کاربر:Safa/3صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۴: خط ۶۴:
= پیشینه مهدی کروبی =
= پیشینه مهدی کروبی =


مهدی کروبی متولد سال ۱۳۱۶ در الیگودرز، تا سال ششم ابتدایی در همانجا به تحصیل پرداخت، و درسال ۱۳۳۳ به حوزه‌ی علمیه قم می‌رود. در حوزه‌ی علمیه علاوه بر دروس حوزه به تحصیلات پایه خود تا اخذ دیپلم ادبی ادامه داد. در سال ۱۳۴۱ با خانم فاطمه کروبی متولد ۱۳۳۵ ازدواج کرد که حاصل این ازدواج ۴ فرزند پسر به ترتیب زیر است.
مهدی کروبی در سال ۱۳۱۶ در الیگودرز لرستان به دنیا آمد. او تا سال ششم ابتدایی در همان‌جا به تحصیل پرداخت. مهدی کروبی درسال ۱۳۳۳ به حوزه‌ی علمیه قم رفت. در حوزه‌ی علمیه علاوه بر دروس حوزه به تحصیلات پایه خود تا اخذ دیپلم ادبی ادامه داد. در سال ۱۳۴۱ با خانم فاطمه کروبی متولد ۱۳۳۵ ازدواج کرد که حاصل این ازدواج ۴ فرزند پسر به ترتیب زیر است:
* محمدحسین کروبی متولد ۱۳۴۴
* محمدتقی کروبی متولد ۱۳۴۶
* علی کروبی متولد ۱۳۵۱
* یاسر کروبی متولد ۱۳۵۷ 
مهدی کروبی ۴ روز پس از بازداشت روح‌الله خمینی در سال ۱۳۴۲ به مدت ۵۰ روز توسط ساواک بازداشت شد و پس از آزادی در همان سال در آزمون ورودی رشته فقه و حقوق اسلامی دانشگاه تهران پذیرفته شد. مهدی کروبی همچنین در آذرماه سال ۱۳۴۳ در قم دستگیر و به مدت  ۲۵ روز در زندان قزل قلعه به همراه مصطفی خمینی و ربانی شیرازی بازداشت بود.


محمدحسین متولد ۱۳۴۴ دارای لیسانس حقوق
در سال ۱۳۴۴ بعد از انجام سخنرانی در شهرهای آبادان و کرمانشاه مجددا دستگیر و پس از چند روز، از آن شهرها اخراج شد.


محمدتقی متولد ۱۳۴۶، دارای دکترای حقوق بین الملل ( محمدتقی وقتی دانش آموز بود به جبهه می رفت که در آخرین حضور در جبهه بر اثر برخورد با مین پای خود را از دست داد. او تحصیلات خود در رشته حقوق بین الملل را به پایان رسانده و با دریافت درجه دکترا، عضو هیئت علمی دانشگاه است).
در ابتدای سال ۱۳۴۵ و به دنبال برخی فعالیت‌ها در قم، آیت الله منتظری و تعداد دیگری از روحانیون دستگیر شدند، حکم بازداشت مهدی کروبی هم صادر شد اما او  مخفیانه به نجف رفت. مهدی کروبی در اوایل زمستان همان سال پس از بازگشت به ایران دستگیر و بعد از چند روز بازداشت به گنبدکاووس تبعید شد.


علی متولد ۱۳۵۱ دارای تحصیلات حوزوی
دو ماه پس از بازگشت از تبعید، مجدداً به خاطر توزیع نامه سرگشاده خمینی به هویدا، تحت تعقیب قرار گرفت و در مدرسه ای روبروی بیمارستان دکتر سپیر در خیابان سیروس نزد شیخ محمد رحیمی (این فرد در سالهای اخیر در نارمک به قتل رسید) مخفی شد. پس از چند روز ساواک به آنجا حمله کرد و مهدی کروبی را دستگیر کرد. مأموران ساواک می‌خواستند منبع اصلی توزیع این نامه را (که سید محمود دعایی مدیرفعلی روزنامه اطلاعات بود) پیدا کنند.


