کاربر:Safa/صفحه تمرین1: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۹: خط ۶۹:
|بالگرد کاربردی=
|بالگرد کاربردی=
}}
}}
'''نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، (ناجا)''' در سال ۱۳۷۰ پس از ادغام شهربانی، ژاندارمری و کمیته‌ی انقلاب اسلامی به منظور حفظ امنیت داخلی ایران تحت نظارت وزارت کشور تشکیل گردید. وزیر کشور جانشین فرمانده کل قوا در نیروی انتظامی می‌باشد. نیروی انتظامی از چندین معاونت مختلف تشکیل شده‌است. هریک از استان‌های کشور یک ناحیه انتظامی به حساب می‌آیند و شهرستان‌های تابعه هر استان مناطق انتظامی آن ناحیه به‌شمار می‌آیند، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ از این قاعده مستثنی است و خود یک ناحیه انتظامی به حساب می‌آید. این نیروها چه در گذشته و چه در زمان حال علیرغم قوانین اساسی و قوانین تاسیسی خودشان به سرعت تبدیل به ابزاری در دست حکومت‌ها برای سرکوب اعتراضات مردمی تحت عنوان تامین امنیت جامعه گردیدند، نمونه‌های این اعمال سرکوب‌گرانه و نقش آمران و عاملان این سرکوب در تاریخ ایران بسیاری مستند شده است و بسیاری دیگر نا‌گفته مانده است. مشهورترین این رویدادها خلع سلاح مجاهدان مشروطه و کشته و مجروح کردن مجاهدان از جمله ستارخان بدست نیروهای یپرم خان ارمنی رئیس نظمیه‌ی وقت در واقعه‌ی پارک اتابک تهران بود. پس از او سرپاس مختاری رئیس شهربانی در سالهای ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ قاتل بسیاری از آزادیخواهان با همکاری پزشک احمدی است. از معروف‌ترین اشخاصی که او در دوران ریاستش به قتل رسانده نام سید حسن مدرس، فرخی یزدی، دکتر تقی ارانی و نصرت‌الدوله فیروز برجسته است. برخی منابع قتل‌های انجام شده توسط شهربانی رضا شاه را تا ۲۴۰۰۰ نفر برآورد می‌کنند.
'''نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، (ناجا)''' در سال ۱۳۷۰ پس از ادغام شهربانی، ژاندارمری و کمیته‌ی انقلاب اسلامی به منظور حفظ امنیت داخلی جمهوری اسلامی تحت نظارت وزارت کشور تشکیل گردید. وزیر کشور جانشین فرمانده کل قوا در نیروی انتظامی می‌باشد. نیروی انتظامی از چندین معاونت مختلف تشکیل شده‌است. هریک از استان‌های کشور یک ناحیه انتظامی به حساب می‌آیند و شهرستان‌های تابعه هر استان مناطق انتظامی آن ناحیه به‌شمار می‌آیند، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ از این قاعده مستثنی است و خود یک ناحیه انتظامی به حساب می‌آید. این نیروها چه در گذشته و چه در زمان حال علیرغم قوانین اساسی و قوانین تاسیسی خودشان به سرعت تبدیل به ابزاری در دست حکومت‌ها برای سرکوب اعتراضات مردمی تحت عنوان تامین امنیت جامعه گردیدند، نمونه‌های این اعمال سرکوب‌گرانه و نقش آمران و عاملان این سرکوب در تاریخ ایران بسیاری مستند شده است و بسیاری دیگر نا‌گفته مانده است. مشهورترین این رویدادها خلع سلاح مجاهدان مشروطه و کشته و مجروح کردن مجاهدان از جمله ستارخان بدست نیروهای یپرم خان ارمنی رئیس نظمیه‌ی وقت در واقعه‌ی پارک اتابک تهران بود. پس از او سرپاس مختاری رئیس شهربانی در سالهای ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ قاتل بسیاری از آزادیخواهان با همکاری پزشک احمدی است. از معروف‌ترین اشخاصی که او در دوران ریاستش به قتل رسانده نام سید حسن مدرس، فرخی یزدی، دکتر تقی ارانی و نصرت‌الدوله فیروز برجسته است. برخی منابع قتل‌های انجام شده توسط شهربانی رضا شاه را تا ۲۴۰۰۰ نفر برآورد می‌کنند.


و پس از حکومت محمدرضا پهلوی نیز شهربانی در جنایات مختلفی از جمله سرکوب سازمان نظامی حزب توده و در کار مشترک با ساواک سرکوب نیروهای انقلابی از جمله سازمان چریکهای فدایی خلق ایران و سازمان مجاهدین خلق ایران مشارکت فعال داشت.
پس از رضا شاه و در زمان حکومت محمدرضا پهلوی نیز شهربانی در جنایات مختلفی از جمله سرکوب سازمان نظامی حزب توده و در کار مشترک با ساواک سرکوب نیروهای انقلابی از جمله سازمان چریکهای فدایی خلق ایران و سازمان مجاهدین خلق ایران مشارکت فعال داشت.


پس از انقلاب نیز نیروهای کمیته‌ی انقلاب اسلامی به همراه سپاه پاسداران و سایر ارگانهای نظامی علاوه بر جنایات دهه شصت و اعدام‌های سرپایی در خیابان‌ها به سرکوب اعتراضات خیابانی و کشتار مردمی پرداختند که علیه سیاست‌های سرکوبگرانه حکومت جمهوری اسلامی اعتراض داشتند. از مشهورترین این جنایات سرکوب قیام مردم مشهد در سال ۱۳۷۱ و سرکوب قیام مردم قزوین در سال ۱۳۷۳ و سرکوب مردم تهران در اسلام‌شهر در سال ۱۳۷۴ همچنین سرکوب قیام دانشجویان و مردم در سال ۱۳۷۸ و سرکوب خونین قیام سال ۱۳۸۸ با به کار گرفتن  ۵ هزار تن از اراذل و اوباش توسط پاسدار همدانی، سرکوب قیام مردم در سال ۱۳۹۶، ۱۳۹۷ و آخرین  آنها کشتار مردم در قیام آبان ۱۳۹۸ که به گرانی بنزین اعتراض داشتند، ارقام این جنایت را بین ۱۵۰۰ تا ۶۰۰۰ نفر تخمین می زنند.<ref>[https://www.radiofarda.com/a/f3-ashura-2009-thugs/27323255.html نیروی انتظامی - سایت رادیو فردا]</ref>  
پس از انقلاب نیز نیروهای کمیته‌ی انقلاب اسلامی به همراه سپاه پاسداران و سایر ارگانهای نظامی علاوه بر جنایات دهه شصت و اعدام‌های سرپایی در خیابان‌ها به سرکوب اعتراضات خیابانی و کشتار مردمی پرداختند که علیه سیاست‌های سرکوبگرانه حکومت جمهوری اسلامی اعتراض داشتند. از مشهورترین این جنایات سرکوب قیام مردم مشهد در سال ۱۳۷۱ و سرکوب قیام مردم قزوین در سال ۱۳۷۳ و سرکوب مردم تهران در اسلام‌شهر در سال ۱۳۷۴ همچنین سرکوب قیام دانشجویان و مردم در سال ۱۳۷۸ و سرکوب خونین قیام سال ۱۳۸۸ با به کار گرفتن  ۵ هزار تن از اراذل و اوباش توسط پاسدار همدانی، سرکوب قیام مردم در سال ۱۳۹۶، ۱۳۹۷ و آخرین  آن‌ها کشتار مردم در قیام آبان ۱۳۹۸ که به گرانی بنزین اعتراض داشتند، ارقام کشته شدگان این جنایت را بین ۱۵۰۰ تا ۶۰۰۰ نفر تخمین می زنند.<ref>[https://www.radiofarda.com/a/f3-ashura-2009-thugs/27323255.html نیروی انتظامی - سایت رادیو فردا]</ref>  


از دیگر عملکردهای این نیرو تاسیس انواع پلیس‌ها برای سرکوب مردم است که از پلیس محله و خیابان تا مبارزه با مفاسد اخلاقی و پلیس فتا و غیره می‌باشد.  
از دیگر عملکردهای نیروی انتظامی تاسیس انواع پلیس‌ها برای سرکوب مردم است که از پلیس محله و خیابان تا مبارزه با مفاسد اخلاقی و پلیس فتا و غیره می‌باشد.  


