کاربر:Hossein/5صفحه تمرین

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو

اسدالله اسدی

اسدالله اسدی ۴۹ ساله ( اکتبر ۲۰۲۰) دبیر سوم سفارت ایران در اتریش است که از سال ۲۰۱۴ در وین مستقر بوده و به دلیل دست داشتن در عملیات بمب‌گذاری علیه گردهمایی سالانه سازمان مجاهدین خلق ایران که در پاریس برگزار می‌شده در ۱۰ تیر ۱۳۹۷ در جنوب آلمان بازداشت شده است. دیپلمات ایرانی (اسدالله اسدی) مستقر در اتریش در حالی در اول ژوییه ۲۰۱۸ در خاک آلمان دستگیر شد که از تحویل‌دهی نیم‌کیلو مواد منفجره به یک تیم تروریستی در لوکزامبورگ بازمی‌گشت. اسدالله اسدی و سه متهم دیگر پرونده از جمله یک زوج ایرانی که همکاری با اسدالله اسدی می‌کردند همه در زندان هستند. تحقیقات حول آن هنوز ادامه دارد .این بازداشت با حکم جلبی که از سوی دولت بلژیک در اتحادیه اروپا صادر شده است صورت گرفت. اسدالله اسدی در خاک آلمان مصونیت سیاسی نداشته است. او طراح و مجری عملیات بمب‌گذاری تروریستی علیه گردهمایی مجاهدین بوده و می‌خواسته با استفاده از یک زوج ایرانی که از قبل به‌عنوان هوادار مجاهدین با مجاهدین رفت و آمد داشته‌اند بمب را در گردهمایی پاریس منفجر کند. اتریش پس از مطلع شدن از موضوع اعلام کرد که دولت اتریش ظرف مدت ۴۸ ساعت مصونیت دیپلماتیک اسدالله اسدی را لغو می‌کند. آلمان هم اجازه استرداد اسدالله اسدی، مظنون به دست داشتن در برنامه‌ریزی برای حمله به گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در پاریس را صادر کرد.

اسدالله اسدی کیست؟ سمت واقعیش چیست؟

اسدالله اسدی (زادهٔ ۱۳۵۰ شمسی) دیپلمات ایرانی در کشور اتریش است که به جرم دست داشتن در عملیات ناموفق بمب‌گذاری در گردهمایی مجاهدین در پاریس توسط آلمان بازداشت و سپس به دولت بلژیک مسترد شده است. او در بین سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۸ در عراق کار می‌کرده است و در ۲۰۱۴ به اتریش منتقل شده است. او بر اساس اطلاعات منتشر شده از طرف دستگاه امنیت دولت بلژیک عضو «دفتر ۳۱۲» وزارت اطلاعات و امنیت جمهوری اسلامی بوده که در لیست تروریستی اتحادیه اروپا قرار دارد. او در میان آموزش‌های نظامی که گرفته است از جمله روی ساخت مواد منفجره مسلط شده است. ماموریت او در وین جمع‌آوری اطلاعات مخالفین در همکاری با وزارت خارجه ایران بوده است.[۱]

هفته نامه اشپیگل 1 اکتبر 2018 گزارش می‌دهد که دو ایرانی همدست اسدی فاش ساخته‌اند که با او با نام مستعار «دانیل» در ارتباط بوده‌اند.

او طبق گفته مجید حریری از سازمان مجاهدین خلق ایران از مدیران باسابقه و شناخته‌شده وزارت اطلاعات است. مجید حریری او را اینگونه معرفی می‌کند:

این شخص از مدیران با سابقه و شناخته شده وزارت اطلاعات است و آدم معروفی در وزارت اطلاعات است، که سابقه زیادی در عملیات تروریستی بخصوص علیه سازمان مجاهدین خلق دارد یعنی مال آن اداره کل که الان اسم آن را وزارت اطلاعات مبارزه با مجاهدین گذاشتند اسم سابقش اداره کل التقاط بود.  این فرد تخصص در بمب‌گذاری و تخریب دارد طبق اطلاعات مهمی که هوادران مقاومت از داخل فرستادند مشخص شد این فرد بر خلاف پاسپورتش که محل تولدش تهران گفته شده محل تولدش خرم‌آباد و اهل خرم‌آباد هستند در محله پشته، که محله معروفی در خرم‌آباد است، پدرش به اسم علی ملقب به گنجعلی در شهرداری خرم‌آباد بوده و در زمان جنگ در ستاد پشتیبانی جنگ بوده ، برخی از عموها و برادرانش در وزارت اطلاعات کار می‌کنند وخانوادگی وابسته به رژیم هستند.[۲]

هم‌دستان اسدالله اسدی

طبق گفته خبرگزاریها ۴ ایرانی در این طراحی تروریستی دست داشتند و دادستان عمومی بلژیک هم از محاکمه ۴ ایرانی خبر داده است.

نفر اول اسدالله اسدی است.

نفر دوم و سوم امیر سعدونی ۳۸ ساله، نسیمه نومنی ۳۳ ساله (همسر امیر سعدونی) که برای سالیان به عنوان هوادار سازمان مجاهدین در رفت و آمد با برنامه‌های مختلف این سازمان و فعالیتهای آن بوده‌اند. در گزارش العربیه به زبان فارسی در این رابطه آمده است:

به دنبال کشف این هسته تروریستی رژیم ایران، مقامات امنیتی بلژیک دو مظنون به نام‎های «امیر سعدونی» و همسرش «نسیمه نومنی» که هر دو بلژیکی ایرانی تبار هستند، دستگیر کردند. این دو متهم به اقدام تروریستی با سفارت ایران در ارتباط بوده و برای بمب گذاری در حومه «ویلپینت» پاریس جایی که مجاهدین خلق کنفرانس سیاسی سالانه خود را در آنجا اجرا می‌کنند، برنامه‌ریزی کرده بودند.[۳]

در افشای اطلاعات مربوط به این طرح مشخص شده است که امیر سعدونی بسیاری از مواردی را که می داند فاش کرده است ، از جمله اینکه از سال ۲۰۰۷ با اسدی کار می کرده است. با این حال ، او به دنبال کاهش اهمیت نقش خود بود و بر عدم آگاهی خود از اینکه بمبی که منتقل می کرده می‌تواند صدها نفر را قربانی کند ، تأکید کرد.

