برنامه جامع اقدام مشترک: تفاوت میان نسخهها
بدون خلاصۀ ویرایش |
بدون خلاصۀ ویرایش |
||
خط ۲۶: | خط ۲۶: | ||
== بندهای اصلی توافق برجام == | == بندهای اصلی توافق برجام == | ||
بند «تی»، بخشی از متمم اول برنامه جامع اقدام مشترک یا همان برجام در زمینه تعهدات هستهای است. این بخش به «فعالیتهایی که میتواند در طراحی و توسعه یک وسیله انفجاری هستهای مشارکت کند» اشاره دارد. | |||
'''متن بند مورد مناقشه''' | |||
بند «تی» در روزهای اخیر پس از آن خبرساز شد که خبرگزاری رویترز در وین در این باره از یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی سؤال کرد. آقای آمانو در پاسخ به این سؤال گفته بود که ابزار آژانس برای راستیآزمایی در این زمینه «محدود» است. | |||
== تحریمها == | == تحریمها == |
نسخهٔ ۲۷ آوریل ۲۰۱۸، ساعت ۱۰:۴۵
توافق جامع و نهایی هستهای وین (برجام) توافق هستهای ایران( به دنبال تفاهم هستهای لوزان، در سهشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) در وین اتریش )و گروه ۱+۵ (شامل چین،فرانسه، روسیه،بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و آلمان) منعقد شده است.برجام (به انگلیسی: Joint Comprehensive Plan of Action) نامیده می شود
تاریخچه
توافق موقت ژنو بر روی برنامه هستهای ایران یا توافق هستهای ژنو [۱]، توافقنامهای ۶ ماهه و قابل تمدید پیرامون برنامه هستهای ایران است که در متن (سندE۳/EU+۳) در ۳ آذر ۱۳۹۲ (برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۱۳) میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ امضا شد.
هدف این توافقنامه[۲] که«رسیدن به یک راهحل جامع بلندمدت و مورد توافق طرفین»به منظور«تضمیننمودن صلحآمیزبودن برنامه هستهای ایران» ذکر شده، طرفین «به صورت داوطلبانه» متعهد میشوند تا اقدامات متقابلی را به عنوان گام اول یک راهحل جامع انجام دهند.
براساس این توافقنامه[۳] ایران غنی سازی اورانیوم را به شکل محدود و کنترم شده ادامه خواهد داد و نظارت آژانس بین المللی اتمی را تسهیل خواهد کرد.در عوض بخشی از تحریم های قبلی برداشته می شود و تحریم های جدید همه جانبه یا یکجانبه بکار نخواهد رفت .
افشای پنهانکاری اتمی
بیانیه نهایی
در نهایت روز سهشنبه۲۳ تیرماه (۱۴ ژوئیه) در یک نشست رسمی در وین پایتخت اتریش و با حضور خبرنگاران خارجی با شرکت فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران طرفین اعلام کردند که توافق نهایی در برنامه هستهای ایران به دست آمدهاست.و بیانیه مشترکشان را به زبان های فارسی و انگلیسی را خواندند.[۴]
امضاکنندگان
بندهای اصلی توافق برجام
بند «تی»، بخشی از متمم اول برنامه جامع اقدام مشترک یا همان برجام در زمینه تعهدات هستهای است. این بخش به «فعالیتهایی که میتواند در طراحی و توسعه یک وسیله انفجاری هستهای مشارکت کند» اشاره دارد.
متن بند مورد مناقشه
بند «تی» در روزهای اخیر پس از آن خبرساز شد که خبرگزاری رویترز در وین در این باره از یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی سؤال کرد. آقای آمانو در پاسخ به این سؤال گفته بود که ابزار آژانس برای راستیآزمایی در این زمینه «محدود» است.
