگیری به عمل آورد 6. مقامات ایرانی، مأموریت وی را سیاسی و مغرضانه تلقی کرده و گزارش‌های او را اتهامات بی‌اساس و مداخله در امور داخلی خود می‌دانستند. این عدم همکاری، چالش‌های زیادی را برای انجام تحقیقات جامع توسط احمد شهید ایجاد کرد و او مجبور بود عمدتاً بر اطلاعات دریافتی از قربانیان، خانواده‌های آن‌ها، فعالان حقوق بشر و سازمان‌های غیردولتی خارج از ایران تکیه کند.


پس از پایان مأموریت خود به عنوان گزارشگر ویژه در امور ایران، احمد شهید به فعالیت‌های خود در زمینه‌ی حقوق بشر ادامه داد و در سال ۲۰۱۶ به عنوان '''گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده سازمان ملل متحد''' منصوب شد 8. او در این نقش نیز به فعالیت‌های ارزشمند خود در دفاع از حقوق بشر و ترویج آزادی‌های اساسی ادامه داده است.
پس از پایان مأموریت خود به عنوان گزارشگر ویژه در امور ایران، احمد شهید به فعالیت‌های خود در زمینه‌ی حقوق بشر ادامه داد و در سال ۲۰۱۶ به عنوان گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده سازمان ملل متحد منصوب شد.
----


== زندگی‌نامه و پیشینه‌ی حرفه‌ای ==
== زندگی‌نامه و پیشینه‌ی حرفه‌ای ==
احمد شهید در سال ۱۹۶۴ در مالدیو به دنیا آمد. وی تحصیلات عالی خود را در دانشگاه‌های آبریستویث ولز (Aberystwyth University) و کوئینزلند استرالیا با مدرک دکترای روابط بین‌الملل و حقوق دیپلماتیک به پایان رساند. وی هم‌چنین به عنوان استاد مدعو در دانشگاه اسکس شهر کولچستر انگلستان فعالیت دارد.


=== اوایل زندگی و تحصیلات ===
=== '''فعالیت‌های سیاسی در مالدیو''' ===
احمد شهید در سال ۱۹۶۴ در مالدیو به دنیا آمد. وی تحصیلات عالی خود را در دانشگاه آبرسیستویچ ولز (Aberystwyth University) در رشته‌ی روابط بین‌الملل به پایان رساند و مدرک دکترا در رشته‌ی روابط بین‌الملل و حقوق دیپلماتیک از همان دانشگاه کسب کرد 9.
پیش از ورود به عرصه‌ی بین‌المللی حقوق بشر، احمد شهید نقش مهمی در صحنه‌ی سیاسی مالدیو ایفا کرد. او دو بار به عنوان '''وزیر امور خارجه مالدیو''' منصوب شد. در طول تصدی این سمت، او نقش محوری در گذار دموکراتیک مالدیو ایفا کرد. شهید به عنوان یک اصلاح‌طلب شناخته می‌شد که در جهت تقویت نهادهای دموکراتیک، تصویب قانون اساسی جدید، برگزاری اولین انتخابات آزاد و ترویج حقوق بشر و مبارزه با فساد در مالدیو فعالیت می‌کرد. <ref>'''[https://web.archive.org/web/20120306222348/http://www.foreign.gov.mv/v3/?p=minister His Excellency Dr. Ahmed Shaheed Minister of Foreign Affairs]'''</ref>
 
=== فعالیت‌های سیاسی در مالدیو ===
پیش از ورود به عرصه‌ی بین‌المللی حقوق بشر، احمد شهید نقش مهمی در صحنه‌ی سیاسی مالدیو ایفا کرد. او دو بار به عنوان '''وزیر امور خارجه مالدیو''' منصوب شد. اولین دوره‌ی وزارت او در سال ۲۰۰۵ و دومین دوره‌اش در سال ۲۰۰۷ آغاز شد 10. در طول تصدی این سمت، او نقش محوری در گذار دموکراتیک مالدیو ایفا کرد. شهید به عنوان یک اصلاح‌طلب شناخته می‌شد و در جهت تقویت نهادهای دموکراتیک، ترویج حقوق بشر و مبارزه با فساد تلاش‌های زیادی انجام داد. این تلاش‌ها شامل حمایت از تصویب قانون اساسی جدید و برگزاری اولین انتخابات آزاد و عادلانه در مالدیو بود. 11.
----


== مأموریت به عنوان گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران ==
== مأموریت به عنوان گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران ==
در ژوئن ۲۰۱۱، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه‌ای، پست '''[[گزارشگر ویژه حقوق بشر|گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران]]''' را احیا کرد و احمد شهید را به این سمت منصوب نمود.


=== انتصاب و اهداف مأموریت ===
احیای این پست پس از پنج سال تعلیق که (ناشی از رویکرد مماشات گرایانه‌ی سیاسی کشورهای غربی با رژیم حاکم بر ایران بود)، نشان‌دهنده‌ی نگرانی‌های فزاینده‌ی جامعه‌ی بین‌الملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران بود. هدف اصلی این مأموریت، نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران، جمع‌آوری اطلاعات موثق و تهیه‌ی گزارش‌های سالانه برای ارائه به شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل متحد بود.
در ژوئن ۲۰۱۱، '''شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد''' با تصویب قطعنامه‌ای، پست '''گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران''' را احیا کرد و احمد شهید را به این سمت منصوب نمود 12. احیای این پست پس از پنج سال تعلیق، نشان‌دهنده‌ی نگرانی‌های فزاینده‌ی جامعه‌ی بین‌الملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران بود. هدف اصلی این مأموریت، نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران، جمع‌آوری اطلاعات موثق و تهیه‌ی گزارش‌های سالانه برای ارائه به شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل متحد بود 13.


