کاربر:Safa/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
۵٬۴۹۰ بایت اضافه‌شده ،  ‏۵ نوامبر ۲۰۱۹
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''سازمان اطلاعات سپاه،''' اولین نهاد اطلاعاتی سازمان‌یافته و رسمی جمهوری اسلامی ایران است، که پس از تشکیل سپاه پاسداران در روزهای پس از انقلاب ضد سلطنتی به پیشنهاد علی محمد بشارتی شکل گرفت.  
'''سازمان اطلاعات سپاه،''' اولین نهاد اطلاعاتی سازمان‌یافته و رسمی جمهوری اسلامی ایران است، که پس از تشکیل سپاه پاسداران در روزهای پس از انقلاب ضد سلطنتی به سرپرستی علی محمد بشارتی شکل گرفت. پس از آن محسن رضایی با طرح موضوع واحد اطلاعات نزد خمینی تایید او را برای تشکیل این نهاد گرفته و خود تا قبل از فرماندهی سپاه مسئول واحد اطلاعات سپاه پاسداران بود.  


سپاه در روزهای پس از انقلاب ۱۳۵۷، به دستور روح‎الله خمینی تشکیل شد و ماموریت اصلی آن، حفاظت از انقلاب و دست‏آوردهای آن بود. در سال‌های پس از جنگ، روز به روز فعالیت‌های آن گسترش یافت. با ورود در انواع کارهای اقتصادی زیر مجموعه‌هایی بزرگ، در سطح هولدینگ‌های عظیم ایجاد کرد و تبدیل به یک نهاد موازی با دولت شد؛ نهادی که  در همه امور جاری کشور دخالت می‌کند و می‌خواهد از اقتصاد تا فرهنگ و سیاست در ایران را در دست بگیرد.
سپاه در روزهای پس از انقلاب ۱۳۵۷، به دستور روح‎الله خمینی تشکیل شد و ماموریت اصلی آن، حمایت از انقلاب و دست‏آوردهای آن بود. اما این هدف در گامهای بعد به حفظ حکومت به هر قیمت توسط خمینی تعبیر و تئوریزه شد و پس از آن سپاه خود را در اعمال انواع شیوه‌های سرکوب دارای دست‌گشاده دید و در این راستا از هیچ چیز فرو گذار نکرد و فجایعی مانند بکار‌گیری اراذل و اوباش و لات و لمپن‌ها در لشکر‌کشی‌های خیابانی در جریان قیام مردم در سا ل ۱۳۸۸ و تجاوز به مردم در زندانها و بازداشتگاه‌های سپاه در تهران و کهریزک را ایجاد کرد. در سال‌های پس از جنگ نیز، روز به روز فعالیت‌های آن گسترش یافت. با ورود در انواع کارهای اقتصادی زیر مجموعه‌هایی بزرگ، در سطح هولدینگ‌های عظیم ایجاد کرد و تبدیل به یک نهاد موازی با دولت شد؛ نهادی که  در همه امور جاری کشور دخالت می‌کند و می‌خواهد از اقتصاد تا فرهنگ و سیاست در ایران را در دست بگیرد.


== پیشینه سپاه پاسداران ==
== پیشینه سپاه پاسداران ==
خط ۱۹: خط ۱۹:


=== فرماندهان سپاه ===
=== فرماندهان سپاه ===
اولین فرمانده توافقی سپاه پاسداران عباس آقا‌زمانی (ابو شریف) بود پس از او جواد منصوری فرمانده رسمی و منصوب شورای انقلاب بود و نخستین فرمانده سپاه پس از شورای فرماندهی، محسن رضایی است که در ۲۸ سالگی توسط خمینی به این سمت منصوب شد (پیش از این، انتخاب فرمانده سپاه با شورای انقلاب اسلامی بود). محسن رضائی برای مدت ۱۸ سال فرماندهی این نهاد را بر عهده داشت ولی در سال ۱۳۷۷ از فرماندهی سپاه استعفا کرد و قائم مقام او سید یحیی صفوی مشهور به رحیم صفوی از سوی سید علی خامنه‌ای به این سمت منصوب شد. در ۱۰ شهریور ۱۳۸۶ دوره مسئولیت ۱۰ ساله وی در فرماندهی سپاه به پایان رسید و سید علی خامنه‌ای به جای وی سرتیپ پاسدار محمدعلی جعفری فرمانده سابق نیروی زمینی سپاه را به فرماندهی سپاه پاسداران برگزید و او را از درجه سرتیپی به درجه سرلشگری ارتقا داد. در سال ۱۳۹۸   حسین سلامی بجای پاسدار جعفری به فرماندهی سپاه منصوب شد.
دانش منفرد نخستین فرمانده سپاه قبل از تدوین اساسنامه آن بود.
 
جواد منصوری نخستین فرمانده سپاه بعد از تشکیل اساسنامه آن بود. از اردیبهشت تا دوم اسفند ۱۳۵۸
 
عباس دوزدوزانی دومین فرمانده سپاه برای یک دوره سه ماهه بود.
 
عباس آقا‌زمانی (ابو شریف) برای یک ماه فرمانده سپاه بود.
 
از خرداد تا ۲۲ تیر ۱۳۵۹ فرمانده سپاه خود خمینی بود.
 
مرتضی رضایی از ۲۲ تیر ۱۳۵۹ مدت کوتاهی فرمانده سپاه شد و بعد استعفا داد.
 
بعد از این ماجرا خمینی دستور داد شورای سه نفره برای سپاه تشکیل شود. محمد بروجردی، یوسف کلاهدوز و محسن رضایی فرمانده سه‌گانه سپاه شدند.
 