تحریمها
واکنشهای بین المللی
گامهای بعدی
تاثیرات افتصادی
گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی
تلاش امریکا برای خروج از برجام
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، از زمان آغاز به کار خود در سمت ریاست جمهوری از برجام به عنوان توافقی «بد» یاد کرده که باید با اعمال نظر آمریکا اصلاح شود و اگر نظر آمریکا اعمال نشود، آمریکا از این توافق خارج میشود. اما خروج آمریکا از توافق بینالمللی هستهای میان ایران و گروه ۵+۱ برای جهان چه پیامدهایی در پی خواهد داشت؟
ترامپ در عرض دو هفته عذر دو عضو تیم سیاست خارجی خود را خواست و دو عضو جدید را جایگزین کرد. رکس تیلرسون، وزیر سابق امور خارجه آمریکا و هربرت ریموند مکمستر، مشاور امنیت ملی این کشور که همیشه ترامپ را ترغیب به ادامه توافق هستهای ایران با ۵+۱ (برجام) میکردند به ترتیب با مایک پمپئو، مدیر سازمان سیا، و جان بولتن، سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل، جایگزین شدند، سیاستمدارانی که همسو با ترامپ فکر میکنند و خروج از برجام را از اولویتهای سیاست خارجی خود میخوانند.[۵]
ترامپ درباره اختلاف نظرهای خود با تیلرسون درباره ایران بارها سخن گفته بود و در عین حال تاکید میکرد حرف آخر، حرف اوست. با روی کار آمدن دو چهره جدید جمهوریخواه، میتوان گفت که گاردریلهای طرف آمریکایی در توافق هستهای با ایران افتاده است و باید منتظر هر تصمیمی بود. در حال حاضر تنها دو مقام در کابینه ترامپ باقی ماندند که ماندن در توافق هستهای را گزینه درست این راه میدانند. جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا و دن کوتس، مدیر اطلاعات ملی آمریکا تنها کسانی هستند که به ادامه توافق بینالمللی میان ایران و آمریکا اعتقاد دارند.
ترامپ بارها درباره اصلاح برجام تا تاریخ ۱۵ ماه مه (برابر ۲۵ اردیبهشت) سخن گفته و تاکید کرده که اگر فرانسه، بریتانیا، روسیه، چین و آلمان کاری برای اصلاح این توافق با توجه به خط مشی آمریکا نکنند، این کشور تحریمهای هستهای علیه ایران را دوباره اعمال میکند. تعلیق تحریمها به واقع اصلیترین دلیل ایران برای پایبندی به برجام است. اگر چنین اتفاقی بیفتد ایران انگیزهای برای ماندن در این توافق نخواهد داشت.
با دستور خروج از پیمان پاریس، ترامپ آمریکا را از چارچوب پیماننامه سازمان ملل در تغییر آب و هوا خارج کرد و برای خود سابقه خروج از تعهدهای بینالمللی در چارچوب سازمان ملل را ساخت و نشان داد تصمیم کابینه او قابلیت اجرایی بالاتری نسبت به تعهدات سازمان مللی دارد.
خروج از برجام چه پیامی برای کره شمالی دارد؟
اگر تیم سیاست خارجی ترامپ تصمیم به خروج از برجام گرفته و موضعشان را نسبت به برنامه هستهای ایران این چنین نمایش دهند، کره شمالی چه پیشبینیای درباره رابطه طولانی مدت با آمریکا خواهد داشت؟
برجام یک توافق هستهای تاریخی بود که خروج از آن پیامدهای زیادی برای همه طرفهای قرارداد خواهد داشت. به همان اندازه آینده مذاکرات احتمالی آمریکا با کره شمالی هم به خطر خواهد افتاد. اگر آمریکا از موضع خود نسبت به ایران عقب نشینی کند، کیم جونگ اون دلیلی برای اعتماد به ترامپ در طول مذاکرات هستهای و برنامه موشکی پیونگیانگ نخواهد داشت.