هفته نامه اشپیگل 1 اکتبر 2018: نسیمه ن. به ادارات بلژیکی توضیح داده که آنها برای همکاری (با رژیم) تحت اجبار تن داده اند بدین ترتیب که اعضای خانواده شان در وطنشان مورد تهدید و فشار قرار گرفته اند. به گفته وی تحت این فشار س. و ن. سالیان طولانی اطلاعاتی را از زندگی داخلی مجاهدین خلق به رژیم ایران می دادند. وی گفت آنها با افسر فرمانده شان یعنی اسدالله الف. در ونیز، میلان، زالسبورگ، وین و در تهران ملاقات کرده اند. آنها او را به اسم دانیل می شناختند. به گفته وی آ. در هر دیدار حدود ۴ هزار یورو به آنها می داده که پول زیادی برای این دو نفر بوده – س. در این اواخر بعنوان انبار دار و ن. بعنوان اتوکش کار می کرده اند.

روزنامه وال استريت ژورنال 31 اكتبر 18

اسم مستعار و اطلاعاتی اسدي در این پرونده «دانیال» بوده است. «دانیال» برای دریافت اطلاعات از مجاهدین هزاران یورو پیشنهاد می‌داد و تهدید کرده بود در صورت عدم همکاری آنها، زندگی را بر خانواده‌شان در ایران سخت کند .امیر و نسیمه از سال 2014 در گردهماییهای مجاهدین شرکت کرده و به اسدی (دانیال) گزارش می‌دادند. اسدی اصرار داشت نسیمه هم امیر را در جلسات همراهی کند.

این زوج گاهی با تعویض چند قطار برای اطمینان از این‌که تعقیب نمی‌شوند به وین رفته و ضمن ارائه اطلاعات به اسدالله اسدی از او پول نقد در پاکت گرفته و به خانه برمی گشتند.

این زوج وقتی چند سال پیش تصمیم گرفتند جدا از هم زندگی کنند هر دو آپارتمان و اتومبیل خود را داشتند. سعدونی اوایل امسال برای بلیط کنسرت راجر واترز در آنتورپ بیش از ۴۰۰یورو پرداخت کرد.

خانم همسایه و دوست نزدیک زوج تروریست گواهی میدهد:

خانم ” آن“ دوست بسیار نزدیک زوج و همسایه آنها میگوید :”سالها با هم نوشیدنی خوردیم و پلی استیشن بازی کردیم.

”من به یاد دارم که نسیمه، روزهای قبل از دستگیری خیلی گریه میکرد. او میگفت که احساس مریضی میکند. و خیلی وقتها میخواست که بغلش کنم… نسیمه اکثر اوقات نزد من روی مبل تا نیمه شب دیروقت میماند. با هم مشروب میخوردیم و پلی استیشن بازی میکردیم. ساعتها حرف میزدیم…حالا خودم سوال میکنم چقدر اینها واقعی بوده است. نسیمه در یک فروشگاه کار میکرد. اما شوهرش در هلند در یک بندر…من واقعاً در این رابطه به شک افتادم چون او زمانهای کاری خیلی تغییر پذیر داشت. پس از دستگیری آنها متوجه شدم که آن مرد یک خانه دوم در شهر بوم داشت. اینکه او آنجا چکار میکرد؟ اصلاً نمیدانم و تصوری ندارم. آنها ۱۵ سال پیش با مجاهدین خلق آشنا شده بودند. در یک روز خانواده او در ایران تلفنی دریافت کرد. به آنها گفته شده بود اگر امیر با مجاهدین قطع نکند بلایی سر آنها خواهد آمد. کمی بعد تر او به ایران رفت، چیزی که من همیشه آنرا امری عجیب میدیدم. علی القاعده کسی که با مجاهدین است نباید میتوانست پا به ایران بگذارد. اما این زن و شوهر به ایران رفتند و یادم هست که زن در آنجا حتی یک عمل بینی انجام داد. باید در همانجا استخدام شده باشند.

هفته ها قبل از دستگیری آنها، ماشینهای عجیبی نیمه شب در کنار خیابان پارک شده بودند. ”آنها تحت نظر بودند. من حتی در این باره با آنها صحبت کردم ولی آنها زیاد به این مسئله توجه نکردند. ولی این خیلی توجهم را جلب کرده بود که در آن دوران امیر یک دفعه پول زیادی شروع به خرج کردن نمود. یعنی به او قبل از عملیات ویلپنت پیش پرداخت شده بود.

جرأت آن را ندارم برای دیدار آنها به زندان بروم اما خیلی دلم میخواهد از آن زن بشنوم چرا میخواسته چنین کاری بکند.البته برای امنیت خودم به هیچ وجه دلم نمیخواهد با آنها ارتباط داشته باشم.[۴]

نفر چهارم ، مهراد عارفانی ۵۴ ساله، در نزدیکی محل تجمع مخالفان ایرانی دستگیر و به بلژیک تحویل داده شد. علیرغم اینکه او آشنایی با اسدالله اسدی را نفی کرد، اما تحقیقات نشان داد كه این دو نفر (اسدی و عارفانی) دائما در تماس بودند و مأموریت عارفانی جمع آوری اطلاعات درباره مخالفان ایرانی بود.[۱]

راديو ار افي اي راديو بين المللي فرانسه 2 اكتبر 18 : «مهرداد عارفانی» مورد ظنّ مقامات قضائی بلژیک در اجرای طرح بمب گذاری در گردهمائی سازمان مجاهدین خلق ایران است. او دارای یک تلفن دستیِ مجهز به یک سیم‌کارت اتریشی بود که در آن تنها یک شمارۀ تلفن در اتریش وجود داشت

روزنامه تيد بلژيك 26 ژانويه 19: عارفانی، شاعری که همچنین به عنوان یک مخالف ایرانی مطرح بود،  قبلاً با یک افسر اطلاعاتی ایران ازدواج کرده بود.

