کاربر:Safa/3صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۷۷: خط ۷۷:
گوشته قسمت درونی‌تر لایه‌ی زمین است که نرمتر و غلیظ و چسبان است و ۸۵ درصد از حجم زمین را تشکیل می‌دهد. درونی‌ترین قسمت زمین هسته‌ی آن است که از آهن و نیکل مذاب تشکیل شده است و کارکرد قطب‌های مغناطیسی به  همین دلیل است.
گوشته قسمت درونی‌تر لایه‌ی زمین است که نرمتر و غلیظ و چسبان است و ۸۵ درصد از حجم زمین را تشکیل می‌دهد. درونی‌ترین قسمت زمین هسته‌ی آن است که از آهن و نیکل مذاب تشکیل شده است و کارکرد قطب‌های مغناطیسی به  همین دلیل است.


=== گسل چیست؟ ===
پوسته‌ی زمین از صفحاتی تشکیل شده که به آن صفحات تکتونیکی می‌گویند که در طول میلیون‌ها سال گاه از هم دور و گاه نزدیک می‌شوند و تشکیل قاره‌ها هم به همین صورت بوده است. محلی تلاقی این صفحات را در اصطلاح زمین‌شناسی گسل می‌نامند.دو صفحه که به هم نزدیک شده و برخورد می‌کنند در محل برخورد چین‌خوردگی بوجود می‌آید که به آن کوه می‌گویند، کوه هیمالیا محصول چنین برخوردی است.


گاهی یکی از صفحات بالای صفحه دیگر قرار می‌گیرد و گاهی هم صفحات در کنار هم در جهت عکس هم حرکت می‌کنند. این حرکت‌های پوسته چون در ابعاد عظیمی انجام می‌شود منجر به آزاد شدن انرژی بسیار زیادی می‌شود که به آن زلزله می‌گویند.<ref name=":0">[https://www.bbc.com/persian/science-50348102 سایت بی بی سی فارسی]</ref>


گسل چیست؟
=== پس‌لرزه چیست؟ ===
پس از هر زلزله مستمر از زمین انرژی آزاد می‌شود اما شدت آن بتدریج کم می‌شود که گاهی تا دو سال ادامه دارد که به آن پس‌لرزه می‌گویند.<ref name=":0" />


برای اینکه تصور بهتری داشته باشید در نظر بگیرید که سطح کره زمین صفحاتی از سنگ سخت است که روی اقیانوسی غلیظ و چسبناک قرار دارند. این صفحات حرکت می‌کنند، بسیار کُند و در طول میلیون‌ها سال. گاهی از هم دور می‌شوند گاهی به هم نزدیک.
=== کانون زلزله چیست؟ ===


جایی که دو یا چند صفحه به هم برخورد می‌کنند را گسل می‌نامیم.


صفحات تکتونیک و جهت حرکت آنها
هر زمین‌لرزه‌ای دارای یک مرکزی برای آزاد شدن انرژی است که به آن کانون زلزله می‌گویند. این مرکز اگر در عمقی کمتر از ۷۰ متر باشد به آن کم‌عمق می‌گویند و اگر تا عمق ۳۰۰ کیلومتر باشد عمق متوسط و اگر تا ۸۰۰ کیلومتر باشد عمیق می‌گویند.<ref name=":0" />


زلزله چیست؟
=== سونامی چیست؟ ===
اگر کانون زلزله در زیر اقیانوس‌ها باشد امواجی را رو به ساحل تولید می‌کند که به آن سونامی می‌گویند، مانند سونامی سال در اندونزی


وقتی دو یا چند صفحه به هم می‌رسند، دو حالت اتفاق می‌افتد، یا دو صفحه افقی در کنار هم حرکت می‌کنند، در دو جهت مخالف یا در یک جهت با سرعت متفاوت. گاهی هم دو صفحه به هم برخورد می کنند و یکی به زیر دیگری می‌رود.
=== واحد اندازه‌گیری زلزله ===
 
پیش از این واحد اندازه‌گیری زلزله ریشتر بود اما اخیرا از واحد بزرگی یا بزرگا (MW) به دلیل دقت بالاتر استفاده می‌شود. واحد دیگری برای اندازه‌گیری زلزله مرکالی نام دارد که ۱۲ درجه دارد تا میزان ۷ تخریب کم است در شدت ۸ ساختمان‌های فرسوده و ضعیف فرو‌می‌ریزند و در شدت بیش از ۸ تخریب و ویرانی وسیع است.
گاهی وقتی دو صفحه به هم برخورد می‌کنند یکی (معمولا پوسته اقیانوسی) به زیر دیگری نمی‌رود بلکه فشار برخورد دو صفحه به شکل چین‌خوردگی در پوسته ظاهر می‌شود که به آن کوه می‌گوییم. به همین دلیل است که مثلا ارتفاع قله اورست در حال افزایش است.
 
وقتی دو صفحه با هم برخورد می‌کنند و نتیجه آن بلند شدن پوسته و چین خوردن آن است که باعث تشکیل کوه می‌شود
 
گاهی دو صفحه در کنار هم عمودی حرکت می‌کنند، یا یک صفحه فرو می‌نشیند و پایین‌تر از صفحه کناری قرار می‌گیرد یا یک صفحه به علت فشار از پایین به بالا حرکت می‌کند و بالاتر از صفحه کناری قرار می‌گیرد. لغزش عمودی وقتی اتفاق می‌افتد که دو صفحه در حال دور شدن از هم هستند و پوسته بالای گسل ضعیف می‌شود.
 