«باب کورکر» سناتور متنفذ جمهوریخواه و رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا نگران پیامدهای منفی خروج از این توافق بوده و هشدار داده است که خروج از برجام می تواند پیامدهای منفی برای بحران جاری با کره شمالی داشته باشد. او در مصاحبهای با شبکه سیبیاس توپ را به زمین اروپاییها انداخت و گفت: «به نظر من رییسجمهوری میخواهد از توافق هستهای با ایران خارج شود مگر آن که همپیمانان اروپایی ما برای تنظیم چارچوب جدید همکاری کنند.»
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
آمریکا از چین درخواست کرده بود که با تحریم کرهشمالی شرایط را برای این کشور سختتر کنند تا برنامه موشکی خود را متوقف کند. اما چین این ایده را اجرایی نکرد و آمریکا شیوه مذاکره را پیش گرفت.
اینک با خروج آمریکا از برجام، کرهشمالی دست بالا را خواهد گرفت و با اعتماد به نفس وارد مذاکره با آمریکا خواهد شد. مذاکراتی که ترامپ آن را مفید و حذف برنامه هستهای و موشکی کرهشمالی به واسطه آن را محتمل خواند، آغاز میشود اما با بدبینی به پایبندی آمریکا به تعهدات احتمالی، احتمال پایبندی کرهشمالی به مذاکرات و تعهدات آتی پایین است.
درخواست دهها نظامی سابق و سفیر آمریکا از ترامپ برای حمایت از توافق ایران
گروهی متشکل از بیش از یکصد مقام پیشین امنیت ملی آمریکا از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات، از جمله پنجاه افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده و دست کم چهار سفیر سابق این کشور در اسرائیل در بیانیهای ده دلیل برای حفظ توافق هسته ای ایران آوردهاند.
از جمله دلایل «ائتلاف ملی برای جلوگیری از یک ایران مسلح به جنگ افزار هستهای»، نظر بازرسان سازمان ملل متحد به کارآیی برجام، اهمیت حفظ آن برای ادامه روابط نزدیک با متحدان عمده اروپایی که از برجام حمایت میکنند و امکان رسیدن به یک توافق هستهای با کرهشمالی است که در صورت عدم پایبندی ایالات متحده به تعهدات بینالمللی خود ممکن است تمایلی به مذاکره نشان ندهد.
امضاکنندگان این بیانیه اعتقاد دارند ادامه توافق هستهای ایران میتواند نفوذ سیاسی و اقتصادی روسیه و چین در ایران را کمتر و کنترل شده کند. به اعتقاد این سیاستمدارن کهنهکار، کمرنگ شدن همپیمانی استراتژیک ایران و روسیه، انتقال اسلحه و تسلیحات نظامی از روسیه به ایران را کنترل میکند.
امضاء کنندگان در این بیانیه میگویند: «پرزیدنت ترامپ باید حافظ تعهد ایالات متحده به توافق هستهای ایران باشد. چنین امری مزایای بسیاری به همراه خواهد آورد و دست آمریکا را در برخورد با کره شمالی و همچنین ایران تقویت کرده و به قابل اتکا بودن کلام آمریکا و نفوذ آن به عنوان یک رهبر جهان کمک میکند. ابطال آن هیچ هدف امنیت ملی را تامین نمیکند.»
تلاش اروپا برای حفظ توافق هستهای
کرنلیا ارنست، نماینده پارلمان اروپا و نایب رییس کمیسیون مربوط به مذکرات ایران، در مصاحبهای با یورونیوز تاکید کرد اروپاییها به هر قیمتی به برجام متعهد خواهند ماند چرا که برای خلع سلاح هستهای در جهان ابتدا «باید از آسیایی شروع کنند که سلاحهای هستهای زیادی در آن وجود دارد» و «نمیتوانند اجازه دهند کشوری که به شکل خود خواسته گسترش انرژی هستهایاش را کاهش داده است، دوباره به پیش از برجام بازگردد».