طراحی عملیات تروریستی علیه مجاهدین

سایت ایندیپندنت در ۲۴ ژوئن یعنی در تیرماه نوشت اسدالله اسدی ۲۰ ژوئن به تهران رفت و در آنجا مواد منفجره شدید الانفجار که نیم کیلو وزن داشت را تحویل گرفت روز ۲۲ ژوئن با هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اتریش پرواز شماره او اس ۸۷۲ از تهران به وین آورد. اسدالله اسدی مواد منفجره را در یک چمدان دیپلماتیک گذاشت و در محل بار ایرباس ای ۳۲۰ که سوار بر آن شده بود به اتریش حمل نمود. این هواپیما ۲۴۰ مسافر داشت. آگاهان حقوقی حمل مواد منفجره با هواپیمایی که ۲۴۰ مسافر داشت را جرم می‌دانند.

سایت انگلیسی ایندیپندنت در تاریخ دوم فوریه ۲۰۲۰ یعنی اوائل بهمن ماه ۱۳۹۸ به نقل از یک مقام مهم گفت مقامات امنیتی اروپایی اعلام کردند دیپلمات رژیم ایران نه تنها در توطئه تروریستی گذشته در بمب‌گذاری در اجلاس مخالفان تهران در خارج پاریس شرکت داشته بلکه طرح را با همکارانش در تهران هماهنگ کرده است. این ارتباطات میان اسدالله اسدی دیپلمات جمهوری اسلامی و همپایان او در ایران بصورت پیام متنی و چت توسط سرویس‌های اروپایی ثبت و جمع‌آوری شده است.[۲]

طراحی توسط مقامات بالای جمهوری اسلامی

روزنامه دی ولت آلمان روز ۲۵مهر در گزارش مبسوط خود درباره محاکمه اسدالله اسدی و همدستانش در بلژیک می‌نویسد: «هدف اصلی، رئیس‌جمهور شورای ملی مقاومت، مریم رجوی است مجاهدین و مقاومت ایران را رهبری می‌کند.

مدارک نشان می‌دهند که تصمیم‌گیری درباره این ترور که احتمالاً یکی از بزرگترین سوءقصدهای تروریستی در تاریخ اروپا می‌توانست باشد، تا به بالاترین نقطه در رژیم ایران راه می‌برد. در هر صورت در این فاصله یک اتهام دیگر به موارد اتهام افزوده شده است. متهمان اکنون دیگر فقط متهم به طراحی یک قتل تروریستی نیستند، بلکه هم‌چنین متهم هستند که از سال۲۰۰۷ به یک سازمان تروریستی، یعنی سرویس مخفی و بدنام رژیم ایران MOIS (وزارت اطلاعات)، تعلق داشته‌اند.

این اولین بار است که در اروپا یک حکومت خارجی مسئول یک حمله تروریستی برنامه‌ریزی شده در مقیاس عظیم شناخته شده و به‌دلیل آن به دادگاه کشیده می‌شود. در ۱۸فوریه سال۲۰۲۰، ۲۹بهمن ۱۳۹۸ در نامه‌یی به دادگاه آنتورپ، در چند جمله خلاصه آمده است: «پروژه حمله از جانب رژیم ایران طراحی و توسط این کشور هدایت شده است. این یک اقدام خصوصی از سوی اسدی نبوده است».

بر طبق مدارک دادگاه که در اختیار ولت قرار دارد، طراحی‌ها حداقل یک سال قبل از سوءقصد انجام شده بود. تحقیقات انجام شده روی تلفن اسدی که مقامات فرانسوی انجام دادند، نشان می‌دهند که وی در ماه ژوئن ۲۰۱۷ خردادماه ۱۳۹۶ کنفرانس سالانه قبلی شورای ملی مقاومت و مجاهدین خلق را مورد تجسس قرار داده بود.

کمی قبل از کنفرانس سال۱۳۹۷ مأمور اسدی به‌نام سعدونی بود که به محل رفته و عکسهایی برای اسدی ارسال کرده بود. این دیپلمات بایستی که از سال ۱۳۹۳از وین عملیات جاسوسی وزارت اطلاعات در اروپا را هماهنگ می‌کرده، که برخی او را به‌عنوان رئیس اروپایی وزارت اطلاعات می‌شناسند.

بر اساس اظهارات مقامات بلژیکی این زوج از خطرناک بودن بمب مطلع بودند.

در ماشین اسدی افسر رهبری کننده یک دفترچه یادداشت قرمز رنگ حاوی دستورالعملهای داده شده به بمبگذار یافت شد.

مقامات امنیتی آلمان نیز در ماشین اسدی رسیدهای دستنویس عطف به پرداخت پول به یک سری از مأموران را پیدا کردند. از جمله ۱۱۷۱۰ یورو که سعدونی و نعامی در دیدارشان در لوکزامبورگ دریافت کرده بودند».[۵]

چگونگی اجرای طرح تروریستی

طبق افشای این طرح ، بمبی که از ماده انفجاری زیاد TITB ساخته شده بود و توسط پلیس بلژیک کشف شد ، قرار بود با چاشنی در اتومبیل شهروندان ایرانی منفجر شود. آنها یک مرد و همسرش هستند که در همدستی با اسدالله اسدی بمب را که 500 گرم وزن داشت به محل تجمع کنفرانس مخالفان ایرانی می‌بردند.