== تاریخچه‌ی نیروی ‌انتظامی ==
== تاریخچه‌ی نیروی ‌انتظامی ==


=== پیش از انقلاب سال ۱۳۵۷ ===
=== پیش از انقلاب سال ۱۳۵۷ ===
اولین نیروی انتظامی تاریخ ایران با نام نظمیه در اول تیر سال ۱۲۹۲ در دوره‌ی سلطنت ناصرالدین‌شاه قاجار بدست میرزا‌تقی‌خان امیرکبیر تشکیل گردید. پیش از آن برقراری نظم و امنیت به عهده‌ی داروغه بود که تحت‌فرمان دیوان بیگی یا همان فرمانداری عمل می‌کرد و نیروهای تحت‌امر داروغه شبگیر، گزمه، شحنه، محتسب نامیده می‌شدند.
اولین نیروی انتظامی تاریخ ایران با نام نظمیه در اول تیر سال ۱۲۹۲ در دوره‌ی سلطنت ناصرالدین‌شاه قاجار به‌دست میرزا‌تقی‌خان امیرکبیر تشکیل گردید. پیش از آن برقراری نظم و امنیت به عهده‌ی داروغه بود که تحت‌فرمان دیوان بیگی یا همان فرمانداری عمل می‌کرد و نیروهای تحت‌امر داروغه؛ شبگیر، گزمه، شحنه و محتسب نامیده می‌شدند.


مـیرزا‌تـقی‌خان امیرکبیر چون به ارزش و اهمیت امنیت واقف بود گام اول را در این مسیر برداشت. نخستین اقدام او تأسیس «سازمان خفیه» بود. پس از آن چند قراولخانه در خیابان‌ها و کوچه‌های شهر بنا کرد. پس از امیرکبیر٬ میرزا‌حسین‌خان سپهسالار اعظم٬ با استفاده از تـعدادی سـرباز٬ مجددا قراول‌خانه‌های زمان امیرکبیر را فعال کرد. عنوان «نظمیه» را نخستین بار او به کار برد و اداره امور امنیتی شهر را به عهده وزارت داخله گذاشت٬ در ایـن زمـان ریـاست نظمیه تهران را محمدعلیخان به عهده داشت.
مـیرزا‌تـقی‌خان امیرکبیر چون به ارزش و اهمیت امنیت واقف بود گام اول را در این مسیر برداشت. نخستین اقدام او تأسیس «سازمان خفیه» بود. پس از آن چند قراولخانه در خیابان‌ها و کوچه‌های شهر بنا کرد. پس از امیرکبیر٬ میرزا‌حسین‌خان سپهسالار اعظم٬ با استفاده از تـعدادی سـرباز٬ مجددا قراول‌خانه‌های زمان امیرکبیر را فعال کرد. عنوان «نظمیه» را نخستین بار او به کار برد و اداره امور امنیتی شهر را به عهده وزارت داخله گذاشت٬ در ایـن زمـان ریـاست نظمیه تهران را محمدعلی‌خان به عهده داشت.


ناصرالدین‌شاه در سفر دوم به اروپا و مشاهده‌ی نیروی پلیس و نظم و انضباطی که در شهرهای اروپا برقرار بود، تصمیم گرفت در ایران نیز چنین تشکیلاتی را به وجود آورد. از این رو از دولت اتریش برای تاسیس اداره پلیس تهران، به شکل نوین و اروپایی درخواست کمک کرد.<ref name=":0">نیروی انتظامی - کتاب تهران در گذرگاه تاریخ</ref>
ناصرالدین‌شاه در سفر دوم به اروپا و مشاهده‌ی نیروی پلیس و نظم و انضباطی که در شهرهای اروپا برقرار بود، تصمیم گرفت در ایران نیز چنین تشکیلاتی را به وجود آورد. از این رو از دولت اتریش برای تاسیس اداره پلیس تهران، به شکل نوین و اروپایی درخواست کمک کرد.<ref name=":0">نیروی انتظامی - کتاب تهران در گذرگاه تاریخ</ref>
[[پرونده:کنت دومونت فورنت.jpg|جایگزین=کنت آنتوان دومونت فرونت|بندانگشتی|کنت آنتوان دومونت فرونت]]
[[پرونده:کنت دومونت فورنت.jpg|جایگزین=کنت آنتوان دومونت فرونت|بندانگشتی|کنت آنتوان دومونت فرونت]]
در پی این درخواست دولت اتریش یک نجیب‌زاده ایتالیایی تبعه‌ی اتریش به نام  “کنت آنتوان دومونت فورت” را به ناصرالدین شاه معرفی نمود. وی پس از ورود به تهران به بر‌آورد وضع تهران ضمن گزارشی اعلام کرد که با ۴۰۰ پلیس پیاده و ۶۰ پلیس سوار می‌تواند امنیت شهر را تأمین نماید. شاه با درخواست وی موافقت کرد.
در پی این درخواست دولت اتریش یک نجیب‌زاده ایتالیایی تبعه‌ی اتریش به نام  “کنت آنتوان دومونت فورت” را به ناصرالدین شاه معرفی نمود. وی پس از ورود به تهران با بر‌آورد وضع تهران ضمن گزارشی اعلام کرد که با ۴۰۰ پلیس پیاده و ۶۰ پلیس سوار می‌تواند امنیت شهر را تأمین نماید. شاه با درخواست وی موافقت کرد.