ارنست با یادآوری موضع جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در قبال توافق هستهای، گفت: «زمانی که با دکتر ظریف گفتگو کردیم به ما گفت شما در مقام افرادی بزرگ باید سیاست و استراتژیهای خود را بدون نگاه به ایالات متحده پیش ببرید. ظریف به ما گفت ایران حتی در صورت خروج آمریکا از برجام حاضر است به تعهداتش عمل کند و ما در مقام اتحادیه اروپا به حرفهای او باور داریم.»
به گفته وی اروپا تلاش دارد به هر نحوی که شده برجام را حفظ کند، چرا که آمریکا «سیاستهای کاملا عقب مانده و احمقانهای» را در قبال ایران پیش گرفته و حتی بسیاری از دموکراتها و جمهوریخواهان آمریکایی با «سیاستهای احمقانه دولت ترامپ» مخالف هستند.
منزوی شدن آمریکا
نظر ارنست، تأییدی بر نگرانی وندی شرمن دیپلمات آمریکایی درباره ایزوله شدن آمریکا پس از خروج از توافق هستهای است. شرمن معتقد است، انتصاب جان بولتن، «مردی که از حمله آمریکا به عراق دفاع کرد و فکر میکند آمریکا سالها پیش باید ایران را بمباران میکرد»، راه را برای ترامپ برای خروج از برجام باز کرده است.
شرمن در این مقاله خود چاپ نیویورک تایمز تاکید میکند، خروج از توافق هستهای دست ایران را برای غنیسازی اورانیوم باز میکند و همان قدر که آمریکا به این توافق متعهد نمیماند، ایران هم خود را ملزم به تعهد به توافق هستهای نمیبیند. اما بیشتر از برنامه هستهای روابط ترنس-آتلانتیک (همپیمانی اتحادیهٔ اروپا و ایالات متحده امریکا) برای شرمن مهم است که اروپاییها نسبت به تعهد آمریکا به ساز و کار هر توافقی مطمئن باشند. اگر آمریکا همپیمان قابل اعتمادی نباشد، کشورهای اروپایی آمریکا را در معادلات بینالمللی بازی نمیدهند.
به باور شرمن خروج آمریکا از توافق هستهای موجب تیره شدن روابط ایالات متحده با همپیمانان آسیایی نظیر کرهجنوبی، ژاپن و هند میشود. این سه کشور قدرتمند آسیایی در راستای سیاستهای آمریکا و توافق هستهای میزان واردات نفت از ایران را کاهش دادند؛ و با پایبند نبودن آمریکا به تعهدات خود، نمیتوان انتظار پایبندی آنان به تحریمهای یک طرفه آمریکا علیه ایران را داشت.
پیامدهای خروج آمریکا از برجام
سایت العالم
«دونالد ترامپ» حتی پیش از قرار گرفتن در جایگاه ریاست جمهوری آمریکا به صراحت با توافق هسته ای با تهران که در دوره «باراک اوباما» میان تهران و گروه کشورهای 1+5 امضا شد، مخالفت می کرد.
به رغم این مخالفت ها ترامپ پس از ورود به کاخ سفید چند بار این توافق را تمدید کرد و تحریم ها علیه ایران را به حالت تعلیق در آورد. گفته می شود مشاوران و نزدیکان وی در زمینه جلوگیری از نابودی توافق بر رئیس جمهوری آمریکا فشار زیادی را وارد کردند.[۶]
رییس جمهوری آمریکا در آخرین تمدید دوره ای برجام در ماه ژانویه سال جاری میلادی(دی ماه 1396) دشمنی خود با این توافق را نشان داد و اعلام کرد که دولت ایالات متحده در صورت بازبینی و اصلاح در برجام تا 12 ماه می (22 اردیبهشت 1397) و لحاظ کردن چهار شرط در توافق هسته ای باقی می ماند.