=== رویکرد و روش‌شناسی ===
== نقش مقاومت ایران در ارائه‌ی مستندات و شهود ==
از آنجایی که رژیم ایران از ورود احمد شهید به کشور جلوگیری کرد، او مجبور شد رویکردی مبتنی بر جمع‌آوری اطلاعات از منابع خارج از ایران را اتخاذ کند. روش‌شناسی او شامل:
مقاومت ایران، به ویژه '''[[شورای ملی مقاومت ایران|شورای ملی مقاومت ایران (NCRI)]]'''، نقش قابل توجهی در احیاء سمت گزارشگر ویژه حقوق بشر، پس از پنج سال تعلیق آن داشت. هم‌چون تمامی سال‌های فعالیت‌های حقوق بشری مقاومت ایران، پس از انتصاب احمد شهید نیز به طور سیستماتیک مستندات، گزارش‌ها و شهادت‌های مربوط به نقض حقوق بشر در ایران را جمع‌آوری کرده و در اختیار گزارشگر ویژه قرار داده و همواره خواستار پیگیری جدی این پرونده‌ها و هم‌چنین ارجاع پرونده‌ی نقض مستمر حقوق بشر توسط رژیم ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌شد. <ref>[https://www.maryam-rajavi.com/ncri-71st-resolution-condemning-hr-violations-iran-un/ تصویب هفتاد و یکمین قطعنامه محکومیت رژیم آخوندی به‌خاطر نقض…]</ref> <ref>[https://alainpersian.com/article/rajavi-iran-human-rights-unsc در کنفرانس خبری؛ مریم رجوی در سخنرانی برای بیش از ۱۰۰۰ زندانی از بند رسته، بار دیگر خواستار ارجاع پرونده حقوق بشری رژیم ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد شد. العین فارسی]</ref> این اطلاعات شامل جزئیات مربوط به اعدام‌ها، شکنجه‌ها، بازداشت‌های خودسرانه، وضعیت زندانیان سیاسی و سرکوب آزادی‌های مدنی بود. دسترسی به این اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار بود، چرا که به دلیل عدم همکاری رژیم ایران، احمد شهید نمی‌توانست مستقیماً به منابع داخلی دسترسی پیدا کند. این همکاری به گزارشگر ویژه کمک کرد تا تصویری جامع‌تر و دقیق‌تر از وضعیت حقوق بشر در ایران ارائه دهد.
 
* '''مصاحبه با قربانیان و خانواده‌های آن‌ها:''' شهید به طور گسترده با شهروندان ایرانی که قربانی نقض حقوق بشر شده بودند و یا خانواده‌های آن‌ها که خارج از ایران زندگی می‌کردند، مصاحبه کرد. 14.
* '''تعامل با سازمان‌های حقوق بشر:''' او با سازمان‌های غیردولتی حقوق بشری بین‌المللی و ایرانی که در زمینه‌ی ایران فعالیت می‌کردند، همکاری نزدیکی داشت و اطلاعات و مستندات آن‌ها را بررسی می‌کرد. 15.
* '''بررسی گزارش‌ها و اسناد موجود:''' احمد شهید گزارش‌های منتشر شده توسط نهادهای بین‌المللی، رسانه‌ها و سایر منابع معتبر را مورد بررسی قرار می‌داد. 16.
 
=== نقش مقاومت ایران در ارائه‌ی مستندات و شهود ===
'''مقاومت ایران'''، به ویژه '''شورای ملی مقاومت ایران (NCRI)'''، نقش قابل توجهی در حمایت از مأموریت احمد شهید ایفا کرد. این گروه‌ها به طور سیستماتیک مستندات، گزارش‌ها و شهادت‌های مربوط به نقض حقوق بشر در ایران را جمع‌آوری کرده و در اختیار گزارشگر ویژه قرار می‌دادند 17. این اطلاعات شامل جزئیات مربوط به اعدام‌ها، شکنجه‌ها، بازداشت‌های خودسرانه، وضعیت زندانیان سیاسی و سرکوب آزادی‌های مدنی بود. دسترسی به این اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار بود، چرا که به دلیل عدم همکاری رژیم ایران، احمد شهید نمی‌توانست مستقیماً به منابع داخلی دسترسی پیدا کند. این همکاری به گزارشگر ویژه کمک کرد تا تصویری جامع‌تر و دقیق‌تر از وضعیت حقوق بشر در ایران ارائه دهد.


== موضع مقاومت ایران درباره‌ی گزارشگر ویژه و گزارش‌های او ==
== موضع مقاومت ایران درباره‌ی گزارشگر ویژه و گزارش‌های او ==
 
مقاومت ایران همواره از تعیین [[گزارشگر ویژه حقوق بشر|گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران]] حمایت فعال کرده است.<ref>[https://www.iranncr.org/2016/03/25/1756/ استقبال مقاومت ایران از تمدید مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر و ضرورت ارجاع جنایات ضد بشری رژیم ایران به شورای امنیت ملل متحد - شورای ملی مقاومت ایران]</ref> در حالی که اغلب گزارشگران ویژه، به دلیل فشارهای سیاسی ناشی از دیپلماسی مماشات‌گرایانه با رژیم ایران از ملاقات با شهود اصلی پرونده‌های جنایات بزرگ رژیم ایران سر باز زدند؛ در نتیجه گزارش‌های سازمان ملل (به طور عام) و گزارش‌های گزارشگران ویژه حقوق بشر برای ایران (به طور خاص) در عمل تنها گوشه‌ای از پرونده‌های نقض حقوق بشر در ایران را پوشش می‌داد. در این رابطه در یکی از اطلاعیه‌های رسمی [[شورای ملی مقاومت ایران|شورای ملی مقاومت]] چنین آمده است:<blockquote>گزارش میان دوره‌یی دبیرکل ملل متحد درباره نقض حقوق بشر در ایران که امروز-دوشنبه۲۳اسفند- منتشر شد تنها گوشه یی از جنایتهای رژیم آخوندی در دوره مورد نظر دبیرکل را در برمی گیرد و بسیاری از موارد جدی نقض حقوق بشر در ایران را مسکوت گذاشته است.
 
