کاربر:Safa/1صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
۸۲٬۱۷۷ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۰ نوامبر ۲۰۱۹
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۵۲۱: خط ۵۲۱:


سابقه آن به تشکیل پایگاه‌های مقاومت در ادارات در سال ۱۳۶۹ باز می‌گردد. سال ۱۳۸۸، با سازماندهی جدید اقشار در بسیج، «سازمان بسیج کارمندان» شروع به فعالیت کرد. «تربیت نیروی انسانی و کادرسازی برای نظام» و «جذب و آموزش کارمندان در بسیج» مهم‌ترین اهداف این سازمان است. مسئولان سازمان در سال ۱۳۹۶، اعلام کرده‌اند ۶۴ درصد کارمندان دولتی عضو بسیج کارمندی هستند.
سابقه آن به تشکیل پایگاه‌های مقاومت در ادارات در سال ۱۳۶۹ باز می‌گردد. سال ۱۳۸۸، با سازماندهی جدید اقشار در بسیج، «سازمان بسیج کارمندان» شروع به فعالیت کرد. «تربیت نیروی انسانی و کادرسازی برای نظام» و «جذب و آموزش کارمندان در بسیج» مهم‌ترین اهداف این سازمان است. مسئولان سازمان در سال ۱۳۹۶، اعلام کرده‌اند ۶۴ درصد کارمندان دولتی عضو بسیج کارمندی هستند.
نهادهای علمی تحت نظارت بسیج
دانشکده «مطهری»، در حوزه علوم و فنون فعال است و سال ۱۳۷۰ تاسیس شده است.
«تربیت، آموزش و توانمندسازی فرماندهان و مدیران بسیج» مهم ترین هدف تاسیس این دانشکده اعلام شده است. این دانشکده در طول سال بیش از ۱۰هزار تن از فرماندهان و مدیران بسیج را آموزش می‌دهد.
دانشکده حضرت زینب: این دانشکده که در تهران فعال است، وابسته به «سازمان بسیج جامعه زنان» است. «تولید علوم انسانی و اسلامی در حوزه زنان و خانواده»، «ارتقای بصیرتی و معرفی زنان»، «تربیت دختران همتراز با انقلاب» و «گفتمان‌سازی» از اهداف این دانشگاه اعلام شده است.
دانشکده رسانه: این دانشکده که سال ۱۳۹۶ راه‌اندازی شده، وابسته به «خبرگزاری فارس» است. دانشکده علمی – کاربردی رسانه در ۵ رشته در حوزه کاردانی و ۴ رشته در حوزه کارشناسی به جذب دانشجو پرداخته است. فارغ‌التحصیلان دانشگاه به عنوان نیرو‌های خبرگزاری فارس، وارد این رسانه می‌شوند.
پژوهشکده مطالعات و تحقیقات بسیج: این مرکز مطالعاتی سال ۱۳۶۹ تحت عنوان «مرکز مطالعات ارتش بیست میلیونی» شروع به فعالیت کرد. سال ۱۳۷۲، نام این مرکز به «سازمان تحقیقات و خودکفایی نمسا» تغییر یافت و سال ۱۳۸۱ با عنوان «پژوهشکده مطالعات و تحقیقات بسیج» فعالیت خود را ادامه داد. انجام تحقیقات بنیادی،‌ اثرسنجی برنامه‌ها و فعالیت‌های بسیج و تامین و تولید اطلاعات علمی از جمله ماموریت‌های این پژوهشکده اعلام شده است.
=== فعالیتهای اقتصادی بسیج ===
بنیاد تعاون بسیج ؛ شرکت‌ها و موسسات وابسته
فعالیت‌های موسسه تامین مسکن بسیجیان در زمینه تامین مسکن، در طول دو دهه گذشته با چالش‌ها و حاشیه‌های زیادی مواجه بوده و تعاونی‌های بسیجیان به طور مرتب در حال تغییر نام هستند.
بنیاد تعاون بسیج و موسسه‌های وابسته بر اساس گزارش پایان سال ۱۳۹۵ بانک مهر اقتصاد،‌ بیش از ۷۶ درصد سهام این بانک را در اختیار دارند.
جوان سیر ایثار در سال ۱۳۸۰ در حوزه حمل و نقل و خدمات سیاحتی و زیارتی فعال شده است.
سابقه تشکیل «بنیاد تعاون بسیج» که در اساسنامه‌اش، «موسسه غیرانتفاعی، با شخصیت حقوقی و مالی مستقل و وابسته به سازمان بسیج مستضعفان» معرفی شده، به سال ۱۳۷۵ باز می‌گردد.«ایجاد فرهنگ تعاون و همکاری در میان بسیجیان»، «پشتیبانی و هدایت بسیجیان جهت استفاده از تسهیلات اقتصادی دولت» و «ارایه خدمات به بسیجیان»، از اهداف این بنیاد اعلام شده است. فرمانده سازمان بسیج، نماینده رییس ستاد کل نیروهای مسلح، نماینده فرمانده سپاه، نماینده وزیر دفاع، مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در بسیج، معاون هماهنگ کننده بسیج و مسئول حفاظت اطلاعات بسیج، اعضای هیات امنای این بنیاد محسوب می‌شوند. «تعطیل یا انحلال بنیاد»، «تغییرات در اساسنامه»، «خط مشی‌ها و سیاست‌های اساسی»، «ساختار سازمانی» و «نصب و عزل مدیرعامل» از طریق هیات امنا صورت می‌گیرد و باید به تصویب رهبر جمهوری اسلامی برسد.
طبق اساسنامه بنیاد تعاون بسیج، این سازمان از پرداخت مالیات معاف است ولی از سال ۱۳۸۲، این سازمان مشمول قانون مالیات‌های مستقیم شد. همچنین طبق اساسنامه، «در صورت انحلال بنیاد، پس از تصفیه،‌ کلیه اموال و دارایی‌های بنیاد در اختیار ولی‌فقیه قرار می‌گیرد.» در زیرمجموعه این بنیاد، مجموعه‌های متعددی فعال هستند:
موسسه تامین درمان بسیجیان: این موسسه در زمینه «بیمه تامین اجتماعی»، «بیمه تکمیل درمان، عمر و حوادث» فعالیت می‌کند و در ۲۲ استان دارای ۵۰ مرکز درمانی است. اختصاص تسهیلات خاص برای حمایت مالی و درمانی از زوج‌های نابارور بسیجی، چاپ کتاب برای ترویج سبک زندگی اسلامی و آموزش طب
ایرانی-اسلامی، ارايه خدمات درمانی در مراسم‌های ویژه مانند راهپیمایی اربعین از دیگر فعالیت‌های این موسسه است.
موسسه تامین اقلام مصرفی بسیجیان: این موسسه تجاری که دارای فروشگاه‌های زنجیره‌ای متعدد در سراسر کشور است، در حوزه خرید و فروش و عرضه مستقیم کالا به بسیجیان و دیگر شهروندان مشغول به فعالیت است. «فروشگاه تعاونی مصرف بسیجیان» که دارای بیش از ۳۰۰ فروشگاه زنجیره‌ای در سراسر کشور است، مهم‌ترین شبکه توزیع موسسه تامین محسوب می‌شود و علاوه بر فروش نقدی عادی، اجناسی که با کالابرگ به بسیجیان تعلق می‌گیرد را توزیع می کند. فروشگاه‌های زنجیره‌ای «یاس نوین پارسه» مشهور به «فروشگاه یاس» هم از دیگر شبکه‌های مهم این مجموعه است. این مجموعه در سال‌های اخیر در حوزه سبک زندگی اسلامی و تامین پوشاک زنان با تمرکز بر الگوی‌های مدنظر حکومت و تامین جهیزیه برای کمک به افزایش نرخ ازدواج به صورت جدی فعال شده است.
موسسه تامین مسکن بسیجیان: این موسسه از سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را شروع کرده است. موسسه تامین مسکن، در فاز اول فعالیت‌هایش اقدام به تملک زمین به روش‌های مختلف و در فاز دوم با تاسیس تعاونی‌های مسکن مختلف مانند «امید»، «بصیرت»، «ایثارگران»، «منتظران مهدی»، «مهر فجر» و «طلوع یار»، اقدام به اجرای طرح خانه‌سازی برای تامین مسکن بسیجیان کرده است. موسسه تامین مسکن، در ساخت مسجد نیز فعال است. فعالیت‌های این موسسه در زمینه تامین مسکن، در طول دو دهه گذشته با چالش‌ها و حاشیه‌های زیادی مواجه بوده و تعاونی‌های بسیجیان به طور مرتب در حال تغییر نام هستند. بدین سبب رصد و ارزیابی فعالیت‌های آنها بسیار دشوار است. آخرین آمار در دسترس از فعالیت‌های موسسه تامین مربوط به سال ۱۳۸۲ است که در گام اول که یک دوره پنج ساله محسوب می‌شود، اقدام به راه‌اندازی ۱۸۴ تعاونی مسکن و واگذاری بیش از ۳۲ هزار قطعه زمین کرده است.