به ظاهر این زوج اصلاً به تروریستها نمیخوردند. این زوج ۱۵ سال قبل در کشور ما تقاضای پناهندگی کرده بودند…. آنها زیاد رو نبودند و دقیقاً هم منظور همین بود. به گفته یک منبع معتبر، این معنی واقعی سلول خفته است. ۱۵ سال زیر رادار ماندن و بعد روز موعود اقدام کردن..

یک فرد آشنا با موضوع میگوید که ”از اینها بیشتر هست. جاسوسهای ایرانی که در سطح اروپا پخش شدند قابل شمردن نیستند.”[۴]

طبق اطلاعات موجود ، این یک بمبِ انفجار از راه دور بسیار پیچیده است و برای تهیه آن مهارت های خاصی لازم است. قابل ذکر است که عملیات بامداد ۳۰ ژوئن ، چند ساعت قبل از بمب گذاری خنثی شد. به گفته دادستانی در شهر بامبرگ آلمان ، در استان باواریا ، اسدی یک مقام ارشد اطلاعات ایران است که بمب را به یک شوهر ایرانی امیر سعدونی و همسرش نعیمه نومنی در یک پیتزافروشی در پایتخت دوک بزرگ لوکزامبورگ تحویل داد.

هفته نامه اشپیگل 1 اکتبر 2018: این دو نفر بعداز دستگیرشان به پلیس گفته اند که وی (اسدی) به آنها گفته بوده که آنها یک دستگاه دریافت می کنند و باید این دستگاه را در «گردهمایی بزرگ» مجاهدین خلق «در نزدیکی میزهای غذا» قرار دهند و از فاصله ۳۰۰ متری آن را فعال کنند.

تحقیقات نشان داد که اسدی به مدت یک سال برای شناسایی به شهر اوورسورواز در شمال پاریس رفت و آمد داشته و همچنین در مجل تجمع مجاهدین در ویلپنت پاریس و هتل های مجاور که معمولاً شخصیتهای برجسته در آنجا اقامت دارند تردد داشته است. تحقیق نشان داده است که اسدالله اسدی برای اجرای این طرح مبالغ هنگفتی دریافت کرد ، چندین سفر به ایران انجام داد و در چندین شهرز با زوج ایرانی همدستش دیدار کرد که آخرین آنها در لوکزامبورگ بود.

در گزارش "لوموند" ۱۰ اکتبر ۲۰۲۰ (۱۹ مهر ۹۹) آمده که تحقیقات نشان داد که پلیس بلژیک در خودروی مرسدس بنز شهروندان ایرانی، علاوه بر بمبی که از اسدی دریافت کرده بودند ،مبلغ ۳۵۰۰۰ یورو و سه تلفن همراه پیدا کرده است.

ماده منفجره عملیات و قدرت انفجاری آن

این بمب با استفاده از ماده پروکسید استون peroxyde d’acétone (یا TATP) ساخته شده و از راه دور قابل کنترل می‌باشد.

واشنگتن پست  ۲ژوئیه۲۰۱۸ - به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس: اریک ون در سیپت Van der Sijpt  قاضی فدرال گفت, بازرسانی که این زوج را روز شنبه بازداشت  کرده و خوردوی آنها را جستجو کردند حدود حدود نیم کیلو ( بیش از یک پوند) مواد انفجاری TATP و یک چاشنی کشف کردند.

نیم کیلو گرم ممکن است برای انفجار قابل ملاحظه ای برای جمعیتی حدود ۲۵۰۰۰ نفر کافی بوده و خونریزی قابل ملاحظه و اضطراب گسترده ای ایجاد کند. ون در سیپت Van der Sijpt   به خبر گزاری آسوشتیدپرس گفت« می توانم بگوئیم که ما آنها را به موقع دستگیر کردیم».

روزنامه د استاندارد- 20 ژوئيه 2018 : اين ماده انفجاري مايع در سالهاي اخير در بين جهاديستها بسيار محبوب شده است چرا كه ساختن آن با اقلاميكه هر داروخانه مي فروشد، بالنسبه ساده است.

در یک گزارش تحقیقاتی آمده است که این نوع از مواد منفجره ”نسبت به گرما، اصطکاک یا شوک واکنش حساسی“ داشته و ”ساختار بمب بسیار حرفه‌یی می‌باشد“ .[۵]

عملیات تروریستی اسدالله اسدی چگونه خنثی شد؟

خبرگزاری رویترز در گزارش ۹ اکتبر ۲۰۲۰ آورده است: يك عمليات اطلاعاتي هماهنگ بين سرويس هاي فرانسوي، آلماني و بلژيكي اين حمله طراحي شده را چند روز قبل از گردهم آيي شوراي ملي مقاومت ايران، كه در آن سخنراني اصلي توسط رودي جولياني وكيل دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريكا ايراد شد، خنثي كرد.

اسدي در حاليكه در آلمان درتعطيلات بسر مي برد دستگير وتحويل بلژيك شد، جايي كه دو تن مظنون به همكاري با او با ۵۰۰ گرم (يك پوند) TATP، يك ماده منفجره، و مكانيسم چاشني آن دستگير شده بودند.

