کاربر:Sayfe/پرونده نقض حقوق بشر رژیم ولایت فقیه

از ایران پدیا
< کاربر:Sayfe
نسخهٔ تاریخ ‏۴ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۲۱ توسط Sayfe (بحث | مشارکت‌ها) (نقض حقوق بشر توسط رژیم ولایت فقیه)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

نقض حقوق بشر توسط رژیم ولایت فقیه، که با عبارت "جنایات جمهوری اسلامی ایران" شناخته می‌شود، مجموعه‌ای از اقدامات است که توسط رژیم ولایت فقیه یا نیروهای نماینده و پشتیبان آن به‌منظور حفظ و تقویت رژیم ولایت فقیه، انتقام‌جویی از مخالفان یا کمک به متحدان خود انجام می‌شود. این اقدامات از آغاز انقلاب ضد سلطنتی ۱۳۵۷ ایران تاکنون در جریان بوده و باعث آسیب به بسیاری از مردم و نیز نقض حقوق اساسی بشر شده‌اند. رژیم ولایت فقیه به دلایل مختلف متهم به نقض حقوق بشر است؛ این اتهامات در برخی موارد جنبه دینی و در برخی موارد دیگر جنبه سیاسی دارد و گاهی هر دو جنبه را در برمی‌گیرد. برخی از سیاستمداران، مانند محمود احمدی‌نژاد، صرفاً به جنایات جنگی متهم هستند، در حالی‌که برخی دیگر از مسئولان جمهوری اسلامی ایران به اتهامات تروریستی، تحت تعقیب مراجع قضایی بین‌المللی، مانند پلیس بین‌المللی قرار دارند. از نخستین روزهای انقلاب اسلامی به بعد، نظام جمهوری اسلامی ایران احکامی همچون بریدن انگشتان دست، قطع دست و پا، گردن‌زنی، پرتاب از بلندی، سنگسار، ترورهای سازمان‌یافته و حکومتی، تیرباران و اعدام فردی و گروهی مخالفان با طناب دار را اجرا کرده است.

وضعیت حقوق بشر در رژیم ولایت فقیه از سوی ایرانیان، فعالان حقوق بشر، نویسندگان و سازمان‌های مردم‌نهاد بین‌المللی، مورد انتقاد قرار گرفته است. در دوران حکومت جمهوری اسلامی ایران، مجمع عمومی سازمان ملل متحد به جز ۲ سال، همه ساله، قطعنامه‌ای در مورد نقض حقوق بشر توسط رژیم ولایت فقیه، صادر کرده است. در قطعنامه‌ای که در فروردین ۱۳۸۹ منتشر شد، مجمع عمومی سازمان ملل متحد رژیم ایران را در بسیاری از موارد محکوم کرد.

در رویارویی دولت با معترضان پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۳۸۸، حکومت جمهوری اسلامی ایران با روش‌های سختگیرانه‌ای، آزادی‌های مدنی از جمله: آزادی سخنرانی، آزادی رسانه، آزادی تجمع، آزادی انجمن‌ها و آزادی شخصی را نادیده گرفت و در مسیر آزادی‌های مذهبی نیز موانعی ایجاد کرد.

همچنین، رژیم ولایت فقیه عضویت در دیوان کیفری بین‌المللی را رسماً تأیید نکرده است. برخی این سیاست عدم پذیرش از سوی رژیم ایران را ترس دولتمردان ایران از محاکمه در این دادگاه تفسیر کرده‌اند. رژیم ولایت فقیه همراه با بازوی سیاسی-نظامی خود، یعنی سپاه پاسداران، به اقداماتی نظیر اعدام جمعی زندانیان عقیدتی-سیاسی در تابستان ۱۳۶۷، قتل‌های زنجیره‌ای داخل ایران، عملیات‌های تروریستی در خارج از کشور، همکاری با رژیم بشار اسد، یهودستیزی، سادات‌سالاری، جنگ‌افروزی در سوریه، عراق و فلسطین، یمن و چند کشور دیگر، سرکوب اعتراضات، اعدام معترضان، حملات وحشیانه به مردم در خیابان‌ها، استفاده از اسلحه ساچمه‌ای و جنگی علیه مردم معترض و بی‌دفاع و سایر نقض‌های حقوق مردم ایران متهم شده‌اند.