موسسه خدمات علمی و آموزشی رزمندگان: این موسسه ریشه در «موسسه علمی رزمندگان» دارد که با سرمایه اهدایی ۲۰ میلیون ریالی توسط «آیت‌الله خمینی» در سال ۱۳۶۶ تاسیس شد و نسخه بروزشده آن در سال ۱۳۷۵ در زیرمجموعه بنیاد تعاون به فعالیت خود ادامه داد. این موسسه در حوزه‌های «برگزاری کنکورهای آزمایشی، آز‌مون‌های المپیاد، پیشرفت تحصیلی، برگزاری دوره‌های المپیاد، تاسیس و اداره مدرسه و نشر و توزیع کتاب‌های کمک آموزشی» فعال است. در حال حاضر ۵۳ مدرسه با نام‌های «معراج اندیشه» و «خاتم الانبیا» در ۱۳ استان توسط این موسسه اداره می‌شوند. این موسسه همچنین در قالب دو طرح «آیه‌های تمدن» و «جهاد علمی»، برنامه‌های آموزشی هدفمندی را در سطح ملی برای بورسیه کردن دانش‌آموزان پیگیری می‌کند. «طرح حکمت» که ویژه ارايه خدمات علمی، آموزشی به فرزندان پرسنل نیروهای مسلح است هم یکی دیگر از  طرح‌های بزرگی است که این موسسه در آن مشارکت دارد.
موسسه فرهنگی هنری رزمندگان اسلام: این موسسه در زمینه سینما، نمایش​، مهدهای قرآنی و مهدکودک فعال است. در زیرمجموعه‌اش، موسسه فرهنگی و هنری راوی یا «راوی فیلم» با ۳۰ سالن نمایش از موسسات شناخته شده در حوزه سینما بود که از سال ۱۳۹۶ به «انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس» الحاق شد. این انجمن در حال حاضر تحت کنترل سپاه و بسیج، مشغول به فعالیت است. ازدیگر فعالیت‌های موسسه راوی، تولید ساخت فیلم‌های مستند، تدوین آثار مکتوب نظیر کتاب، انجام تحقیقات رسانه‌ای و اجرای پروژه‌های مختلف در حوزه مجازی است.
شرکت حساب‌رسی کوثر: این موسسه، یک سازمان حساب‌رسی داخلی است که وظیف حساب‌رسی برخی از موسسه‌ها و شرکت‌های وابسته به بنیاد تعاون بسیج را برعهده دارد.
بنیاد تعاون بسیج در طول یک‌دهه اخیر با سرمایه‌گذاری گسترده در بازار بورس، صنعت و معدن، خدمات، نفت و پتروشیمی و بانک به یک بازیگر بزرگ تبدیل شده است. رصد فعالیت‌های وابسته به این بنیاد از این نظر دشوار است که این شرکت‌ها به طور دائم در حال خرید و فروش سهام شرکت‌های بزرگ هستند و بنیاد تعاون بسیج احتمالا به دلیل ملاحظات سیاسی و فرار از دام تحریم‌ها، به طور ادواری شرکت‌های تازه سرمایه‌گذاری به بازار وارد می‌کند تا شناسایی آنها دشوار باشد. این شرکت‌ها همچنین در زمینه شفافیت نیز عملکرد بسیار ضعیفی دارند. برخی از مهم‌ترین شرکت‌های زیرمجموعه این بنیاد عبارتند از:
بانک مهر اقتصاد: سابقه فعالیت «بانک مهر اقتصاد» به سال ۱۳۷۲ باز می‌گردد که در قالب موسسه قرض‌الحسنه بسیجیان و با سرمایه اولیه ده میلیون ریال که از سوی آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به عنوان «هبه»(یعنی بخششی که قابل بازپس گرفتن است) پرداخت شد، شروع به فعالیت کرد. این صندوق در سال ۱۳۷۹ به «موسسه مالی اعتباری مهر» و در سال ۱۳۸۸ به «بانک مهر اقتصاد» تغییر وضعیت داد.
«بانک مهر اقتصاد» در حال حاضر دارای بیش از ۶۰۰۰ هزار کارمند و ۸۰۰ شعبه است. بنیاد تعاون بسیج و موسسه‌های وابسته بر اساس گزارش پایان سال ۱۳۹۵ این بانک،‌ بیش از ۷۶ درصد سهام این بانک را در اختیار دارند. اواخر سال ۱۳۹۶ گزارش‌هایی درباره ادغام این بانک در بانک‌های «ثامن» و «انصار» که هر سه وابسته به سپاه هستند، منتشر شده است که به نظر می‌رسد فرایندی پیچیده و زمان‌بر است. مسئولان بانک مهر اقتصاد اعلام کرده‌اند که تنها در صورت «حکم حکومتی»، موضوع ادغام پیگیری می‌شود. حکم حکومتی باید توسط آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی صادر شود.
گروه مالی مهر اقتصاد: این گروه مالی ابتدا به نام «شرکت سرمایه‌گذاری تجلی سامانه» فعالیت می‌کرد و سال ۱۳۹۲ به «گروه مالی مهر اقتصاد» تغییر نام داد. شرکت‌های «سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان» و «سرمایه‌گذاری تدبیرگران آتیه ایرانیان»، «شرکت نگین ساحل رویال»، «شرکت تجلی مهر ایرانیان» و «شرکت خدمات بازرگانی آینده‌نگر مهر»، سهامداران عمده این کارگزاری هستند.
گروه مالی مهر اقتصاد به همراه شرکت‌های وابسته، مالک اصلی «هدلینگ توسعه معادن روی ایران» است. «هلدینگ توسعه معادن روی ایران» با ارزش بازار بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان، یکی از ‌مهم‌ترین کانون‌های سرمایه‌گذاری در تولید سرب و روی است. در زیرمجموعه این هدلینگ، شرکت‌های متعددی چون «شرکت تولید روی ایران»، «شرکت فرآوری مواد معدنی ایران»، «شرکت ذوب روی بافق»، «شرکت ملی سرب و روی ایران»، «شرکت اسیدسازان زنجان»، «شرکت تولید روی بندرعباس»، «شرکت ذوب و احیای روی قشم»، «شرکت مهندسی و تحقیقاتی فلزات غیرآهنی»، «شرکت راهبران صنعت سرب و روی انگوران»، «شرکت صنعتی و معدنی شمال‌شرق شاهرود»، «شرکت آلفا ماشین پویا»، «شرکت معدن‌کاران انگوران»، ‌«شرکت جام امید البرز» و «شرکت شیمیایی کاتالیست پارسیان» همراه با شرکت‌های «کالسیمین» و «صنعت روی زنگان» فعال هستند که این شرکت را در مجموع به یک غول مهم اقتصادی در حوزه معادن روی و سرب، تولید اسید و اکتشاف و حفاری تبدیل کرده است.
جوان سیر ایثار: این شرکت در سال ۱۳۸۰ در حوزه حمل و نقل و خدمات سیاحتی و زیارتی فعال شده است. این شرکت به طور تخصصی در تامین نیازهای مربوط به اردوهای بسیج و اردوهای «راهیان نور» فعالیت می‌کند ولی در سیستم حمل‌ و نقل جاده‌ای ایران هم به عنوان «بزرگ‌ترین شرکت حمل و نقل جاده‌ای کشور» شناخته شده است. شرکت «جوان‌سیر ایثار» دارای ۶۱ شعبه و ۵ ترمینال اختصاصی در کل کشور و مالک ۷۵۰ دستگاه اتوبوس است. شرکت «جوان سیر ایثار» علاوه بر انحصار کاروان‌های راهیان نور، در سال‌های اخیر،‌ انحصار بخش اعظم حمل و نقل مسافران اربعین را نیز بر عهده گرفته است. در زیرمجموعه این شرکت، «آژانس هواپیمایی جوان سیر ایثار» نیز راه‌اندازی شده است که در حوزه فروش بلیط قطار و هواپیما و رزرو هتل و صدور ویزا فعالیت می کند.
ریل ترابر سبا: این شرکت که شهریور سال ۱۳۸۸ تاسیس شده است، در حوزه حمل و نقل ریلی به ویژه مسیرهای تهران-مشهد و تهران-اهواز فعال است. این شرکت همچنین مالک «قطارهای لوکس غدیر» است.
کارگزاری مهر اقتصاد ایرانیان: این شرکت که در زمینه بورس و معاملات آنلاین فعال است، سال ۱۳۷۹ تاسیس شده است. در حال حاضر شرکت‌های «گروه مالی مهر اقتصاد»، «شرکت سرمایه‌گذاری اندیشه محوران»، «شرکت سرمایه‌گذاری تدبیرگران آتیه ایرانیان»، «شرکت نگین ساحل رویال» و «شرکت خدمات بازرگانی آینده‌نگر مهر»، سهامداران عمده این کارگزاری هستند.
تجلی مهر ایرانیان: این شرکت در سال ۱۳۸۸ تاسیس شده و حوزه فعالیت آن «عمران و ساختمان» است. در زیرمجموعه این شرکت، شرکت‌های «مهندسین مشاور کوشا» در حوزه طراحی و مشاوره، «شرکت سازندگی انصار»، در حوزه ساختمان سازی و راه‌سازی، «شرکت افتخار خوزستان» در زمینه عمرانی و سرمایه‌گذاری، «شرکت کوثر آذربایجان» در زمینه انبوه‌سازی ساختمان و شهرک‌سازی و همچنین «شرکت فراسوی شرق» که سابقه تاسیس آن به سال ۱۳۶۸ باز می‌گردد، در حوزه ساخت و ساز فعال است. عمده فعالیت‌های ساختمانی این شرکت در استان خراسان رضوی متمرکز است.
شرکت آتیه سازان مهر اقتصاد: این شرکت که از زیرمجموعه‌های بانک مهراقتصاد محسوب می‌شود، در حوزه‌های بسیار متنوعی از طبخ و توزیع غذا، خدمات زیبایی و بازاریابی تا فعالیت‌های بانکی، سدسازی، پروژه‌های فن‌آوری و پتروشیمی و نفت، فعال است.