فرانسه اعلام كرد وزارت اطلاعات ايران در پشت اين توطئه قرار داشته و يك ديپلمات ايراني را اخراج كرد، در حاليكه اتحاديه اروپا دارايي‌هاي واحد اطلاعاتي ايران و دو تن از كارمندانش را بلوكه كرد.[۶]

بنا بر روزنامه الشرق الاوسط ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۸ موساد گفت اطلاعاتي را كه بدست آورده بود در اختيار دستگاههاي امنيتي اروپايي را قرارداده ويك ديپلمات ايران از اتريش فرماندهی تلاش براي انفجار را با شركت ديپلماتهاي ايراني ديگر بدست داشته است

یک دستگیری ناگهانی: ”پیاده شوید، دستها بالا، بخوابید روی زمین. همین حالا”

نیروهای ویژه پلیس فدرال در کنار یک تراموا در شهر استوکل در بالاترین سطح هوشیاری خود هستند. آنها یک ماشین مرسدس سی ال سی را محاصره کردند و دو سرنشین آنرا نشانه رفتند. داخل ماشین امیر سعدونی (۳۸) ساله و زن او نسیمه (۳۳) ساله نیم ساعت قبل از خانه شان در ویلرایک حرکت کرده بودند . آنها دستبند زده شده و دستگیر شدند.

تیم خنثی کردن بمب از سرویس خنثی سازی به محل میرسد. در یک کیف آرایش در چمدان نیم کیلو مواد تی ای تی پی پیدا میشود. این مواد ترکیبی است از استون، مواد مایه پروکسید و اسید که در سالهای گذشته نزد برخی تروریستها برای اقدامات مرگ آور معروف بوده است.[۴]

یک روز پس از دستگیری آن زوج در بلژیک نیروهای ویژه پلیس در آلمان مشغول به کار میشوند. در یک پمپ بنزین در آشافنبرگ یک دیپلمات ایرانی از وین اتریش در یک فورد اجاره ای دستگیر میشود. اسم او: اسدالله اسدی (۴۷) ساله، عضو سابق وزارت اطلاعات ایران. بعدها مشخص شد که او مواد منفجره را به زوج ایرانی در یک ملاقات مخفی در لوکزامبورگ رسانده است. اسدی، که یک مامور مخفی مسئول سلولهای خفته است تی ای تی پی را با دست خودش با یک ساک دیپلماتیک از تهران به وین و سپس به لوکزامبورگ برده است. اقدامی بسیار راحت برای یک متخصص بمب.[۴]

هفته نامه اشپیگل 1 اکتبر 2018:‌سگ پليس ضد انفجار دور تا دور این ماشین که در وین کرایه شده بود چرخید. او بطور قابل توجهی روی قسمت پشتی ماشین فورد مدل ایکس ماکس واکنش نشان می داد.

چگونگی دستگیری اسدالله اسدی

دادستاني فدرال در 6 ژوئيه 2018 حكم جلبي را از طريق قاضي تحقيق عليه اسدالله ا. بخاطر فعاليت بعنوان مامور براي سرويس مخفي و بخاطر تباني براي قتل بدست آورد. متهم پيش از اين در تاريخ 1 ژوئيه 2018 در حومه شهر آشافنبورگ در پي يك حكم جلب اروپايي كه توسط ادارات تعقيب جزايي بلژيك صادر شده دستگير گرديد.

مامور اسدي آشكارا تلاش كرده بود تا مسافرت به آنجا (لوكزامبورگ) را تحت پوش يك مسافرت تعطيلات خانوادگي انجام دهد. او يك ماشين ون قرمز رنگ را در وين كرايه كرده و با دو پسر 17 و 21 ساله اش و بهمراه همسرش به اين سفر رفت.

روزنامه بيلد آلمان 2ژوييه 19 : ماموران پليس در پاركينگ منطقه اشپس آرت جنوبي واقع در اتوبان 3 يك ضربه وارد كرد: يكشنبه شب آنها يك مرد و سه نفر همراه او را از خودروي كرايه اي اش پايين كشيده و دستگير كردند. بنا به تحقيقات روزنامه بيلد مشخص شد: در خودروي فورد تبعه ايران اسدالله الف.– 47 ساله –  كه بموجب يك حكم بازداشت بين المللي تحت پيگرد قرار داشت، نشسته بود.

گذرنامه ديپلماتيك  (اسدالله الف.) او را بعنوان ”مشاور سوم سفارت جمهوري اسلامي” در اتريش معرفي ميكند. بنا به  تحقيقات صورت گرفته او عضو سرويس  مخفي ايران MOIS (وزارت اطلاعات و امنيت).

سايت دويچه وله 3ژوئيه 19 : اسدالله اسدی یک‌شنبه شب اول ژوئيه (۱۰ تیر) در یک استراحت‌گاه میان راهی اتوبان A3 در ایالت بایرن، نزدیک شهر آشافن‌بورگ دستگیر شد.

هفته نامه اشپیگل 1 اکتبر 2018: مامور اسدي آشكارا تلاش كرده بود تا مسافرت به آنجا (لوكزامبورگ) را تحت پوش يك مسافرت تعطيلات خانوادگي انجام دهد. او يك ماشين ون قرمز رنگ را در وين كرايه كرده و با دو پسر 17 و 21 ساله اش و بهمراه همسرش به اين سفر رفت. او به پليس گفته است كه آنها از يكسري قلعه ها ديدن كرده اند.

البته ماموران پليس جنايي فدرال نهايتا آدرس كاخ هايدلبرگر را در دستگاه جي پي اس خودرو پيدا كردند، ولي اين مسافرت احتمالا بايد شغلي (ماموريتي) بوده باشد. مسير تردد از شهر كوخم، بسمت لوكزامبورگ و بلژيك، سپس به بن و كلن بوده است.

يكي از پسران (اسدي) به پليس گفته است كه پدرش در يك بازار در لوكزامبورگ ”بطور اتفاقي” يكي از ”آشنايان قديمي اش” را ديده است. بگفته وي او احتمالا يك دوست از دوران جنگ عراق بوده و بهرحال آن دو با هم يكساعت براي صرف نهار رفته اند. تحقيق گران ازاين حركت ميكنند كه اين فرد آشنا امير س. بوده است.