نخستین تابلوی شهربانی در سال ۱۲۹۵ شمسی با عبارت «اداره جلیله‌ی پلیس دارالخلافه و احتسابیه» درسردر عمارت واقع در خیابان الماسیه نصب شد. کنت ١٤ یا ١٥ سال رئیس نظمیه بود و در سال ١٣٠٩ در (ماجرای تحریم تنباکو) از ریاست نظمیه برکنار شد و میرزا سیدعبدالله انتظام السلطنه رئیس نظمیه تهران شد. پس از او ریاست نظمیه را نـظم الدوله (مـعاون کنت دومونت فورت) عهده دار شد. پس از استعفای کنت تا انقلاب مشروطه اداره‌ی نظمیه سیزده رئیس به خود دیده. پس از استبداد صغیر و خلع محمدعلی‌شاه قاجار و سلطنت احمدشاه به نیابت علیرضا خان عضدالملک مجلس دوم درصدد برآمد جـهت ایـجاد امـنیت در شهرها سازمانی مطابق نیاز کشور دایر کند. در نتیجه٬ سـازمانی بـه نـام «اداره‌ی کـل نظمیه» به وجود آمد که ریاست آن به عهده یپرم‌خان ارمنی بود. یپرم عده ای از افسران قزاق‌خانه و سازمان‌های دیگر انتظامی را به استخدام اداره‌ی نظمیه درآورد و درجه افسری داد. پس از مرگ علیرضاخان عضدالملک٬ ناصرالملک همدانی٬ که قسمتی از عمر خود را در انگلستان به سر برده بود و با مؤسسات تمدنی جدید آشنایی داشت٬ بـه نـیابت سلطنت انتخاب شد. وی با استفاده از مستشاران خارجی دو نیروی نـظامی در شـهرها و دهات ایجاد کرد. بدین منظور مستشاران را از کشور بیطرف سوئد برگزیدند و ابتدا سه افسر به ریاست یالمارسن برای تشکیل ژ‌اندارمری استخدام کردند و چـون نـتیجه مطلوب بود مستشاران درصدد تشکیل اداره نظمیه براساس موازین اروپایی بر آمدند. در سال ١٢٩١ش هیئت وزیران تصویب نمودند که یالمارسن با استخدام عده ای افسـر از سوئد نظمیه را تشکیل دهد در نتیجه یک هیئت سه نفره به ریاست سرهنگ وستداهل وارد تهران شد. پس از مدتی به ریاست کل شهربانی‌های ایران گمارده شـد. وی پـانزده افسر سوئدی استخدام و به ایران منتقل نمود. وستداهل در شهر تهران هشت کمیسری ( کلنتری) دایر کرد و علاوه بر استخدام چندین آژان٬ عده زیادی از فـارغ‌التـحصیلان مدرسه سن‌لویی و مدرسه ایران٬ آلمان و مدرسه آمریکایی را که حداقل زبان فرانسـه می‌دانستند به استخدام درآورد و یک آمـوزشگاه کـه در آن افسـران سـوئدی تـدریس می‌کردند و دوره‌اش یک سال بود تأسیس کرد. فارغ‌التحصیلان این مدرسه با درجه‌ی افسری شهربانی را بنا کردند؛ ازجمله بعضی از رؤسای شهربانی مانند سـرپاس مـختاری٬ سرپاس رادسر و سرپاس سیف بعدها از بین فارغ‌التـحصیلان هـمین مـدرسه انـتخاب شدند. وستداهل تا سال ١٣٠٢ش در ایران باقی ماند و دراین سال هـنگامی کـه رضـاخان سردار سپه به ریاست دولت منصوب شد به خدمت وستداهل و سوئدیها خاتمه داد و شهربانی را به افسران ایرانی سپرد. اولیـن رئـیس شـهربانی دوره‌ی رضاخان سـرهنگ محمد درگاهی بود.
نخستین تابلوی شهربانی در سال ۱۲۹۵ شمسی با عبارت «اداره جلیله‌ی پلیس دارالخلافه و احتسابیه» درسردر عمارت واقع در خیابان الماسیه نصب شد. کنت ١٤ یا ١٥ سال رئیس نظمیه بود و در سال ١٣٠٩ در (ماجرای تحریم تنباکو) از ریاست نظمیه برکنار شد و میرزا سیدعبدالله انتظام السلطنه رئیس نظمیه تهران شد. پس از او ریاست نظمیه را نـظم الدوله (مـعاون کنت دومونت فورت) عهده دار شد. پس از استعفای کنت تا انقلاب مشروطه اداره‌ی نظمیه سیزده رئیس به خود دید. پس از استبداد صغیر و خلع محمدعلی‌شاه قاجار و سلطنت احمدشاه به نیابت علیرضا خان عضدالملک مجلس دوم درصدد برآمد جـهت ایـجاد امـنیت در شهرها سازمانی مطابق نیاز کشور دایر کند. در نتیجه٬ سـازمانی بـه نـام «اداره‌ی کـل نظمیه» به وجود آمد که ریاست آن به عهده یپرم‌خان ارمنی بود. یپرم عده ای از افسران قزاق‌خانه و سازمان‌های دیگر انتظامی را به استخدام اداره‌ی نظمیه درآورد و درجه افسری داد. پس از مرگ علیرضاخان عضدالملک٬ ناصرالملک همدانی٬ که قسمتی از عمر خود را در انگلستان به سر برده بود و با مؤسسات تمدنی جدید آشنایی داشت٬ بـه نـیابت سلطنت انتخاب شد. وی با استفاده از مستشاران خارجی دو نیروی نـظامی در شـهرها و دهات ایجاد کرد. بدین منظور مستشاران را از کشور بی‌طرف سوئد برگزیدند و ابتدا سه افسر به ریاست یالمارسن برای تشکیل ژ‌اندارمری استخدام کردند و چـون نـتیجه مطلوب بود، مستشاران درصدد تشکیل اداره نظمیه براساس موازین اروپایی بر آمدند. در سال ١٢٩١ش هیئت وزیران تصویب نمودند که یالمارسن با استخدام عده ای افسـر از سوئد نظمیه را تشکیل دهد. در نتیجه یک هیئت سه نفره به ریاست سرهنگ وستداهل وارد تهران شد. او پس از مدتی به ریاست کل شهربانی‌های ایران گمارده شـد. وی پـانزده افسر سوئدی استخدام و به ایران منتقل نمود. وستداهل در شهر تهران هشت کمیسری ( کلنتری) دایر کرد و علاوه بر استخدام چندین آژان٬ عده زیادی از فـارغ‌التـحصیلان مدرسه سن‌لویی و مدرسه ایران٬ آلمان و مدرسه آمریکایی را که حداقل زبان فرانسـه می‌دانستند به استخدام درآورد و یک آمـوزشگاه کـه در آن افسـران سـوئدی تـدریس می‌کردند و دوره‌اش یک سال بود تأسیس کرد. فارغ‌التحصیلان این مدرسه با درجه‌ی افسری شهربانی را بنا کردند؛ ازجمله بعضی از رؤسای شهربانی مانند سـرپاس مـختاری٬ سرپاس رادسر و سرپاس سیف بعدها از بین فارغ‌التـحصیلان هـمین مـدرسه انـتخاب شدند. وستداهل تا سال ١٣٠٢ش در ایران باقی ماند. دراین سال هـنگامی کـه رضـاخان سردار سپه به ریاست دولت منصوب شد، به خدمت وستداهل و سوئدی‌ها خاتمه داد و شهربانی را به افسران ایرانی سپرد. اولیـن رئـیس شـهربانی دوره‌ی رضاخان سـرهنگ محمد درگاهی بود.


در دوران محمد رضا شاه تنها افسر ملی رئیس شهربانی سرتیپ محمود افشار طوس بود که به دستور اینتلیجنت سرویس و کارگزاران ایرانی‌اش به قتل رسید.<blockquote>کوروش زعیم می‌گوید: «بنا بر اعتراف بازداشت‌شدگان پرونده قتل افشارطوس، اعضای تیم توطئه عبارت بودند از سرلشکر فضل‌الله زاهدی، سرتیپ نصرالله زاهدی، سرتیپ مزینی، سرتیپ منزه، سرتیپ بایندر، سرگرد بلوچ قرایی، افشار قاسلمو، حسین خطیبی و مظفر بقایی [نماینده سرشناس مجلس]. بنا بر اسناد محرمانه دولت انگلستان که بعد از ۳۰ سال در سال ۱۳۶۴ چاپ شد، دستور قتل توسط اینتلجنت سرویس انگلستان – MI6 – صادر شده بود و در ایران در خانه دکتر بقایی ابلاغ شده بود.»<ref>[https://www.radiofarda.com/a/fk_downfall_e23/25365457.html نیروی انتظامی - سایت رادیو فردا]</ref></blockquote>تا زمان تشکیل ساواک در اسفند ۱۳۳۶ وظیفه‌ی سرکوب مخالفت‌ها به عهده‌ی شهربانی و ژاندارمری بود اما پس از تشکیل ساواک نقش این نیروها بعنوان مکمل ساواک تعریف گردید و این فعالیت‌های در کمیته‌ی مشترک ضد خرابکاری سازماندهی شد.
در دوران محمد رضا شاه تنها افسر ملی رئیس شهربانی سرتیپ محمود افشار طوس بود که به دستور اینتلیجنت سرویس و کارگزاران ایرانی‌اش به قتل رسید.<blockquote>کوروش زعیم می‌گوید: </blockquote><blockquote>«بنا بر اعتراف بازداشت‌ شدگان پرونده قتل افشارطوس، اعضای تیم توطئه عبارت بودند از سرلشکر فضل‌الله زاهدی، سرتیپ نصرالله زاهدی، سرتیپ مزینی، سرتیپ منزه، سرتیپ بایندر، سرگرد بلوچ قرایی، افشار قاسلمو، حسین خطیبی و مظفر بقایی [نماینده سرشناس مجلس]. بنا بر اسناد محرمانه دولت انگلستان که بعد از ۳۰ سال در سال ۱۳۶۴ چاپ شد، دستور قتل توسط اینتلجنت سرویس انگلستان – MI6 – صادر شده بود و در ایران در خانه دکتر بقایی ابلاغ شده بود.»<ref>[https://www.radiofarda.com/a/fk_downfall_e23/25365457.html نیروی انتظامی - سایت رادیو فردا]</ref></blockquote>تا زمان تشکیل ساواک در اسفند ۱۳۳۶ وظیفه‌ی سرکوب مخالفت‌ها به عهده‌ی شهربانی و ژاندارمری بود، اما پس از تشکیل ساواک نقش این نیروها به‌عنوان مکمل ساواک تعریف گردید و این فعالیت‌های در کمیته‌ی مشترک ضد خرابکاری سازماندهی شد.


