قیام تشنگان: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
۱۴۱ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۱
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۱: خط ۶۱:


=== رود کارون ===
=== رود کارون ===
کارون به عنوان تنها رودخانه کشور که به آب‌های اقیانوس راه‌ دارد، شناخته می‌شود.  کرن، کرنک و کوهرنگ از نام های قدیمی رود کارون  است. برخی هم این رود را با نام کوپرتس می‌شناسند. اصلی‌ترین سرچشمه آن، آب کاج زرد کوه بختیاری واقع در رشته‌ کوه‌های زاگرس می‌باشد. این رود با وارد شدن به شهر شوشتر در استان خوزستان به دو شاخه متفاوت به نام‌های شطیط و گرگر تقسیم می‌شود. این دو شاخه در قسمت جنوبی شوشتر به یکدیگر وصل می‌شوند. در نهایت هم رود دز در شمال شهر اهواز به رود کارون متصل می‌شود. عمق این رود زیبا در روزهای پرآبی سال به چیزی نزدیک به ۲۱ متر می‌رسد.  
کارون به عنوان تنها رودخانه کشور که به آب‌های اقیانوس راه‌ دارد، شناخته می‌شود.  کرن، کرنک و کوهرنگ از نام های قدیمی رود کارون  است. برخی هم این رود را با نام کوپرتس می‌شناسند. اصلی‌ترین سرچشمه کارون ، آب کاج زرد کوه بختیاری واقع در رشته‌ کوه‌های زاگرس می‌باشد. این رود با وارد شدن به شهر شوشتر در استان خوزستان به دو شاخه متفاوت به نام‌های شطیط و گرگر تقسیم می‌شود. این دو شاخه در قسمت جنوبی این شهر به یکدیگر وصل می‌شوند. در نهایت هم رود دز در شمال شهر اهواز به رود کارون متصل می‌شود. عمق این رود زیبا در روزهای پرآبی سال به چیزی نزدیک به ۲۱ متر می‌رسد.  


رود کارون پرآب‌ترین، بزرگترین و طولانی‌ترین رودخانه ایران بود. اما در طول ۹۵۰ کیلومتری آن حداقل ۵ سد بسیار بزرگ (سدهای کارون ۱، کارون ۳، کارون ۴، سد مسجدسلیمان و گتوند) ساخته شده‌است به نحوی که  دریاچه‌های پشت سدهای ساخته شده روی کارون در مجموع امکان ذخیره کردن ۱۶ میلیارد مترمکعب آب را دارند.  
رود کارون پرآب‌ترین، بزرگترین و طولانی‌ترین رودخانه ایران بود. تا این‌که در طول ۹۵۰ کیلومتری آن حداقل ۵ سد بسیار بزرگ (سدهای کارون ۱، کارون ۳، کارون ۴، سد مسجدسلیمان و گتوند) ساخته شد. دریاچه‌های پشت سدهای ساخته شده روی کارون در مجموع امکان ذخیره کردن ۱۶ میلیارد مترمکعب آب را دارند.  


==== رود مارون ====
==== رود مارون ====
رود مارون کوچکتر از رود کارون است و سرچشمه‌های آن به کوه‌های زاگرس در کهکیلویه و بویراحمد می‌رسد با احداث سد مارون که دریاچه‌ی آن توان ذخیره کردن یک میلیارد متر معکعب آب را دارد دیگر حوضه‌ی آبریز آن محدود شده و آب کمی به انتهای این رود می‌رسد
رود مارون کوچکتر از رود کارون است و سرچشمه‌های آن به کوه‌های زاگرس در کهکیلویه و بویراحمد می‌رسد. با احداث سد مارون که دریاچه‌ی آن توان ذخیره کردن یک میلیارد متر معکعب آب را دارد دیگر حوزه‌ی آبریز آن محدود شده و آب کمی به انتهای این رود می‌رسد.