یاسر متولد ۱۳۵۷ دانشجو
بعد از انجام بازجویی‌ها مهدی کروبی به زندان قزل قلعه منتقل شده و در آنجا با علی اکبر هاشمی رفسنجانی، ربانی شیرازی، (دکتر) شریعتی سبزواری، فهیم کرمانی و مرآتی- داماد سیدحسن معینی- هم‌بند شد.


۴ روز پس از بازداشت روح‌الله خمینی در سال ۱۳۴۲ به مدت ۵۰ روز توسط ساواک بازداشت شد و پس از آزادی در همانسال در آزمون ورودی رشته فقه و حقوق اسلامی دانشگاه تهران پذیرفته شد، در آذرماه سال ۱۳۴۳ در قم دستگیر و  ۲۵ روز در زندان قزل قلعه به همراه مصطفی خمینی و ربانی شیرازی بازداشت بود.
مهدی کروبی پس از سه ماه بازداشت در قزل قلعه  به بند ۴ زندان قصر منتقل شد و  در آنجا با گروه های مختلف ملی-مذهبی و مارکیست‌ها هم بند بود.


در سال ۱۳۴۴ بعد از انجام سخنرانی در شهرهای آبادان و کرمانشاه دستگیر و پس از چند روز، از آن شهرها اخراج شد.
از زندانیان مربوط به ۱۵ خرداد محسن طاهری، امیرحسینی و تقی درچه‌ای و دکتر عباس شیبانی، علی بابایی و مفیدی از نهضت آزادی، و از مارکسیست‌های سرشناس، عمویی و کی‌منش در آنجا زندانی بودند. محمد منتظری و علوی داماد آیت الله طالقانی هم در همان زندان بودند. او در سال ۱۳۵۱ مشمول عفو شده و آزاد شد. طولانی‌ترین دوره‌ی زندان کروبی از سال ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۶ بود.  


در ابتدای سال ۱۳۴۵ و به دنبال برخی فعالیتها در قم، آیت الله منتظری و تعداد دیگری از روحانیون دستگیر شدند، حکم بازداشت مهدی کروبی هم صادر شد که وی مخفیانه از کشور خارج و به نجف رفت. در اوایل زمستان همان سال پس از بازگشت به ایران دستگیر و بعد از چند روز بازداشت به گنبدکاووس تبعید شد.
== مناصب مهدی کروبی پس از انقلاب ==
* مهدی کروبی پس از انقلاب در اسفندماه ۵۷ حکم مسئولیت کمیته امداد را از طرف خمینی به همراه عسگر اولادی و شفیق دریافت کرد.
* اوایل سال ۱۳۵۸ خمینی طی حکمی نمایندگی تام الاختیار خود در لرستان را به مهدی کروبی محول کرد.  
* مهدی کروبی در زمستان سال ۱۳۵۸ به عضویت مجلس شورای اسلامی درآمد.
* در همان سال یعنی ۱۳۵۸ مهدی کروبی از طرف خمینی مسئول تأسیس بنیاد شهید شد.
* در سال ۱۳۶۲ به مجلس راه یافت، در سال ۱۳۶۴ نماینده خمینی در امور حج گردید.
* در سال ۱۳۶۶ با انشعاب از جامعه روحانیت مبارز مجمع روحانیون مبارز را بنا گذاشت


دو ماه پس از بازگشت از تبعید، مجدداً به خاطر توزیع نامه سرگشاده خمینی به هویدا، تحت تعقیب قرار گرفت و در مدرسه ای روبروی بیمارستان دکتر سپیر در خیابان سیروس نزد شیخ محمد رحیمی (این فرد در سالهای اخیر در نارمک به قتل رسید) مخفی شد. پس از چند روز ساواک به آنجا حمله کرد و دستگیر شد. مأموران ساواک می خواستند منبع اصلی توزیع این نامه را (که سید محمود دعایی مدیرفعلی روزنامه اطلاعات بود) پیدا کنند.
* در سال ۱۳۶۸ توسط خمینی سرپرستی برخی از اموال باقی مانده از حکومت پهلوی به وکالت از سوی خمینی به وی محول شد
* تقریباً همزمان با این حکم به عضویت مجلس بازنگری قانون اساسی درآمد.


