کاربر:Safa/4صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

۱٬۹۸۳ بایت اضافه‌شده ،  ‏۸ ژانویهٔ ۲۰۲۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۵۹: خط ۳۵۹:


== درجات حوزوی ==
== درجات حوزوی ==
در حوزه‌های علمیه آخوندها بر مبنای درجاتی همدیگر را مخاطب قرار می‌دهند که بیش از آنکه بار علمی و تخصصی بر آن مترتب باشد بر مبنای سن و سال و قدمت در حضور در حوزه‌ها و تسلط بر حوزه‌های آموزشی استفاده می‌شود که عبارتند از: طلبه، ثقه‌الاسلام، حجت‌الاسلام، آیت‌الله، آیت‌الله‌ العظمی، علامه و برای برخی نیز لقب امام که یک عنوان جعلی است استفاده می‌شود که با عنوان امام مصطلح در فرهنگ شیعه هیچ قرابتی ندارد.
=== طلبه ===
=== طلبه ===
به افراد مبتدی در حوزه علمیه گفته می‌شود
به افراد مبتدی در حوزه علمیه گفته می‌شود


=== ثقه‌الاسلام ===
=== ثقه‌الاسلام ===
در گذشته بار علمی بالایی برای حامل آن می‌آورده اما امروزه چنین کاربردی ندارد
به معنی«مورد وثوق و اطمینان برای اسلام» است.
 
این عنوان در گذشته بار علمی بالایی برای حامل آن داشت اما امروزه چنین کاربردی ندارد
 
این عنوان برای نخستین بار در سده ۴ قمری برای محمد بن یعقوب کلینی به کار رفت. محمد بن یعقوب کلینی را شیعه و سنی قبول داشتند و به همین دلیل به ثقه الاسلام شهرت یافت اما امروزه این عنوان به کسانی داده می‌شود نو طلبه هستند و  حتی  لباس روحانی هم به تن ندارند.


=== حجت‌الاسلام ===
=== حجت‌الاسلام ===
به طلابی که لباس آخوندی می‌پوشند گفته می‌شود. خمینی از این عنوان برای تخفیف و تحقیر رقبا استفاده می‌کرد مثلا به آیه‌الله سید محمود طالقانی که کتاب تفسیر در قران دارد و خمینی فاقد چنین استعدادی بود خطاب حجت‌الاسلام بکار می‌برد.
به معنی «دلیل و برهان اسلام»؛
 
از لقب "حجت الاسلام و المسلمین" مقداری  پایین‌تر است. به طلابی که لباس آخوندی می‌پوشند گفته می‌شود. خمینی از این عنوان برای تخفیف و تحقیر رقبا استفاده می‌کرد مثلا به آیه‌الله سید محمود طالقانی که کتاب تفسیر در قران دارد و خمینی فاقد چنین استعدادی بود خطاب حجت‌الاسلام بکار می‌برد. عنوان «حجه الاسلام» برای نخستین بار برای امام محمد غزالی به کار رفته  بود.


=== آیت‌الله ===
=== آیت‌الله ===
به کسانی که به درجه‌ی اجتهاد رسیده‌اند و می‌توانند رساله و مقلد داشته‌ باشند.
به کسانی که به درجه‌ی اجتهاد رسیده‌اند و می‌توانند رساله و مقلد داشته‌ باشند.
در سده هشت هجری قمری عنوان علامه و "آیت الله" برای حسن بن یوسف حلی به کار رفت که معروف به علامه حلی است. تا قرن چهاردهم هجری، فقط علامه حلی را آیت‌الله می‌نامیدند. در اوایل قرن چهاردهم هجری نخستین بار سید محمدمهدی بحرالعلوم آیت‌الله خوانده شد. چند دهه پس از آن شیخ مرتضی انصاری و سید محمدحسن شیرازی آیت‌الله خوانده شدند. مورخان مشروطه، «آیت‌الله» را بر آخوند ملا کاظم خراسانی و دیگران اطلاق کردند. پیش از این همه مراجع را حجه‌الاسلام می‌نامیدند. امروزه به روحانیونی گفته می‌شود که سطوح عالی حوزوی را به اتمام رسانده و در یک یا چند باب فقهی صاحب‌نظر شده‌‌اند و به اصطلاح به درجه اجتهاد رسیده‌اند. این افراد در فروع دین مجاز به تقلید از مرجع تقلید نیستند و باید از خودشان تقلید کنند اما کسی هم نمی‌تواند از آنان تقلید کند.


=== آیت‌الله العظمی ===
=== آیت‌الله العظمی ===
به صاحب رساله‌ی اعلم و محل مراجعه‌ی بیشتر گفته می‌شود.
به صاحب رساله‌ی اعلم و محل مراجعه‌ی بیشتر گفته می‌شود.
پس از تشکیل حوزه علمیه قم توسط شیخ عبدالکریم حائری، به آخوندهایی که در قم جمع شدند لقب آیت‌الله دادند و به تدریج معدودی از آنها آیت‌الله العظمی نامیده شدند. امروزه مقصود از اصطلاح "آیت الله العظمی" علمایی است که مدتی پس از رسیدن به درجه اجتهاد، به مقام مرجعیت شیعیان جهان می‌رسند و به عنوان مرجع تقلید شناخته می‌شوند.


=== علامه ===
=== علامه ===
۹٬۰۸۸

ویرایش