گفته ميشود كه در اين ديدار (در لوكزامبورگ) افراد متهم به توطئه با هم قرار ميگذارند كه آنها بعد از سوء قصد در كلن با هم ديدار كنند. امير س. ميگويد ”ما بايد گزارش ميداديم كه اوضاع چطور گذشت”. به گفته وي محل دقيق و زمان ديدار قرار بوده كه بعدا توافق شود.  براي اين منظور دانيل به آنها يك دستگاه تلفن دستي با يك شماره اتريشي داده بود

بعد از آن اسدالله الف. و خانواده اش شروع به بازگشت از مسافرت كردند. از يك هتل بنام ”هتل رومانتيك” در شهر برگيش گلادباخ آنها راهي جنوب آلمان شدند.

بهرحال مشخص است كه خانواده الف. از اقامتش در آلمان خاطرات فرهنگي كمي همراه برده است. پسران اين جاسوس (اسدي) نميتوانستند اسامي قلعه هايي كه ظاهرا از آنها ديدن كرده اند را بخاطر آورند. همسر او حتي نميتوانست اسامي كشورهايي كه در آنها بوده اند را بگويد. پليس ها از وي پرسيده اند كه حداقل ميتواني بگويي كه همين الان در چه كشوري هستي؟ و وي پاسخ داده كه او اين را نيز نميداند.

واکنش کشورها به این عملیات تروریستی

در اکتبر 2018 ، وزارتخانه های کشور ، امور خارجه و اقتصاد فرانسه بیانیه ای صادر کردند که در آن صریحاً مقامات ایران را به مسئولیت این تلاش تروریستی متهم کردند ، به ویژه وزارت اطلاعات و امنیت ، که تحریم هایی را علیه آن وضع کرد و اقدام به مسدود کردن حساب های آن و حساب های مسئول این وزارت در پاریس سعید هاشمی مقدم کرد.

با همه این احوال پاریس با استناد به دو دلیل موضع سرسختی در برابر جمهوری اسلامی اتخاذ نکرد: نخست این گمان را در نظر گرفت که این نقشه توسط سرویس های اطلاعاتی تنظیم شده و دولت و رئیس جمهور روحانی لزوماً از آن آگاهی ندارند. مورد دوم تمایل برای دستیابی به آزادی محقق فرانسوی-ایرانی فریبا عادل خواوه و نفر همراهش رولان مارشال که در ژوئن 2019 دستگیر شدند بود که به گفته ناظران، جمهوری اسلامی آنها را در برابر دستگیری اسدالله اسدی به گروگان گرفته است.

در همین رابطه روزنامه لوموند- ۳۱ژوئیه ۲۰۱۹ نوشت:

«هر چند سرویسهای اطلاعاتی امروز نقشی محوری در امور جهان ایفا می کنند، بعضا باید خواستهای خود در قبال سیاستمداران را تعدیل کنند یا مسکوت بگذارند. این امر در ماه ژوئن گذشته در جریان یک نشست شورای دفاع کشور که هر هفته با شرکت بازیگران اصلی امنیت کشور پیرامون رئیس جمهور امانوئل ماکرون برگزار می شود، مصداق پیدا کرد. در حالیکه مسأله ایران و نقشی که فرانسه باید برای نجات [برجام] ایفا کند در دستور روز قرار داشت، از سرویسهای مخفی فرانسوی خواسته شد که جهت تسهیل گفتگو با تهران ابراز نگرانی های خود از آنچه که "تروریسم دولتی" تهران توصیف می کنند، را مسکوت بگذارند.

علیرغم این ، اتحادیه اروپا در فوریه سال گذشته بیانیه ای را به نمایندگی از 28 عضو خود صادر كرد و در آن، اقداماتی را که در آلمان ، دانمارك ، هلند و آلبانی صورت گرفت تروریستی توصیف كرد و مسئولیت آن را متوجه ایران دانست .

پیش از آن و در اواخر سال 2018 ، دولت هلند اعلام کرد که ایران در پشت ترور دو شهروند هلندی با اصالت ایرانی در هلند در سال های اخیر قرار دارد. یکی از آنها احمد مولا رهبر اهوازی است و دیگری شخصیت مخالف ایرانی ، محمدرضا صمدی کلاهی ، نزدیک به مجاهدین خلق ایران. اتحادیه اروپا بخش امور داخلی وزارت اطلاعات ایران را تحریم کرده و سعید هاشمی مقدم معاون وزیر اطلاعات ایران را علاوه بر اسدالله اسدی در لیست تحریم ها تعیین کرده است. این چهار ایرانی (اسدی و همدستانش) ، علاوه بر دیگر اتهامات ، با اتهام اقدام به قتل در ارتباط با یک سازمان تروریستی روبرو خواهند شد.

بیانیه مشترک ۷۰ نماینده پارلمانهای کشورهای اروپایی

دیوید جونز. نماینده ارشد مجلس عوام انگلستان، وزیر سابق ولز و وزیر سابق براگزیت، باب بلکمن. نماینده برجسته مجلس عوام انگلستان و استیو مک کیب، نماینده برجسته مجلس عوام. ناظم سابق پارلمان در دولت حزب کارگر انگلستان، از سوی پارلمانترهای اروپایی اعلام کردند:

بیش از ۷۰نماینده پارلمان ملی از کشورهای مختلف اروپایی خواستار سیاست سخت‌گیرانه‌تری در برخورد با افزایش فعالیت‌های تروریستی رژیم ایران در اروپا شدند. یک دیپلمات رژیم ایران و سه مأمور دیگر وابسته به وزارت اطلاعات و امنیت رژیم ایران در حال حاضر در زندان بلژیک هستند و به‌دلیل نقششان در یک توطئه بمب‌گذاری علیه گردهمایی سالانه اپوزیسیون ایران، شورای ملی مقاومت ایران در حمایت از ایران آزاد و دموکراتیک در پاریس در تاریخ ۳۰ژوئن۲۰۱۸ ۹- ۹تیر۱۳۹۷ در دادگاهی که برای ۲۷نوامبر – ۷آذر برنامه‌ریزی شده محاکمه خواهند شد.