=== نیروی انتظامی پس از انقلاب ===
=== نیروی انتظامی پس از انقلاب ===
در فردای انقلاب نقش کمیته‌های انقلاب در شهرها پر رنگ‌تر از نیروهای شهربانی شد و اهرم اصلی سرکوب تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم نیروهای کمیته انقلاب و سپاه پاسداران و اراذل و اوباش خیابانی تحت عنوان حزب‌الله بودند.
در فردای انقلاب ضدسلطنتی نقش کمیته‌های انقلاب در شهرها پر رنگ‌تر از نیروهای شهربانی شد و اهرم اصلی سرکوب تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم، نیروهای کمیته انقلاب و سپاه پاسداران و اراذل و اوباش خیابانی تحت عنوان حزب‌الله بودند.


این نیروها در کشتار مردم در دهه شصت نقش فعالی داشتند و پس از آن نیز در دهه‌های مختلف در شورش‌ها و قیام‌های شهری اهرم اصلی سرکوب بودند. در ماجرای خواب‌گاه دانشجویان در اعتراضات سال ۱۳۷۸ نیروی انتظامی به فرماندهی قالیباف دانشجویان را دست بسته از طبقات بالای ساختمان به زیر پرتاب می‌کرد که منجر به کشته و مجروح شدن تعدای از دانشجویان گردید.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=s20LttFm_Nc نیروی انتظامی - یوتیوب خوابگاه دانشگاه تهران]</ref><blockquote>به نوشته گاردین ۴۶ دانشجو از یکی از خوابگاه‌ها دستگیر و به زیر‌زمین وزارت کشور در خیابان فاطمی منتقل شدند. همان‌جا در طبقات بالایی ساختمان بود که شمارش آرا - و به ادعای هواداران نامزدهای مخالف، تقلب در آرا - در جریان بود. ۸۷ دانشجوی دیگر به یک ساختمان امنیتی پلیس در خیابان حافظ برده شدند. دانشجویان از شکنجه و بدرفتاری در آنجا سخن می گویند. در این گزارش آمده است: "پنج نفر جان باختند: فاطمه براتی، کسری شرفی، مبینا احترامی، کامبیز شعاعی و محسن ایمانی. آنها روز بعد در بهشت زهرای تهران دفن شدند که گزارش می شود بدون مطلع کردن خانواده های آنها بود. تحکیم وحدت، یک سازمان دانشجویی، نام آنها را تایید کرده است."<ref>[https://www.bbc.com/persian/iran/2009/07/090713_si_ir88_kooy_students نیروی انتظامی - سایت بی بی سی به نقل از گاردین]</ref></blockquote><blockquote>صحبت‌های پاسدار محمدباقر قالیباف در جلسه بسیج در دانشگاه صنعتی شریف ۲۲اردیبهشت۱۳۹۲:<ref>[https://www.radiofarda.com/a/f8-elections-92-1/24988463.html نیروی انتظامی - صدای قالیباف سایت رادیو فردا]</ref></blockquote><blockquote>.... از قالیباف ۵۰ساله و ۴۹ساله که از فتنه بنی صدر و مسعود رجوی و شیخ علی تهرانی تا فتنه سال ۸۲ را کف خیابان ایستاده و با این دارودسته ۳۰سال زندگی کرده و می‌فهمد که آنها دارند با انقلاب چکار می‌کنند، از من آن رفتار را نخواهید! از نماینده مجلسی که حالا آمده، یک دفعه رفته توی مجلس، آنجا رسیده، احساس می‌کند از این حرف باید (حالا یا برای خدا یا) ازاین نمد یک کلاهی برای خودش درست کند، اورا نگاه نکن ها! قالیباف با آنها متفاوت است! دلیلش را برایتان بگویم که چرا متفاوت است؟</blockquote><blockquote>چرا من می‌گویم اگر حرف دارند، مجوز قانونی بدهید! شما می‌گوئید این مردم خوب آدم سازشکاری است، اگر سازشکار نباشد چه کسی این حرف را می‌زند؟ مجوز قانونی یعنی چی؟ مرتیکه ریخته توی خیابان، اگر انقلابی هستی! بزن داغانش کن! اگر نیستی، نیستی! اینطوری نیست! حادثه سال ۷۸ که در کوی دانشگاه اتفاق افتاد، آن نامه که نوشته شده را بنده نوشته‌ام، آقای سلیمانی هم باهم بودیم. اینرا چرا دارم می‌گویم؟ وقتی ما آمده‌ایم اینجا ایستاده‌ایم… خیلی هم به ما حرف زدند، همین الان هم هرکجا می‌رویم دارند به ما حرف می‌زنند، وقتی [دانشجویان] کف خیابان راه افتادند به سمت بیت رهبری، بنده فرمانده نیروی هوایی بودم، عکس من الان روی موتور هزار با چوب هست، با حسین خالقی. ایستادم کف خیابان که کف خیابان را آنجا جمع کنم. پس نگاه کنید آنجایی‌که لازم بشود بیائیم کف خیابان، چوب بزنیم، جزو چوب‌زن‌ها هستیم! افتخارمان هم هست! از سال۵۸ هم به [طرفداران] مسعود رجوی چوب می‌زدیم، توی خیابان دانشگاه و دانشکده! آنجا می‌زدیم، جلویشان را هم می‌گرفتیم! خوب، ما جزو دارودسته بچه‌های شهید بهشتی [چماقداران ارتجاع] بودیم آنها هم دارودسته مسعود رجوی بودند. از آن روز، ما آنجاکه لازم بوده چوب بزنیم، کف خیابان چوب می‌زده‌ایم! نگاه هم نکرده‌ایم [که] من سردارم یا فرمانده نیروی هوایی‌ام. تورا چه به کف خیابان؟ نه! ما می‌رویم! اینجا کف خیابان است. ولی همین قالیباف، فرمانده نیروی انتظامی است، وقتی حوادث ۱۸تیر اتفاق می افتد هرسال در کشور مشکل بود یا نبود؟ ها؟…<ref>[https://www.iran-efshagari.com/%D9%82%D8%A7%D9%84%DB%8C%D8%A8%D8%A7%D9%81-%D9%88%D8%A7%DB%8C%D9%81%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D9%82%D8%B4-%D8%B4%D8%B9%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%A8%DB%8C%E2%80%8C%D9%85%D8%AE-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AE/ نیروی انتظامی - سایت ایران افشاگر]</ref></blockquote>در اعتراضات سال ۱۳۸۸ از تیراندازی مستقیم به روی مردم و قتل ندا آقا سلطان تا زیر گرفتن معترضین و حمله با چاقو و قمه توسط ۵۰۰۰ اوباش اجیر شده توسط پاسدار حسین همدانی جنایاتی هولناک را رقم زدند در اعتراضات بعدی در سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ نیز به همین ترتیب عمل کردند. و هولناک‌ترین این کشتارها تیراندازی با دوشکا و سلاح‌های نیمه سنگین در نیزارهای ماهشهر به روی مردم بی‌دفاع بود.