بعد ازبازجویی ها وی را به زندان قزل قلعه منتقل کردند که در آنجا با علی اکبر هاشمی رفسنجانی، ربانی شیرازی، (دکتر) شریعتی سبزواری، فهیم کرمانی و مرآتی- داماد سیدحسن معینی- هم زندان بود. پس از سه ماه بازداشت در قزل قلعه کروبی را به بند ۴ زندان قصر منتقل کردند که در آنجا با گروه های مختلف ملی، مذهبی ،و کمونیستها هم بند شد.
* در سال ۱۳۶۹ به همراه بقیه کاندیداهای مجمع روحانیون مبارز توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شد.


از زندانیان مربوط به ۱۵ خرداد محسن طاهری، امیرحسینی و تقی درچه‌ای و دکتر عباس شیبانی، علی بابایی و مفیدی از نهضت آزادی، و از کمونیست های سرشناس  عمویی و کی‌منش در آنجا زندانی بودند. محمد منتظری و علوی داماد آیت الله طالقانی هم در همان زندان بودند.
مهدی کروبی در سال ۱۳۷۱ پس از اعتراض به دخالت شورای نگهبان در انتخابات مجلس تا سال ۱۳۷۶ سکوت کرد و فعالیت سیاسی نداشت.
 
مهدی کروبی در سال ۱۳۴۸ به خاطر توزیع کتابهای روح‌الله خمینی سه ماه بدون محاکمه در زندان قزل قلعه بود.
 
در سال ۱۳۴۹ بعد از مرگ آیت‌الله سعیدی، شبانه به منزل بسیاری از افراد یورش بردند و آنها را دستگیر کردند که وی فراری شد، و مدتی با نام مستعار «اسلامی» در مدرسه‌ی سجاد در شهر ری تدریس کرد. در سال ۵۰ شناسایی و دستگیر شد. اما به خاطر آنکه پرونده مشمول مرور زمان شده بود پس از مدت کوتاهی آزاد شد.
 
از کسانی که در دانشگاه با مهدی کروبی هم دوره بودند، ناطق نوری، سید محمد خامنه ای، محقق داماد، سید ابوالفضل شفایی، جلیلوند و معراجی پودند. که برخی از هم دوره ای‌ها با دریافت گواهی اجتهاد از مرحوم شریعتمداری، از سربازی معاف شدند و بعضی دیگر نیز به سربازی رفتند.
 
در سال ۱۳۵۱ که از طرف دولت برای گروهی از مشمولان معافیت صادر شد، مهدی کروبی با ارائه پایان‌نامه لیسانس خود را گرفت تا مشمول این معافیت گردد. در سال ۵۲ مجدداٌ به مدت کوتاهی بازداشت شد.
 
در سال ۵۳ که برخی از دستگیری‌ها به راه افتاد تعدادی از افراد دستگیر شده در زیر شکنجه وی را معرفی کرده بودند و بر همین اساس هم دستگیر شد و سخت‌ترین دوران زندان خود را گذراند. چون برای ساواک اسلحه و منابع مالی گروه های مبارز و نحوه تأمین آنها خیلی مهم بود.
 
در این دوره از زندان که بیش از سه سال به طول انجامید  آیت الله منتظری، آیت الله طالقانی، آیت الله انواری، و مهدی عراقی همدوره مهدی کروبی بودند. همچنین از گروه های مبارز غیرمذهبی خاوری، پرویز حکمت‌جو و پاک نژاد نیز در زندان اوین بودند. 
 
مهدی کروبی در اواخر سال ۵۶ از زندان آزاد شد. اما فعالیت های خود را ادامه دادم در حالیکه کم کم فضا به گونه ای شده بود که بازداشت ها به حداقل رسیده بود. در ماه رمضان ۵۷ ماموران شاه از طریق شنود تلفن، از قرار تجمعی مطلع شده بودند که وی را  همراه با آیت الله انواری دستگیر کردند و به کلانتری در حوالی پل گیشا بردند. بعد از چند دقیقه افرادی دیگر مانند باهنر و  اردبیلی را نیز به همان کلانتری آوردند اما این بازداشت‌ها بسیار کوتاه بود.
 