نخستین فرمانده سپاه پس از شورای فرماندهی، محسن رضایی است که در شهریور سال ۱۳۶۰ در ۲۸ سالگی توسط خمینی به این سمت منصوب شد (پیش از این، انتخاب فرمانده سپاه به‌عهده‌ی شورای انقلاب اسلامی بود). محسن رضائی برای مدت ۱۸ سال فرماندهی این نهاد را بر عهده داشت ولی بدنبال اعلام برائت فرزندش احمد از نظام اسلامی و پناهنده شدن در امریکا، در سال ۱۳۷۷ از فرماندهی سپاه استعفا کرد و قائم مقام او سید یحیی صفوی مشهور به رحیم صفوی از سوی سید علی خامنه‌ای به این سمت منصوب شد. در ۱۰ شهریور ۱۳۸۶ دوره مسئولیت ۱۰ ساله رحیم صفوی در فرماندهی سپاه به پایان رسید و سید علی خامنه‌ای به جای وی سرتیپ پاسدار محمدعلی جعفری فرمانده سابق نیروی زمینی سپاه را به فرماندهی سپاه پاسداران برگزید و او را از درجه سرتیپی به درجه سرلشگری ارتقا داد. در سال ۱۳۹۸ حسین سلامی بجای پاسدار جعفری به فرماندهی سپاه منصوب شد.


=== ساختار سپاه ===
=== ساختار سپاه ===
خط ۴۴: خط ۵۸:
اطلاعات سپاه در سال ۱۳۵۸ به عنوان «واحد اطلاعات و تحقیقات» سپاه شروع به کار کرد ولی اندکی بعد نامش شد «اداره اطلاعات» و بعد تبدیل شد به «معاونت اطلاعات و تحقیقات.» سال ۱۳۶۱ که اساسنامه سپاه تصویب شد، از آن به عنوان «واحد اطلاعات» نام برده شد ولی نقشش به عنوان یک «سازمان» پذیرفته شد. همین امر باعث گسترش سریع اطلاعات سپاه و بروز اختلافات درونی بین نهادهای امنیتی شد.
اطلاعات سپاه در سال ۱۳۵۸ به عنوان «واحد اطلاعات و تحقیقات» سپاه شروع به کار کرد ولی اندکی بعد نامش شد «اداره اطلاعات» و بعد تبدیل شد به «معاونت اطلاعات و تحقیقات.» سال ۱۳۶۱ که اساسنامه سپاه تصویب شد، از آن به عنوان «واحد اطلاعات» نام برده شد ولی نقشش به عنوان یک «سازمان» پذیرفته شد. همین امر باعث گسترش سریع اطلاعات سپاه و بروز اختلافات درونی بین نهادهای امنیتی شد.


سازمان اطلاعات سپاه در فردای پیروزی انقلاب با استفاده از تجربیات سرلشکر حسین فردوست قائم مقام ساواک و عناصر یپوسته ساواک به جمهوری اسلامی و نیروهای ارتش به کسب اطلاعات و پرونده‌سازی برای نیروهای مخالف جمهوری اسلامی پرداخت. از این موارد دستگیری فرزند آیت‌الله طالقانی بود که منجر به اعتراض و ترک تهران توسط ایشان گردید. و این قضیه نهایتاٌ‌ با وساطت خمینی تمام شد. مورد دیگر دستگیری محمد رضا سعادتی از اعضای مجاهدین خلق ایران به بهانه جاسوسی برای شوروی بود. این کار توسط عناصر اداره سوم ساواک با همکاری اطلاعات سپاه انجام گردید. مورد دیگر دستگیری حماد شیبانی از سازمان چریکهای فدایی خلق ایران بود.
سازمان اطلاعات سپاه در فردای پیروزی انقلاب با استفاده از تجربیات سرلشکر حسین فردوست قائم مقام ساواک و عناصر یپوسته ساواک به جمهوری اسلامی و نیروهای ارتش به کسب اطلاعات و پرونده‌سازی برای نیروهای مخالف جمهوری اسلامی پرداخت. از این موارد دستگیری فرزند آیت‌الله طالقانی بود که منجر به اعتراض و ترک تهران توسط ایشان گردید. و این قضیه نهایتاٌ‌ با وساطت خمینی تمام شد. و در مورد دیگر دستگیری محمد رضا سعادتی از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران به بهانه جاسوسی برای شوروی بود. این کار توسط عناصر اداره سوم ساواک با همکاری اطلاعات سپاه انجام گردید. مورد دیگر دستگیری حماد شیبانی از سازمان چریکهای فدایی خلق ایران بود.


اطلاعات سپاه پس از سرکوب گسترده تظاهرات مسالمت آمیز مردم در روز ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ که به دعوت سازمان مجاهدین خلق ایران به خیابانها آمده بودند، رسماٌ‌ وارد عرصه بازجویی و شکنجه و اعدام مخالفان حکومت اسلامی شد. زندانیان آزاد شده در بخشی از خاطرات خود فضای رعب و وحشت حاکم بر بخش ۲۰۹ و ۳۲۵ زندان اوین که در اختیار سپاه پاسداران بود را بطور گسترده ترسیم کرده اند.
اطلاعات سپاه پس از سرکوب گسترده تظاهرات مسالمت آمیز مردم در روز ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ که به دعوت سازمان مجاهدین خلق ایران به خیابانها آمده بودند، رسماٌ‌ وارد عرصه بازجویی و شکنجه و اعدام مخالفان حکومت اسلامی شد. زندانیان آزاد شده در بخشی از خاطرات خود فضای رعب و وحشت حاکم بر بخش ۲۰۹ و ۳۲۵ زندان اوین که در اختیار سپاه پاسداران بود را بطور گسترده ترسیم کرده اند.