هفته گذشته خبرگزاری رویترز فاش کرد که اسدالله اسدی، دیپلمات رژیم ایران "طبق یک سند پلیس، به مقامات در مورد تلافی احتمالی گروه‌های ناشناس چنان‌چه او محکوم شود هشدار داد". بر این اساس، "اسدی به پلیس گفت که گروه‌های مسلح در عراق، لبنان، یمن و سوریه و هم‌چنین ایران به نتیجه پرونده وی علاقه‌مند هستند و از حاشیه نگاه خواهند کرد که ببینند بلژیک از آنها حمایت می‌کند یا خیر"

انجام چنین تهدیدهای مستقیم تروریستی از سوی دیپلمات یک کشور بسیار خشم آور و عمل باجگیری است. دولتهای اروپا نباید در برابر توسل صریح رژیم ایران به تروریسم سکوت کنند.

نمایندگان پارلمان اروپا در بیانیه خود خواستار سه اقدام مشخص بین‌المللی شدند:

اول- ادامه مناسبات با رژیم ایران منوط به ضمانتهای لازم برای خاتمه دادن به اقدامات تروریستی در خاک اروپا شود

دوم- اخطارهای عملی لازم به رژیم تهران مانند تعطیل سفارت، اخراج سفیر و دیپلماتهای آن داده شود

سوم- مأموران اطلاعات رژیم تهران در پوشش دیپلمات یا خبرنگار و تاجر باید اخراج شوند

و مؤسسات پوششی دینی و فرهنگی رژیم در خاک اروپا که در خدمت تروریسم و بنیادگرایی است باید برچیده شوند.[۷]

واکنش‌های جمهوری اسلامی به بازداشت دیپلمات دولتش

تهران در پاریس تلاش کرد تا خود را خنثی کند ، و هرگونه ارتباط با عملیات مذکور را انکار کند و قول داد اطلاعات "عینی" ارائه دهد که از سو susp ظن جلوگیری کند و مخالفان ایران را به جعل آن متهم کند. این اطلاعات هرگز نرسید.

«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی این اتهام‌ را «طرح شیطانی» و «عملیات فریب» خوانده است. وزیر خارجه ایران در پیام توئیتری گفته بود :« ایران به صراحت هرگونه خشونت و ترور را در هر جایی که باشد محکوم کرده و آمادگی دارد تا با همه طرف‌های ذینفع برای پرده برداشتن از چیزی که یک طرح شیطانی عملیات فریب است، همکاری کند.»[۸]

دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی از سوی روزنامه‌ها و شخصیت‌های وابسته به خودش متهم به بی‌عملی در این رابطه بود که ناظران آن را ناشی از عدم امکان هر گونه اقدام مشخص به دلیل روشن بودن اقدام تروریستی و وجود سندهای کافی برای اثبات دست داشتن اسدالله اسدی در این عملیات می‌دانند. در همین رابطه وقتی از سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در این رابطه می‌پرسند او پاسخ می‌دهد: این پرونده در دستور پیگیری است و وکلای خوبی در حال کار روی موضوع هستند. ما برخی مسائل را علنی نمی‌کنیم چرا که می‌تواند در روند دادرسی اخلال ایجاد کند. ما پیگیر این موضوع هستیم و در تلاشیم که همه شهروندان ایرانی و دیپلمات کشورمان آزاد شوند.[۹]

ناظران سیاسی جمله اخیر «در تلاشیم که همه شهروندان ایرانی و دیپلمات کشورمان آزاد شوند» را تعبیر به تلاش جمهوری اسلامی برای مبادله زندانیان در توافقات پشت پرده می‌دانند که به نتیجه‌یی نرسید

خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ۲۳ مهر ۱۳۹۹: بازداشت دیپلمات ایرانی و محاکمه وی در بلژیک بدعت غیر قابل قبول است و وزارت امورخارجه همچنان، کشورهای درگیر این پرونده را مسئول نقض حقوق دیپلمات کشورمان می داند و حق پاسخگویی متناسب را برای خود محفوظ میداند.[۱۰]

دادگاه اسدالله اسدی

دادگاه در ۲۵تیر ۹۹ با کیفرخواست دادستان فدرال برای محاکمه اسدی و همدستانش به دو اتهام ”اقدام به‌عمل تروریستی با قصد قتل“ و ”شرکت در یک گروه تروریستی“ اعلام موافقت کرد.

بعدازظهر پنجشنبه ۹مردادماه، دومین جلسه دادگاه مقدماتی اسدالله اسدی با سه قاضی در شهر آنتورپ بلژیک برگزار شد.

اسدالله اسدی در جلسه حاضر نشد و فقط سعدونی و نعامی و عارفانی در دادگاه ظاهر شدند.

دادگاه آنتورپ پرونده اسدالله اسدی و همدستانش را به شعبه ویژه ضدتروریسم ارجاع داد. جلسات اصلی محاکمه از ۲۷نوامبر۲۰۲۰برابر با ۷آذر۹۹ شروع می‌شود.[۱۱]

شاکیان خصوصی پرونده

علاوه بر دادسرای عمومی بلژیک ، حداقل 15 نفری که در اجتماع مخالفان ایرانی شرکت کرده بودند ، شکایتهای شخصی خود را به دادگاه ارائه دادند. دادگاه پیش رو که در ۲۷ نوامبر ۲۰۲۰ برگزار می‌شود به دلیل شرایط خاص پرونده ، مورد پیگیری گسترده قرار خواهد گرفت.

