کاربر:Hamidreza/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
Hamidreza (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
Hamidreza (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۱۴۰ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''درحال ویرایش'''{{جعبه زندگینامه|نام_شخص=فاطمه علی‌محمدی|تصویر=Fateme_Ali_Mohammadi.jpg|عرض_تصویر=260px|توضیح_تصویر=شهید قیام سراسری ۱۴۰۴، فاطمه علی‌محمدی|تاریخ_تولد=حدوداً ۲۷ ساله|محل_تولد=سقز، استان کردستان|تاریخ_مرگ=۱۸ دی ۱۴۰۴|ملیت=ایرانی|محل_مرگ=سقز، استان کردستان|مدفن=|علت مرگ=شلیک مستقیم نیروهای حکومتی به سر و سینه|شناخته‌شده برای=جان باختن در اعتراضات سراسری ۱۴۰۴ به عنوان زن معترض کرد|همسر=|والدین=}}'''چکیده'''


فاطمه علی‌محمدی، زن جوان حدوداً ۲۷ ساله اهل شهرستان سقز استان کردستان، یکی از جان‌باختگان زن [[اعتراضات سراسری ۱۴۰۴]] بود. او در روز چهارشنبه ۱۸ دی ۱۴۰۴، در جریان تظاهرات مردمی در سقز، بر اثر شلیک مستقیم گلوله به سر و سینه توسط نیروهای سرکوبگر حکومتی جان باخت. گزارش‌های سازمان حقوق بشری هه‌نگاو و شبکه حقوق بشر کردستان تأیید کرده‌اند که فاطمه علی‌محمدی در همان روزی کشته شد که چندین زن دیگر از جمله آرزو عابدی، سونیا صالحی راد و آرنیکا دباغ (در مناطق دیگر) جان باختند و سقز را به یکی از کانون‌های اصلی کشته شدن زنان معترض تبدیل کرد.


اعتراضات سراسری ۱۴۰۴ از ۷ دی‌ماه با اعتصاب گسترده کسبه تهران آغاز شد و به سرعت به شهرهای کردنشین مانند سقز گسترش یافت. ریشه این خیزش در بحران‌های عمیق اقتصادی، تورم افسارگسیخته، سقوط ارزش ریال به بیش از ۱۴۰ هزار تومان و نارضایتی گسترده از حاکمیت بود. در سقز، معترضان با شعارهای مستقیم ضدحکومتی مانند «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر سپاهی» به خیابان‌ها آمدند و نیروهای امنیتی با تیراندازی مستقیم پاسخ دادند.
'''درحال ویرایش'''


جان باختن فاطمه علی‌محمدی نمادی از شجاعت زنان کرد در برابر سرکوب و ادامه مقاومت در برابر نظام شد. مراسم خاکسپاری او در فضایی سنگین امنیتی برگزار شد و خانواده‌اش تحت فشار نهادهای حکومتی قرار گرفتند تا از تبدیل مراسم به اعتراض جلوگیری شود. این رویدادها بخشی از موج گسترده کشته‌شدگان در روزهای میانی اعتراضات است که تا میانه دی‌ماه ده‌ها نفر را شامل می‌شود و نشان‌دهنده عمق بحران مشروعیت جمهوری اسلامی است. (۲۰۳ کلمه)
'''حمید مهدوی،''' (زادهٔ ۱۳۶۶ – درگذشته ۱۸ دی ۱۴۰۴) آتش‌نشان اهل مشهد بود که در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۴، در حال امدادرسانی به مجروحان و انتقال آنان به محل امن، با شلیک نیروهای حکومتی کشته شد و در روایت‌های گسترده از او به‌عنوان «شهید» یاد شد.


'''فاطمه علی‌محمدی'''، زن جوان حدوداً ۲۷ ساله اهل شهرستان سقز از توابع استان کردستان، در روز چهارشنبه ۱۸ دی‌ماه ۱۴۰۴ در جریان [[اعتراضات سراسری ۱۴۰۴]]، بر اثر شلیک مستقیم گلوله به سر و سینه توسط نیروهای حکومتی جان باخت.<ref>[https://hengaw.net/fa/news/2026/01/article-87 سقز؛ کشته شدن فاطمه علی‌محمدی زن کرد با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی - سازمان حقوق بشری هه‌نگاو]</ref><ref>[https://kurdistanhumanrights.org/fa/news-fa/2026/01/18/p46119 سقز؛ کشته شدن فاطمه علی‌محمدی با شلیک مستقیم نیروهای سپاه پاسداران - شبکه حقوق بشر کردستان]</ref>
او در ذهن بسیاری از افراد، نماد فداکاری و شجاعت در برابر خشونت دست‌اندرکاران حکومتی محسوب می‌شود، زیرا در لحظه خطر، از کمک به دیگران چندان نگرانی نداشت و به‌جای دور شدن از صحنه، خود را در میانه حوادث قرار داد. این ویژگی، باعث شد در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها به‌عنوان یکی از چهره‌های شاخص قیام ۱۴۰۴ نام‌گذاری شود و در مراسم یادبود و چهلمش، نامش مکرر به‌یاد آمده و حضورش در فضای عمومی تأثیرگذار باشد.