===== رود کرخه =====
===== رود کرخه =====
رودخانه کرخه از شمال به سوی جنوب جریان دارد و پس از گذر از کنار آثار شوش باستان به سوی غرب تغییر مسیر می‌دهد. در ۴۰ کیلومتری شمال اهواز مسیر آن دوباره تغییر کرده و وارد عراق می‌شود.
رودخانه کرخه از شمال به سوی جنوب جریان دارد و پس از گذر از کنار آثار شوش باستان به سوی غرب تغییر مسیر می‌دهد. این رود در ۴۰ کیلومتری شمال اهواز مسیر آن دوباره تغییر کرده و وارد عراق می‌شود.
[[پرونده:رودهای خوزستان.jpg|بندانگشتی|رودهای استان خوزستان]]
[[پرونده:رودهای خوزستان.jpg|بندانگشتی|رودهای استان خوزستان]]
کرخه در عراق به رودخانه‌ای که از پیوستن دجله و فرات پدید آمده می‌پیوندد. سد کرخه یکی از بزرگ‌ترین سدهای خاکی دنیا و بزرگ‌ترین سد خاکی ایران و خاورمیانه است. این سد بر رودخانه کرخه در ۲۲ کیلومتری شمال غربی شهرستان اندیمشک در استان خوزستان ساخته شده است. سرشاخه‌های اصلی تشکیل دهنده رودخانه کرخه، رودخانه‌های سیمره، کشکان، قره سو، گاماسیاب و چرداول هستند.
کرخه در عراق به رودخانه‌ای که از پیوستن دجله و فرات پدید آمده، می‌پیوندد. سد کرخه یکی از بزرگ‌ترین سدهای خاکی دنیاست. این سد در ایران و خاورمیانه به عنوان بزرگترین سد شناخته شده‌است که بر رودخانه کرخه در ۲۲ کیلومتری شمال غربی شهرستان اندیمشک در استان خوزستان ساخته شده است. سرشاخه‌های اصلی تشکیل دهنده رودخانه کرخه، رودخانه‌های سیمره، کشکان، قره سو، گاماسیاب و چرداول هستند.


رود کرخه، سومین رود بلند ایران است که آب لازم تالاب هورالعظیم را تامین می‌کرد. اما علاوه بر سد سیمره که ظرفیت مخزنش ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب می‌باشد، بزرگترین سد تاریخ ایران - سد کرخه - هم با حجم مخزن ۷ میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب روی آن ساخته شد که بزرگترین دریاچه مصنوعی ایران به توسط آن ایجاد شده است
رود کرخه، سومین رود بلند ایران است که آب لازم تالاب هورالعظیم را تامین می‌کرد. اما علاوه بر سد سیمره که ظرفیت مخزنش ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب می‌باشد، عظیم‌ترین سد تاریخ ایران - سد کرخه - هم با حجم مخزن ۷ میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب روی آن ساخته شده‌است. سد کرخه بزرگترین دریاچه مصنوعی ایران را به‌وجود آورده‌است.


====== رود دز ======
====== رود دز ======
رود دز هم از زاگرس سرچشمه می گیرد و نزدیک دزفول،  سد بزرگی به همین نام روی آن ساخته شد که حجم مخزنش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب است. آب خروجی آن در پشت سلسله سدهای پایین دست ذخیره می‌شود
رودخانه‌ی دز هم از زاگرس سرچشمه می گیرد. بر روی این رودخانه در نزدیکی دزفول  سد بزرگی به نام دز ساخته شده‌است که حجم مخزن آن به  ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب می رسد و آب خروجی آن در پشت سلسله سدهای پایین دست ذخیره می‌شود
 
رود زهره


==== رود زهره ====
رود زهره که از منابع اصلی تامین آب تالاب شادگان بود قبلا سدهای کوثر و آسک آب آن را گرفته بودند و اینک سد عظیم‌تری به نام چم‌شیر که ظرفیت مخزنش ۲ میلیارد و ۳۰۰  میلیون مترمکعب است، در حال احداث می‌باشد
رود زهره که از منابع اصلی تامین آب تالاب شادگان بود قبلا سدهای کوثر و آسک آب آن را گرفته بودند و اینک سد عظیم‌تری به نام چم‌شیر که ظرفیت مخزنش ۲ میلیارد و ۳۰۰  میلیون مترمکعب است، در حال احداث می‌باشد


مجموعه‌ی این سدها بیش از ۳۰ میلیارد مترمکعب آب را ذخیره می‌کنند، علاوه بر اینها باید پروژه های بزرگ انتقال آب از سرچشمه برخی از این رودخانه‌ها مثل کارون و دز را هم باید به آن اضافه کرد که حجم زیادی آب را به مناطق دیگر منتقل می‌کنند
مجموعه‌ی این سدها بیش از ۳۰ میلیارد مترمکعب آب را ذخیره می‌کنند، علاوه بر اینها باید پروژه های بزرگ انتقال آب از سرچشمه برخی از این رودخانه‌ها مثل کارون و دز را هم باید به آن اضافه کرد که حجم زیادی آب را به مناطق دیگر منتقل می‌کنند.


== روزشمار قیام آب خوزستان  ==
== روزشمار قیام آب خوزستان  ==
۱۷۴

ویرایش

منوی ناوبری