مهرداد معین‌فر

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مهرداد معین‌فر شهید قیام آبان ۱۳۹۸
تصویر مهرداد معین فر.JPG
تاریخ۲۶ آبان ماه ۱۳۹۸
مکانشهریار کرج
علت‌هاسرکوب تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم
هدف‌هااعتراض به گرانی بنزین و سرکوب مردم
روش‌هاتظاهرات مسالمت‌آمیز
طرف‌های درگیری مدنی
مردم ایران
حکومت جمهوری اسلامی ایران (نیروهای امنیتی - نیروی ضد شورش - سپاه- بسیج - نیروی انتظامی)
تلفات
کشته(ها)بیش از ۱۵۰۰ نفر
زخمی‌هانامعلوم
بازداشت‌شدهدهها هزار نفر

مهرداد معین‌فر (متولد ۷ آبان ۱۳۶۶ در همدان- ساکن شهریار) تهران جان‌باخته‌ی قیام آبان ۹۸ در روز ۲۶ آبان ۱۳۹۸ است. او جوانی ورزشکار و مربی پرورش اندام و دارای مدرک فوق لیسانس شیمی بود. مهرداد کارمند داروخانه در عبدآباد فردوسیه بود و خانواده‌‌ی خود را همچون ستار بهشتی اداره می‌کرد؛[۱]

از خصلت‌های بارز مهرداد معین‌فر مردم دوستی و یاری رسانی به تهیدستان بود. مهرداد معین‌فر در اعتراضات مسالمت‌آمیز و مطالبه‌گرانه‌ی آبان ۹۸ آگاهانه و مسئولانه شرکت کرد. ماموران حکومت خامنه‌ای در اعتراضات ۲۶ آبان ماه در شهریار ساعت ۱۵ او را به ضرب گلوله هدف قرار دادند. پس از جان‌باختن مهرداد معین‌فر گواهی فوت وی را به خانواده او تحویل ندادند. همچنین ماموران وزارت اطلاعات خانواده مهرداد معین‌فر را تحت فشار و ارعاب قرار دادند و سنگ مزار او را شکستند و تهدید کردند در صورت عدم سکوت خانواده در قبال این موضوع خواهر مهرداد معین فر را نیز دستگیر خواهند کرد.

یکی از بستگان مهرداد معین‌فر به کمپین حقوق بشر گفت:

“مهرداد ۳۲ ساله، لیسانس شیمی و کارمند یک داروخانه بود. ورزشکار و مربی پرورش اندام بود و قرار بود آذرماه در مسابقات پرورش اندام در ترکیه شرکت کند. مهرداد معترض بود و از وضعیت اقتصادی و نداری مردم و وضعیتی که حکومت درست کرده رنج می‌برد. می‌گفت از دیدن خانمی که برای گرفتن فقط چند نان، کارت یارانه‌اش را در نانوایی گذاشته رنج می‌برد یا از دیدن مردی که در قصابی پولی برای خرید گوشت نداشت و دنبال گرفتن پسمانده‌ها بود. اینها را می‌دید که بلند شد و رفت توی خیابان و پاسخ اعتراض‌اش را با گلوله دادند. به جای اینکه بپرسند اعتراض شما به چی است؟ دردتان چی است؟ در خیابان ولیعصر شهریار با گلوله توی شکم مهرداد زدند و بعد سراغ خانواده‌اش رفتند که او را شهید اعلام کنند اما خانواده اجازه ندادند.”[۲]

دلنوشته‌ی از مادر مهرداد معین فر

مهردادم برای آخرین بار از کوچه و خیابان رد شد و رفت. همون موقع داشت می‌رفت شهریار. دوستش بهش میگه نرو شهریار شلوغه  می‌گیرنت.

مهرداد هم میگه: من نرم  تو نری پس کی بره؟ باید بریم. ما معترضیم. باید با مردم همراه بشیم.

بچه‌ام تند تند حرفشو میزنه با عجله میره می‌بینید  چقدر باعجله میره. بچه‌ام نمیدونست میره اما برنمیگرده...

پیشینه‌ی قیام آبان ۱۳۹۸

قیام آبان پس از گران شدن سه برابری بنزین در شهرهای ایران شعله کشید و مردم تحت ستم و فشار مضاعف گرانی و بیکاری سر به شورش برداشتند.

آمار دقیقی از تعداد کشته‌شدگان اعتراضات آبان ماه در ایران وجود ندارد. مقام‌های جمهوری اسلامی از ارائه آمار رسمی کشته‌شدگان و بازداشت‌شدگان سرباز می‌زنند. عفو بین الملل ۳۰۴ مورد را مستند کرده و خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در وزارت کشور ایران، از کشته شدن حدود ۱۵۰۰ نفر در جریان اعتراضات آبان ماه و همچنین دستور رهبر ایران برای پایان دادن به اعتراض‌ها “به هر شکل ممکن” خبر داده است.

کمپین حقوق بشر در ایران در بیانیه‌ای اعلام کرده است که استفاده مقامات ایرانی از خشونت علیه معترضین در ایران، از جمله استفاده از سلاح گرم و اسلحه، منجر به کشته‌شدن صدها نفر شده است و این اقدامات دولت برابر با تخلف آشکار و غیرقابل‌ توجیه قوانین بین‌المللی است و باید فورا متوقف شود.

یکی از بستگان مهرداد معین فر از فشارهایی که بر خانواده او از سوی نهادهای امنیتی وارد می شود به کمپین گفت:

مزار مهرداد معین‌فر در فردوسیه شهریار

“بعد از انتشار یک ویدئوی تصویری از مادر و خواهر مهرداد که از کشته شدن مهرداد می‌گفتند خانواده او را به شدت تحت فشار قرار دادند. از وزارت کشور و فرمانداری به خانه آنها رفته بودند که مهرداد را شهید اعلام کنند و گفته بودند که صدا و سیما هم برای مصاحبه می‌آید و شما بگویید که شهید شده. خانواده مهرداد اما نپذیرفتند و گفته بودند که پسرشان، شهید راه آزادی است به خاطر مردم‌اش رفت و اجازه نمی‌دهند قاتلان او، او را شهید بنامند. چند بار رفتند و آمدند و تهدید کردند که اگر مصاحبه کنید و حرفی بزنید خواهر مهرداد را بازداشت می‌کنیم. مهرداد فقط یک خواهر دارد که بعد از کشته شدن برادرش وضعیت خوبی ندارد و خانواده هم برای محافظت از او سکوت کرده اند.”

در هنگام تحویل جنازه هم به گفته بستگان مهرداد معین‌فر از خانواده او تعهد گرفته بودند. یکی از بستگان او به کمپین گفت:

“مهرداد یک کارت عابر همراه خود داشت که از روی همین کارت او را شناسایی کرده بودند. یکی از بستگان‌اش در اداره آگاهی کار می‌کند و او به خانواده خبر داده بود که مهرداد در بیمارستان سجاد شهریار است. در بیمارستان اما گفته بودند که او را به پزشکی قانونی کهریزک فرستاده اند. هیچ پولی از خانواده او نگرفتند اما از آنها تعهد گرفتند که جنازه را جلوی خانه نبرند و تشییع نکنند و در سکوت همه چیز برگزار شود حتی اجازه چاپ پوستر هم ندادند. سرانجام مهرداد را در فردوسیه شهریار، همان جا که زندگی می کنند به خاک سپردند.”[۲]

عکس مهرداد معین‌فر در آغوش مادرش
عکس مهرداد معین‌فر در آغوش مادرش

منابع