موسسه کارآفرینی و اشتغال‌زایی نگار نصر: این شرکت در سال ۱۳۹۰ تاسیس شده است. سهام‌داران این شرکت عبارتند از «بنیاد تعاون بسیج»، «موسسه تامین مسکن بسیجیان» و «موسسه خدمات درمانی بسیجیان». این شرکت در حوزه اشتغال‌زایی فعال است. «شرکت نگار نصر» با راه‌اندازی یک سایت اینترنتی، از متقاضیان کار ثبت‌نام می‌کند و سپس تلاش می‌کند به آنها یرای یافتن کار، مشاوره بدهد و کمک کند. ‌راه‌اندازی مشاغل خانگی، برگزاری دوره‌های آموزشی و جذب تسهیلات بانکی برای فعالان در حوزه اشتغال‌زایی از دیگر فعالیت‌های این شرکت است.
شرکت پشتیبانی ایثار: این شرکت که سال ۱۳۹۱ تاسیس شده است، در حوزه تامین کالا در زمینه لوازم ورزشی، آشپزخانه، الکترونیک و رایانه، لوازم خانگی، صوتی و تصویری و لوازم اداری فعال است.
شرکت نوآوران موج: این شرکت در سال ۱۳۷۴ تاسیس شده و در حوزه بازرگانی، سیستم‌های مخابرات و الکترونیک و خرید و فروش رایانه و تجهیزات رادیویی فعال است.
شرکت سرمایه‌گذاری تدبیرگران آتیه ایرانیان: این شرکت  که سال ۱۳۹۰ تاسیس شده است، در حوزه‌های مختلف سرمایه‌گذاری کرده است. این شرکت از سهامداران اصلی «هدلینگ فن‌آوا» محسوب می‌شوند که در زمینه توسعه خدمات اینترنتی فعال است و یکی از سه شرکت مهم در این حوزه محسوب می‌شود.
شرکت نگین ساحل رویال: این شرکت در حوزه سرمایه‌گذاری و خرید و فروش سهام شرکت‌های بزرگ فعال است. در سال‌های اخیر این شرکت، سهامدار شرکت‌هایی چون «هلدینگ توسعه معادن روی»، «تاید واتر خاورمیانه»، «خودروسازی بهمن» و «مهندسی تکنوتار» بوده است.
شرکت آتیه‌سازان مهر اقتصاد: این شرکت که سال ۱۳۹۵ تاسیس شده است، شرکت سهامی کارکنان «بانک مهر اقتصاد» محسوب می‌شود. حوزه فعالیت این شرکت، سرمایه‌گذاری، بازرگانی مجازی و لیزینگ تعریف شده است.
شرکت گسترش سرمایه‌گذاری تک‌تار: این شرکت که ۵۰ درصد سهام «هلدینگ توسعه معادن روی ایران» را در اختیار دارد، از سال ۱۳۹۶ به نمایندگی از بنیاد تعاون بسیج وارد خرید و فروش سهام شرکت‌های بزرگ شده است.
شرکت مهندسی تکنوتار: این شرکت که سال ۱۳۷۵ تاسیس شده است، یکی از مهم‌ترین شرکت‌های تولید‌کننده دستگاه‌های توزیع سوخت مایع در ایران است و در کلیه زمینه‌های پمپ بنزین فعال است.
=== نهادهای اجتماعی و فرهنگی تحت نظارت بسیج ===
خبرگزاری دانشجو وابسته به سازمان بسیج دانشجویی است. این خبرگزاری که از سال ۱۳۸۲ راه‌اندازی شده است
ساخت مستند، تولید تعزیه و تئاتر، برگزاری جشنوار‌های سینمایی و کاریکاتور، برگزاری دوره‌ها و اردوهای آموزشی از جمله فعالیت‌های بنیاد روایت فتح است.
«خبرگزاری فارس» به عنوان یکی از بزرگ‌ترین رسانه‌های خبری فعال در ایران، سال ۱۳۸۱ تاسیس شده است و بودجه آن توسط «سازمان بسیج» تامین می‌شود.
در جلسات حلقه صالحین که توصیه شده قبل یا بعد از نماز مغرب و عشا برگزار شود، رصد مستمر و دقیق سخنان آیت‌الله خامنه‌ای و تحلیل مسائل سیاسی روز و رفع شبهات، دستور کار اصلی تعریف‌شده است.
خبرگزاری فارس: «خبرگزاری فارس» به عنوان یکی از بزرگ‌ترین رسانه‌های خبری فعال در ایران، سال ۱۳۸۱ تاسیس شده است و بودجه آن توسط «سازمان بسیج» تامین می‌شود. این خبرگزاری به صورت ۲۴ساعته، اخبار خود را به زبان‌های فارسی، انگلیسی، ترکی و عربی منتشر می‌کند. این خبرگزاری دارای ۳۱ سایت استانی و ۱۷ دفتر است و یک سایت ویژه اخبار افغانستان، «باشگاه فرهنگی و هنری توانا» و «دانشکده رسانه» را تحت پوشش دارد. مدیران این خبرگزاری، این رسانه را «خاکریز مقدم جنگ نرم» توصیف کرده‌اند. خبرگزاری فارس در دهه‌ گذشته، نقش مهمی در هدایت پروژه‌های معطوف به سرکوب فعالان مدنی و رسانه‌ای، منتقدان سیاسی و اجتماعی داشته است و یک بازوی مهم تبلیغاتی برای سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی و قضایی محسوب می‌شود. خبرگزاری فارس همچنین از سال ۱۳۸۷ اقدام به راه‌اندازی «باشگاه آموزش خبرنگاری» کرد که در ادامه به «باشگاه توانا» تغییر نام داده است. این باشگاه وظیفه «فراخوان، جذب و گزینش اولیه» نیرو برای خبرگزاری فارس را برعهده دارد و در حوزه‌های «آموزش مجازی و تولید محتوا» نیز فعال است.
خبرگزاری دانشجو: خبرگزاری دانشجو وابسته به سازمان بسیج دانشجویی است. این خبرگزاری که از سال ۱۳۸۲ راه‌اندازی شده است، در ۳۱ استان دفتر دارد. این خبرگزاری همچنین از اعضای بسیج دانشجویی در دانشگاه‌ها به عنوان خبرنگار افتخاری استفاده می‌کند.
خبرگزاری بسیج: این خبرگزاری به عنوان «پایگاه اطلاع رسانی بسیج» از سال ۱۳۹۱ فعالیت خود را شروع کرده است. از سال ۱۳۹۴، «باشگاه خبرنگاران بسیج» نیز به عنوان زیرمجموعه این خبرگزاری فعال شده است.
شبکه اطلاع‌رسانی بسیج: شبکه شباب، عنوان اختصاری شبکه اطلاع‌رسانی و بستر ارتباطی داخلی سازمان بسیج است که از سال ۱۳۹۱ راه‌اندازی شده است. این شبکه که در دو بخش سازمانی و غیرسازمانی فعالیت ‌می‌کند، اطلاعات غیرطبقه‌بندی‌شده سازمان بسیج  را در دسترس اعضای این سازمان قرار می‌دهد. مسئولان این شبکه مدعی هستند که در حال حاضر در ۴۴هزار نقطه در سراسر ایران، اعضای بسیج امکان دسترسی به این شبکه را دارند. بسیج همچنین یک شبکه ارتباطی تصویری داخلی هم راه‌اندازی کرده است که «مرکز سمت» نام دارد.
بنیاد روایت فتح: «انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس»، «شهرک سینمایی انقلاب و دفاع مقدس»، «انتشارات روایت فتح و ساقی» و ... زیرمجموعه بنیاد «روایت فتح» هستند. ساخت مستند، تولید تعزیه و تئاتر، برگزاری جشنوار‌های سینمایی و کاریکاتور، برگزاری دوره‌ها و اردوهای آموزشی از جمله فعالیت‌های این بنیاد است. جشنواره‌های ملی «فیلم مقاومت»، «تئاتر مقاومت» و «هنر مقاومت» نیز تحت نظر این بنیاد برگزار می‌شوند. دبیران این جشنواره‌ها به پیشنهاد مدیرعامل بنیاد و با حکم رئيس سازمان بسیج منصوب می‌شوند.
حلقه‌های صالحین: تشکیل «حلقه‌های صالحین» از سال ۱۳۸۷ مطرح شد. این طرح، از سال ۱۳۸۸، به عنوان مهم‌ترین دستورکار بسیج اعلام شد و از آن به عنوان «نسخه اصلی برنامه ریزی استراتژیک فرهنگی جوامع شیعی، برای زمینه‌سازی ظهور منجی عالم بشریت مهدی موعود (عج)» یاد شد. ساختار کلی حلقه‌های صالحین دارای ۸ سطح (بسیج عمومی، بسیج عادی، بسیج فعال، سرگروه، مربی، سرمربی، استاد و مرکز تولید اندیشه اسلامی) بوده و مجمع اساتید حلقه‌های صالحین به صورت فصلی با حضور فرماندهان سپاه، و گاهی در حضور رهبر جمهوری اسلامی تشکیل جلسه داده و دستورات لازم را دریافت می‌کند. بر اساس چارت سازمانی، این ۸ سطح در نهایت منجر به تشکیل «شورای عالی تعلیم و تربیت صالحین» می‌شود. یک حلقه عادی، با حضور ۱۵ تا ۲۰ نفر از اعضای بسیج تشکیل می‌شود و با الگوگیری از نشست‌های حلقه‌ای مساجد صدر اسلام، اعضا روی زمین و به صورت رو در رو، وارد بحث و گفت‌وگو می‌شوند. هر حلقه می‌تواند ۲ ساعت در هفته (حلقه عادی)، تا ۴ ساعت در هفته (حلقه فعال) و یا ۶ ساعت در هفته (حلقه ویژه) جلسه تشکیل دهد. گروه‌های سنی هدف در ۵ سطح ( ۷ تا ۱۱ سال، ۱۲ تا ۱۷سال، ۱۸ تا ۲۹ سال، ۳۰ تا ۵۰ سال و ۵۰ سال به بالا) تعریف شده‌اند.