این نیروها در کشتار مردم در دهه شصت نقش فعالی داشتند و پس از آن نیز در دهه‌های مختلف در شورش‌ها و قیام‌های شهری اهرم اصلی سرکوب بودند. در ماجرای خواب‌گاه دانشجویان در اعتراضات سال ۱۳۷۸، نیروی انتظامی به فرماندهی قالیباف دانشجویان را دست بسته از طبقات بالای ساختمان به زیر پرتاب می‌کرد که منجر به کشته و مجروح شدن تعدای از دانشجویان گردید.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=s20LttFm_Nc نیروی انتظامی - یوتیوب خوابگاه دانشگاه تهران]</ref><blockquote>به نوشته گاردین ۴۶ دانشجو از یکی از خوابگاه‌ها دستگیر و به زیر‌زمین وزارت کشور در خیابان فاطمی منتقل شدند. همان‌جا در طبقات بالایی ساختمان بود که شمارش آرا - و به ادعای هواداران نامزدهای مخالف، تقلب در آرا - در جریان بود. ۸۷ دانشجوی دیگر به یک ساختمان امنیتی پلیس در خیابان حافظ برده شدند. دانشجویان از شکنجه و بدرفتاری در آنجا سخن می گویند. در این گزارش آمده است: "پنج نفر جان باختند: فاطمه براتی، کسری شرفی، مبینا احترامی، کامبیز شعاعی و محسن ایمانی. آنها روز بعد در بهشت زهرای تهران دفن شدند که گزارش می شود بدون مطلع کردن خانواده‌های آن‌ها بود. تحکیم وحدت، یک سازمان دانشجویی، نام آن‌ها را تایید کرده است."<ref>[https://www.bbc.com/persian/iran/2009/07/090713_si_ir88_kooy_students نیروی انتظامی - سایت بی بی سی به نقل از گاردین]</ref></blockquote><blockquote>صحبت‌های پاسدار محمدباقر قالیباف در جلسه بسیج در دانشگاه صنعتی شریف ۲۲اردیبهشت۱۳۹۲:<ref>[https://www.radiofarda.com/a/f8-elections-92-1/24988463.html نیروی انتظامی - صدای قالیباف سایت رادیو فردا]</ref></blockquote><blockquote>.... از قالیباف ۵۰ساله و ۴۹ساله که از فتنه بنی صدر و مسعود رجوی و شیخ علی تهرانی تا فتنه سال ۸۲ را کف خیابان ایستاده و با این دارودسته ۳۰سال زندگی کرده و می‌فهمد که آن‌ها دارند با انقلاب چکار می‌کنند، از من آن رفتار را نخواهید! از نماینده مجلسی که حالا آمده، یک دفعه رفته توی مجلس، آنجا رسیده، احساس می‌کند از این حرف باید (حالا یا برای خدا یا) ازاین نمد یک کلاهی برای خودش درست کند، اورا نگاه نکن ها! قالیباف با آن‌ها متفاوت است! دلیلش را برایتان بگویم که چرا متفاوت است؟</blockquote><blockquote>چرا من می‌گویم اگر حرف دارند، مجوز قانونی بدهید! شما می‌گوئید این مردم خوب آدم سازشکاری است، اگر سازشکار نباشد چه کسی این حرف را می‌زند؟ مجوز قانونی یعنی چی؟ مرتیکه ریخته توی خیابان، اگر انقلابی هستی! بزن داغانش کن! اگر نیستی، نیستی! اینطوری نیست! حادثه سال ۷۸ که در کوی دانشگاه اتفاق افتاد، آن نامه که نوشته شده را بنده نوشته‌ام، آقای سلیمانی هم باهم بودیم. اینرا چرا دارم می‌گویم؟ وقتی ما آمده‌ایم اینجا ایستاده‌ایم… خیلی هم به ما حرف زدند، همین الان هم هرکجا می‌رویم دارند به ما حرف می‌زنند، وقتی [دانشجویان] کف خیابان راه افتادند به سمت بیت رهبری، بنده فرمانده نیروی هوایی بودم، عکس من الان روی موتور هزار با چوب هست، با حسین خالقی. ایستادم کف خیابان که کف خیابان را آنجا جمع کنم. پس نگاه کنید آنجایی‌که لازم بشود بیائیم کف خیابان، چوب بزنیم، جزو چوب‌زن‌ها هستیم! افتخارمان هم هست! از سال۵۸ هم به [طرفداران] مسعود رجوی چوب می‌زدیم، توی خیابان دانشگاه و دانشکده! آنجا می‌زدیم، جلویشان را هم می‌گرفتیم! خوب، ما جزو دارودسته بچه‌های شهید بهشتی بودیم آن‌ها هم دارودسته مسعود رجوی بودند. از آن روز، ما آنجاکه لازم بوده چوب بزنیم، کف خیابان چوب می‌زده‌ایم! نگاه هم نکرده‌ایم [که] من سردارم یا فرمانده نیروی هوایی‌ام. تورا چه به کف خیابان؟ نه! ما می‌رویم! اینجا کف خیابان است. ولی همین قالیباف، فرمانده نیروی انتظامی است، وقتی حوادث ۱۸تیر اتفاق می افتد هرسال در کشور مشکل بود یا نبود؟ ها؟…<ref>[https://www.iran-efshagari.com/%D9%82%D8%A7%D9%84%DB%8C%D8%A8%D8%A7%D9%81-%D9%88%D8%A7%DB%8C%D9%81%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D9%82%D8%B4-%D8%B4%D8%B9%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%A8%DB%8C%E2%80%8C%D9%85%D8%AE-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AE/ نیروی انتظامی - سایت ایران افشاگر]</ref></blockquote>نیروهای سرکوبگر و انتظامی جمهوری اسلامی در اعتراضات سال ۱۳۸۸ از تیراندازی مستقیم به روی مردم و قتل ندا آقا سلطان تا زیر گرفتن معترضین و حمله با چاقو و قمه توسط ۵۰۰۰ اوباش اجیر شده توسط پاسدار حسین همدانی جنایاتی هولناک را رقم زدند. در اعتراضات بعدی در سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ نیز به همین ترتیب عمل کردند. هولناک‌ترین این کشتارها تیراندازی با دوشکا و سلاح‌های نیمه سنگین در نیزارهای ماهشهر به روی مردم بی‌دفاع بود.


== ساختار نیروی ‌انتظامی ==
== ساختار نیروی ‌انتظامی ==
نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در ۳ بخش تقریباً مستقل ''فرماندهی''، ''حفاظت و اطلاعات'' و ''سازمان عقیدتی سیاسی'' و چندین معاونت تشکیل شده‌است.
نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در ۳ بخش تقریباً مستقل ''فرماندهی''، ''حفاظت و اطلاعات'' و ''سازمان عقیدتی سیاسی'' و چندین معاونت تشکیل شده‌ است.