مقاومت ایران همواره از تعیین [[گزارشگر ویژه حقوق بشر|گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران]] حمایت فعال کرده است<ref>[https://www.iranncr.org/2016/03/25/1756/ استقبال مقاومت ایران از تمدید مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر و ضرورت ارجاع جنایات ضد بشری رژیم ایران به شورای امنیت ملل متحد - شورای ملی مقاومت ایران]</ref> و در طول پروسه‌ای که به دلیل سیاست‌های مماشات‌گرانه با رژیم ایران به طور فعال مستندات، شهادت‌ها و اطلاعات مربوط به نقض حقوق بشر را به گزارشگر ویژه ارائه می‌کرد. گزارشگر ویژه از ملاقات با شهود اصلی پرونده‌های جنایات بزرگ رژیم ایران سر باز زد؛ در نتیجه گزارش‌های سازمان ملل (به طور عام) و گزارش‌های گزارشگران ویژه حقوق بشر برای ایران (به طور خاص) در عمل تنها گوشه‌ای از پرونده‌های نقض حقوق بشر در ایران را پوشش می‌داد. در این رابطه در یکی از اطلاعیه‌های رسمی [[شورای ملی مقاومت ایران|شورای ملی مقاومت]] چنین آمده است:<blockquote>گزارش میان دوره‌یی دبیرکل ملل متحد درباره نقض حقوق بشر در ایران که امروز-دوشنبه۲۳اسفند- منتشر شد تنها گوشه یی از جنایتهای رژیم آخوندی در دوره مورد نظر دبیرکل را در برمی گیرد و بسیاری از موارد جدی نقض حقوق بشر در ایران را مسکوت گذاشته است.


سرکوب وحشیانه قیامهای ۱۴ و۲۰ فوریه و اول و ۸ مارس مردم ایران و دستگیری هزاران تن از تظاهرکنندگان، به شهادت رساندن شماری از تظاهرکنندگان، دستگیری شمار زیادی از اعضای خانواده مجاهدین و ساکنان اشرف و صدور احکام اعدام یا زندانهای طولانی مدت برای آنها، پخش پارازایت بر روی فرستنده های ماهواره یی، بستن یا اخلال در شبکه اینترنت و تلفنهای همراه، اعمال فشار و اخراج خبرنگاران رسانه های خارجی، اعمال فشار و تهدید خانواده های ساکنان اشرف در داخل ایران …. از آن جمله است.
سرکوب وحشیانه قیامهای ۱۴ و۲۰ فوریه و اول و ۸ مارس مردم ایران و دستگیری هزاران تن از تظاهرکنندگان، به شهادت رساندن شماری از تظاهرکنندگان، دستگیری شمار زیادی از اعضای خانواده مجاهدین و ساکنان اشرف و صدور احکام اعدام یا زندانهای طولانی مدت برای آنها، پخش پارازایت بر روی فرستنده های ماهواره یی، بستن یا اخلال در شبکه اینترنت و تلفنهای همراه، اعمال فشار و اخراج خبرنگاران رسانه های خارجی، اعمال فشار و تهدید خانواده های ساکنان اشرف در داخل ایران …. از آن جمله است.
خط ۴۹: خط ۳۶:


[[مصطفی پورمحمدی|مصطفی پور محمدی، وزیر وقت دادگستری]] در دولت [[حسن روحانی]] با حملات شخصی به احمد شهید، او را «عمله» (مزدور)  و «شخصی فاسد» خواند.<blockquote>پور محمدی درباره احمد شهید نیز گفت: احمد شهید اصلا یک حقوقدان نیست و به صورت یک عمله سیاسی وارد عرصه شده و از همان ابتدا علیه ملت ایران موضع گرفته و وی شخصی فاسد است و ما در اصل با وجود گزارشگر مخالفیم چون ما از نظر حقوق بشر جایگاه ویژه‌ای در جهان داریم.<ref>[https://www.mashreghnews.ir/news/277906/%D9%BE%D9%88%D8%B1%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82%D8%AF%D8%A7%D9%86-%D9%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%DB%8C%DA%A9-%D8%B9%D9%85%D9%84%D9%87-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA پورمحمدی:احمد شهید حقوقدان نیست یک عمله سیاسی است - مشرق نیوز]</ref></blockquote>‌همچنین برخی از سایر مقامات ایرانی هم مأموریت وی را سیاسی و مغرضانه تلقی کرده و گزارش‌های او را اتهامات بی‌اساس و مداخله در امور داخلی خود معرفی کردند. حسین جابری انصاری سخنگوی وقت وزارت امور خارجه رژیم ایران در واکنش به گزارش احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشر به اجلاس ۳۱ شورای حقوق بشر، اعلام کرد:<blockquote>به نظر ما گزارش گزارشگر در مورد جمهوری اسلامی ایران از نظر محتوایی جانبدارانه و «با اهداف سیاسی» و تبعیض آمیز تهیه شده است. از نظر روشی نیز این گزارش نامتوازن و ذهنی است و بیش از اینکه به واقعیات موجود توجه کند بر اساس اطلاعات غیر موثق تهیه شده است.<ref>[https://www.mehrnews.com/news/3581381/%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%B4-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D8%A8%D8%B4%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D9%87%D8%AF%D8%A7%D9%81-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%AA%D9%87%DB%8C%D9%87-%D8%B4%D8%AF%D9%87 گزارش حقوق بشری احمد شهید علیه ایران با اهداف سیاسی تهیه شده است - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency]</ref></blockquote>به طور کلی واکنش‌های ایران شامل موارد زیر بود:
[[مصطفی پورمحمدی|مصطفی پور محمدی، وزیر وقت دادگستری]] در دولت [[حسن روحانی]] با حملات شخصی به احمد شهید، او را «عمله» (مزدور)  و «شخصی فاسد» خواند.<blockquote>پور محمدی درباره احمد شهید نیز گفت: احمد شهید اصلا یک حقوقدان نیست و به صورت یک عمله سیاسی وارد عرصه شده و از همان ابتدا علیه ملت ایران موضع گرفته و وی شخصی فاسد است و ما در اصل با وجود گزارشگر مخالفیم چون ما از نظر حقوق بشر جایگاه ویژه‌ای در جهان داریم.<ref>[https://www.mashreghnews.ir/news/277906/%D9%BE%D9%88%D8%B1%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82%D8%AF%D8%A7%D9%86-%D9%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%DB%8C%DA%A9-%D8%B9%D9%85%D9%84%D9%87-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA پورمحمدی:احمد شهید حقوقدان نیست یک عمله سیاسی است - مشرق نیوز]</ref></blockquote>‌همچنین برخی از سایر مقامات ایرانی هم مأموریت وی را سیاسی و مغرضانه تلقی کرده و گزارش‌های او را اتهامات بی‌اساس و مداخله در امور داخلی خود معرفی کردند. حسین جابری انصاری سخنگوی وقت وزارت امور خارجه رژیم ایران در واکنش به گزارش احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشر به اجلاس ۳۱ شورای حقوق بشر، اعلام کرد:<blockquote>به نظر ما گزارش گزارشگر در مورد جمهوری اسلامی ایران از نظر محتوایی جانبدارانه و «با اهداف سیاسی» و تبعیض آمیز تهیه شده است. از نظر روشی نیز این گزارش نامتوازن و ذهنی است و بیش از اینکه به واقعیات موجود توجه کند بر اساس اطلاعات غیر موثق تهیه شده است.<ref>[https://www.mehrnews.com/news/3581381/%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%B4-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D8%A8%D8%B4%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D9%87%D8%AF%D8%A7%D9%81-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%AA%D9%87%DB%8C%D9%87-%D8%B4%D8%AF%D9%87 گزارش حقوق بشری احمد شهید علیه ایران با اهداف سیاسی تهیه شده است - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency]</ref></blockquote>به طور کلی واکنش‌های ایران شامل موارد زیر بود:
* '''اتهام پراکنی و حمله به شخصیت احمد شهید'''
* اتهام پراکنی و حمله به شخصیت احمد شهید
* '''عدم به رسمیت شناختن مأموریت'''
* عدم به رسمیت شناختن مأموریت
* '''رد اتهامات و گزارش‌ها'''
* رد اتهامات و گزارش‌ها
* '''جلوگیری از ورود به ایران برای بررسی حقایق'''
* جلوگیری از ورود به ایران برای بررسی حقایق
* '''تبدیل کردن پرونده‌ی نقض حقوق بشر به «مساله‌ی درون کشوری» برای فرار از پاسخگویی'''
* تبدیل کردن پرونده‌ی نقض حقوق بشر به «مساله‌ی درون کشوری» برای فرار از پاسخگویی
این عدم همکاری، چالش‌های زیادی را برای انجام تحقیقات جامع توسط احمد شهید ایجاد کرد


== گزارش‌ها و یافته‌های کلیدی ==
== درباره‌ی گزارش‌های احمد شهید ==
در طول شش سال فعالیت خود به عنوان گزارشگر ویژه (۲۰۱۱-۲۰۱۶)، احمد شهید دست کم ۲۵ گزارش مهم را به شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرد.<ref name=":1" /> این گزارش‌ها به طور مداوم به موارد زیر اشاره داشتند:
در طول شش سال فعالیت خود به عنوان گزارشگر ویژه (۲۰۱۱-۲۰۱۶)، احمد شهید دست کم ۲۵ گزارش مهم را به شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرد.<ref name=":1" /> این گزارش‌ها به طور مداوم به موارد زیر اشاره داشتند:


* '''نرخ بالای اعدام‌ها:''' افزایش چشمگیر اعدام‌ها، از جمله اعدام‌های نوجوانان و کسانی که به دلیل جرائم غیرخشونت‌آمیز محکوم شده بودند. 18.
* '''نرخ بالای اعدام‌ها:''' افزایش چشمگیر اعدام‌ها، از جمله اعدام‌های نوجوانان و کسانی که به دلیل جرائم غیرخشونت‌آمیز محکوم شده بودند.
* '''بازداشت‌های خودسرانه و شکنجه:''' موارد متعدد بازداشت‌های خودسرانه، ناپدید شدن‌های اجباری و گزارش‌های مربوط به شکنجه و بدرفتاری با زندانیان. 19.
* '''بازداشت‌های خودسرانه و شکنجه:''' موارد متعدد بازداشت‌های خودسرانه، ناپدید شدن‌های اجباری و گزارش‌های مربوط به شکنجه و بدرفتاری با زندانیان.
* '''سرکوب آزادی بیان و تجمع:''' محدودیت‌های شدید بر آزادی بیان، رسانه‌ها، اینترنت و حق برگزاری تجمعات مسالمت‌آمیز. 20.
* '''سرکوب آزادی بیان و تجمع:''' محدودیت‌های شدید بر آزادی بیان، رسانه‌ها، اینترنت و حق برگزاری تجمعات مسالمت‌آمیز.
* '''تبعیض علیه اقلیت‌ها:''' تبعیض سیستماتیک علیه اقلیت‌های قومی و مذهبی، از جمله بهائیان، کردها، بلوچ‌ها و عرب‌ها. 21.
* '''تبعیض علیه اقلیت‌ها:''' تبعیض سیستماتیک علیه اقلیت‌های قومی و مذهبی، از جمله بهائیان، کردها، بلوچ‌ها و عرب‌ها.
* '''نقض حقوق زنان:''' تبعیض قانونی و عملی علیه زنان در حوزه‌های مختلف، از جمله ازدواج، طلاق، ارث و اشتغال. 22.
* '''نقض حقوق زنان:''' تبعیض قانونی و عملی علیه زنان در حوزه‌های مختلف، از جمله ازدواج، طلاق، ارث و اشتغال.


== پس از مأموریت در امور ایران و فعالیت‌های فعلی ==
 
با وجود این احمد شهید هم مانند گزارشگران سلف خود، [[موریس دنبی کاپیتورن]] و [[رینالدو گالیندو پل]]، از رسیدگی به بزرگترین و جدی‌ترین پرونده‌های جنایات سیستماتیک حکومتی رژیم حاکم بر ایران سر باز زد و بخش عمده‌ای از ابعاد نقض حقوق بشر را مسکوت گذاشت. از جمله در گزارش ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۱ خود به مجمع عمومی در محورهای ۲۴ تا ۲۷ خود که به «فعالان سیاسی» پرداخته است؛ تنها به زندانی یا حصر خانگی چند عضو حکومتی همین رژیم اشاره کرد؛ این در حالی بود که در همان روزگار، صدها زندانی و فعال سیاسی در زندان‌ها زیر شکنجه یا محکوم به اعدام بودند که حتی با مراجعات خانواده‌های آن‌ها نیز، هیچ اشاره‌ای در گزارش گزارشگر ویژه به این موارد نشد. <ref>[https://persian.iranhumanrights.org/1390/07/sr-report-full-persian/ متن کامل گزارش مقطعی گزارشگر ویژه سازمان ملل درمورد نقض حقوق بشر در ایران]</ref>
 
هم‌چنین در گزارش فوریه ۲۰۱۱ به شورای حقوق بشر ملل متحد، تنها به مصاحبه با ۴ زندانی سابق زندان کهریزک اکتفا کرده است. گزارشی که در آن پرونده‌های متعدد قتل و شکنجه‌های سیستماتیک در زندان‌های بدنامی هم‌چون [[زندان اوین]] را مسکوت گذاشته و موارد نقض حقوق بشر را تنها به '''«ازدحام بیش از حد، نبود آب کافی و تاسیسات بهداشتی، عدم رعایت نشدن اصول جداسازی زندانیان، نبود تهویه، نبود دسترسی به خدمات پزشکی، غذای کم، وجود خشونت و به خدمت گرفتن زندانیان»''' در زندان محدود می‌کرد. <ref>[https://ir.voanews.com/a/ahmad-shahid-iran-report-human-rights-141774763/566507.html گزارش احمد شهید از نقض شدید حقوق بشر در ایران- صدای امریکا]</ref>
 
== پس ازدوران مأموریت در امور ایران و فعالیت‌های فعلی ==


=== گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده ===
=== گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده ===
در سال ۲۰۱۶، پس از پایان مأموریت خود به عنوان گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران، احمد شهید به سمت '''گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده سازمان ملل متحد''' منصوب شد 26. در این نقش جدید، او به فعالیت‌های خود در زمینه‌ی ترویج و حفاظت از حقوق بشر، به‌ویژه در حوزه‌ی آزادی مذهب و عقیده، ادامه داده است. وظایف او در این پست شامل نظارت بر نقض آزادی مذهب یا عقیده، ارزیابی قوانین و سیاست‌هایی که بر این آزادی تأثیر می‌گذارند و ارائه توصیه‌هایی به دولت‌ها برای تضمین احترام به این حق است.
در سال ۲۰۱۶، پس از پایان مأموریت خود به عنوان گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران، احمد شهید به سمت گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده سازمان ملل متحد منصوب شد.  
 
=== سایر فعالیت‌ها ===
احمد شهید همچنان به عنوان یک صدای برجسته در جامعه‌ی بین‌المللی حقوق بشر شناخته می‌شود و در کنفرانس‌ها و رویدادهای مختلفی شرکت می‌کند تا آگاهی در مورد مسائل حقوق بشر را افزایش دهد و از قربانیان دفاع کند.


