کاربر:Abbas/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۸۶: خط ۸۶:


=== ماجرای مسیو نوز بلژیکی ===
=== ماجرای مسیو نوز بلژیکی ===
در ۱۲۸۷شمسی در زمان صدارت امین‌الدوله سه بلژیکی که «نوز» رئیس آنان بود برای اداره گمرکات ایران استخدام شدند.
در بهار ۱۲۷۸ امین‌الدوله از صدراعظمی برکنار و امین‌السلطان به جای او نشست. در همین زمان صحبت از گرفتن وام از یک دولت خارجی در میان بود تا هزینه سفر مظفرالدین شاه به اروپا تامین شود. امین‌السلطان برای گرفتن وام به روسیه منوسل شد. روس‌ها در ازای پرداخت ۲۲ و نیم میلیون روبل امتیاز کمرگات شمال را از دولت ایران گرفتند. شرط دیگر این بود که از این پس ایران حق ندارد تا ۷۵ سال که سررسید بازپرداخت این وام بود از هیچ دولت خارجی دیگری وام بگیرد و همین‌طور از همین پول باید وام بانک شاهنشاهی به مبلغ ۵۰۰ هزار لیره که برای پرداخت تاوان امتیاز توتون و تنباکو به ایران داده شده بود بازپرداخت شود.
 
از زمان صدارت امین‌الدوله سه بلژیکی که «نوز» رئیس آنان بود برای اداره گمرکات ایران استخدام شده بودند. عنوان او ابتدا «مدیر کل گمرکات» بود که زیر دست صدراعظم کارهای گمرک را پیش می‌برد. هنگام سفر شاه به اروپا که صدراعظم نیز همراه او رفت عنوان نور به «وزیر کل گمرکات» تغییر کرد و تحت این عنوان به اعمال خود سرانه‌ای دست زد. بلژیکیها عوامل اجرای سیاست‌های روس‌ها در ایران بودند،تعرفه‌های گمرکی را افزایش دادند و با بازرگانان ایرانی بدرفتاری می‌کردند. آنان آشکارا میان بازرگانان ایرانی و خارجی و حتی میان بازرگانان ایرانی مسیحی و مسلمان تبعیض قائل می‌شدند و به مسلمانان سخت می‌گرفتند. از طرفی مردم از حیف و میل اموال مملکت توسط شاه و اطرافیانش در اروپا بسیار ناراضی بودند. در اعتراض به عملکرد متصدیان گمرک در تعدادی از شهرها اعتراضاتی به وجود آمد ولی دادخواهی مردم به جایی نرسید و دولت رسیدگی به آن نکرد.
 
در این راستا در بهار سال ۱۲۸۲ در تهران و یزد شورش به پا شد. مردم به دنبال بهانه‌ای بودند که اعتراض و نارضایتی خود را از سیاستهای دولت و عملکردهای خودسرانه نوز و همکارانش ابراز کنند. نارضایتی و اعتراضات و فشار مردم باعث شد که اقشار دیگر جامعه از جمله تعدادی از آخوندها، مخالفت خود را با سیاست‌‌های اتابک ابراز کنند.  طباطبایی در تهران و ملا محمد کاظم خراسانی در نجف از آن جمله بودند. در اثر این فشارها در اواخر شهریور ۱۲۸۲ اتابک برکنار و عین‌الدوله به جای او نشست. در بهمن ۱۳۸۲ مفاد قرارداد گمرکات که با روس‌ها بسته شده بود و در آن تعرفه‌های جدیدی معین شده بود، اجرایی شد. مفاد بیمان‌نامه تماما به زیان ایران بود و باعث از میان رفتن صنعت خرده‌پای ایران و از رونق افتادن بازرگانی ایران و آسیب دیدن کشاورزی و دامداری می‌شد. در تعرفه جدید حق گمرکی  کالاهای صادراتی روسیه به ایران بسیار کم و کالاهای صادراتی ایران به روسیه یا هندوستان و فرانسه و دیگر کشورهای به ایران بسیار زیاد بود. در این راستا دولت انگلیس به این تعرفه‌ها اعتراض کرد. دولت ایران برای دلجویی از انگلیس پیمان تعرفه جدیدی با آن کشور بست تا از زیان بازرگانان آنان جلوگیری کند. اما در مورد بازرگانان و کالاهای ایرانی تغییری حاصل نشد.
 
می‌توان نتیجه گرفت که برکناری امین‌الدوله که مخالف عقد قرارداد با روس‌ها و گرفتن وام از آن کشور بود و روی کار آمدن امین‌السلطان و ارتقاء‌ نوز در سلسله مراتب اداری دولتی ایران تماما زمینه‌چینی برای عقد قرارداد استعماری گمرگ و اجرایی کردن آن تماما در راستای منافع دولت روسیه بوده است.
 
در پایان سال ۱۲۸۳ ماجرایی پیش آمد که همین باعث شد بهانه‌ای به دست مخالفان نوز بیفتد و آتش اعتراض شعله گرفت. داستان از این قرار بود که دو سال قبل در مراسم بالماسکه‌ای که بلژیکی‌ها برگزار کرده بودند هر کدام از کارکنان بلژیکی لباس یکی از طوایف ایران را به تن کرده بودند و خود نوز نیز عبا و عمامه پوشیده بود. عکسی از این جشن به دست مخالفان سیاست‌های نوز افتاده بود. با فرا رسیدن ماه محرم و افشا این عکس تعدادی از آخوندها از جمله سید عبدالله بهبهانی، صذرالعلما، حاجی شیخ مرتضی (پسر میرزای آشتیانی)، شیخ محمد رضای قمی و سید احمد طباطبایی (برادر طباطبایی) به منبر رفته و به این بهانه که نوز به اسلام و علما توهین کرده است نسبت به بدرفتاری‌های نوز اعتراض کردند. عین الدوله و شاه اعتنایی به این اعتراضات نکردند و پس از محرم نیز این اعتراضات فرو نشست و سال ۱۲۸۴ آغاز شد.  


=== تحصن در شاه عبدالعظیم ===
=== تحصن در شاه عبدالعظیم ===
۲٬۳۹۰

ویرایش

منوی ناوبری