ناجا دارای سه رده کلی است، فرماندهی، سازمان حفاظت و اطلاعات (ساحفا ناجا) و سازمان عقیدتی سیاسی (ساعس ناجا)
ناجا دارای سه رده کلی است، فرماندهی، سازمان حفاظت و اطلاعات (ساحفا ناجا) و سازمان عقیدتی سیاسی (ساعس ناجا)
خط ۱۱۲: خط ۱۱۲:
* معاونت بهداشت، امداد و درمان ناجا (بهداد ناجا)
* معاونت بهداشت، امداد و درمان ناجا (بهداد ناجا)
* معاونت بین‌الملل (اینترپل)
* معاونت بین‌الملل (اینترپل)
* معاونت طرح و برنامه و بودجه معاونت مهندسی ناجا  
* معاونت طرح و برنامه و بودجه
* معاونت مهندسی ناجا  


== سازمان‌های نیروی انتظامی ==
== سازمان‌های نیروی انتظامی ==
خط ۱۲۰: خط ۱۲۱:


=== سازمان حفاظت اطلاعات (ساحفا ناجا) ===
=== سازمان حفاظت اطلاعات (ساحفا ناجا) ===
این سازمان که در اصطلاح «ساحفاناجا» خوانده می شود، سازمان اطلاعاتی تحت امر خامنه‌ای است، و وظیفه‌ی آن نظارت و کنترل اطلاعاتی، ارتباطاتی و اسنادی، بر نیروی انتظامی است. رئیس این سازمان به‌طور مستقیم توسط خامنه‌ای منصوب می‌شود. و در حال حاضر برعهده‌ی پاسدار محسن فتحی زاده است که پیش تر جانشین معاون هماهنگ کننده‌ی ناجا بود.
این سازمان که در اصطلاح «ساحفاناجا» خوانده می شود، سازمان اطلاعاتی تحت امر خامنه‌ای است، و وظیفه‌ی آن نظارت و کنترل اطلاعاتی، ارتباطاتی و اسنادی، بر نیروی انتظامی است. رئیس این سازمان به‌طور مستقیم توسط خامنه‌ای منصوب می‌شود و در حال حاضر برعهده‌ی پاسدار محسن فتحی زاده است که پیش‌تر جانشین معاون هماهنگ کننده‌ی ناجا بود.


=== سازمان عقیدتی سیاسی (ساعس ناجا) ===
=== سازمان عقیدتی سیاسی (ساعس ناجا) ===
خط ۱۲۷: خط ۱۲۸:
== رسته‌های نیروی انتظامی ==
== رسته‌های نیروی انتظامی ==
* پلیس پیشگیری
* پلیس پیشگیری
* اصلی‌ترین فرماندهی ناجا است که مستقیماً فرماندهی کلیه کلانتری‌ها و پاسگاه‌های انتظامی سراسر کشور، پلیس فرودگاه‌های کشور، پلیس راه‌آهن، پلیس خدمات قضایی مستقر در سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها، یگان‌های امداد شهرستان‌ها، یگان‌های حفاظت سازمان‌های صداوسیما، زندان‌ها و تعزیرات حکومتی، میراث‌ فرهنگی و گردشگری، حفاظت از محیط زیست، سازمان انرژی اتمی، جنگلبانی و منابع طبیعی را عهده‌دار می‌باشد. پرسنل یگان های حفاظت بالغ ۱۱۰٬۰۰۰ تن و پرسنل کلانتری ها و پلیس های فرودگاه و راه آهن بالغ بر ۱۵۰٬۰۰۰ تن است بنابراین مجموع پرسنل این نیرو بالغ بر ۲۶۰٬۰۰۰ تن می باشد. جایگاه سازمانی رئیس پلیس پیشگیری اکثر شهرستان ها، جایگاه سرهنگ دومی است. فرماندهی پلیس پیشگیری ناجا بر عهده‌ی پاسدار محمد شرفی است.
اصلی‌ترین فرماندهی ناجا است که مستقیماً فرماندهی کلیه کلانتری‌ها و پاسگاه‌های انتظامی سراسر کشور، پلیس فرودگاه‌های کشور، پلیس راه‌آهن، پلیس خدمات قضایی مستقر در سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها، یگان‌های امداد شهرستان‌ها، یگان‌های حفاظت سازمان‌های صداوسیما، زندان‌ها و تعزیرات حکومتی، میراث‌ فرهنگی و گردشگری، حفاظت از محیط زیست، سازمان انرژی اتمی، جنگل‌بانی و منابع طبیعی را عهده‌دار می‌باشد. پرسنل یگان های حفاظت بالغ بر ۱۱۰٬۰۰۰ تن و پرسنل کلانتری ها و پلیس‌های فرودگاه و راه آهن بالغ بر ۱۵۰٬۰۰۰ تن است بنابراین مجموع پرسنل این نیرو بالغ بر ۲۶۰٬۰۰۰ تن می باشد. جایگاه سازمانی رئیس پلیس پیشگیری اکثر شهرستان‌ها، جایگاه سرهنگ دومی است. فرماندهی پلیس پیشگیری ناجا بر عهده‌ی پاسدار محمد شرفی است.
* پلیس ۱۱۰
* پلیس ۱۱۰
* پلیس آگاهی
* پلیس آگاهی
خط ۱۳۵: خط ۱۳۶:
* پلیس امنیت اقتصادی
* پلیس امنیت اقتصادی
* انتظامی
* انتظامی
*[[پرونده:یگان ویژه در قیام سال ۱۳۸۸.JPG|جایگزین=یگان ویژه|بندانگشتی|یگان ویژه‌ی نیروی انتظامی]]یگان‌های ویژه، در سال ۱۳۷۰ پس از ادغام نیروهاى انتظامى سابق، یگا‌ن‌هاى ویژه نیروى انتظامى با استفاده از سازمان، نفرات و تجهیزات لشكر ۲۸ روح‌ا‌ا‌لله، براى حفظ توان رزمى موجود سازماندهی شدند، نخستین  گردان ویژه ضد اغتشاش (مخصوص) هم سال ۱۳۷۱ با جذب نیرو‌های مورد نیاز آماده مقابله با اعتراض‌های شهری شد. در اواخر سال ۱۳۷۳ با توجه به افزایش اعتراضات برای مقابله با اعتراض‌ها و شورش‌ها، گردان دوم ویژه پلیس سازماندهى، تجهیز و تحت آموزش قرار گرفت. در سال ۱۳۷۵ هم واحد ضد تروریست و رهایی گروگان پلیس راه‌اندازی شد و پس از آن بود که  ساختار رزمى بودن ماموریت یگان به تدریج حذف و ساختار یگان و رده‌هاى عملیاتى به ضد اغتشاش متحول و همه سلاح‌هاى سنگین موجود، به قرارگاه عملیاتى واگذار شد.  بعد از وقایع کوی دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۸ هم فرماندهان پلیس راه‌اندازی یک سازمان قوی‌تری برای مقابله با اعتراض‌های خیابانی ضروری ارزیابی کرده و بر همین اساس یگان ویژه هر استان از تابعیت فرمانده انتظامى استان‌ها خارج و در تابعیت فرماندهى یگا‌ن‌هاى ویژه پاسداران نیروى انتظامى قرار گرفت.  براساس این تغییر، سازماندهى مجدد، آموزش، تجهیز و تغییرات اساسى در دستور كار پلیس قرار گرفت که منجر به گسترش و توسعه بیشتر این یگان‌ها در سراسر کشور شد.  پلیس پس از وقایع سال ۱۳۸۸ باز هم تغییراتی در یگان ویژه خود داد و در سال‌های ۸۹ تا ۹۲ گزارش‌ها و تصاویری بسیاری از مجهز شدن این یگان‌ها به انواع سلاح و تجهیزات منتشر شد.
*[[پرونده:یگان ویژه در قیام سال ۱۳۸۸.JPG|جایگزین=یگان ویژه|بندانگشتی|یگان ویژه‌ی نیروی انتظامی]]یگان‌های ویژه
در سال ۱۳۷۰ پس از ادغام نیروهاى انتظامى سابق، یگا‌ن‌هاى ویژه نیروى انتظامى با استفاده از سازمان، نفرات و تجهیزات لشكر ۲۸ روح‌ا‌ا‌لله، براى حفظ توان رزمى موجود سازماندهی شدند، نخستین  گردان ویژه ضد اغتشاش (مخصوص) هم سال ۱۳۷۱ با جذب نیرو‌های مورد نیاز آماده مقابله با اعتراض‌های شهری شد. در اواخر سال ۱۳۷۳ با توجه به افزایش اعتراضات برای مقابله با اعتراض‌ها و شورش‌ها، گردان دوم ویژه پلیس سازماندهى، تجهیز و تحت آموزش قرار گرفت. در سال ۱۳۷۵ هم واحد ضد تروریست و رهایی گروگان پلیس راه‌اندازی شد و پس از آن بود که  ساختار رزمى بودن ماموریت یگان به تدریج حذف و ساختار یگان و رده‌هاى عملیاتى به ضد اغتشاش متحول و همه سلاح‌هاى سنگین موجود، به قرارگاه عملیاتى واگذار شد.  بعد از وقایع کوی دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۸ فرماندهان پلیس راه‌اندازی یک سازمان قوی‌تری برای مقابله با اعتراض‌های خیابانی را ضروری ارزیابی کردند. بر همین اساس یگان ویژه هر استان از تابعیت فرمانده انتظامى استان‌ها خارج و در تابعیت فرماندهى یگا‌ن‌هاى ویژه پاسداران نیروى انتظامى قرار گرفت.  براساس این تغییر، سازماندهى مجدد، آموزش، تجهیز و تغییرات اساسى در دستور كار پلیس قرار گرفت که منجر به گسترش و توسعه بیشتر این یگان‌ها در سراسر کشور شد.  پلیس پس از وقایع سال ۱۳۸۸ باز هم تغییراتی در یگان ویژه خود داد و در سال‌های ۸۹ تا ۹۲ گزارش‌ها و تصاویر بسیاری از مجهز شدن این یگان‌ها به انواع سلاح و تجهیزات منتشر شد.
* پلیس اطلاعات و امنیت عمومی، (پاوا) (معاونت اطلاعات ناجا) با وظیفه جمع‌آوری اطلاعات و اخبار سیاسی و همچنین شناسایی باند‌های قاچاق اسلحه به صورت آشکار و غیرآشکار با لباس غیررسمی و به صورت شخصی انجام وظیفه می‌کند. نام سابق این بخش از نیروی انتظامی، معاونت اطلاعات ناجا بود. همچنین فرماندهی پلیس دیپلماتیک، پلیس گذرنامه، پلیس مهاجرت و اتباع خارجی، و همچنین اداره نظارت بر اماکن عمومی از زیرمجموعه‌های پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا هستند که فرمانده آن پاسدار غلامرضا رضاییان فر است.
* پلیس اطلاعات و امنیت عمومی، (پاوا) (معاونت اطلاعات ناجا) با وظیفه جمع‌آوری اطلاعات و اخبار سیاسی و همچنین شناسایی باند‌های قاچاق اسلحه به صورت آشکار و غیرآشکار با لباس غیررسمی و به صورت شخصی انجام وظیفه می‌کند. نام سابق این بخش از نیروی انتظامی، معاونت اطلاعات ناجا بود. همچنین فرماندهی پلیس دیپلماتیک، پلیس گذرنامه، پلیس مهاجرت و اتباع خارجی، و همچنین اداره نظارت بر اماکن عمومی از زیرمجموعه‌های پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا هستند که فرمانده آن پاسدار غلامرضا رضاییان فر است.
* مخابرات و الکترونیک
* مخابرات و الکترونیک
خط ۱۴۵: خط ۱۴۷:
* فرماندهی مرزبانی
* فرماندهی مرزبانی
* دژبان کل ناجا و حفاظت از شخصیت‌ها
* دژبان کل ناجا و حفاظت از شخصیت‌ها
* بازرسی ناجا، این یگان مسئولیت رسیدگی به شکایات،جرایم،انتقادات و عملکرد کارکنان سازمان ناجا را دارد و ریاست بازرسی ناجا را پاسدار محرم مجرد عهده‌دار می‌باشد.
* بازرسی ناجا، این یگان مسئولیت رسیدگی به شکایات، جرایم، انتقادات و عملکرد کارکنان سازمان ناجا را دارد و ریاست بازرسی ناجا را پاسدار محرم مجرد عهده‌دار می‌باشد.
* آماد و پشتیبانی
* آماد و پشتیبانی
* یگان امداد
* یگان امداد
خط ۱۵۱: خط ۱۵۳:
* حقوق
* حقوق
* دارایی
* دارایی
* اداری،
* اداری
* معارف،
* معارف
* هنر،
* هنر
* فنی و مهندسی،
* فنی و مهندسی
* دانشگاه علوم انتظامی امین،(دانشکده افسری پلیس)  
* دانشگاه علوم انتظامی امین،(دانشکده افسری پلیس)  
* مرکز مطالعات راهبردی ناجا،
* مرکز مطالعات راهبردی ناجا
پژوهشگاه علوم انتظامی  
پژوهش‌گاه علوم انتظامی  