تغییرات در کابینه ترامپ و ورود نفرات جدیدی به عنوان وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی به کاخ سفید که دیدگاه هایی مشابه رئیس جمهوری آمریکا نسبت به برجام دارند، احتمال خروج ایالات متحده از توافق هسته ای برجام و فروپاشی آن را برای تحلیلگران مسائل بین المللی بیشتر کرده است.
بسیاری از کارشناسان با انتقاد از رویکرد بدون پشتوانه و غیرمنطقی آمریکا در تقابل با برجام، ارزیابی های گوناگونی را از آینده تحولات در صورت خروج ترامپ از توافق ارائه می کنند.
دولت لجوج ترامپ
از آنجا که اتحادیه اروپا وجهه سیاسی خود را برای امضای برجام صرف کرده بود اکنون برای حفظ برجام از طریق رایزنی میان ایران و آمریکا تلاش بسیاری را انجام داده است. با این وجود تحولات نشان می دهند که سه کشور اروپایی نتوانسته اند موفقیتی در این زمینه کسب کنند. از یک طرف ایران به شدت با خواسته های فرا برجامی آمریکا مخالفت کرده و از طرف دیگر رویکرد کلی این اتحادیه و مخالفت برخی کشورها با تحریم ایران و زیاده خواهی های آمریکا، شرایط را برای سه کشور اروپایی پیچیده کرده است.
روزنامه انگلیسی «گاردین» در گزارشی به تصمیم جدی دولت ترامپ برای از بین بردن برجام اشاره دارد و مذاکره با آمریکا را همچون سخن گفتن با ناشنوایان بی حاصل توصیف کرده است.
به نوشته این روزنامه، ترامپ تنش آفرینی و درام را در کنار تعیین ضرب الاجل دوست دارد اما هیچ یک از زمان های تعیین شده از سوی وی به اندازه 22 اردیبهشت امسال مهم و تاثیرگذار نیستند. امضا کنندگان اروپایی توافق هسته ای تلاش می کنند تا آن زمان به سازوکاری دست پیدا کنند و مانع از خروج آمریکا از برجام شوند زیرا اروپا با تغییر در برجام موافق نیست. کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس بر تعهد جامعه بین المللی به اجرای برجام تاکید می کنند.
یک دیپلمات ارشد اروپایی رایزنی های برجامی اخیر با دولت آمریکا را با گفت وگوهای تجاری ترانس آتلانتیک مقایسه کرد و عنوان داشت این مذاکره ها همچون گفت وگو با ناشنوایان است و طرف آمریکایی بدون توجه به سخنان طرف مقابل بر موضع خود پافشاری می کند.
تارنمای شبکه تلویزیونی سی.ان.ان هم در تحلیلی ضمن بررسی امکان خروج ترامپ از توافق در تبیین رویکرد کاخ سفید عنوان داشت که دولت آمریکا با دو نگاه توافق هسته ای با ایران را دنبال می کند. کاخ سفید همزمان که به رایزنی با متحدان خود برای گنجاندن خواسته ها در توافق ادامه می دهد آن ها را برای خروج خود از این توافق بین المللی آماده می کند.
این شبکه خبری آمریکایی، در زمینه علت تعیین ضرب الاجل برای تعیین موضع خود و آینده برجام بر این باور است که با توجه به وضع موجود، برخی مقام ها در واشنگتن گمان دارند اگر ایالات متحده و اروپا هماهنگ با یکدیگر عمل کنند می توانند توافق را اصلاح کنند. در این صورت چین و روسیه نیز وادار می شوند با دیگر کشورها در مذاکرات همراهی کنند و ایران راهی جز پذیرش شروط نخواهد داشت.
از طرف دیگر برای کشورهای اروپایی نیز تغییر در توافق برجام قابل تصور نیست و از هم اکنون شکاف میان آمریکا و متحدان آن عمیق و وسیع ارزیابی می شود. به نوشته سی.ان.ان با وجود تغییرمقامات ارشد سیاست خارجی و امنیتی کاخ سفید اما ترامپ به مذاکرات با کشورهای اروپایی امید دارد و دیدارهایی میان مقام های وزارت خزانه داری آمریکا با مقامات اروپا انجام شده است.