در سال ۱۳۶۱ و ۱۳۶۲ سازمان اطلاعات سپاه با استفاده از اطلاعات کسب شده از انگلستان که توسط «ولادیمیر کوزیچکین» دیپلمات فراری سفارت شوروی در اختیار آنها گذاشته شده بود در اقدامی پر سروصدا به دستگیری عناصر حزب توده پرداخت. پس از این ماجرا همزمان با تشکیل وزارت اطلاعات اختلافات بین این دو ارگان اوج گرفت و در تعیین تکلیف نهایی توسط خمینی اطلاعات سپاه به وزارت اطلاعات منظم شد.<blockquote>روایت محسن رضایی از این ماجرا</blockquote><blockquote>محسن رضایی: از اواخر سال ۱۳۶۲، نغمه‌هایی شروع شد که اطلاعات باید از عملیات جدا شود. بحث‌هایی شد و جلساتی گذاشتند. آن موقع، جناب آقای هاشمی رفسنجانی به‌عنوان رئیس مجلس و مقام معظم رهبری (رئیس‌جمهور) از طرف امام مسئول پیگیری موضوع شدند. دو سه جلسه با من گذاشتند. از طرف دیگر، برخوردهای دادستانی تهران جناب آقای لاجوردی با بچه‌های اطلاعات در کشور تشدید شد. چند تا موضوع را طرح کردند که اولاً مسئول اطلاعات کشور باید مجتهد باشد. یک روحانی مجتهد باشد. بعد عده‌ای می‌گفتند اصلاً نباید در سپاه اطلاعات باشد، درحالی‌که [در آن زمان] اطلاعات سپاه در اوج قرار داشت. یک‌مرتبه فضاسازی‌هایی شد. تا اینکه در ۱ /۷ /۱۳۶۳ ما به دستور امام، واحد اطلاعات را از سپاه جدا کردیم.</blockquote><blockquote>یادآور می شود این گفت‌وگو روز چهارشنبه ۲۳ /۴/ ۱۳۸۹ در تهران و در منزل آقای رضایی انجام شده است. در این جلسه، آقایان مجید علوی، رضا جوادی، حسین خراسانی، هوشنگ طاهری و محمدحسین اسدی (مسئولان واحد اطلاعات سپاه در سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۲) نیز حضور داشتند.</blockquote>پس از انضمام سازمان اطلاعات سپاه به وزارت اطلاعات باقیمانده بخش‌های سیاسی و امنیت داخلی اطلاعات سپاه نیز پس از پایان جنگ احیا شدند و در نهایت تبدیل به «معاونت اطلاعات» سپاه شدند.
در سال ۱۳۶۱ و ۱۳۶۲ سازمان اطلاعات سپاه با استفاده از اطلاعات کسب شده از انگلستان که توسط «ولادیمیر کوزیچکین» دیپلمات فراری سفارت شوروی در اختیار آنها گذاشته شده بود در اقدامی پر سروصدا به دستگیری عناصر حزب توده پرداخت. پس از این ماجرا همزمان با تشکیل وزارت اطلاعات اختلافات بین این دو ارگان اوج گرفت و در تعیین تکلیف نهایی توسط خمینی اطلاعات سپاه به وزارت اطلاعات منظم شد.<blockquote>روایت محسن رضایی از این ماجرا</blockquote><blockquote>محسن رضایی: از اواخر سال ۱۳۶۲، نغمه‌هایی شروع شد که اطلاعات باید از عملیات جدا شود. بحث‌هایی شد و جلساتی گذاشتند. آن موقع، جناب آقای هاشمی رفسنجانی به‌عنوان رئیس مجلس و مقام معظم رهبری (رئیس‌جمهور) از طرف امام مسئول پیگیری موضوع شدند. دو سه جلسه با من گذاشتند. از طرف دیگر، برخوردهای دادستانی تهران جناب آقای لاجوردی با بچه‌های اطلاعات در کشور تشدید شد. چند تا موضوع را طرح کردند که اولاً مسئول اطلاعات کشور باید مجتهد باشد. یک روحانی مجتهد باشد. بعد عده‌ای می‌گفتند اصلاً نباید در سپاه اطلاعات باشد، درحالی‌که [در آن زمان] اطلاعات سپاه در اوج قرار داشت. یک‌مرتبه فضاسازی‌هایی شد. تا اینکه در ۱ /۷ /۱۳۶۳ ما به دستور امام، واحد اطلاعات را از سپاه جدا کردیم.</blockquote><blockquote>یادآور می شود این گفت‌وگو روز چهارشنبه ۲۳ /۴/ ۱۳۸۹ در تهران و در منزل آقای رضایی انجام شده است. در این جلسه، آقایان مجید علوی، رضا جوادی، حسین خراسانی، هوشنگ طاهری و محمدحسین اسدی (مسئولان واحد اطلاعات سپاه در سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۲) نیز حضور داشتند.</blockquote>پس از انضمام سازمان اطلاعات سپاه به وزارت اطلاعات باقیمانده بخش‌های سیاسی و امنیت داخلی اطلاعات سپاه نیز پس از پایان جنگ بین سالهای ۱۳۶۷ تا ۱۳۸۸ احیا شدند و در نهایت تبدیل به «معاونت اطلاعات» سپاه شدند.
 