 
وقتی دو صفحه، عمودی یا افقی نسبت به هم حرکت کنند انرژی بزرگی در سطح کره زمین ایجاد می‌‎شود که به آن زلزله می‌گوییم.
 
 
زلزله در پوسته یا طبقه بالای جبه اتفاق می‌افتد یعنی تا عمق هشتصد کیلومتری سطح زمین.
 
 
magma
 
وقتی دو صفحه از هم دور می‌شوند و برای پر کردن شکاف ماگما (مواد مذاب درون زمین) جای آن را می‌گیرد. وقتی ماگما سرد می‌شود سنگ‌های جدید در پوسته شکل می‌گیرند. این پدیده ممکن است به شکل آتشفشان ظاهر شود
 
 
با اینکه سنگ‌های تشکیل دهنده کره زمین ممکن است سخت به نظر برسند اما در عمل باید آنها را مثل فنر دانست. آنها می‌توانند در طول زمان در خود انرژی ذخیره کنند. زمانی که این انرژی در محل گسل بیشتر از تحمل سنگ‌های پوسته آن شود، گسل به لغزش در می‌آید و انرژی ویرانگری آزاد می‌شود. این زلزله است.
 
 
هنگام وقوع زلزله چه باید کرد؟
 
چرا دیگر برای اندازه‌گیری زلزله از ریشتر استفاده نمی‌‍‌‌کنند؟
 
پس‌لرزه چیست؟
 
بعد از هر زلزله همچنان انرژی آزاد می‌شود اما اندازه آن به تدریج کمتر می‌شود. این لرزه‌های ضعیف‌تر را پس‌لرزه می‌نامند که معمولا کوچکتر از زلزله اصلی هستند. پس‌لرزه‌ها خود می‌توانند مخرب باشند و به سازه‌هایی که در زلزله اصلی آسیب دیده‌اند لطمه بیشتری بزنند. پس‌لرزه‌ها ممکن است تا دو سال بعد از زمین لرزه اصلی ادامه پیدا کنند.
 
 
کانون و مرکز زلزله چیست؟
 
زلزله
 
هر زلزله یک کانون دارد که محل اصلی آزاد شدن انرژی در اثر برخورد یا لغزش دو صفحه است. اگر این اتفاق در عمق کمتر از هفتاد کیلومتر بیفتد کانون زلزله کم‌عمق، اگر در عمق هفتاد تا سیصد کیلومتر باشد عمق متوسط، و اگر بین سیصد تا هشتصد کیلومتر باشد عمیق دانسته می‌شود.
 
 
اگر کانون زلزله زیر اقیانوس باشد باعث امواج عظیمی می‌شود که به سونامی معروفند.
 
اینکه انرژی زلزله در چه عمقی آزاد شود در ویرانگری زلزله نقش دارد، هر چه کانون عمیق‌تر باشد امواج تا به سطح زمین برسند ضعیف‌تر می‌شوند. محلی در سطح زمین که بالای کانون زلزله نام دارد مرکز زلزله نامیده می‌شود.
 
 
شناسایی عمق زلزله سخت‌‌تر از شناسایی مرکز زلزله است. برای تعیین عمق زلزله باید ایستگاه‌های لرزه‌نگاری در نزدیک آن باشند.
 
 
زلزله را با چه واحدهایی اندازه می‌گیرند؟
 
در حال حاضر زلزله در سراسر دنیا با مقیاس بزرگی یا بزرگا (MW) سنجیده می‌شود و واحد ریشتر منسوخ شده است. دلیل ساده این است که بزرگی با دقت بیشتر بزرگی زمین لرزه را بخصوص در زمین لرزه‌های بالای پنج اندازه می‌گیرد و به همین دلیل جایگزین ریشتر شده است.
 
 
قدرت یا شدت زلزله با واحد دیگری اندازه‌گیری می‌شود به نام مرکالی. این مقیاس دوازده درجه دارد، تا شدت هفت میزان تخریب ناچیز است. در شدت هشت ساختمان‌های ضعیف فرو می‌ریزند و از آن به بالا ویرانی وسیع است.
 
 
بزرگی همیشه با شدت (قدرت تخریب) زلزله رابطه مستقیم ندارد.
 
با زلزله در ترکیه!




خط ۱۹۲: خط ۱۴۰:
'''این فهرست اقدامات مقایسه‌ای را می‌توان تا چند صفحه ادامه داد اما واقعیت آن است که دیکتاتوری خون‌آشام حاکم بر ایران را با هیچ حکومت دیگری در جهان نمی‌توان و نباید مقایسه کرد، آخوندها و پاسداران، حقیقتا که «چیز» دیگری هستند، «چیز» که تنها و تنها باید سرنگونشان کرد و بس!'''   
'''این فهرست اقدامات مقایسه‌ای را می‌توان تا چند صفحه ادامه داد اما واقعیت آن است که دیکتاتوری خون‌آشام حاکم بر ایران را با هیچ حکومت دیگری در جهان نمی‌توان و نباید مقایسه کرد، آخوندها و پاسداران، حقیقتا که «چیز» دیگری هستند، «چیز» که تنها و تنها باید سرنگونشان کرد و بس!'''   


== تاریخچه‌ی اوکراین ==
== مرگبارترین زلزله‌ها ==
 
== منابع ==
== منابع ==
<references /> ==
<references /> ==
۹٬۹۰۷

ویرایش

منوی ناوبری