بر اساس گزارش‌های حقوق بشری، در روز ۱۸ دی، اعتراضات در سقز با حضور گسترده زنان و جوانان همراه بود و نیروهای امنیتی با تیراندازی مستقیم به سوی معترضان، فاطمه علی‌محمدی را هدف قرار دادند و او بلافاصله جان باخت. منابع محلی او را زنی مبارز، مادر یا همسر خانواده توصیف کرده‌اند که برای اعتراض به سرکوب، فقر و تبعیض به خیابان آمده بود.<ref>[https://hengaw.net/fa/news/2026/01/article-87 سقز؛ کشته شدن فاطمه علی‌محمدی زن کرد با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی - سازمان حقوق بشری هه‌نگاو]</ref>
در گزارش‌های منتشرشده، حمید مهدوی به‌عنوان آتش‌نشانی حرفه‌ای، اهل مشهد و فردی فعال و خوش‌نام معرفی شده است؛ کسی که علاوه بر کار رسمی‌اش، در زندگی و فضای مجازی نیز به‌خاطر رفتار مسئولانه‌اش چشم‌انداز مطلوبی داشت. مرگ او در روز ۱۸ دی ۱۴۰۴، نه‌تنها یک فقدان شخصی برای خانواده و دوستانش بود، بلکه تبدیل به نمادی از حضور انسان‌های عادی در دل حوادث بزرگ تاریخی شد؛ افرادی که با انتخابی کوتاه اما سرنوشت‌ساز، در حافظه جمعی جایگاهی وابسته به معنای عمیق‌تری از ایثار و شجاعت می‌یابند.


مراسم خاکسپاری فاطمه علی‌محمدی در فضایی امنیتی برگزار شد و نهادهای حکومتی خانواده را تحت فشار قرار دادند تا از تجمع جلوگیری شود. با این حال، مردم با شعارهای «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر دیکتاتور» در مراسم شرکت کردند و خشم خود را نشان دادند.<ref>[https://www.instagram.com/p/DTc4mNpQvS فاطمه علی‌محمدی، شهید راه آزادی در سقز - اینستاگرام]</ref>
جاویدنام حمید مهدوی، آتش‌نشان حرفه‌ای تازه استخدام شده در مشهد، ورزشکار و داور بین‌المللی راگبی بود که شامگاه ۱۸ دی در حال کمک به معترضان مجروح کشته شد.


== زمینه اعتراضات سراسری ۱۴۰۴ ==
فیلمی از او که مجروحی را بر دوش داشت، در شبکه‌های اجتماعی پر بازدید شده بود.<ref>[https://www.instagram.com/p/DUSrgjrlOHM اینستاگرام]</ref>
اعتراضات سراسری ایران در سال ۱۴۰۴، ریشه در بحران عمیق اقتصادی، معیشتی و حکمرانی دارد که طی ماه‌های اخیر با سقوط مستمر ارزش پول ملی، جهش نرخ ارز به بیش از ۱۴۰ هزار تومان، افزایش تورم، رکود گسترده بازار و کاهش شدید قدرت خرید شهروندان تشدید شده است. اعتراضات از اعتصاب بازار تهران در روز نخست (۷ دی ۱۴۰۴) آغاز شد و به سرعت به اعتراضات در دیگر اقشار جامعه در شهرهای مختلف از جمله سقز گسترش یافت.
 
طی روزهای بعدی، اعتراضات به شکل تجمعات خیابانی، راهپیمایی‌ها و اعتصاب کسبه ادامه پیدا کرد. در مناطق کردنشین مانند سقز، شعارهای مستقیم ضدحکومتی مانند «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر سپاهی» با شدت بیشتری شنیده شد و سرکوب نیز شدیدتر بود.
 