در جلسات حلقه صالحین که توصیه شده قبل یا بعد از نماز مغرب و عشا برگزار شود، رصد مستمر و دقیق سخنان آیت‌الله خامنه‌ای و تحلیل مسائل سیاسی روز و رفع شبهات، دستور کار اصلی تعریف‌شده و سرگروه مجاز است که ارتباطات اعضا را کنترل کند، با محل تحصیل یا کار افراد ارتباط برقرار کند، تکالیف شرعی را به آنها یادآوری کرده و در صورت امکان، جلسات را در منزل اعضا برگزار کند.
«تقید به شنیدن و پیگیری سخنان رهبری»، «شرکت در راهپیمایی و انتخابات» و آمادگی برای حضور در برنامه‌های سپاه مانند اردوهای جهادی، گشت‌های امنیتی و شناسایی افرادی که باید امر به معروف شوند، از اهم وظایف اعضای حلقه‌های صالحین است. اعضای حلقه باید ۳ مرحله را طی کنند. اول جذب شود، بعد مرحله تثبیت را طی کند، «به گونه‌ای است که جدا شدن او از حلقه تربیتی به آسانی صورت نپذیرد.» در این مرحله عضو حلقه صالحین، ۴ گام را طی می‌کند: «تعمیق ارتباطات عاطفی، هویت بخشی، شناخت، آگاهی و بیداری و بستر‌سازی برای رشد.»
مرحله سوم، به مرحله رشد موصوف است و فرد در ۵ فاز عقلانی، عاطفی، اجتماعی، اخلاقی و اعتقادی، آموزش‌های لازم را دریافت می‌کند. در طول دوره‌های آموزشی به طور عمده، کتاب‌های مرتضی مطهری تدریس می‌شوند ولی در مورد آموزش‌های قرآنی و مذهبی، کتاب‌های تفسیر نور (محسن قرائتی)، تفسیر نمونه (ناصر مکارم شیرازی) و تفسیر المیزان (طباطبایی)، میزان الحکمه (محمد محمدی ری شهری) نیز مورد توجه قرار دارند.
اعضا برای مطالعه علاوه بر سایت‌های اختصاصی فعال درباره «طرح صالحین»، می توانند به پایگاه اطلاع رسانی رهبر جمهوری اسلامی و روزنامه جوان هم مراجعه کنند. در این حلقه ها برای گسترش دامنه اعضا، مانند روش عضوگیری در شبکه‌های هرمی، هر یک از اعضا باید بکوشند ۳ تا ۵ نفر دیگر از اعضای عادی، محله، خانواده و ... را تشویق به عضویت در حلقه صالحین کنند. راه اندازی ده‌ها پایگاه اینترنتی، پایگاه ویژه آموزش زندگی، تالارهای گفت و گو پیرامون سبک زندگی، باشگاه خبرنگاران، رادیوی اینترنتی، سامانه پاسخگویی مجازی و ... از دیگر برنامه‌های مرتبط با حلقه صالحین است.
علاوه بر شرکت در کلاس‌های آموزشی، فعالیت‌های جنبی مانند دوره آموزش زبان انگلیسی، برنامه‌های کوهنوردی و ورزشی نیز برای اعضا تدارک دیده شده و برخی از اعضا نیز جذب گردان‌های واکنش سریع موسوم به «بیت المقدس» می‌شوند. این گردان‌ها با ماموریت «دفاع از کوی و برزن، امداد و نجات، مقابله با اغتشاشات، دفاع از مراکز حساس، ایست و بازرسی، کمین و ضدکمین» تشکیل شده‌اند و بر اساس ساختار تعریف شده، «در دسته‌های واکنش سریع حاضر در رزمایش، فرمانده همان سرگروه حلقه صالحین است که بحث‌های ارائه شده در حلقه را در صحنه رزم به نمایش می‌گذارد.»
محمدرضا نقدی، فرمانده وقت بسیج در سال ۱۳۹۳ ادعا کرده‌ است بیش از ۱۵۰هزار حلقه صالحین برای مردان و ۱۰۰هزار حلقه صالحین برای زنان در کل کشور تشکیل شده است. وی همچنین از فعال بودن ۱۵هزار حلقه سرگروه، ۱۳۰۰ حلقه مربی و ۴۶حلقه سرمربی خبر داده است. اعضای گردان‌های عاشورای بسیج از میان اعضای حلقه‌های صالحین انتخاب می‌شوند.
اردوهای جهادی: «اردوهای جهادی» که بیشتر در فصل تابستان برگزار می‌شود، یکی از گسترده‌ترین برنامه‌های اجتماعی بسیج است که با محوریت سازمان بسیج سازندگی و سازمان بسیج دانشجویی برگزار می‌شود. اردوهای جهادی در تمام حوزه‌های اقتصادی، عمرانی، اجتماعی، آموزشی و فرهنگی برگزار می‌شود و اعضای آن به طور عمده از میان دانش‌آموزان و دانشجویان عضو بسیج انتخاب می‌شوند. «مرکز مطالعات و هدایت حرکت‌های جهادی» وابسته به سازمان بسیج سازندگی، یک نهاد بالادستی برای شناسایی و ساماندهی گروه‌های جهادی که در این اردوها شرکت می‌کنند،است. دانش‌آموزان عضو بسیج در قالب طرح سالانه «هجرت» در این اردوها شرکت می‌کنند. تعداد گروه‌‌های جهادی در سال ۱۳۹۷، سه هزار گروه اعلام شده است. سازمان بسیج اعلام کرده که قصد دارد تعداد گروه‌های جهادی را تا پایان سال ۱۳۹۷ به ۸ هزار گروه افزایش دهد.
هیات های اندیشه ورز: «هیات‌های اندیشه‌ورز» از سال ۱۳۹۵ و در پی تاکید آیت‌الله خامنه‌ای در سازمان بسیج تشکیل شده است. رهبر جمهوری اسلامی، با تاکید بر تشکیل این هیات‌ها در سطح بدنه و راس، «طراحی برای ماموریت‌های مختلف اعم از جنگ سخت و جنگ نرم، سازندگی و خدمات‌رسانی» را وظیفه این هیات‌ها اعلام کرده است. او همچنین خواستار تشکیل «هیات‌های رصدگر» برای «مراقبت از نفوذ نکردن ویروس‌ها و مورد آسیب قرار نگرفتن سازمان بسیج» شده است. پس از درخواست آیت‌الله خامنه‌ای، گزارش‌های متعددی درباره تشکیل هیات‌های اندیشه‌ورز منتشر شده ولی هیات‌های رصدگر چندان مورد توجه قرار نگرفته است. هیات‌های اندیشه‌ورز به صورت محفل‌های مشورتی تشکیل می‌شوند و در برخی موارد، با دعوت از شخصیت‌های بالادستی بسیج به تحلیل سیاست داخلی و خارجی می‌پردازند.


=== [[نیروی قدس سپاه پاسداران|نیروی قدس]] ===
=== [[نیروی قدس سپاه پاسداران|نیروی قدس]] ===
خط ۶۲۱: خط ۷۳۳:


== فعالیت‌های سپاه پاسداران ==
== فعالیت‌های سپاه پاسداران ==
نهادهای اجتماعی ، فرهنگی و علمی تحت نظارت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
دانشگاه امام حسین در ابتدا در قالب «مرکز آموزش عالی امام حسین» با مجوز «شورای گسترش وزارت فرهنگ و آموزش عالی» شروع به کار کرد و دو‌سال بعد، مجوز تبدیل به یک دانشگاه جامع را دریافت کرد.
هیات امنا بر اساس سیاست‌های ابلاغی رهبر جمهوری اسلامی به تعیین سیاست‌های کلی دانشگاه می‌پردازد
هیات‌های اندیشه‌ورزی طبق تاکید «آیت‌الله خامنه‌ای» تشکیل شده‌اند.
بیمارستان قلب جماران، در خیابان نیاوران، خیابان جماران، کوچه شهید حسنی واقع شده و از مراکز تخصصی قلب محسوب می‌شود و به بیمارستان بقیه‌الله شماره دو نیز شهرت دارد.بیمارستان قلب جماران، در خیابان نیاورا
روزنامه «جوان» از سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را شروع کرد. این روزمامه وابسته به دفتر سیاسی سپاه است و هر روز صبح منتشر می‌شود.
دفتر سیاسی سپاه:
سابقه تشکیل دفتر سیاسی سپاه که «اداره سیاسی سپاه» هم خوانده می‌شود، به سال ۱۳۵۸ باز می‌گردد. این دفتر طبق بند ۲۸ اساسنامه سپاه، جزو مجموعه فرماندهی کل سپاه است و مسئولیت «گردآوری و تدوین و تحلیل اخبار و رویدادهای سیاسی» را بر عهده دارد ولی در جریان تغییرات داخلی ساختار سپاه، مسئولیت این دفتر بر عهده «نمایندگی ولی فقیه در سپاه» قرار گرفته است. بولتن «رویدادها و تحلیل‌ها» یکی از مهم‌ترین نشریات داخلی سپاه است که توسط دفتر سیاسی سپاه منتشر می‌شود. این بولتن دارای دو طبقه‌بندی خیلی محرمانه (ویژه فرماندهان سپاه) و عمومی (ویژه رده‌های مختلف سپاه) است. این دفتر همچنین روزنامه جوان و هفته‌نامه صبح صادق را منتشر می‌کند. «سایت بصیرت» نیز به این دفتر وابسته است.