سیداحمد غزالی نخست‌وزیر پیشین الجزایر، سناتور توریسلی از آمریکا، جولیو ترتزی وزیر خارجه پیشین ایتالیا، اینگرید بتانکور کاندید ریاست‌جمهوری در کلمبیا و نمایندگان پارلمان انگلستان باب بلکمن و راجر گادسیف در این شمارند.

روزنامه نیوزبلاد توانست شکایت ۴۰ شخصیت را ببیند که مقامات رژیم ایران را متهم میکنند. جولیانی در بیانیه ای به خطر ایران به عنوان بزرگترین کشور حامی تروریست اشاره میکند.

بنا بر گزارش روزنامه لوموند ۱۰ اکتبر ۲۰۲۰ نزدیک به 20 شخصیت به عنوان شاکی خصوصی در این پرونده حضور دارند و وکالت آنان در جریان دادگاه را وکلای بلژیکی ژرژ-هانری بوتیه Georges-Henri Beauthier و ریک وانرویسل Rik Vanreusel و همچنین وکیل فرانسوی ویلیام بوردون بر عهده خواهند داشت.[۱۲]

خانم مریم رجوی نیز به‌عنوان یک شاکی خصوصی به مدت ۷ساعت با ارائه اسناد و مدارک شهادت داد و طی آن مشخص کرد که این عملیات بزرگ تروریستی در شورای عالی امنیت رژیم به ریاست روحانی تصویب شده و خامنه‌ای دستور اجرای آن را داده است.[۱۱]

تهدید به تروریسم از سوی اسدالله اسدی در حین بازداشت

خبرگزاری رویترز در ۹ اکتبر ۲۰۲۰ (۱۸ مهر ۱۳۹۹) گزارش داد: بنابر یک سند پلیس، یک دیپلمات ایرانی که در بلژیک متهم به طراحی برای بمبگذاری جلسه یک گروه تبعیدی اپوزیسیون ایرانی در فرانسه می باشد به مقامات نسبت به احتمال تلافی توسط گروههای ناشناخته اگر او مجرم شناخته شود،‌ هشدار داد.

یادداشت های یک جلسه در تاریخ ۱۲ مارس بین اسدی و پلیس بلژیک که توسط رویتر مشاهده شده است و توسط وکیلش مورد تأیید قرار گرفته اند نشان می دهند که این دیپلمات در ابتدا شکایات همیشگی تهران را علیه فعالیت های مجاهدین در گذشته مطرح کرد.

او سپس به مقامات بلژیکی اخطار کرد که پرونده وی از نزدیک توسط گروههای ناشناس در ایران و کشورهای همسایه زیر نظر می باشد.

یادداشتها که توسط پلیس بلژیک به ثبت رسیده اند، می گویند: «به گفته اسدالله اسدی،‌ ما (بلژیک) درک نمی کنیم که چه چیزی در حال اتفاق است در صورتیکه یک حکم غیرمطلوب (منظور محکومیت است – م) صادر شود».

«بر اساس این یادداشت ها، اسدی به پلیس گفت که گروههای مسلح در عراق، لبنان،‌ یمن و سوریه و همچنین در ایران نسبت به نتیجه این پرونده علاقمند بودند و در حاشیه در حال نظارت هستند که ببینند آیا بلژیکی ها از آن حمایت می کنند یا نه».

او وقتی مورد سئوال قرار گرفت که آیا سازمانی درگیر (این موضوع است – م) است، از پاسخ دادن خودداری کرد.

در پاسخ به اينكه نظر بلژیک در مورد اظهارات اسدي چيست، يك سخنگوي دادستاني فدرال گفت: «چنين تهديداتي مي توانند حادث شوند، ولي ما همواره اقدامات ضروري امنيتي را اتخاذ مي كنيم.» اين سخنگو از اظهارنظر بيشتر خودداري كرد و نگفت سرويس هاي اطلاعاتي در جريان اظهارات اسدي قرار گرفته اند يا خير.

بر اساس صورتجلسه ديدار ۳۱ دقيقه اي اش با پليس، اسدي گفته اين اظهارات را بدرخواست خودش انجام مي دهد و قبلا در مورد آنها با سفارت ايران مشورت نكرده است. بلافاصله امکان تماس با سفارت بمنظور اظهارنظر وجود نداشت.

وكيل اسدي، ديميتري دو بكو، اينكه موكلش اقدام به تهديد كرده باشد را تكذيب كرد. او به رويتر گفت: «اين مطلقا تهديد به اقدام متقابل نيست و در صورتي كه چنين برداشتي از آن شده باشد صرفا يك سوءتفاهم است.» «او مفهوم اظهاراتش را در دادگاه توضيح خواهد داد.»[۶]

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ الشرق الاوسط - اربعة ایرانیین بینهم دبلوماسی
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ سایت ایران آزادی- اسدالله اسدی کیست؟[۱]
  3. العربیه فارسی - محاکمه ۴ ایرانی
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ ۴٫۲ ۴٫۳ ایران افشاگر به نقل از گازت آنتورپن بلژیک - سلول خفته تروریستی
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ دی ولت آلمان: تصمیم در بالاترین سطوح
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ خبرگزاری رویترز ۹ اکتبر
  7. بیانیه مشترک ۷۰ نماینده پارلمان اروپا
  8. خبرگزاری مهر - آلمان دیپلمات بازداشت شده ایران را به بلژیک تحویل داد
  9. خبرگزاری مهر - نمی‌خواهیم در دادرسی اسدی اخلال ایجاد شود
  10. خبرگزاری مهر - بازداشت دیپلمات ایرانی.. غیرقابل قبول است
  11. ۱۱٫۰ ۱۱٫۱ دومین جلسه دادگاه مقدماتی در آنتورپ بلژیک
  12. لوموند