واکنش نیروهای انتظامی و امنیتی با افزایش حضور نیروها، استفاده از گاز اشک‌آور، تیراندازی مستقیم و بازداشت گسترده شهروندان همراه بوده که منجر به کشته‌شدگان و زخمی‌های متعدد در شهرهای مختلف از جمله سقز شد. جان باختن زنانی مانند فاطمه علی‌محمدی در کردستان، نشان‌دهنده نقش زنان در این خیزش و عمق خشم عمومی از سرکوب بود.
 
تا میانه دی‌ماه، گزارش‌های حقوق بشری از شناسایی ده‌ها شهید خبر می‌دهند. این اعتراضات بیانگر عمق نارضایتی‌های انباشته در جامعه ایران است و ادامه آن اراده مردم برای تغییر را نشان می‌دهد.<ref>[https://hengaw.net/fa/news/2026/01/article-87 سقز؛ کشته شدن فاطمه علی‌محمدی زن کرد با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی - سازمان حقوق بشری هه‌نگاو]</ref><ref>[https://kurdistanhumanrights.org/fa/news-fa/2026/01/18/p46119 سقز؛ کشته شدن فاطمه علی‌محمدی با شلیک مستقیم نیروهای سپاه پاسداران - شبکه حقوق بشر کردستان]</ref>


== منابع ==
== منابع ==
[https://hengaw.net/fa/news/2026/01/article-87 سقز؛ کشته شدن فاطمه علی‌محمدی زن کرد با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی - سازمان حقوق بشری هه‌نگاو]
[https://kurdistanhumanrights.org/fa/news-fa/2026/01/18/p46119 سقز؛ کشته شدن فاطمه علی‌محمدی با شلیک مستقیم نیروهای سپاه پاسداران - شبکه حقوق بشر کردستان]
[[:fa:کشتارهای_دی_۱۴۰۴_ایران|کشتارهای دی ۱۴۰۴ ایران - ویکی‌پدیا]]
[https://www.instagram.com/p/DTc4mNpQvS فاطمه علی‌محمدی، شهید راه آزادی در سقز - اینستاگرام]
[https://iranhrs.org/%D8%AC%D8%A7%D9%86%D8%A8%D8%A7%D8%AE%D8%AA%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D8%B6%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%B1%DB%8C-%DB%B1%DB%B4%DB%B0%DB%B4 اسامی جانباختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۴ - حقوق بشر در ایران]

نسخهٔ کنونی تا ‏۹ آوریل ۲۰۲۶، ساعت ۱۰:۵۷


درحال ویرایش

حمید مهدوی، (زادهٔ ۱۳۶۶ – درگذشته ۱۸ دی ۱۴۰۴) آتش‌نشان اهل مشهد بود که در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۴، در حال امدادرسانی به مجروحان و انتقال آنان به محل امن، با شلیک نیروهای حکومتی کشته شد و در روایت‌های گسترده از او به‌عنوان «شهید» یاد شد.

او در ذهن بسیاری از افراد، نماد فداکاری و شجاعت در برابر خشونت دست‌اندرکاران حکومتی محسوب می‌شود، زیرا در لحظه خطر، از کمک به دیگران چندان نگرانی نداشت و به‌جای دور شدن از صحنه، خود را در میانه حوادث قرار داد. این ویژگی، باعث شد در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها به‌عنوان یکی از چهره‌های شاخص قیام ۱۴۰۴ نام‌گذاری شود و در مراسم یادبود و چهلمش، نامش مکرر به‌یاد آمده و حضورش در فضای عمومی تأثیرگذار باشد.

در گزارش‌های منتشرشده، حمید مهدوی به‌عنوان آتش‌نشانی حرفه‌ای، اهل مشهد و فردی فعال و خوش‌نام معرفی شده است؛ کسی که علاوه بر کار رسمی‌اش، در زندگی و فضای مجازی نیز به‌خاطر رفتار مسئولانه‌اش چشم‌انداز مطلوبی داشت. مرگ او در روز ۱۸ دی ۱۴۰۴، نه‌تنها یک فقدان شخصی برای خانواده و دوستانش بود، بلکه تبدیل به نمادی از حضور انسان‌های عادی در دل حوادث بزرگ تاریخی شد؛ افرادی که با انتخابی کوتاه اما سرنوشت‌ساز، در حافظه جمعی جایگاهی وابسته به معنای عمیق‌تری از ایثار و شجاعت می‌یابند.

جاویدنام حمید مهدوی، آتش‌نشان حرفه‌ای تازه استخدام شده در مشهد، ورزشکار و داور بین‌المللی راگبی بود که شامگاه ۱۸ دی در حال کمک به معترضان مجروح کشته شد.

فیلمی از او که مجروحی را بر دوش داشت، در شبکه‌های اجتماعی پر بازدید شده بود.[۱]

منابع