هیات عالی اندیشه‌ورزی:
«هیات‌ عالی اندیشه‌ورزی» که زیرمجموعه فرمانده کل سپاه فعالیت‌ می‌کند، از اردیبهشت ۱۳۹۶ فعالیت خود را شروع کرده است. هیات‌های اندیشه‌ورزی طبق تاکید «آیت‌الله خامنه‌ای» تشکیل شده‌اند. رهبر جمهوری اسلامی، با تاکید بر تشکیل این هیات‌ها در سطح بدنه و راس، «طراحی برای ماموریت‌های مختلف اعم از جنگ سخت و جنگ نرم، سازندگی و خدمات‌رسانی» را وظیفه این هیات‌ها اعلام کرده است.
خبرگزاری تسنیم :
«خبرگزاری تسنیم» از سال ۱۳۹۱ با هدف «اطلاع‌رسانی در زمینه حرکت‌های بیداری اسلامی در سراسر جهان» راه‌اندازی شد. امتیاز این خبرگزاری متعلق به موسسه «آتی‌سازان فرهنگ تسنیم» است که در ابتدا قرار بود خبرگزاری «بیداری اسلامی» را منتشر کند ولی این خبرگزاری به «تسنیم» تغییر نام داد و توسط معاونت فرهنگی و اجتماعی سپاه پاسداران پشتیبانی شد. تسنیم در حال حاضر یک خبرگزاری سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی فعال است. این خبرگزاری در تمام مراکز استان‌ها دارای دفتر است. براساس تارنمای تسنیم، فعالیت این خبرگزاری حوزه‌های داخلی و خارجی را در بر می‌گیرد. در حوزه داخلی، این خبرگزاری تلاش می‌کند تا اخبار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را بر اساس اهداف «نظام مقدس جمهوری اسلامی» پوشش دهد. برای انجام این کار، ادعا می‌کند که از فن‌آوری اطلاعات پیشرفته با استفاده از رسانه‌های صوتی و تصویری مختلف استفاده می‌کند. در خارج از کشور، هدف آن کمک به مقابله جمهوری اسلامی علیه سیستم به اصطلاح سلطه و نیروهای امپریالیسم است. برای رسیدن به این هدف، تلاش می‌کند تا ماهیت و دستاوردهای انقلاب اسلامی را با استفاده از مدل مردم‌سالاری دینی (بر خلاف مدل لیبرال دمکراسی غربی) ترویج نماید. از جمله اهداف این خبر گزاری، مقابله با انحراف از اهداف جنبش‌های انقلابی مردمی و بیداری اسلامی در سراسر جهان است.
روزنامه جوان:
روزنامه «جوان» از سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را شروع کرد. این روزنامه وابسته به دفتر سیاسی سپاه است و هر روز صبح منتشر می‌شود. مدیر عامل این روزنامه «عبدالله گنجی»، وابسته به جناح تندروی «اصولگرا» و یکی ار مخالفین سر سخت سیاست‌های خارجی و داخلی «حسن روحانی»؛ رئیس جمهور ایران است. او همچنین کارنامه مخالفت با منتقدین سپاه در جناح‌های میانه رو و «اصلاح طلب» را به همراه دارد. از نمونه‌های اخیر این مخالفت، برخورد او با اظهارات نماینده محافظه‌کار میانه‌رو؛ «علی مطهری» است. در سال  ۱۳۹۳ مطهری به انتقاد از دخالت سپاه در امور سیاسی پرداخت و گفت که عمکرد سپاه در این زمینه خارج از محدوده وظایف این ارگان در قانون اساسی است و با دیدگاه آیت‌الله خمینی در مورد عدم دخالت نیروهای مسلح در سیاست و هواداری از جناح‌های سیاسی مغایرت دارد. این سخنان واکنش گنجی را به همراه داشت. در نامه‌ای، گنجی به مطهری خطاب کرد که او در درک دیدگاه آیت‌الله خمینی دچار مشکل شده و وظایف و نقش سپاه در حفاظت ار انقلاب اسلامی در بر گیرنده تمام دستاوردهای انقلاب در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است.
نهادهای علمی ، آموزشی و پزشکی
دانشگاه جامع امام حسین
دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله
بیمارستان قلب جماران
بیمارستان نجمیه
بیمارستان بقیه‌الله
دانشگاه جامع امام حسین:
سابقه تاسیس «دانشگاه جامع امام حسین» که مهم‌ترین نهاد آموزش عالی سپاه محسوب می‌شود، به سال ۱۳۶۵ باز می گردد. این دانشگاه در ابتدا در قالب «مرکز آموزش عالی امام حسین» با مجوز «شورای گسترش وزارت فرهنگ و آموزش عالی» شروع به کار کرد و دو‌سال بعد، مجوز تبدیل به یک دانشگاه جامع را دریافت کرد.
بر اساس اساسنامه این دانشگاه، مرکز اصلی این دانشگاه در تهران است و دانشکده‌های مصوب با تصویب رهبر جمهوری اسلامی، می‌توانند در سایر استان‌ها فعالیت کنند. پذیرش دانشجوی خارجی نیز منوط به تصویب رهبر جمهوری اسلامی در مقام فرمانده کل نیروهای مسلح است. بودجه سالانه دانشگاه در ردیف هزینه‌های جاری سپاه محسوب می‌شود.
ماموریت‌های اصلی این دانشگاه، برگزاری دوره‌های علمی و تخصصی نظامی، ویژه افرادی که قصد استخدام شدن در سپاه دارند و انجام پژوهش‌های نظامی تعریف شده است. دانشگاه جامع امام حسین، علاوه بر پذیرش از طریق کنکور، مجوز برگزاری آزمون مستقل نیز دارد. این دانشگاه در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکترا به جذب دانشجو می‌پردازد. دانشجویان در طول تحصیل، کمک هزینه تحصیلی دریافت می‌کنند و پس از پایان تحصیل، به عضویت رسمی سپاه در می‌آیند.
این دانشگاه همچنین از طریق دو طرح «کسر خدمت» و «جایگزین خدمت»، به جذب پژوهشگران مشغول است. در طرح کسر خدمت، افرادی که پروژه‌های تحقیقی برای دانشگاه انجام دهند، دو ماه از سربازی‌شان کسر می‌شود. در طرح جایگزین خدمت، نخبگانی که از سوی «بنیاد ملی نخبگان» و «بنیاد نخبگان نیروهای مسلح» معرفی شوند، می‌توانند به جز دوره آموزش رزم مقدماتی، بقیه خدمت‌شان را در قالب طرح تحقیقاتی به عنوان پژوهشگر سپری کنند.
هیات امنا:
هیات امنای دانشگاه امام حسین ۱۳ نفر عضو دارد: فرمانده سپاه، نماینده ولی فقیه در سپاه، وزیر دفاع، وزیر علوم یا نماینده وی، رئيس سازمان برنامه و بودجه یا نماینده وی، روسای ستاد مشترک و نیروی زمینی سپاه، روسای اداره آموزش و نیروی انسانی ستاد مشترک سپاه، دو عضو هیات عملی به پیشنهاد فرمانده سپاه، یک نفر به انتخاب رئيس ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده دانشگاه. فرمانده کل سپاه، رئیس هیات امنا و فرمانده دانشگاه، دبیر هیات امنا هستند. هیات امنا بر اساس سیاست‌های ابلاغی رهبر جمهوری اسلامی به تعیین سیاست‌های کلی دانشگاه می‌پردازد و مصوباتش در زمینه سقف پرسنل، ضوابط سازماندهی و ساختار و سازمان دانشگاه باید به تصویب رهبر جمهوری اسلامی برسد.
فرمانده دانشگاه:
بر اساس اساسنامه سپاه، «فرمانده دانشگاه از میان پاسداران واجد شرایط» به پیشنهاد فرمانده سپاه و با تصویب رهبر جمهوری اسلامی انتخاب می‌شود. حکم فرمانده دانشگاه ۳ ساله است و توسط فرمانده کل سپاه صادر می‌شود. عزل فرمانده دانشگاه نیز نیازمند تصویب رهبر جمهوری اسلامی است. در کنار فرمانده دانشگاه، شورای دانشگاه متشکل از «فرمانده دانشگاه، مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه، معاونین دانشگاه، فرماندهان دانشکده‌ها، روسای پژوهشکده‌ها، مسئول حفاظت اطلاعات دانشگاه و معاون آموزش عقیدتی سیاسی دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه» فعالیت می‌کند. این شورا در حوزه سیاست‌گذاری، نظارت و برنامه‌های درسی فعالیت می‌کند. در زیرمجموعه فرمانده دانشگاه، «معاونت‌های آموزش، پژوهش، اداری‌مالی،‌ دانشجویی، طرح و بودجه، تحصیلات تکمیلی» و دفتر مهندسی فعال هستند.
دانشکده‌ها
دانشکده‌های وابسته به این دانشگاه عبارتند از: «دانشکده مدیریت و برنامه‌ریزی راهبردی»، «دانشکده فرماندهی و مدیریت ولایت»، «دانشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «دانشکده فنی و مهندسی»، «دانشکده علوم پایه»، «دانشکده امام هادی» و «دانشکده پیامبر اعظم» . هر کدام از این دانشگاه‌ها، دارای پژوهشکده هستند. دانشکده امام هادی، وابسته به «سازمان حفاظت اطلاعات» سپاه است و به تربیت نیروهای امنیتی و اطلاعاتی می‌پردازد.
جزئیات دانشکده های دانشگاه جامع امام حسین به شرح زیر است:
دانشکده پیامبر اعظم: دارای ۶ مرکز تحقیقاتی در زمینه علوم و فناوری و ۳۰ گروه آموزشی و علمی است. این دانشکده به ارائه رشته‌های کارشناسی ارشد در جغرافیا و دفاع مقدس، جغرافیای نظامی، اطلاعات استراتژیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی (مطالعات دفاع) می پردازد. این دانشکده دارای دو نشریه پژوهشی «آفاق امنیت» و «جغرافیای نظامی» است.