در اواسط دهه هفتاد معاونت اطلاعات سپاه علاوه بر ماموریت‌های نطامی، ماموریت‌های امنیتی را نیز برعهده می‌گیرد و تحت عنوان معاونت اطلاعات ستاد مشترک سپاه کار خود را از سر می‌گیرد.


در ادامه این روند، «معاونت اطلاعات» سپاه در سال ۱۳۸۸ تبدیل به یک سازمان مستقل شد و با عنوان «سازمان اطلاعات سپاه» شناخته شد. «سازمان اطلاعات سپاه» در خرداد ۱۳۹۴ با تصویب مجلس، تبدیل به «ضابط قوه قضاییه» شد و اکنون نیز «معاونت اطلاعات راهبردی» سپاه در آن ادغام شده است.
در سال ۱۳۸۶ و با انتصاب جعفری به فرماندهی کل سپاه، تغییراتی در ساختار و سازمان سپاه ایجاد می‌شود که در نتیجه آن ستاد مشترک سپاه تبدیل به معاونت هماهنگ کننده سپاه می‌شود و در نتیجه آن معاونت اطلاعات ستاد مشترک سپاه تبدیل به معاونت اطلاعات فرماندهی کل سپاه می‌شود.


اعتراضات سال ۸۸ موجب شد تا خامنه‌ای سازمانی امنیتی تحت اختیار خود را شکل دهد که پاسخگوی هیچ نهاد دولتی نباشد. به همین دلیل سازمان اطلاعات سپاه به بهانه برقراری امنیت و جلوگیری از نفوذ دشمن خارجی در کشور بازتاسیس شد. و ریاست آن هم به حسین طائب رییس مقاومت بسیج (در آن زمان) واگذار شد.. قوای سه گانه «مقننه، مجریه و قضائیه» هیچکدام قدرت طرح سوال و توضیح خواستن در باره مسائل مختلف از این نهاد را ندارند. این سازمان در حال حاضر مهمترین دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران است که به راحتی در حیطه تمامی نهادها و مسئولیت ها حتی وزارت اطلاعات می تواند دخالت نماید. پس از اعتراضات ۸۸ وزارت اطلاعات از سوی تعدادی از مسئولان حکومتی و از جمله محمود احمدی‌نژاد به ناتوانی در ایفای وظایف خود در جلوگیری و مقابله با اعتراضات مخالفان متهم شد و علاوه بر وزیر، شش معاون این وزارتخانه نیز به تدریج جابجا شدند. در فروردین ماه سال ۹۰ در اعتراض با مخالفت خامنه‌ای با عزل حیدر مصلحی وزیر اطلاعات کابینه‌اش، یازده روز قهر کرد و در محل کار خود حاضر نشد. از همان زمان‌ها سازمان اطلاعات سپاه ریشه می‌دواند و قدرت می‌گرفت.
پس از این تغییرات، در سال ۱۳۸۸ معاونت اطلاعات سپاه به سازمان اطلاعات سپاه ارتقا می‌یابد و از آن زمان به بعد ریاست آن را حسین طائب بر عهده گرفت. همزمان با تشکیل سازمان اطلاعات تشکیلات اطلاعاتی دیگری در سپاه با نام معاونت اطلاعات راهبردی نیز تشکیل می‌شود که مسئولیت آن را حسن محقق برعهده می‌گیرد.
 
در ادامه این روند، «معاونت اطلاعات» سپاه در سال ۱۳۸۸ تبدیل به یک سازمان مستقل شد. «سازمان اطلاعات سپاه» در خرداد ۱۳۹۴ با تصویب مجلس، تبدیل به «ضابط قوه قضاییه» شد و اکنون نیز «معاونت اطلاعات راهبردی» سپاه در آن ادغام شده است.
 
در واقع اعتراضات سال ۸۸ موجب شد تا خامنه‌ای سازمانی امنیتی، تحت اختیار خود را شکل دهد که پاسخگوی هیچ نهاد دولتی نباشد. به همین دلیل سازمان اطلاعات سپاه به بهانه برقراری امنیت و جلوگیری از نفوذ دشمن خارجی در کشور بازتاسیس شد. و ریاست آن هم به حسین طائب رییس مقاومت بسیج (در آن زمان) واگذار شد.. قوای سه گانه «مقننه، مجریه و قضائیه» هیچکدام قدرت طرح سوال و توضیح خواستن در باره مسائل مختلف از این نهاد را ندارند. این سازمان در حال حاضر مهمترین دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران است که به راحتی در حیطه تمامی نهادها و مسئولیت ها حتی وزارت اطلاعات می تواند دخالت نماید. پس از اعتراضات ۸۸ وزارت اطلاعات از سوی تعدادی از مسئولان حکومتی و از جمله محمود احمدی‌نژاد به ناتوانی در ایفای وظایف خود در جلوگیری و مقابله با اعتراضات مخالفان متهم شد و علاوه بر وزیر، شش معاون این وزارتخانه نیز به تدریج جابجا شدند. در فروردین ماه سال ۹۰ در اعتراض با مخالفت خامنه‌ای با عزل حیدر مصلحی وزیر اطلاعات کابینه‌اش، یازده روز قهر کرد و در محل کار خود حاضر نشد. از همان زمان‌ها سازمان اطلاعات سپاه ریشه می‌دواند و قدرت می‌گرفت.