بعد از ۱۷ شهریور ۵۷ هم درکار توزیع اعلامیه های خمینی بود. که تا سال ۵۷ و پیروزی انقلاب دستگیر نمی شود.
 
=== کروبی پس از انقلاب ===
مهدی کروبی پس از انقلاب حکم مسئولیت کمیته امداد را از طرف خمینی به همراه عسگراولادی و شفیق در اسفندماه ۵۷ دریافت کرد.
 
در اوایل سال ۵۸، خمینی طی حکمی نمایندگی تام الاختیار خود در لرستان را به وی محول کرد. در زمستان سال ۵۸ از سوی مردم الیگودرز به نمایندگی اولین دوره مجلس شورای اسلامی انتخاب شد. پس از آن در حالی که برای سرکشی به امور لرستان در خرم آباد بود، از رادیو حکم خمینی را مبنی بر تأسیس بنیاد شهید توسط وی را شنید.
 
در سال ۱۳۶۲ به مجلس راه یافت، در سال ۱۳۶۴ نماینده خمینی در امور حج گردید.
 
در سال ۱۳۶۶ با انشعاب از جامعه روحانیت مبارز مجمع روحانیون مبارز را بنا گذاشت
 
در سال ۱۳۶۸ توسط خمینی سرپرستی برخی از اموال به وکالت از سوی خمینی به وی محول شد. و تقریباً همزمان با این حکم به عضویت مجلس بازنگری قانون اساسی درآمد.
 
در سال ۱۳۶۹ به همراه باقی کاندیداهای مجمع روحانیون مبارز توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شد.
 
در سال ۱۳۷۱ پس از اعتراض به دخالت شورای نگهبان در انتخابات مجلس تا سال ۱۳۷۶ سکوت کرد و فعالیت سیاسی نداشت.


آغاز دوباره فعالیت سیاسی مهدی کروبی در سال ۷۵ با دعوت از مهندس موسوی برای ریاست جمهوری و پس از امتناع موسوی، قانع کردن خاتمی برای پذیرش کاندیداتوری ریاست جمهوری بود.
آغاز دوباره فعالیت سیاسی مهدی کروبی در سال ۷۵ با دعوت از مهندس موسوی برای ریاست جمهوری و پس از امتناع موسوی، قانع کردن خاتمی برای پذیرش کاندیداتوری ریاست جمهوری بود.
خط ۱۲۱: خط ۱۰۲:
در سال ۱۳۸۴ حزب اعتماد ملی را تاسیس کرد که بعد از اعتراضات مردم در سال ۱۳۸۸پلمپ و تعطیل شد.  
در سال ۱۳۸۴ حزب اعتماد ملی را تاسیس کرد که بعد از اعتراضات مردم در سال ۱۳۸۸پلمپ و تعطیل شد.  


آخرین مسئولیت مهدی کروبی پس از نمایندگی و ریاست مجلس ششم، عضویت تشخیص مصلحت نظام می باشد...
آخرین مسئولیت مهدی کروبی پس از نمایندگی و ریاست مجلس ششم، عضویت تشخیص مصلحت نظام است


کروبی پس از حوادث سال ۱۳۸۸ و قیام مردم با بی عملی در برابر سرکوب و کشتار مردم به همراه موسوی باعث سرخوردگی بخشی عظیمی از جوانان خواهان تغییر شد و در نهایت به پیشنهاد پاسدار حسین نجات معاون طائب به فرمان خامنه‌ای در حصر خانگی قرار گرفت، و پس از حصر هم درگیر فعالیتهایی در حد نامه‌نگاری به رهبر جمهوری اسلامی و طرح ایراد و انتقاد به او  بوده است.
کروبی پس از حوادث سال ۱۳۸۸ و قیام مردم با بی عملی در برابر سرکوب و کشتار مردم به همراه موسوی باعث سرخوردگی بخشی عظیمی از جوانان خواهان تغییر شد و در نهایت به پیشنهاد پاسدار حسین نجات معاون طائب به فرمان خامنه‌ای در حصر خانگی قرار گرفت، و پس از حصر هم درگیر فعالیتهایی در حد نامه‌نگاری به رهبر جمهوری اسلامی و طرح ایراد و انتقاد به او  بوده است.

منوی ناوبری