کاربر:Safa/6صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۲۷: خط ۲۷:


در زندگی فردی و اجتماعی هر کسی دارای حریم و خط قرمز‌هایی است.
در زندگی فردی و اجتماعی هر کسی دارای حریم و خط قرمز‌هایی است.
روانشناسان در طبقه بندی نیازها پنج نیاز اساسی را برای انسان ها در نظر گرفته اند، تا وقتی نیازهای انسان در طبقه اول ارضا نشود در طبقه دوم باز نمی شود. طبقه اول نیازها، نیازهای جسمی- زیستی و بیولوژیکی است. طبقه دوم نیازها، نیاز به امنیت خاطر یعنی نگران آینده نبودن (تهدیدی را متوجه خود ندیدن) است. فردی که وجودش ناامن است، آرامش ندارد و ناامنی را هم دامن می زند. ناامنی جامعه به وسیله افرادی است که خودشان امنیت درون ندارند. این گونه افراد نقاب بر خود گذاشته و خود نیستند و با گذاشتن نقاب از خود فرار می کنند. نقاب زدن یعنی منع خود بودن و در واقع خلع مسئولیت از فرد است. نقابها متفاوت است مثلاً شخصی با نقاب فرد بسیار قدرتمند ظاهر می شود در حالی که از درون بسیار ضعیف است. این افراد چون خود واقعی شان امن نیست با نقاب زدن از خود واقعی شان فاصله می گیرند و وقتی فرد خودش نباشد مضطرب می شود در نتیجه چنین فردی دچار چندگانگی شخصیت شده و برای به دست آوردن امنیت خاطر نسبت به خط قرمزهای خود اجتماع و دیگران بی تفاوت است و به راحتی از آنها عبور می کند.
با توجه به تحقیقات گوناگونی که در رفتارهای افراد در بزرگسالی صورت گرفته است ۹۰ درصد از رفتارها در بزرگسالی از جمله عبور از خط قرمزها ریشه در کودکی و نوع تربیت خانواده ها دارد و همین امر بر اهمیت تربیت کودکان می افزاید. کودکان را باید از کودکی با فرهنگ، ارزش ها و اجتماع آشنا کرد. در این میان افرادی که با بایدها و نبایدهای بسیار در اوایل دوران زندگی روبرو می شود، زودتر از زمانی که باید با خطوط قرمز آشنا می شود و قطعاً فشارهای بیش از حد ناشی از امر و نهی کردن پیامدهای منفی همراه خود ایجاد می کند. متخصصان علوم تربیتی در مورد وجود خط قرمز برای کودکان و نوجوانان می گویند: خانواده ها در ایجاد خط قرمزهای زیاد برای فرزندان صرف نظر کنند.
ابزار جدیدِ وارد شده بر فرهنگ، خط قرمزی دیگر
وجود این واژه سال هاست پررنگ تر از قبل شده است و رو به گسترش است. شاید بتوان گفت هرچه از زندگی سنتی فاصله می گیریم و به سوی زندگی مدرن پیش می رویم، شاهد گسترش خطوط قرمز هستیم. رعایت حریم شخصی و اجتماعی با روی کار آمدن شبکه های مختلف اجتماعی بیش از گذشته خدشه دار شد. این عامل تا جایی ادامه پیدا کرد که میزان استفاده ایرانیان از شبکه های اجتماعی رو به افزایش رفت و متاسفانه در برخی مواقع خطوط قرمز رعایت نمی شود.
در این میان عبور از خطوط قرمز اتفاق می افتد و آن هم به دلیل عدم آگاهی افراد از آن است. تأخر فرهنگی شاید یکی از عوامل به وجود آمده باشد. تکنولوژی جدیدی وارد یک فرهنگ می شود، اما قبل از وارد شدن آن فرهنگِ جدیدی که باید در استفاده از آن آموزش داده شود، انجام نخواهد شد. برخی آموزه های اجتماعی در سنین کودکی در ذهن فرد عجین می شود و در مدت زمان های دیگر با تداعی آن، بسیاری از موانع برطرف می شود و فرد در مسیر اعتدال حرکت می کند، اما این در مواقعی است که آموزش از کودکی وجود داشته باشد، نه اینکه ابزاری جدید وارد فرهنگ شود و ندانیم که خط قرمز آن چیست و چگونه باید رعایت کرد؟
یکی از این عوامل ورود شبکه های اجتماعی به زندگی شخصی و خصوصی افراد جامعه است که مشکلاتی را به دلیل عدم رعایت حریم خصوصی و عبور از خط قرمزها برای بسیاری به وجود آورده است. واکنش دولتی‌ها به این موضوع هم در نوع خود جالب و قابل‌تحمل است. سال گذشته واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره ادامه فعالیت شبکه ‌های اجتماعی گفته بود: خط قرمز ما رعایت مسائلی اخلاقی است که در این زمینه با هیچ‌کس تعارف نداریم و به تلگرام نیز تذکر داده شد و تا آنجایی که اطلاع دارم این شبکه بخش‌های غیراخلاقی خود را برای ایران فیلتر کرده است.
خط قرمز؛ واژه ای که با آن هم احساس امنیت به آدمی دست می دهد و هم احساس خطر. اما گویی در نیمکره مغزمان خطر آن بیشتر احساس می شود. اینکه وجود آن در اجتماع ضروری است یا خیر، ملزم به رعایت یکسری اصول اولیه فرهنگی است که هر خانواده، مدرسه، جامعه و یا کشور و حتی در خانواده معنای دیگری خواهد یافت.
سید علی موسوی زاده، دانشجوی دکترای تخصصی علوم ارتباطات
۱۰٬۳۱۷

ویرایش