پژوهشکده  سایبر الکترونیک:  دارای پنج مرکز علمی و فن آوری و ۲۵ گروه پژوهشی و آموزشی است. این دانشکده به ارائه رشته دکترا در زمینه مهندسی برق، جنگ الکترونیک (مخابرات، رادار، الکترومغناطیس) و مدرک کارشناسی ارشد در مهندسی الکترونیک / جنگ الکترونیک  می پردازد. این پژوهشکده  دو نشریه «پدافند الکترونیکی» و «سایبری دفاعی و رعد» را منتشر می‌کند.
پژوهشکده علوم دفاعی و امنیتی: دارای چهار مرکز و بیست گروه آموزشی و پژوهشی است. این  دانشکده به ارائه رشته کارشناسی ارشد در «مطالعات دفاعی» می‌پردازد و دارای دو نشریه است: «سیاست دفاعی» و «دفاع مقدس».
دانشکده فرماندهی و مدیریت ولایت: دارای یک مرکز علمی  و ۱۲ گروه آموزشی و پژوهشی است. کمیته‌های تحقیقاتی این دانشکده در زمینه آموزش، فرماندهان و مدیران زمین، هوا، دریایی و عرصه مقاومت مردمی فعال هستند. این دانشکده  به ارائه رشته‌های  کارشناسی ارشد در زمینه «مدیریت امور دفاعی» (هوایی، زمین، نیروی دریایی، لجستیک و خدمات رزم و مقاومت مردمی) می‌پردازد.این دانشکده  دارای انتشارات، مدیریت و پژوهش‌های دفاعی است.
دانشکده و پژوهشکده امام هادی: دارای یک مرکزعلمی و ۶ گروه تحقیقاتی است. این دانشکده و پژوهشکده به ارائه رشته کارشناسی ارشد در «علوم حفاظتی وامنیتی»، «پدافند غیرعامل» (امنیت ملی) می پردازد. این دانشکده فصلنامه پژوهشی حفاظتی و امنیتی را منتشر می‌کند.
دانشکده و پژوهشکده علوم اجتماعی و فرهنگی: دارای پنج مرکز علمی و فن آوری و ۲۵ گروه پژوهشی و آموزشی است. کمیته‌های علمی این دانشکده فعال در زمینه علوم اجتماعی و فرهنگی، مدیریت بحران، عملیات روانی و جنگ نرم، مدیریت فرهنگی، ارتباطات و رسانه‌ها و آموزش هستند. این دانشکده به ارائه رشته کارشناسی ارشد در «مدیریت بحران» می‌پردازد و  نشریاتی در حوزه تعلیم و تربیت اسلامی، زنان و خانواده، روانشناسی نظامی، مدیریت بحران، رصدجنگ نرم، مطالعات انقلاب اسلامی و مطالعات دفاع مقدس منتشر می‌کند.
دانشکده و پژوهشکده مدیریت و برنامه‌ریزی راهبردی: دارای شش مرکز علمی و فن آوری و ۳۵ گروه آموزشی و تحقیقاتی است. کمیته‌های تحقیقاتی این دانشکده در زمینه‌های تفکر استراتژیک، مدیریت دانش و پژوهش، برنامه‌ریزی راهبردی، سرمایه انسانی، مدیریت عملکرد، برنامه ریزی استراتژیک و اقتصاد مقاومتی، بودجه و مالی فعالیت می‌کنند. این دانشکده و و پژوهشکده به ارائه رشته دکتری در «مدیریت صنعتی» (گرایش مدیریت سیستم‌ها) و کارشناسی ارشد در «آماد» می‌پردازد و  انتشارات «مدیریت اسلامی پژوهش‌های مدیریت، منابع انسانی و مدیرت راهبردی دانش سازمانی» است.
پژوهشکده مطالعات بین‌الملل: دارای چهار مرکزعلمی  و ۲۰ گروه آموزشی و پژوهشی است. این پژوهشکده به ارائه رشته دکتری در زمینه م«طالعات منطقه‌ای» و مدرک کارشناسی ارشد «مدیریت امور دفاعی» (با تمرکز بر عملیات ویژه)می پردازد.
دانشکده و پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات: دارای شش مرکز علمی و فناوری و ۲۵ گروه پژوهشی و آموزشی است. کمیته‌های پژوهشی این پژوهشکده در زمینه‌های علوم و مهندسی برق، مهندسی رایانه و فناوری سامانه‌های الکترونیکی، مهندسی فرماندهی و کنترل، مهندسی ارتباطات داده، مهندسی سونار و هواپایه ، مهندسی نرم‌افزارهای پایه و کاربردی، امنیت و رمزفعال هستند. این دانشکده و پژوهشکده به ارائه دوره کارشناسی ارشد در زمینه «افزارهای میکرو و نانوالکترونیک سیستم‌های قدرت/ الکترونیک قدرت و ماشین‌های الکترونیکی مخابرات میدان و موج مخابرات سیستم مخابرات امن و رمزنگاری، مهندسی کامپیوتر با گرایش‌های نرم‌افزار، رایانش امن و شبکه‌های کامیپوتری» می پردازد. این دانشکده و پژوهشکده دارای دو نشریه «رادار» و «مرآت» است.
دانشکده و پژوهشکده فنی و مهندسی: دارای ۶ مرکز علمی و فن‌آوری و ۳۰ گروه آموزشی و تحقیقاتی است. کمیته تحقیقاتی دانشکده در زمینه «مهندسی هوافضا، مهندسی مکانیک، مهندسی صنایع، مهندسی شیمی و فن‌آوری‌های جدید» فعالیت می‌کند. این دانشکده به ارائه دوره دکتری در «مهندسی مکانیک»؛(گرایش طراحی کاربردی)، «مهندسی صنایع» و دوره کارشناسی ارشد در «مهندسی صنایع»؛(گرایش های مهندسی لجستیک و زنجیره تأمین/ سیستم کلان)، «مهندسی مکانیک»؛(گرایش‌های تبدیل انرژی)،  «طراحی کاربردی شیمی»؛(گرایش پیشرانه)، «مهندسی شیمی»؛(گرایش طراحی فرآیندها)، «هوافضا»؛(گرایش های آیرودینامیک/ سازه های هوایی) می‌پردازد. این دانشکده دارای نشریات «مکانیک هوافضا و مکانیک سیالات و آیرودینامیک» است.
دانشکده و پژوهشکده علوم پایه:  دارای ۵ مرکز علمی و فنآوری و ۲۵ مرکز آموزشی و تحقیقاتی است. دانشکده‌ها دوره‌های دکتری در «فیزیک»؛ (فناوری نانو)، «شیمی»؛ (ارگانیک و تحلیلی) و دوره های کارشناسی ارشد در شیمی (ارگانیک، معدنی و تحلیلی)، «زیست شناسی»؛ (سلول های مولکولی)، «فیزیک»؛ (هسته و اتم مولکولی)، «نانوشیمی» و «ریاضیات کاربردی» ارائه می‌دهد. دانشکده دارای نشریه علوم و فناوری‌های «پدافند نوین» است.
پژوهشکده مهندسی ایمنی و پدافند غیرعامل: دارای ۵ مرکز علمی و ۱۵ گروه آموزشی و پژوهشی است. کمیته‌های تحقیقاتی دانشکده در زمینه‌های «مهندسی عمران»، «پدافند غیرعامل» و «ایمنی و هماهنگی علوم و فن‌آوری‌های جدید» فعال هستند. این پژوهشکده دوره کاشناسی ارشد در زمینه «پدافند غیرعامل» و «مهندسی عمران» ارائه می‌دهد. این پژوهشکده دارای نشریه  «پدافند غیرعامل» است.
از دیگر مراکز وابسته به این دانشگاه می‌توان به  مراکز زیر اشاره کرد.
پژوهشکده ضدتروریسم: مأموریت مرکز هماهنگ ساختن مطالعه مبارزه با تروریسم با تجربه ایران در جنگ و اصول اسلامی است . به گفته «حسن آهنگر»؛فرمانده دانشگاه امام حسین،  این مرکز برای آموزش کادر فنی و ایجاد برنامه آموزشی برای ارتقاء مکتب امنیت انقلاب اسلامی طراحی شده است.
مرکز مطالعات و پژوهش‌های لجستیک: در سال ۱۳۷۷  در دانشگاه امام حسین تاسیس شد. این مرکز  با هدف ارتقای ادغام و هماهنگی در مطالعات لجستیکی، تولید دانش و فن‌آوری تدارکات، حل مسائل مربوط به تدارکات و استفاده از ظرفیت های مازاد برای بهبود توسعه و سیستم های لجستیک نیروهای مسلح و بخش های عمومی و خصوصی فعالیت می کند.
مرکز مواد پیشرفته و نانوفناوری:  این مرکز در سال ۱۳۹۵ با حضور معاون فرمانده سپاه پاسداران ، سردار «حسین سلامی»، افتتاح شد. این مرکز دارای ۷ آزمایشگاه تخصصی سنتز ۱ و ۲ ، تولید پودر، خواص مکانیکی و ساخت مواد پیشرفته است. این مرکز همچنین دارای سه گروه تحقیقاتی در مواد فتونیکی، الکترونیکی و مواد الکترومغناطیسی و ساختاری است و    یک کتابخانه با بیش از ۴۰۰ عنوان کتاب دارد.