• کانون بازنشستگان ناجا
• کانون بازنشستگان ناجا
خط ۲۴۷: خط ۲۴۹:


=== فرماندهان ژاندارمری ===
=== فرماندهان ژاندارمری ===
دوران قاجار
'''دوران قاجار'''
* ژنرال هارالد اُسیان یالمارسن سوئدی ۱۲۹۰ شمسی (Harald Ossian Hjalmarson)
* ژنرال هارالد اُسیان یالمارسن سوئدی ۱۲۹۰ شمسی (Harald Ossian Hjalmarson)
* کلنل پر لودویگ نیستروم (Per Ludvig Nyström)
* کلنل پر لودویگ نیستروم (Per Ludvig Nyström)
خط ۲۵۷: خط ۲۵۹:
* کارل پترسن (Carl Petersén)
* کارل پترسن (Carl Petersén)
* آندرس آندن (Anders Andén)
* آندرس آندن (Anders Andén)
* دوران رضاشاه
'''دوران رضاشاه'''
* امیرلشکر علی نقدی (سردار رفعت)
* امیرلشکر علی نقدی (سردار رفعت)
* امیرلشکر احمد امیراحمدی
* امیرلشکر احمد امیراحمدی
خط ۲۶۹: خط ۲۷۱:
* سرهنگ محمود خسروپناه
* سرهنگ محمود خسروپناه
* سرهنگ محمود پولادین
* سرهنگ محمود پولادین
* دوران محمدرضاشاه
'''دوران محمدرضاشاه'''
* سرلشکر فضل‌الله زاهدی
* سرلشکر فضل‌الله زاهدی
* سرتیپ فرج‌الله آق‌اولی
* سرتیپ فرج‌الله آق‌اولی
خط ۲۹۲: خط ۲۹۴:
* سپهبد فریدون فرخ‌نیا
* سپهبد فریدون فرخ‌نیا
* ارتشبد عباس قره‌باغی
* ارتشبد عباس قره‌باغی
* سپهبد احمدعلی محققی پس از انقلاب
* سپهبد احمدعلی محققی  
'''پس از انقلاب'''
*سپهبد احمدعلی محققی (سرپرست) از ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ تا ۲۵ بهمن ۱۳۵۷
*سپهبد احمدعلی محققی (سرپرست) از ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ تا ۲۵ بهمن ۱۳۵۷
*سرتیپ عزت‌الله ممتاز از ۲۵ بهمن ۱۳۵۷ تا ۱۵ اردیبهشت ۱۳۵۸
*سرتیپ عزت‌الله ممتاز از ۲۵ بهمن ۱۳۵۷ تا ۱۵ اردیبهشت ۱۳۵۸
خط ۳۰۶: خط ۳۰۹:


== نقش نیروی ‌انتظامی در سرکوب ==
== نقش نیروی ‌انتظامی در سرکوب ==
نیروی انتظامی اولین نیرویی است که در هر محیطی برای سرکوب مردم ظاهر می‌شود و با بکارگیری انواع روش‌های سرکوب سعی در خاموش کردن اعتراضات مردم می‌کنند و وقتی همه‌ی راه‌کارهای رسمی به بن‌بست رسید از اراذل و اوباش برای سرکوب و کشتار مردم استفاده می‌کند و در‌ نهایت اگر آن‌ها هم ناتوان شدند سپاه پاسداران بعنوان تمام کننده با تمام قوا و همه‌ی روش‌های سرکوب متداول و ابداعی خود وارد می‌شود.  
نیروی انتظامی در جمهوری اسلامی، اولین نیرویی است که در هر محیطی برای سرکوب مردم ظاهر می‌شود و با به‌کارگیری انواع روش‌های سرکوب سعی در خاموش کردن اعتراضات مردم می‌کند و وقتی همه‌ی راه‌کارهای رسمی به بن‌بست رسید از اراذل و اوباش برای سرکوب و کشتار مردم استفاده می‌کنددر‌ نهایت اگر آن‌ها هم ناتوان شدند سپاه پاسداران به‌عنوان تمام کننده با تمام قوا و همه‌ی روش‌های سرکوب متداول و ابداعی خود وارد می‌شود.  


پاسدار احمدی مقدم در یک مصاحبه با خبرگزاری ایسنا به نقش سرکوب‌گرانه‌ی این نیرو اعتراف می‌کند:<blockquote>...شرایط طوری شده که ما یگان ویژه را که نیرویی برای سرکوب مردم است در مرز برای زائران کربلا مستقر کرده‌ایم و آنها بارکش مردم شده‌اند و معنای اجتماعی کردن یگان ویژه هم همین است و در همین راستا ما وظیفه امدادی را نیز به آنها محول کردیم.<ref>[https://www.isna.ir/news/93092515009/%D9%BE%D9%84%DB%8C%D8%B3-%D9%81%D8%AA%D9%86%D9%87-88-%D8%B1%D8%A7-%D8%A7%D8%B2-%D8%B4%D8%B4-%D9%85%D8%A7%D9%87-%D9%82%D8%A8%D9%84-%D9%BE%DB%8C%D8%B4-%D8%A8%DB%8C%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%87-%D8%A8%D9%88%D8%AF- نیروی انتظامی - ایسنا]</ref></blockquote>بخشی از عملیات شناسایی و حذف مخالفان بعهده‌ی نیروهای میدانی نیروی انتظامی است که با لباس‌ و فرم عادی و هم رنگ معترضین در میان آن‌ها نفوذ کرده و ماموریت خود را انجام می‌دهند.
پاسدار احمدی مقدم در یک مصاحبه با خبرگزاری ایسنا به نقش سرکوب‌گرانه‌ی این نیرو اعتراف کرد و گفت:<blockquote>«...شرایط طوری شده که ما یگان ویژه را که نیرویی برای سرکوب مردم است در مرز برای زائران کربلا مستقر کرده‌ایم و آن‌ها بارکش مردم شده‌اند و معنای اجتماعی کردن یگان ویژه هم همین است و در همین راستا ما وظیفه امدادی را نیز به آنها محول کردیم.»<ref>[https://www.isna.ir/news/93092515009/%D9%BE%D9%84%DB%8C%D8%B3-%D9%81%D8%AA%D9%86%D9%87-88-%D8%B1%D8%A7-%D8%A7%D8%B2-%D8%B4%D8%B4-%D9%85%D8%A7%D9%87-%D9%82%D8%A8%D9%84-%D9%BE%DB%8C%D8%B4-%D8%A8%DB%8C%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%87-%D8%A8%D9%88%D8%AF- نیروی انتظامی - ایسنا]</ref></blockquote>بخشی از عملیات شناسایی و حذف مخالفان به‌عهده‌ی نیروهای میدانی نیروی انتظامی است که با لباس‌ و فرم عادی و هم رنگ معترضین در میان آن‌ها نفوذ کرده و ماموریت خود را انجام می‌دهند.


نیروهای میدانی که مدام تحت آموزش و تمرین هستند سه کارکرد دارند: ۱ - بازداشت گسترده‌ افرادی که می‌توانند نقش رهبری را در خیابان بازی کنند (دانشجویان، فعالان سیاسی، فعالان حقوق بشر) ۲ - رصد کردن اعتراضات و مشخص کردن افرادی که باید بازداشت شوند (به قول خودشان سردسته‌ها)  ۳ - لشکرکشی به مناطق پر جمعیت برای ارعاب و جابه‌جایی سریع برای پوشش مناطق گوناگون. این نیروها به انواع ابزارهای سرکوب شهری مجهز شده‌اند. به همین دلیل این بخش بودجه‌ی نامحدودی دارد و از میان شرورترین نیروهای اجتماعی استخدام می‌کند. اوباشی که امروز به فرماندهان سپاه و نیروی انتظامی تبدیل شده‌اند، به سادگی می‌توانند افرادی شبیه به خود را استخدام کرده و برای سرکوب خیابانی تربیت کنند. <ref>[https://www.independentpersian.com/node/30526/%D8%AF%DB%8C%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%87/%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85-%D8%AA%D9%82%D8%B3%DB%8C%D9%85-%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D8%B3%D8%B1%DA%A9%D9%88%D8%A8-%D8%AF%D8%B1-%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D9% نیروی انتظامی - سایت ایندیپندنت فارسی]</ref>
نیروهای میدانی که مدام تحت آموزش و تمرین هستند سه کارکرد دارند:  
 
۱ - بازداشت گسترده‌ افرادی که می‌توانند نقش رهبری را در خیابان بازی کنند (دانشجویان، فعالان سیاسی، فعالان حقوق بشر)  
 
۲ - رصد کردن اعتراضات و مشخص کردن افرادی که باید بازداشت شوند (به قول خودشان سردسته‌ها)  
 
۳ - لشکرکشی به مناطق پر جمعیت برای ارعاب و جابه‌جایی سریع برای پوشش مناطق گوناگون  
 
این نیروها به انواع ابزارهای سرکوب شهری مجهز شده‌اند؛ به همین دلیل این بخش بودجه‌ی نامحدودی دارد و از میان شرورترین نیروهای اجتماعی استخدام می‌کند. اوباشی که امروز به فرماندهان سپاه و نیروی انتظامی تبدیل شده‌اند، به سادگی می‌توانند افرادی شبیه به خود را استخدام کرده و برای سرکوب خیابانی تربیت کنند. <ref>[https://www.independentpersian.com/node/30526/%D8%AF%DB%8C%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%87/%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85-%D8%AA%D9%82%D8%B3%DB%8C%D9%85-%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D8%B3%D8%B1%DA%A9%D9%88%D8%A8-%D8%AF%D8%B1-%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D9% نیروی انتظامی - سایت ایندیپندنت فارسی]</ref>
[[پرونده:پاسدار حسین همدانی.JPG|جایگزین=پاسدار حسین همدانی|بندانگشتی|پاسدار حسین همدانی سازمانده اراذل و اوباش در قیام سال ۱۳۸۸]]
[[پرونده:پاسدار حسین همدانی.JPG|جایگزین=پاسدار حسین همدانی|بندانگشتی|پاسدار حسین همدانی سازمانده اراذل و اوباش در قیام سال ۱۳۸۸]]


۲٬۳۴۴

ویرایش

منوی ناوبری