=== عملکرد اطلاعات سپاه در قیام ۸۸ ===
=== عملکرد اطلاعات سپاه در قیام ۸۸ ===
حسین نجات جانشین رئیس سازمان اطلاعات سپاه اعتراف کرد، روز ۲۵ خرداد ۸۸،‌ «بخش عمده ای از تظاهر کنندگان مردم عادی تهران» بودند و تعداد آنها را ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر اعلام کرد. این مقام سازمان اطلاعات سپاه مهرماه سال۹۳ در گفتگو با خبرگزاری فارس تعداد را ۲۰۰ تا۳۰۰ هزار نفر اعلام کرد. ولی اکنون ۲۰۰هزار نفر به آن اضافه کرده است. پیش از این نشریه رمز عبور که به محافل امنیتی نزدیک است نوشته بود بیش از ۶۰۰هزار نفر به خیابان آمده بودند، اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده سابق نیروی انتظامی تعداد افراد حاضر در راهپیمایی را یک میلیون نفر اعلام کرد و برخی رسانه ها به نقل از محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران حاضرین در راهپیمایی را ۳میلیون نفر برآورد کرده بودند. <blockquote>جانشین رئیس سازمان اطلاعات سپاه در سخنرانی اش همچنین به رابطه ویژه و هماهنگ شده دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، با مسئولیت سعید جلیلی، با هیات های مداحی اشاره کرد، از جمله در عاشورای ۸۸: « خودم در جریان وقایع آن روز با لباس مبدل ناظر صحنه‌ها بودم و حتی مجروح هم شدم» سردار نجات در آن دوران مسئول سیاسی ـ اجتماعی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی بوده ولی برای حل مشکل، «با آقای حدادیان تماس گرفتم و ایشان هیات خود را بصورت دسته عزاداری وارد خیابان انقلاب کرد. وقتی این جمعیت زیاد به میدان آمد و فتنه‌گران و عناصر ضدانقلاب آنها را دیدند، صحنه را ترک کردند.» این نوع روش حل مشکل توسط عضو دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به خوبی نشان دهنده رویکرد کلی این شورا در آن دوران است.</blockquote>کاری که از ابتدای انقلاب ضد سلطنتی با بکارگیری اوباش خیابانی و عناصر لمپن و جاقوکش با کپی برداری از فاشیستها در کنترل جو سیاسی جامعه در تاریخجه سپاه پاسداران ثبت شده است.
حسین نجات جانشین رئیس سازمان اطلاعات سپاه در یک اعتراف آشکار اعلام کرد، روز ۲۵ خرداد ۸۸،‌ «بخش عمده ای از تظاهر کنندگان مردم عادی تهران» بودند و تعداد آنها را ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر برآورد کرد. این مقام سازمان اطلاعات سپاه مهرماه سال۹۳ در گفتگو با خبرگزاری فارس تعداد را ۲۰۰ تا۳۰۰ هزار نفر اعلام کرد. ولی اکنون ۲۰۰هزار نفر به آن اضافه کرده است. پیش از این نشریه رمز عبور که به محافل امنیتی نزدیک است نوشته بود بیش از ۶۰۰هزار نفر به خیابان آمده بودند، اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده سابق نیروی انتظامی تعداد افراد حاضر در راهپیمایی را یک میلیون نفر اعلام کرد و برخی رسانه ها به نقل از محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران حاضرین در راهپیمایی را ۳میلیون نفر برآورد کرده بودند. <blockquote>جانشین رئیس سازمان اطلاعات سپاه در سخنرانی‌اش همچنین به رابطه‌ی ویژه و هماهنگ شده دبیرخانه‌ی شورای عالی امنیت ملی، با مسئولیت سعید جلیلی، با هیات‌های مداحی اشاره کرد، از جمله در عاشورای ۸۸: « خودم در جریان وقایع آن روز با لباس مبدل ناظر صحنه‌ها بودم و حتی مجروح هم شدم» حسین نجات در آن دوران مسئول سیاسی ـ اجتماعی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی بود. وی می‌گوید برای حل مشکل، «با آقای حدادیان تماس گرفتم و ایشان هیات خود را بصورت دسته‌ی عزاداری وارد خیابان انقلاب کرد. وقتی این جمعیت زیاد به میدان آمد و فتنه‌گران و عناصر ضدانقلاب آنها را دیدند، صحنه را ترک کردند.» این نوع روش حل مشکل توسط عضو دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به خوبی نشان دهنده رویکرد کلی این شورا در آن دوران است.</blockquote>کاری که از ابتدای انقلاب ضد سلطنتی با بکارگیری اوباش خیابانی و عناصر لمپن و جاقوکش با کپی برداری از فاشیستهای هیتلری و موسولینی در کنترل جو سیاسی جامعه در تاریخجه سپاه پاسداران ثبت شده است.


اما حسین همدانی سردار کشته شده در لشکر کشی به سوریه در مورد قیام ۸۸ می گوید:
اما حسین همدانی سردار کشته شده در لشکر کشی به سوریه در مورد قیام ۸۸ می گوید:


یک روز پس از کشته شدن حسین همدانی، فرمانده بلندپایه سپاه پاسداران در سوریه، رسانه‌های حکومتی ایران، مصاحبه‌ای کمتر دیده‌شده از او را بازنشر داده‌اند که در آن می‌گوید در جریان اعتراضات خیابانی سال ۱۳۸۸، در مقام فرمانده سپاه تهران، ۵ هزار نفر از «اراذل و اوباش» را شناسایی کرده و در قالب سه گردان، برای مقابله با معترضان به کار گرفته است.<blockquote>همدانی در بخشی از مصاحبه‌ی خود با وب‌سایت محلی «جوان همدان» در خردادماه ۱۳۹۴ گفته: «با کار اطلاعاتی، اقدامی انجام دادیم که در تهران صدا کرد. ۵ هزار نفر از کسانی را که در آشوب‌ها حضور داشتند ولی عضو احزاب و جریانات سیاسی نبودند بلکه از اشرار و اراذل بودند، شناسایی کردیم و در منزل‌شان کنترل‌شان می‌کردیم. روزی که فراخوان می‌زدند این‌ها کنترل می‌شدند و اجازه نداشتند از خانه بیرون بیایند. بعد این‌ها را عضو گردان کردم. بعداً این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم باید چنین افرادی که با تیغ و قمه سر و کار دارند، پای کار بیاوریم. یکی از این‌ها فردی بود به نام ستاری. این ستاری وقتی به جمعیت زد جانباز ۷۰ درصد شد و سال گذشته هم به شهادت رسید.» او در ادامه چگونگی سرکوب خونین اعتراضات روز عاشورا در دی‌ماه ۸۸ را نیز این‌گونه شرح داده است: «وقتی که جلسه شورای تأمین استان تهران در شب عاشورا برگزار شد همه‌ی برآورد‌ها این بود که فردا تهران آرام خواهد بود. برآورد من اما این بود که روز عاشورا اتفاقاتی در پیش خواهد بود. به همین خاطر، دو بار دیگر درخواست جلسه فوق‌العاده دادیم و جلسه تشکیل شد و آماده‌باش اعلام کردیم. همه‌ی سینماهای تهران را اجاره کردم. تمام مدارس و حسینیه‌ها را در اختیار گرفتیم. بچه‌ها با لباس مشکی در میدان حضور داشتند. نزدیک به ۳۰ هیأت را هم که با من مرتبط بودند آماده کردیم و گفتم دسته‌ها را به سمت میدان دانشگاه بیاورید. در روز عاشورا همین سه گردان غائله را جمع کردند.»</blockquote>فرمانده کشته‌شده‌ی سپاه در این گفتگو هم‌چنین فاش کرده که در جریان اعتراضات ۸۸، در سمت حکومت، ۸۳۰ نفر «جانباز» شدند.
رسانه‌های ایران، یک روز پس از کشته شدن حسین همدانی، فرمانده بلندپایه سپاه پاسداران در سوریه، مصاحبه‌ای کمتر دیده‌شده از او را بازنشر داده‌اند که در آن می‌گوید در جریان اعتراضات خیابانی سال ۱۳۸۸، در مقام فرمانده سپاه تهران، ۵ هزار نفر از «اراذل و اوباش» را شناسایی کرده و در قالب سه گردان، برای مقابله با معترضان به کار گرفته است.<blockquote>همدانی در بخشی از مصاحبه‌ی خود با وب‌سایت محلی «جوان همدان» در خردادماه ۱۳۹۴ گفته: «با کار اطلاعاتی، اقدامی انجام دادیم که در تهران صدا کرد. ۵ هزار نفر از کسانی را که در آشوب‌ها حضور داشتند ولی عضو احزاب و جریانات سیاسی نبودند بلکه از اشرار و اراذل بودند، شناسایی کردیم و در منزل‌شان کنترل‌شان می‌کردیم. روزی که فراخوان می‌زدند این‌ها کنترل می‌شدند و اجازه نداشتند از خانه بیرون بیایند. بعد این‌ها را عضو گردان کردم. بعداً این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم باید چنین افرادی که با تیغ و قمه سر و کار دارند، پای کار بیاوریم. یکی از این‌ها فردی بود به نام ستاری. این ستاری وقتی به جمعیت زد جانباز ۷۰ درصد شد و سال گذشته هم به شهادت رسید.» او در ادامه چگونگی سرکوب خونین اعتراضات روز عاشورا در دی‌ماه ۸۸ را نیز این‌گونه شرح داده است: «وقتی که جلسه شورای تأمین استان تهران در شب عاشورا برگزار شد همه‌ی برآورد‌ها این بود که فردا تهران آرام خواهد بود. برآورد من اما این بود که روز عاشورا اتفاقاتی در پیش خواهد بود. به همین خاطر، دو بار دیگر درخواست جلسه فوق‌العاده دادیم و جلسه تشکیل شد و آماده‌باش اعلام کردیم. همه‌ی سینماهای تهران را اجاره کردم. تمام مدارس و حسینیه‌ها را در اختیار گرفتیم. بچه‌ها با لباس مشکی در میدان حضور داشتند. نزدیک به ۳۰ هیأت را هم که با من مرتبط بودند آماده کردیم و گفتم دسته‌ها را به سمت میدان دانشگاه بیاورید. در روز عاشورا همین سه گردان غائله را جمع کردند.»</blockquote>فرمانده کشته‌شده‌ی سپاه در این گفتگو هم‌چنین فاش کرده که در جریان اعتراضات ۸۸، در سمت حکومت، ۸۳۰ نفر «معلول» شدند.