== منابع ==
== منابع ==

نسخهٔ ‏۱۰ ژوئیهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۲۲:۰۲

احمد شهید
احمد شهید.jpg
زادروز۱۹۶۴ میلادی
مالدیو
تحصیلاتحقوق - روابط بین الملل
از دانشگاهکوئینز لند استرالیا / اسکس کولچستر انگلستان / ابریستویث ولز
پیشهوزیر خارجه‌ و سخنگوی سابق رئیس جمهور مالدیو / گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران / کارشناس آزادی مذهبی سازمان ملل
سال‌های فعالیتاز سال 1982 تا کنون
نهادسازمان ملل متحد
پس ازموریس کاپیتورن
پیش ازعاصمه جهانگیر
حزب سیاسیجزب دموکرات مالدیو
همسرلیلا احمد
فرزندان۴ فرزند

احمد شهید(Ahmed Shaheed)، دیپلمات و سیاستمدار برجسته‌ی اهل مالدیو، به دلیل فعالیت‌های چشمگیر خود در زمینه‌ی حقوق بشر، به‌ویژه در جایگاه گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، شهرت یافته است. پیش از این، شهید در کشور خود نیز سمت‌های مهمی را بر عهده داشته است. فعالیت‌های او در مالدیو عمدتاً بر اصلاحات دموکراتیک و ترویج حقوق بشر متمرکز بود. او نقش مهمی در گذار مالدیو از یک نظام اقتدارگرا به یک دموکراسی چندحزبی ایفا کرد.[۱]

انتصاب او به عنوان گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران در سال ۲۰۱۱ بود باعث شناخته‌شدگی بیشتر وی در سطح جهان و به‌خصوص ایرانیان شد. در طول دوران مسئولیت، شهید گزارش‌های متعددی را به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و مجمع عمومی ارائه کرد که در آن‌ها به نقض گسترده‌ی حقوق بشر در ایران، از جمله اعدام‌ها، بازداشت‌های خودسرانه، سرکوب آزادی بیان و تجمع، تبعیض علیه اقلیت‌ها و نقض حقوق زنان اشاره شده بود. [۲]

مقاومت ایران، به طور فعال مستندات، شهادت‌ها و اطلاعات مربوط به نقض حقوق بشر را به گزارشگر ویژه ارائه می‌کرد. گزارشگر ویژه از ملاقات با شهود اصلی پرونده‌های جنایات بزرگ رژیم ایران سر باز زد؛ در نتیجه گزارش‌های او در عمل تنها گوشه‌ای از پرونده‌های نقض حقوق بشر در ایران را پوشش می‌داد.

رژیم ایران در واکنش به مأموریت احمد شهید، رویکردی خصمانه اتخاذ کرد. جمهوری اسلامی هرگونه همکاری با او را رد کرد و از ورود وی به ایران جلوگیری به عمل آورد 6. مقامات ایرانی، مأموریت وی را سیاسی و مغرضانه تلقی کرده و گزارش‌های او را اتهامات بی‌اساس و مداخله در امور داخلی خود می‌دانستند. این عدم همکاری، چالش‌های زیادی را برای انجام تحقیقات جامع توسط احمد شهید ایجاد کرد و او مجبور بود عمدتاً بر اطلاعات دریافتی از قربانیان، خانواده‌های آن‌ها، فعالان حقوق بشر و سازمان‌های غیردولتی خارج از ایران تکیه کند.

پس از پایان مأموریت خود به عنوان گزارشگر ویژه در امور ایران، احمد شهید به فعالیت‌های خود در زمینه‌ی حقوق بشر ادامه داد و در سال ۲۰۱۶ به عنوان گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده سازمان ملل متحد منصوب شد.

زندگی‌نامه و پیشینه‌ی حرفه‌ای

احمد شهید در سال ۱۹۶۴ در مالدیو به دنیا آمد. وی تحصیلات عالی خود را در دانشگاه‌های آبریستویث ولز (Aberystwyth University) و کوئینزلند استرالیا با مدرک دکترای روابط بین‌الملل و حقوق دیپلماتیک به پایان رساند. وی هم‌چنین به عنوان استاد مدعو در دانشگاه اسکس شهر کولچستر انگلستان فعالیت دارد.

فعالیت‌های سیاسی در مالدیو

پیش از ورود به عرصه‌ی بین‌المللی حقوق بشر، احمد شهید نقش مهمی در صحنه‌ی سیاسی مالدیو ایفا کرد. او دو بار به عنوان وزیر امور خارجه مالدیو منصوب شد. در طول تصدی این سمت، او نقش محوری در گذار دموکراتیک مالدیو ایفا کرد. شهید به عنوان یک اصلاح‌طلب شناخته می‌شد که در جهت تقویت نهادهای دموکراتیک، تصویب قانون اساسی جدید، برگزاری اولین انتخابات آزاد و ترویج حقوق بشر و مبارزه با فساد در مالدیو فعالیت می‌کرد. [۳]

مأموریت به عنوان گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران

در ژوئن ۲۰۱۱، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه‌ای، پست گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران را احیا کرد و احمد شهید را به این سمت منصوب نمود.

احیای این پست پس از پنج سال تعلیق که (ناشی از رویکرد مماشات گرایانه‌ی سیاسی کشورهای غربی با رژیم حاکم بر ایران بود)، نشان‌دهنده‌ی نگرانی‌های فزاینده‌ی جامعه‌ی بین‌الملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران بود. هدف اصلی این مأموریت، نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران، جمع‌آوری اطلاعات موثق و تهیه‌ی گزارش‌های سالانه برای ارائه به شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل متحد بود.

