انورخضری

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
انور خضری
زندانی سیاسی اعدام شده انور خضری.jpg
انور خضری
درگذشت۱۲اردیبهشت ۱۴۰۳
زندان قزلحصار کرج
ملیتایرانی
دینمسلمان

انور خضری

انور خضری، زندانی سیاسی اهل سنت است که در تاریخ ۱۲اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، اعدام شد. وی در ۱۶ آذر سال ۱۳۸۸، به همراه ۲تن دیگر از هموطنان اهل سنت به نامهای کامران شیخه و خسرو بشارت توسط مأموران امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شد. انور خضری سرانجام در روز ۱۲اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، در زندان قزلحصار اعدام شد.

پیشینه

از اواسط آبان تا سوم بهمن ماه ۱۴۰۲ چهار زندانی اهل سنت توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعدام شده‌اند. زندانیان اهل سنت اعدامی عبارتند از: قاسم آبسته، ایوب کریمی، داوود عبداللهی و فرهاد سلیمی.

انور خضری نیز در تاریخ ۱۲اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، در زندان قزلحصار اعدام شد. ۲زندانی اهل سنت دیگر به اسامی خسرو بشارت و کامران شیخه نیز در معرض خطر اعدام هستند.

این ۷ تن در پاییز ۱۳۸۸ به اتهام قتل امام جماعت مسجد خلفای راشدین مهاباد به نام عبدالرحیم تینا دستگیر شدند. عبدالرحیم تینا از حامیان جمهوری اسلامی بود که در سال ۱۳۸۷ توسط افراد ناشناس به قتل رسیده بود.[۱]

زندانیان اتهام شرکت در مبارزات قهرآمیز را رد کرده و گفته‌اند تنها به دلیل اعتقادات خود و فعالیت‌هایی همچون شرکت در جلسات مذهبی و پخش مطالب مذهبی دستگیرشده‌اند. به گفته زندانیان آنها هنگام بازجویی تحت شکنجه روحی و فیزیکی قرار گرفته‌اند تا به اتهاماتی که مرتکب نشده‌اند، اعتراف کنند.

این زندانیان هیچ‌گاه حتی در زیر شکنجه نیز این اتهامات را نپذیرفته و آنرا توطئه وزرات اطلاعات دانستند.

آنها به مدت ۱۴ سال در بازداشتگاه اطلاعات ارومیه، زندان‌های اوین، گوهردشت و قزلحصار محبوس بوده‌اند.[۲]

دستگیری

زندانیان سیاسی اهل سنت
زندانیان سیاسی اهل سنت

زندانی سیاسی انور خضری از اهالی مهاباد در ۱۶ آذر سال ۱۳۸۸ به همراه ۲تن دیگر از هموطنان اهل سنت به نامهای کامران شیخه و خسرو بشارت توسط مأموران امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شد.

این زندانیان حدود ۸ ماه در بازداشتگاه اطلاعات ارومیه در زیر بازجویی و شکنجه بودند و پس از آن به زندان اوین در تهران منتقل شده و به مدت ۶ماه در سلولهای انفرادی بندهای ۲۴۰ و ۲۰۹ زندان اوین بسر بردند.

در خرداد ماه سال ۱۳۹۰ انور خضری در اعتراض به شرایط زندان و نگهداری میان مجرمان عادی دست به اعتصاب غذا زد و پس از ۵۰ روز اعتصاب غذا و رسیدن به بخشی از خواسته‌هایش به اعتصاب خود پایان داد.

در تاریخ ۲۵ فروردین ماه سال ۹۱ به زندان گوهردشت کرج منتقل شد. این زندانی در طول زمان بازداشت، ابتدا متهم به قتل یک سرباز شده و بعدا این اتهام به شرکت در بمبگذاری تغییر پیدا کرد. در طول زمان بازداشت و برگزاری جلسات دادگاه که پس از ۴سال بلاتکلیفی آغاز شد، زندانی سیاسی انور خضری کلیه اتهامات انتسابی را رد کرد.[۳]

صدور حکم اعدام

در روز ۵ خرداد ماه سال ۹۵ حکم اعدام در زندان به صورت رسمی به زندانی سیاسی انور خضری ابلاغ شد. پس از اعتراض وکیل پرونده به این حکم، پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع شده و اواخر سال ۱۳۹۵ این حکم نقض گردید.

این حکم در سال ۹۵ با ایراد دیوان عالی کشور شکسته شد و پرونده برای رسیدگی مجدد به شعبه دیگری ارجاع شد.

انور خضری زندانی سنی مذهب در ۲۹ شهریور ۹۶ از زندان گوهردشت کرج برای حضور در دادگاه انقلاب ارومیه به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد .چند ماه در بلاتکلیفی بود که دادگاه غیابی و بدون حضور وی تشکیل شد و حکم دادگاه در روز یکشنبه ۱۷تیر۹۷ رای دادگاه رسما به این زندانی ابلاغ شد.

به موجب رای دادگاه انور خضری به اتهام مشارکت در قتل به تحمل ۱۰ سال حبس محکوم شد. روز یکشنبه ۲۸ مرداد ماه ۹۷ انور خضری مجددا به زندان گوهردشت کرج منتقل شد

پس از مدتی، حکم اعدام زندانی سیاسی انور خضری و ۶ زندانی عقیدتی ـ سیاسی اهل سنت توسط قاضی مقیسه صادر و در تاریخ ۱۴ بهمن‌ماه ۹۸ به وکیل ایشان محمود علیزاده طباطبایی ابلاغ شد.

گفته می شود حکم اعدام این ۷ زندانی عقیدتی ـ سیاسی اهل سنت با اعمال نفوذ وزارت اطلاعات صادر شده است.[۳]

اعدام

بامداد چهارشنبه ۱۲اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، زندانی سیاسی انور خضری بدون ملاقات با خانواده اعدام شد. زندانی سیاسی انور خضری روز سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت‌ماه به سلول انفرادی در زندان قزلحصار کرج منتقل شده و بامداد امروز اعدام شد.[۴]

محکومیت‌ها

روز یکشنبه ۲ بهمن ماه ۱۴۰۲، سازمان عفو بین‌الملل به اعدام ۴ زندانی اهل سنت کرد اعتراض کرده و خواهان لغو فوری حکم اعدام فرهاد سلیمی و احکام صادره علیه سه زندانی دیگر اهل سنت شد.

سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد:

«مقامات جمهوری اسلامی، زندانیان شکنجه دیده اهل سنت، قاسم آبسته، ایوب کریمی و داوود عبداللهی را به ترتیب در ۱۴ آبان، ۸ آذر و ۱۲ دی سال جاری در زندان قزل‌حصار اعدام کردند. از روز یکشنبه، هم پرونده‌ای آن‌ها فرهاد سلیمی نیز به سلول انفرادی منتقل شده و در خطر فوری اعدام قرار دارد. اعدام فرهاد سلیمی را فوراً متوقف کنید. خسرو بشارت، کامران شیخه و انور خضری نیز مانند فرهاد سلیمی پس از سال‌ها تحمل شکنجه و محرومیت از حقوق دادرسی منصفانه، در خطر اعدام قرار دارند. مقامات جمهوری اسلامی باید احکام صادره علیه فرهاد سلیمی و۳ نفر دیگر را لغو کرده و به چرخه خشونت و کشتن برنامه‌ریزی شده انسان‌ها پایان دهند.»[۵] 

منابع