پس از افشای این فعالیتهای سازمان اطلاعات سپاه و چند پرونده جنجالی دیگر از جمله پرونده فعالان محیط زیست رهبر جمهوری اسلامی از سوی وزارت اطلاعات متقاعد می شود تا سازمان اطلاعات سپاه پاسداران را منحل و یا در وزارت اطلاعات ادغام کند و از شورای عالی امنیت ملی نظرخواهی می کند اما فرمانده وقت سپاه پاسداران سرلشکر جعفری و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح سرلشکر باقری از مخالفین نظر پیشنهادی رهبر ایران بودند.
پس از افشای این فعالیتهای سازمان اطلاعات سپاه و چند پرونده جنجالی دیگر از جمله پرونده فعالان محیط زیست رهبر جمهوری اسلامی از سوی وزارت اطلاعات متقاعد می شود تا سازمان اطلاعات سپاه پاسداران را منحل و یا در وزارت اطلاعات ادغام کند و از شورای عالی امنیت ملی نظرخواهی می کند اما فرمانده وقت سپاه پاسداران سرلشکر جعفری و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح سرلشکر باقری از مخالفین نظر پیشنهادی رهبر ایران بودند.
خط ۶۵: خط ۸۵:
عزل ناگهانی محمد علی جعفری از فرماندهی سپاه به عنوان یکی از تبعات این مخالفت تعبیر می شود، با انتصاب سلامی به فرماندهی سپاه و پس از آن احکام جدید فرماندهان ارشد و میانی سپاه پاسداران شنیع ترین حکم مربوط به حسین طائب بود که در قیام ۸۸ متهم به تجاوز به ترانه موسوی یکی از معترضین است وی برای پنهان کردن این جنایت خود با آتش زدن پیکر ترانه موسوی و دفن کردن او در گوری پر از سیمان تلاش کرد راه تحقیق این ماجرا را برای همیشه مسدود کند.
عزل ناگهانی محمد علی جعفری از فرماندهی سپاه به عنوان یکی از تبعات این مخالفت تعبیر می شود، با انتصاب سلامی به فرماندهی سپاه و پس از آن احکام جدید فرماندهان ارشد و میانی سپاه پاسداران شنیع ترین حکم مربوط به حسین طائب بود که در قیام ۸۸ متهم به تجاوز به ترانه موسوی یکی از معترضین است وی برای پنهان کردن این جنایت خود با آتش زدن پیکر ترانه موسوی و دفن کردن او در گوری پر از سیمان تلاش کرد راه تحقیق این ماجرا را برای همیشه مسدود کند.


سازمان اطلاعات سپاه پس از سرکوب خیابانی و شکنجه و دستگیری مردم روی به ایجاد رعب و وحشت برای فعالان سیاسی و رسانه‌ای آورد و با دستگیری‌های وسیع و احضارهای گاه به گاه سعی در خاموش کردن همان اندک نور آگاهی به مردم داشت.
سازمان اطلاعات سپاه پس از سرکوب خیابانی و شکنجه و دستگیری مردم روی به ایجاد رعب و وحشت برای فعالان سیاسی و رسانه‌ای آورد و با دستگیری‌های وسیع و احضارهای گاه به گاه سعی در خاموش کردن همان اندک نور‌آگاهی به مردم را داشت.


تحقیقات این سازمان، بر اساس گزارشات افراد و اعتراف گیری با شکنجه استوار است. سناریوی خودکشی در بازداشتگاه ها هم توسط این نهاد تهیه شده و حتی بسیاری از نهادهای دیگر با استناد به گزارش ساختگی ساس مجبور می شوند، در برابر اقدامات این سازمان سکوت کنند.
تحقیقات این سازمان، بر اساس گزارشات افراد و اعتراف گیری با شکنجه استوار است. سناریوی خودکشی در بازداشتگاه ها هم توسط این نهاد تهیه شده و حتی بسیاری از نهادهای دیگر با استناد به گزارش ساختگی ساس مجبور می شوند، در برابر اقدامات این سازمان سکوت کنند.
خط ۸۰: خط ۱۰۰:
ماجرای هلدینگ یاس
ماجرای هلدینگ یاس


بنا به ادعای مدیر کانال تلگرامی عماریون محمدحسین رستمی: «نقش پررنگ محمود سیف در هلدینگ یاس و روابط خاص حسین طائب با محمود سیف و متهمین پرونده مدنظر قابل توجه است.»
بنا به ادعای مدیر کانال تلگرامی عماریون محمدحسین رستمی: «نقش پررنگ محمود سیف در هلدینگ یاس و روابط خاص حسین طائب با محمود سیف و متهمین پرونده مربوطه، قابل توجه است.»


هولدینگ «یاس»، سازمان اصلی بنیاد تعاون سپاه در حوزه خدمات، واسطه‌گری و مسکن بود که در بهمن ۹۶ منحل شد. این هلدینگ همچنین طرف اصلی قراردادهای بنیاد تعاون سپاه با شهرداری تهران در دوران محمدباقر قالیباف است. یک مورد از قراردادهای این بنیاد و شهرداری تهران که خرداد ۹۳ فاش شد، ۲۰ هزار میلیارد تومان بود. محمود سیف در واقع اسم مستعار «محسن سجادی‌نیا» است. سجادی‌نیا به همراه مسعود مهردادی، جانشین اقتصادی بنیاد تعاون سپاه و جمال‌الدین آبرومند، معاون سابق هماهنگی سپاه، مثلث اصلی فعالیت‌های اقتصادی این بنیاد بودند.
هولدینگ «یاس»، سازمان اصلی بنیاد تعاون سپاه در حوزه خدمات، واسطه‌گری و مسکن بود که در بهمن ۹۶ منحل شد. این هلدینگ همچنین طرف اصلی قراردادهای بنیاد تعاون سپاه با شهرداری تهران در دوران محمدباقر قالیباف است. یک مورد از قراردادهای این بنیاد و شهرداری تهران که خرداد ۹۳ فاش شد، ۲۰ هزار میلیارد تومان بود. محمود سیف در واقع اسم مستعار «محسن سجادی‌نیا» است. سجادی‌نیا به همراه مسعود مهردادی، جانشین اقتصادی بنیاد تعاون سپاه و جمال‌الدین آبرومند، معاون سابق هماهنگی سپاه، مثلث اصلی فعالیت‌های اقتصادی این بنیاد بودند.
خط ۱۰۵: خط ۱۲۵:


=== فرماندهان سازمان اطلاعات سپاه ===
=== فرماندهان سازمان اطلاعات سپاه ===
محسن رضایی اولین فرمانده واحد اطلاعات سپاه تا سال ۱۳۶۲
علی‌محمد بشارتی جهرمی (اردیبهشت ۱۳۵۸ – خرداد ۱۳۵۸)
 
محسن رضایی (خرداد ۱۳۵۸ – شهریور ۱۳۶۰)
 
وحید ناصری (۱۳۶۰)
 
رضا سیف‌اللهی (۱۳۶۰ –۱۳۶۲)
 
مهرابی معاون اطلاعات ستاد کل سپاه پاسداران
 
(با تأسیس وزارت اطلاعات در سال ۱۳۶۳، اداره اطلاعات سپاه به وزارت منتقل شد اما پس از مدتی، دوباره راه‌اندازی شد.)
 
سید کاظم کاظمی (۱۳۶۳)
 
احمد وحیدی (۱۳۶۴ – ۱۳۶۷)
 
معاون اطلاعات ستاد مشترک سپاه پاسداران


از زمان آغاز به کار سازمان اطلاعات سپاه در سال ۸۸، ریاست آن بر عهده حسین طائب است. اگرچه نام طائب تا پیش از آن در بسیج و در مقطعی هم در وزارت اطلاعات به ندرت شنیده می‌شد، اما در اعتراضات ۸۸ تبدیل به نقش کلیدی سرکوب مردم شد.
سرتیپ پاسدار احمد وحیدی (۱۳۷۸)


«حسین طائب» از سال ۱۳۸۸ تا (فروردین ماه ۱۳۹۸) فرمانده سازمان اطلاعات سپاه بود.
غلامحسین رمضانی (شهریور ۱۳۸۴ – اردیبهشت ۱۳۸۵۱)
 
سرتیپ پاسدار اسماعیل قاآنی (اردیبهشت ۱۳۸۵ – تابستان ۱۳۸۶)
 
سرتیپ پاسدار سید مجید میراحمدی (تابستان ۱۳۸۶ – ۶ اسفند ۱۳۸۶)
 
(انحلال ستاد مشترک و تبدیل معاونت‌های آن به معاونت‌های فرماندهی کل)
 
معاون اطلاعات فرمانده کل
 
سرتیپ پاسدار سید مجید میراحمدی (۶ اسفند ۱۳۸۶ – ۱۳۸۷)
 
غلامحسین رمضانی (۱۳۸۷ – مهر ۱۳۸۸)
 
معاون فرمانده کل و رئیس سازمان اطلاعات
 
حسین طائب (مهر ۱۳۸۸– ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸)
 
(ادغام معاونت اطلاعات راهبردی سپاه و سازمان اطلاعات سپاه)
 
مسئول اطلاعات
 
حسین طائب (۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ – تاکنون)
 
محمدحسین زیبایی‌نژاد معروف به حسین نجات جانشین مسئول اطلاعات سپاه ۱۳۹۸
 
از زمان آغاز به کار سازمان اطلاعات سپاه در سال ۸۸، ریاست آن بر عهده حسین طائب است. اگرچه نام طائب تا پیش از آن در بسیج و در مقطعی هم در وزارت اطلاعات شنیده می‌شد، اما در اعتراضات ۸۸ تبدیل به فردی کلیدی در سرکوب مردم شد.


در احکام جدید حسین طائب به عنوان مسئول اطلاعات سپاه پاسداران و حسن محقق به عنوان جانشین وی معرفی شده‌‌اند. همچنین حسین نجات جایگزین محمدرضا نقدی در معاونت فرهنگی این نهاد شد.
در احکام جدید حسین طائب به عنوان مسئول اطلاعات سپاه پاسداران و حسن محقق به عنوان جانشین وی معرفی شده‌‌اند. همچنین حسین نجات جایگزین محمدرضا نقدی در معاونت فرهنگی این نهاد شد.
خط ۱۵۴: خط ۲۱۶:
=== ارکان سازمان اطلاعات سپاه ===
=== ارکان سازمان اطلاعات سپاه ===
جانشین رئیس سازمان:  
جانشین رئیس سازمان:  
سمت معاونت اطلاعات سپاه پاسداران را بر عهده دارد.


فرماندهی پدافند سایبری سپاه:  
فرماندهی پدافند سایبری سپاه:  
خط ۱۶۳: خط ۲۲۷:
معاونت بررسی و عملیات روانی:  
معاونت بررسی و عملیات روانی:  


معاونت عملیات:  
فرمانده این واحد عبدالله ضیغمی معروف به سردار مشفق است که اداره خانه‌های امن سپاه بعهده اوست.
 
عبدالله ضیغمی از سال ۱۳۹۲ توسط طائب به این سمت منصوب شده است و در سال ۱۳۹۴ شایع شد که در جریان کشته شدن زائرین خانه‌ی خدا در منا مفقود گردیده است.
 
معاونت عملیات:


اداره‌ی کار‌‌آمدی:  
اداره‌ی کار‌‌آمدی:  
۹٬۶۹۰

ویرایش

منوی ناوبری