نقش مقاومت ایران در ارائه‌ی مستندات و شهود

مقاومت ایران، به ویژه شورای ملی مقاومت ایران (NCRI)، نقش قابل توجهی در احیاء سمت گزارشگر ویژه حقوق بشر، پس از پنج سال تعلیق آن داشت. هم‌چون تمامی سال‌های فعالیت‌های حقوق بشری مقاومت ایران، پس از انتصاب احمد شهید نیز به طور سیستماتیک مستندات، گزارش‌ها و شهادت‌های مربوط به نقض حقوق بشر در ایران را جمع‌آوری کرده و در اختیار گزارشگر ویژه قرار داده و همواره خواستار پیگیری جدی این پرونده‌ها و هم‌چنین ارجاع پرونده‌ی نقض مستمر حقوق بشر توسط رژیم ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌شد. [۴] [۵] این اطلاعات شامل جزئیات مربوط به اعدام‌ها، شکنجه‌ها، بازداشت‌های خودسرانه، وضعیت زندانیان سیاسی و سرکوب آزادی‌های مدنی بود. دسترسی به این اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار بود، چرا که به دلیل عدم همکاری رژیم ایران، احمد شهید نمی‌توانست مستقیماً به منابع داخلی دسترسی پیدا کند. این همکاری به گزارشگر ویژه کمک کرد تا تصویری جامع‌تر و دقیق‌تر از وضعیت حقوق بشر در ایران ارائه دهد.

موضع مقاومت ایران درباره‌ی گزارشگر ویژه و گزارش‌های او

مقاومت ایران همواره از تعیین گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران حمایت فعال کرده است.[۶] در حالی که اغلب گزارشگران ویژه، به دلیل فشارهای سیاسی ناشی از دیپلماسی مماشات‌گرایانه با رژیم ایران از ملاقات با شهود اصلی پرونده‌های جنایات بزرگ رژیم ایران سر باز زدند؛ در نتیجه گزارش‌های سازمان ملل (به طور عام) و گزارش‌های گزارشگران ویژه حقوق بشر برای ایران (به طور خاص) در عمل تنها گوشه‌ای از پرونده‌های نقض حقوق بشر در ایران را پوشش می‌داد. در این رابطه در یکی از اطلاعیه‌های رسمی شورای ملی مقاومت چنین آمده است:

گزارش میان دوره‌یی دبیرکل ملل متحد درباره نقض حقوق بشر در ایران که امروز-دوشنبه۲۳اسفند- منتشر شد تنها گوشه یی از جنایتهای رژیم آخوندی در دوره مورد نظر دبیرکل را در برمی گیرد و بسیاری از موارد جدی نقض حقوق بشر در ایران را مسکوت گذاشته است.

سرکوب وحشیانه قیامهای ۱۴ و۲۰ فوریه و اول و ۸ مارس مردم ایران و دستگیری هزاران تن از تظاهرکنندگان، به شهادت رساندن شماری از تظاهرکنندگان، دستگیری شمار زیادی از اعضای خانواده مجاهدین و ساکنان اشرف و صدور احکام اعدام یا زندانهای طولانی مدت برای آنها، پخش پارازایت بر روی فرستنده های ماهواره یی، بستن یا اخلال در شبکه اینترنت و تلفنهای همراه، اعمال فشار و اخراج خبرنگاران رسانه های خارجی، اعمال فشار و تهدید خانواده های ساکنان اشرف در داخل ایران …. از آن جمله است.

علاوه بر این گزارش در مورد سرکوب وحشیانه ساکنان اشرف که به طور مستقیم یا غیرمستقیم توسط رژیم ایران انجام می شود، مانند شکنجه روانی ساکنان توسط ۲۱۰ بلندگو توسط عوامل وزارت اطلاعات که ۱۴ ماه است ادامه دارد، اشاره‌یی نمی کند.

این گزارش به رغم همه کمبودها، گویای این حقیقت است که رژیم آخوندی هیچ سنخیتی با قرن بیست و یکم ندارد و بایستی از جامعه بین المللی طرد شود. [۷]

موضع رژیم ایران درباره‌ی احمد شهید

مقامات رژیم ایران در اساس با انتصاب گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران، فارغ از هر شخصی که این ماموریت به او محول شده، مخالفت جدی داشته و همواره آن را به انحاء مختلف و در تمامی سطوح ابراز کرده‌اند؛ به همین‌ ترتیب در واکنش به مأموریت احمد شهید نیز رویکردی کاملا خصمانه اتخاذ کردند. این رژیم نه تنها هرگونه همکاری با او را رد کرد و از ورود وی به ایران جلوگیری به عمل آورد؛ بلکه احمد شهید را آماج حملات شخصی قرار داد.

مصطفی پور محمدی، وزیر وقت دادگستری در دولت حسن روحانی با حملات شخصی به احمد شهید، او را «عمله» (مزدور) و «شخصی فاسد» خواند.

پور محمدی درباره احمد شهید نیز گفت: احمد شهید اصلا یک حقوقدان نیست و به صورت یک عمله سیاسی وارد عرصه شده و از همان ابتدا علیه ملت ایران موضع گرفته و وی شخصی فاسد است و ما در اصل با وجود گزارشگر مخالفیم چون ما از نظر حقوق بشر جایگاه ویژه‌ای در جهان داریم.[۸]

‌همچنین برخی از سایر مقامات ایرانی هم مأموریت وی را سیاسی و مغرضانه تلقی کرده و گزارش‌های او را اتهامات بی‌اساس و مداخله در امور داخلی خود معرفی کردند. حسین جابری انصاری سخنگوی وقت وزارت امور خارجه رژیم ایران در واکنش به گزارش احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشر به اجلاس ۳۱ شورای حقوق بشر، اعلام کرد:

به نظر ما گزارش گزارشگر در مورد جمهوری اسلامی ایران از نظر محتوایی جانبدارانه و «با اهداف سیاسی» و تبعیض آمیز تهیه شده است. از نظر روشی نیز این گزارش نامتوازن و ذهنی است و بیش از اینکه به واقعیات موجود توجه کند بر اساس اطلاعات غیر موثق تهیه شده است.[۹]

به طور کلی واکنش‌های ایران شامل موارد زیر بود:

  • اتهام پراکنی و حمله به شخصیت احمد شهید
  • عدم به رسمیت شناختن مأموریت
  • رد اتهامات و گزارش‌ها
  • جلوگیری از ورود به ایران برای بررسی حقایق
  • تبدیل کردن پرونده‌ی نقض حقوق بشر به «مساله‌ی درون کشوری» برای فرار از پاسخگویی

درباره‌ی گزارش‌های احمد شهید

در طول شش سال فعالیت خود به عنوان گزارشگر ویژه (۲۰۱۱-۲۰۱۶)، احمد شهید دست کم ۲۵ گزارش مهم را به شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرد.[۲] این گزارش‌ها به طور مداوم به موارد زیر اشاره داشتند:

  • نرخ بالای اعدام‌ها: افزایش چشمگیر اعدام‌ها، از جمله اعدام‌های نوجوانان و کسانی که به دلیل جرائم غیرخشونت‌آمیز محکوم شده بودند.
  • بازداشت‌های خودسرانه و شکنجه: موارد متعدد بازداشت‌های خودسرانه، ناپدید شدن‌های اجباری و گزارش‌های مربوط به شکنجه و بدرفتاری با زندانیان.
  • سرکوب آزادی بیان و تجمع: محدودیت‌های شدید بر آزادی بیان، رسانه‌ها، اینترنت و حق برگزاری تجمعات مسالمت‌آمیز.
  • تبعیض علیه اقلیت‌ها: تبعیض سیستماتیک علیه اقلیت‌های قومی و مذهبی، از جمله بهائیان، کردها، بلوچ‌ها و عرب‌ها.
  • نقض حقوق زنان: تبعیض قانونی و عملی علیه زنان در حوزه‌های مختلف، از جمله ازدواج، طلاق، ارث و اشتغال.


با وجود این احمد شهید هم مانند گزارشگران سلف خود، موریس دنبی کاپیتورن و رینالدو گالیندو پل، از رسیدگی به بزرگترین و جدی‌ترین پرونده‌های جنایات سیستماتیک حکومتی رژیم حاکم بر ایران سر باز زد و بخش عمده‌ای از ابعاد نقض حقوق بشر را مسکوت گذاشت. از جمله در گزارش ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۱ خود به مجمع عمومی در محورهای ۲۴ تا ۲۷ خود که به «فعالان سیاسی» پرداخته است؛ تنها به زندانی یا حصر خانگی چند عضو حکومتی همین رژیم اشاره کرد؛ این در حالی بود که در همان روزگار، صدها زندانی و فعال سیاسی در زندان‌ها زیر شکنجه یا محکوم به اعدام بودند که حتی با مراجعات خانواده‌های آن‌ها نیز، هیچ اشاره‌ای در گزارش گزارشگر ویژه به این موارد نشد. [۱۰]

هم‌چنین در گزارش فوریه ۲۰۱۱ به شورای حقوق بشر ملل متحد، تنها به مصاحبه با ۴ زندانی سابق زندان کهریزک اکتفا کرده است. گزارشی که در آن پرونده‌های متعدد قتل و شکنجه‌های سیستماتیک در زندان‌های بدنامی هم‌چون زندان اوین را مسکوت گذاشته و موارد نقض حقوق بشر را تنها به «ازدحام بیش از حد، نبود آب کافی و تاسیسات بهداشتی، عدم رعایت نشدن اصول جداسازی زندانیان، نبود تهویه، نبود دسترسی به خدمات پزشکی، غذای کم، وجود خشونت و به خدمت گرفتن زندانیان» در زندان محدود می‌کرد. [۱۱]

پس ازدوران مأموریت در امور ایران و فعالیت‌های فعلی

گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده

در سال ۲۰۱۶، پس از پایان مأموریت خود به عنوان گزارشگر ویژه‌ی حقوق بشر در امور ایران، احمد شهید به سمت گزارشگر ویژه‌ی آزادی مذهب و عقیده سازمان ملل متحد منصوب شد.

منابع

  1. https://web.archive.org/web/20120306222348/http://www.foreign.gov.mv/v3/?p=minister
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ تمامی گزارش‌های گزارشگر ویژه حقوق بشر احمد شهید در دوران مسئولیت‌‌اش درباره‌ی نقض حقوق بشر در ایران
  3. His Excellency Dr. Ahmed Shaheed Minister of Foreign Affairs
  4. تصویب هفتاد و یکمین قطعنامه محکومیت رژیم آخوندی به‌خاطر نقض…
  5. در کنفرانس خبری؛ مریم رجوی در سخنرانی برای بیش از ۱۰۰۰ زندانی از بند رسته، بار دیگر خواستار ارجاع پرونده حقوق بشری رژیم ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد شد. العین فارسی
  6. استقبال مقاومت ایران از تمدید مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر و ضرورت ارجاع جنایات ضد بشری رژیم ایران به شورای امنیت ملل متحد - شورای ملی مقاومت ایران
  7. خانم رجوی خواستار تعیین یک گزارشگر ویژه برای ایران و ارجاع پرونده نقض حقوق بشر توسط رژیم ایران به شورای امنیت ملل متحد شد - شورای ملی مقاومت ایران
  8. پورمحمدی:احمد شهید حقوقدان نیست یک عمله سیاسی است - مشرق نیوز
  9. گزارش حقوق بشری احمد شهید علیه ایران با اهداف سیاسی تهیه شده است - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency
  10. متن کامل گزارش مقطعی گزارشگر ویژه سازمان ملل درمورد نقض حقوق بشر در ایران
  11. گزارش احمد شهید از نقض شدید حقوق بشر در ایران- صدای امریکا