با این حال به اعتقاد تحلیلگران امنیتی و نظامی در آمریکا هر اقدام آمریکا می تواند پیامی را برای کشورهای جهان ارسال کند و یکی از مهمترین پیامدهای خروج از توافق هسته ای با ایران، بر گفت وگوهای احتمالی واشنگتن و پیونگ یانگ خود را نشان خواهد داد.
خروج آمریکا از برجام پیروزی ایران
منتقدان سیاست های کاخ سفید هم اعتقاد دارند خروج از توافق برجام به روابط آمریکا با متحدان اروپایی آن آسیب جدی وارد می آورد. این اقدام علاوه بر تهدیدی که علیه منافع امنیت ملی آمریکا ایجاد می کند توانایی بین المللی برای نظارت بر فعالیت های ایران را کاهش می دهد. سی.ان.ان تاکید دارد در این حالت پیامی آشکار و صریح نیز به کره شمالی ارسال خواهد شد که ایالات متحده در زمینه احترام به توافق های هسته ای شریک قابل اعتمادی نیست.
به گزارش ایرنا، اندیشکده پژوهشی و مطالعاتی «بروکینگز» هم در تحلیلی با اشاره به فرارسیدن سال نو در ایران نوشت: در سال جدید نخستین موضوع مهمی که برای ایران وجود دارد رویکردی است که دولت آمریکا نسبت به توافق سال 2015 اتخاذ می کند. تغییرات در کاخ سفید به ویژه ورود «جان بولتون» به عنوان مشاور امنیت ملی ، آینده را مبهم تر هم کرده است زیرا وی اصرار دارد که آمریکا باید در اولین فرصت خود را از دست این توافق نامطلوب آزاد کند.
بروکینگز اعتقاد دارد ممکن است آمریکا از توافق خارج شود و تحریم ها را به ویژه در زمینه صنعت نفت علیه ایران به اجرا در آورد. اما باید توجه داشت که اروپا رویکردی که آمریکا توقع دارد انجام نمی دهد ضمن اینکه ایران در زمینه مقابله با تحریم ها تجربه فراوانی دارد.
این اندیشکده تاکید دارد: واشنگتن باید به یاد داشته باشد که هزینه های نابود کردن توافق هسته ای تنها بر ایران تحمیل نخواهد شد؛ فروپاشی برجام دورنمای مثبت را در مورد فعالیت هسته ای ایران از بین می برد و باعث می شود تا شکاف دو سوی آتلانتیک بیشتر شود. این تحولات بحران در شبه جزیره کره را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. در این فرایند بر میزان نفوذ روسیه و چین در خاورمیانه افزوده می شود و بسیاری از کشورها را نسبت به آینده بی اعتماد می سازد.
شاید از این رو است که «دنیس راس» تحلیلگر ارشد آمریکایی و از افراد برجسته در فرایند مذاکرات هسته ای در روزنامه واشنگتن پست تاکید دارد خروج ترامپ از برجام، یک پیروزی برای ایران است.
واکنش ایران
جستارهای وابسته
منابع
- ↑ وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران -متن توافق جمهوری اسلامی ایران و گروه 5+1
- ↑ حقوقی و امور مچلس - متن انگلیسی و ترجمه جمع بندی مذاکرات برجام در ۱۵۹ صفحه منتشر شد.
- ↑ وزارت امور خارجه - برنامه جامع اقدام مشترك
- ↑ BBCفارسی - ایران بر سر برنامه هستهای خود با قدرتهای جهانی به توافق رسید
- ↑ [۱] - پیامدهای تصمیم ترامپ برای خروج از برجام بر روابط بینالمللی آمریکا
- ↑ [1] - تبعات خروج ترامپ از برجام