مرکز آموزش خاتم‌الانبیا: در سال ۱۳۹۱ با هدف گسترش ظرفیت فنی و علمی مدیران «خاتم‌الانبیا» تأسیس شد. این مرکز دوره‌های آموزشی ویژه مدیران «قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء» برگزار می‌کند. فارغ التحصیلان این دانشگاه در صورتی که بورسیه باشند، ملزم به خدمت در سپاه هستند. دانشگاه امام حسین فقط از میان داوطلبان مرد اقدام به پذیرش می‌کند و پذیرفته شدن در بدو ورود ملزم به گذارندن ۶ ماه آموزش عمومی پاسداری هستند. این دانشگاه در سال‌های اخیر تمرکز بیشتری روی دوره‌های کارشناسی ارشد و دکترا داشته است. دانشگاه امام حسین در حال حاضر در ۳۳ رشته کارشناسی ارشد و ۹ رشته دکترا دانشجو می‌پذیرد. این دانشگاه دو پایگاه آموزشی نظامی در تهران و قم دارد که مخصوص دوره‌های کوتاه مدت سیاسی، عقیدتی و نظامی است. در این دانشگاه ۳۰۰ عضو هیات علمی و ۲۳۰۰ دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا مشغول به تدریس و تحصیل هستند.
دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین: سابقه تاسیس این دانشگاه به سال ۱۳۸۷ باز می‌گردد. در این سال با تصمیم فرمانده سپاه،‌ دانشکده از دانشگاه امام حسین جدا و به دانشکده افسری تبدیل شد. بر اساس این طرح، قرار بود دانشگاه امام حسین به ۳ دانشگاه جامع، افسری و پژوهشی تبدیل شود که با مخالفت آیت‌الله خامنه‌ای، تاسیس دانشگاه پژوهشی منتفی شد.
این دانشگاه وظیفه تربیت افسران و فرماندهان جزء سپاه، از دسته تا گردان را بر عهده دارد. علاوه بر این،‌ دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت فرماندهان میانی سپاه نیز در این دانشگاه برگزار می‌شود. تحصیلات در این دانشگاه تا مقطع لیسانس است و متقاضیان تحصیلات تکمیلی، به دانشگاه جامع امام حسین می‌روند. فرمانده این دانشگاه توسط فرمانده کل سپاه منصوب می‌شود.
در حال حاضر همه دانشگاه‌های بسیج و سپاه در مقطع کارشناسی تحت لیسانس این دانشگاه قرار دارند. از جمله دانشگاه «علوم و فنون هوافضا»، «شهید محلاتی» و همچنین دانشکده «مطهری» وابسته به بسیج.
این دانشگاه در جریان جنگ سوریه ۱۰۰ نیروی نظامی برای ماموریت‌های مربی‌گری و فرماندهی به این کشور اعزام کرده است. برخی فرماندهان سپاه مانند «محمدعلی جعفری»، «یحیی رحیم صفوی» و «علی فضلی» در این دانشگاه تدریس می‌کنند.
تعداد دانشجویان این دانشگاه، ۵ هزار نفر اعلام شده است. در این دانشگاه، علاوه بر آموزش‌های نظامی، دوره‌های آموزشی در حوزه فرهنگی، عقیدتی و بصیرتی و مقابله با جنگ نرم نیز در دستور کار قرار دارد. از سال ۱۳۸۷ تاکنون، هر سال مراسم دانش آموختگی دانشجویان این دانشگاه با حضور رهبر جمهوری اسلامی برگزار شده است.
در زیرمجموعه این دانشگاه ، چهار دانشکده فعالیت می‌کنند:
امنیت : تربیت دانشجویان رشته‌های مرتبط با امنیت را برعهده گرفته وتربیت نیروهای مورد نیاز گردان‌های امنیتی «امام علی»، گردان‌های امنیت پرواز و حفاظت از شخصیت‌های جمهوری اسلامی می‌پردازد.
دانشکده اطلاعات : که تربیت دانشجویان برای رشته‌های اطلاعات را انجام می‌دهد و در در هشت گرایش، تربیت نیروهای مورد نیاز بخش‌های امنیتی و اطلاعاتی سپاه را بر عهده دارد.
دانشکده فنی و مهندسی:  دانشجویان رشته‌های فنی و مهندسی را تربیت می‌کند.
دانشکده فرهنگی و ترییت و رسالت (علوم انسانی): که دربخش‌های علوم انسانی و قدرت نرم آموزش می دهد.
دانشکده علوم پایه جهادی (علوم پایه نظامی سابق): همه ورودی‌ها باید دوره عمومی خود را در این دانشکده سپری کنند. دانشجویانی که در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری قبول می‌شوند، باید دروس عمومی خود را در دانشکده علوم انسانی سپری کنند. افراد متقاضی تحصیل در این دانشکده، ابتدا توسط هیات‌های گزینش سپاه، بررسی و تایید می‌شوند و پس از آن در آزمون مستقل این دانشگاه شرکت می‌کنند.
دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله:
دانشگاه علوم پزشکی «بقیه الله» در ابتدا به صورت «دانشکده علوم پزشکی» تحت نظر دانشگاه جامع امام حسین مشغول به فعالیت بود. در سال ۱۳۶۹ و در پی برخی تغییرات در ساختار دانشگاه امام حسین، دانشکده علوم پزشکی به صورت مستقل فعالیت خود را شروع کرد. تشکیل این دانشگاه در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۷۳ به تایید رهبر جمهوری اسلامی رسید و در تاریخ ۲۲ دی‌ماه ۱۳۷۴، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به صورت رسمی با تشکیل آن موافقت کرد.
«آموزش عالی و تخصصی کادر بهداشتی و درمانی مورد نیاز سپاه» و «انجام پژوهش‌های دانشگاهی»، مهم‌ترین ماموریت‌های این دانشگاه است. تمام مراکز آموزش بهداری که در نیروهای چهارگانه سپاه و سازمان بسیج فعال هستند، از نظر علمی وابسته و زیرنظر دانشگاه بقیه‌الله محسوب می‌شوند.
در حاضر پذیرش دانشجو در این دانشگاه به صورت بورسیه انجام می‌شود. دانشجویان متقاضی تحصیل، پیش از ورود به دانشگاه، دوره‌های آموزش عمومی نظامی را در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین طی می‌کنند. دانشگاه بقیه‌الله، علاوه بر پذیرش دانشجو از طریق کنکور سراسری، مجوز پذیرش دانشجو از طریق آزمون مستقل را نیز دارد. دانشجویان پیش از قبولی در این دانشگاه باید به تایید مراکز ذیربط گزینش در سپاه برسند و پس از قبولی در دانشگاه، عضو رسمی سپاه محسوب می‌شوند.
هیات امنا: هیات امنای دانشگاه بقیه‌الله، ۱۱نفر عضو دارد: فرمانده سپاه، نماینده ولی فقیه در سپاه، وزیر دفاع، وزیر بهداشت و درمان یا نماینده وی، رئيس سازمان برنامه و بودجه یا نماینده وی، رئیس ستاد مشترک سپاه، روسای اداره بهداری و اداره ستاد مشترک سپاه، یک نفر عضو هیات عملی به پیشنهاد فرمانده سپاه، یک نفر به انتخاب رئيس ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده دانشگاه. فرمانده کل سپاه، رئیس هیات امنا و فرمانده دانشگاه، دبیر هیات امنا هستند. هیات امنا بر اساس سیاست‌های ابلاغی رهبر جمهوری اسلامی به تعیین سیاست‌های کلی دانشگاه می‌پردازد و مصوباتش در زمینه سقف پرسنل، ضوابط سازماندهی و ساختار و سازمان دانشگاه باید به تصویب رهبر جمهوری اسلامی برسد.
فرمانده دانشگاه:بر اساس اساسنامه سپاه، «فرمانده دانشگاه از میان پاسداران واجد شرایط» به پیشنهاد فرمانده سپاه و با تصویب رهبر جمهوری اسلامی انتخاب می‌شود. حکم فرمانده دانشگاه ۳ ساله است و توسط فرمانده کل سپاه صادر می‌شود. عزل فرمانده دانشگاه نیز نیازمند تصویب رهبر جمهوری اسلامی است. در کنار فرمانده دانشگاه، شورای دانشگاه متشکل از «فرمانده دانشگاه، مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه، رئیس یا جانشین اداره بهداری ستاد مشترک سپاه، معاونین دانشگاه، فرماندهان دانشکده‌ها، روسای پژوهشکده‌ها، مسئول حفاظت اطلاعات دانشگاه، روسای بیمارستان‌های وابسته مستقر در تهران و معاون آموزش عقیدتی سیاسی دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه» فعالیت می‌کند. این شورا در حوزه سیاست‌گذاری، نظارت و برنامه‌های درسی فعالیت می‌کند. در زیرمجموعه فرمانده دانشگاه، «معاونت‌های آموزش، پژوهش، فرهنگی، منابع انسانی، درمانی، دانشجویی،‌ اداری و مالی، بین‌الملل و طرح و برنامه بودجه» فعال هستند.
نهادهای وابسته: در زیرمجموعه این دانشگاه، چهار دانشکده فعال هستند.
دانشکده علوم پزشکی: دانشکده  علوم پزشکی بقیه الله از سال ۱۳۷۱ اقدام به پذیرش دانشجو در رشته پزشکی کرده است. در سال‌های ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵ با توجه به نیاز سپاه به کادر درمانی هر ساله حدود ۱۰۰ دانشجوی پزشکی پذیرش شده‌اند و از سال ۱۳۷۵ به بعد هر سال حدود ۳۰ دانشجو می‌پذیرد. این دانشکده شامل دو گروه  آموزشی پایه و  بالینی است. در دانشکده پزشکی دوره‌های فوق تخصص گوارش، نفرولوژی و ریه ارائه می‌شود.
دانشکده داروسازی:  این دانشکده از سال ۱۳۹۲ شروع به پذیرش دانشجو نمود. در سال ۱۳۹۵ رئیس دانشکده «عبدالمجید چراغعلی» اعلام کرد که این دانشکده در رشته «دکترای داروسازی» از میان داوطلبان بسیجی و غیربسیجی بورسیه در کنکور سراسری دانشجو می پذیرد. وی افزود که دانشجویان پذیرفته شده، از مزایا و حقوق کارکنان رسمی نیروهای مسلح برخوردار خواهند شد.
دانشکده بهداشت: این دانشکده پیش از این به عنوان گروه بهداشت در دانشگاه امام حسین تاسیس شد. در سال ۱۳۷۲ با هدف آموزش پرسنل بهداشتی برای بهداشت نظامی و تامین نیازهای سپاه، همراه با انجام تحقیقات در زمینه سلامتی نظامی راه‌اندازی شد. از سال ۱۳۷۶، این دانشکده شروع به ارائه مدرک کارشناسی ارشد در رشته «سلامت نظامی» و از سال ۱۳۸۴ مدرک کارشناسی ارشد در «تغذیه نظامی» پرداخت. از سال ۱۳۹۰، این دانشکده برای دوره‌های «لیسانس سلامت»، «لیسانس بهداشت حرفه‌ای مهندسی»، لیسانس «مدیریت خدمات بهداشتی» و دوره‌های کارشناسی ارشد در «بهداشت»، از جمله «مهندسی بهداشت محیطم، «سلامت حرفه‌ای» و «سلامت عمومی» دانشجو می پذیرد.
دانشکده پرستاری: این دانشکده با هدف آموزش نیروی انسانی متخصص «مومن و متعهد انقلابی» با پیشینه نظامی در زمینه پرستاری، به ویژه پزشکی رزمی، برای پاسخگویی به نیازهای نیروهای مسلح (از جمله سپاه پاسداران) و خانواده‌های آن‌ها فعالیت می‌کند.
پژوهشکده طب رزمی، مرکز تحقیقات ژنتیک، مرکز آزمایشگاهی رشد و مرکز تحقیقات علوم رفتاری از دیگر مجموعه‌های مهم زیرمجموعه این دانشگاه محسوب می‌شوند.
بیمارستان قلب جماران: سابقه تاسیس این بیمارستان به سال ۱۳۶۲ باز می‌گردد. در این سال، با توجه به بیماری قلبی «آیت‌الله روح‌الله خمینی»، با پیگیری«احمد خمینی»، فرزندش و «اکبر هاشمی رفسنجانی»، «سازمان بهداری» سپاه اقدام به راه‌اندازی یک مرکز تخصصی قلب برای مراقبت از رهبر سابق جمهوری اسلامی کرد و این مرکز از سال ۱۳۶۳ راه‌اندازی شد. این مرکز در ابتدا به نام «بیمارستان امام خمینی» شهرت داشت. پس از مرگ آیت‌الله خمینی در سال ۱۳۶۸، سپاه پاسداران اقدام به توسعه این مرکز درمانی کرد. این بیمارستان اکنون با عنوان «قلب جماران» در حوزه‌های جراحی قلب، آنژیوگرافی، اورژانس قلب، رادیولوژی و دندانپزشکی مشغول به فعالیت است. بیمارستان قلب جماران، در خیابان نیاوران، خیابان جماران، کوچه شهید حسنی واقع شده و از مراکز تخصصی قلب محسوب می‌شود و به بیمارستان بقیه‌الله شماره دو نیز شهرت دارد.
بیمارستان نجمیه: سابقه تاسیس بیمارستان نجمیه به سال ۱۳۰۸ باز می‌گردد که به عنوان نخستین بیمارستان مدرن و خصوصی تهران راه‌اندازی شد. مالک و واقف این بیمارستان، «ملک تاج»، معروف به «نجم السلطنه»، مادر دکتر «محمد مصدق» است. او پس از ساخت بیمارستان با ثروت شخصی خودش، نیمی از تخت‌های بیمارستان را وقف بیماران فقیر کرد و حق نظارت بر بیمارستان را به دخترانش واگذار نمود. این بیمارستان که در فهرست «سازمان اوقاف و امور خیریه» قرار دارد، به سبب برخی حاشیه‌های سیاسی مانند بستری بودن دکتر محمد مصدق در آخرین روزهای حیاتش در این بیمارستان، همواره مورد توجه رسانه‌ها بوده است. بیمارستان نجمیه که در دوران شاه، زیرمجموعه «مرکز پزشکی شاهنشاهی» بود، پس از انقلاب مصادره شد و تحت نظارت سپاه پاسداران قرار گرفت. این بیمارستان، اولین بیمارستان سپاه  پس از انقلاب بود که در ابتدای فعالیت به درمان زخمی‌های جنگ ایران و عراق می‌پرداخت. این بیمارستان یک مرکز درمانی تخصصی در حوزه زنان و زایمان و جراحی داخلی محسوب می‌شود.
بیمارستان بقیه‌الله: سابقه تاسیس بیمارستان بقیه‌الله به قبل از انقلاب ۱۳۵۷ باز می‌گردد. «شرکت سهامی خاص گروه پزشکی برزویه»، تصمیم به تاسیس چند مرکز درمانی در اراک و تهران می‌گیرد. این گروه موفق می‌شود مرکز اراک را راه‌اندازی و کارهای ساخت و ساز بیمارستان تهران را تا ۸۰درصد پیش ببرد. با وقوع انقلاب اسلامی، مراکز پزشکی اراک و تهران مصادره و در اختیار «بنیاد مستضعفان» قرار می‌گیرد و مدیرعامل این گروه پزشکی نیز از ایران فرار می‌کند. اسفندماه سال ۱۳۶۳، وزیر سپاه در نامه‌ای به آیت‌الله خمینی درخواست می‌کند که سهام متعلق به بنیاد مستضعفان در گروه پزشکی برزویه به سپاه واگذار شود تا بتواند از این مرکز برای درمان زخمی‌های جنگ ایران و عراق استفاده کند. آیت‌الله خمینی با این درخواست موافقت می‌کند. خرداد ۱۳۶۴،‌ اعضای هیات مدیره گروه پزشکی برزویه نامه‌ای به آیت‌الله خمینی می‌شوند و خواستار جلوگیری از تضییع حقوق‌شان می‌شوند. آیت‌الله خمینی به «میرحسین‌ موسوی»، نخست و‌زیر وقت ایران نامه‌ای می‌نویسد و خواستار رسیدگی برای جلوگیری از تضییع حقوق آن‌ها می‌شود ولی اتفاق مهمی رخ نمی‌دهد و بیمارستان در کنترل سپاه باقی‌ می‌ماند.
گروه پزشکی برزویه در سال‌های بعد نیز تلاش‌های خود را ادامه داد و از طریق «دیوان عدالت اداری» تلاش کرد که مراکز پزشکی مصادره‌ شده را بازپس بگیرد ولی به نتیجه نرسید. زمین اولیه این بیمارستان که مصادره شد، ۳هزار متر بود. سپاه پس از تکمیل بخش‌های مختلف  آن را تحت نظر دانشگاه جامع امام حسین برد و بیمارستان توسط دانشکده علوم پزشکی سپاه اداره می‌شد. سال ۱۳۶۸، آیت‌الله خامنه‌ای دستور داد که از بیمارستان برای اهداف آموزشی استفاده شود و همین دستور بستری برای تشکیل دانشگاه علوم‌ پزشکی بقیه‌الله شد. این بیمارستان در حال حاضر با ۶۵۰ تخت و ارائه خدمات به ۵۰۰۰ هزار نفر در روز، یکی از مجموعه‌های عظیم درمانی در تهران محسوب می‌شود. اولویت خدمات‌رسانی این بیمارستان به پرسنل سپاه و بستگان آن‌ها است ولی خدمات عمومی نیز ارائه می‌دهد.
بر اساس تحقیقات مؤسسه رند، سپاه پاسداران ایران از زمان پایان جنگ ایران و عراق تاکنون با انعقاد ۷۶۵۰ قرارداد از طریق مؤسسات وابسته به خود فعالیت‌های اقتصادی گسترده‌ای داشته‌است. موقعیت ویژهُ سپاه، این نهاد را از شرکت در مزایده‌های اقتصادی برای خرید سهام شرکت‌ها بی‌نیاز کرده‌است و این مسئله موجب رنجش بخش خصوصی شده‌است. همچنین به دلیل انحصارگرایی شرکت‌های زیر مجموعه قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا سپاه در اجرای پروژه‌های نفتی، شرکت‌های مهندسی سازه و ناموران، بعنوان دو شرکت بزرگ طراحی و مهندسی و با سابقه در ایران، در آستانهٔ ورشکستگی قرار گرفتند.
بر اساس تحقیقات مؤسسه رند، سپاه پاسداران ایران از زمان پایان جنگ ایران و عراق تاکنون با انعقاد ۷۶۵۰ قرارداد از طریق مؤسسات وابسته به خود فعالیت‌های اقتصادی گسترده‌ای داشته‌است. موقعیت ویژهُ سپاه، این نهاد را از شرکت در مزایده‌های اقتصادی برای خرید سهام شرکت‌ها بی‌نیاز کرده‌است و این مسئله موجب رنجش بخش خصوصی شده‌است. همچنین به دلیل انحصارگرایی شرکت‌های زیر مجموعه قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا سپاه در اجرای پروژه‌های نفتی، شرکت‌های مهندسی سازه و ناموران، بعنوان دو شرکت بزرگ طراحی و مهندسی و با سابقه در ایران، در آستانهٔ ورشکستگی قرار گرفتند.


۱۰٬۲۸۲

ویرایش

منوی ناوبری