کاربر:Javad/8صفحه تمرین

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ دسامبر ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۵۱ توسط Abbas (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ثقة الاسلام تبریزی
میرزا علی ثقة الاسلام تبریزی
-الاسلام-تبریزی-e1491208163777.png
ثقة الاسلام تبریزی
زادروز۱۲۳۹
تبریز آذربایجان
درگذشتاعدام ۹ دی ۱۲۹۰ هجری شمسی
تبریز
تابعیتایرانی
تحصیلاتاستاد ادبیات فارسی، عربی، دروس فقه، اصول، حکمت، کلام، تاریخ و جغرافیا
پیشهروحانی مشروطه خواه شهید جنبش مشروطیت
شناخته‌شده برایمردم ایران و جهان
نقش‌های برجستهرهبری نبرد مردم تبریز با روسیه تزاری و عضو مشروطه خواهان
تأثیرپذیرفتگانجنپش مشروطه ایران و مردم تبریز و حکومت محمد علی میرزا و روسیه
شهر خانگیتبریز
لقبثقة الاسلام شهید، شهید هفتاد و سوم
جنبشانقلاب مشروطه ایران
مخالفانروسیه، انجمن اسلامیه روحانیون مخالف مشروطه
دیناسلام
مذهبشیعه
منصبرئیس شیخیه تبریز

ثقة‌ الاسلام تبریزی، (تولد ۲۹ دی ۱۲۳۹ - اعدام ۹ دی ۱۲۹۰ هجری شمسی) با نام اصلی میرزا علی ثقة الاسلام تبریزی فرزند میرزا موسی در تبریز به دنیا آمد. پدربزرگ وی حاج میرزا شفیع، شاگرد سیدکاظم رشتی، رئیس شیخیه تبریز بود. ثقة الاسلام تبریزی ابتدا در تبریز و بعد در کربلا و نجف تحصیلات خود را پی گرفت و دوباره به تبریز بازگشت. بعد از فوت پدرش، لقب ثقة الاسلام به او دادند و رئیس شیخیه تبریز شد. بعد از شروع جنبش مشروطه توسط مشروطه‌خواهان، هوادار جنبش شد و پس از اعلام مشروطیت، در مقابل انجمن اسلامیه که مخالفان مشروطه آن را بنیان گذاشته بودند ایستاد و از حامیان انجمن ایالتی شد. پس از محاصره تبریز توسط روس‌ها، عثمانی‌ها به وی پیشنهاد دادند به آنها پناهنده شود اما او از مخفی شدن و اعلام پناهندگی خودداری کرد. در پی قلع و قمع انقلابیون در تبریز و پیچیده شدن شرایط، ثقة الاسلام به نزد کنسول روسیه رفت. کنسول روسیه از ثقة الاسلام خواست کاغذی بنویسد و بگوید که جنگ را مجاهدین شروع کردند و مسبب خون‌ریزی‌ها، مجاهدین تبریز هستند. ثقة الاسلام با اینکه می‌دانست مرگ در انتظار اوست این پیشنهاد را نپذیرفت و روس‌ها را مسئول جنایت در تبریز و اشغال تبریز اعلام کرد. ثقة الاسلام سپس مجاهدان تبریز را قبل از رسیدن نیروهای روسیه، از تبریز خارج کرد. ثقة الاسلام تبریزی توسط روس‌ها دستگیر و سرانجام در دهم دی‌ماه ۱۲۹۰ بدست نیروهای تزاری روس که تبریز را اشغال کرده بودند به همراه ۷تن دیگر از انقلابیون تبریز اعدام شد[۱][۲].

از جوانی تا مشروطیت

ثقة‌ الاسلام تبریزی با نام اصلی میرزا علی فرزند موسی ثقة‌ الاسلام، تحصیلاتش را در تبریز شروع کرد و سپس برای ادامه تحصیل به کربلا و نجف رفت و دوباره به ایران بازگشت. لقب ثقة‌ الاسلام پس از مرگ پدر به نام او اضافه شد و در تاریخ مشروطه مشهور شد.

تحصیلات

سطح تحصیلات و معلومات ثقة الاسلام به دلیل ذهن کنجکاو و فکر بازش در فراگیری علوم، بسیار بالا بود. وی علاوه بر زبان آذری به زبان‌های فارسی، عربی و فرانسه مسلط بود. ثقة الاسلام نفوذ کلام بسیاری داشت. وی مسلط به ادبیات فارسی و عربی و دارای درجه استادی بود، ضمن اینکه ثقة الاسلام بر دروس فقه، اصول، حکمت، کلام، تاریخ و جغرافیا تسلط داشت و علاوه بر سخنور بودن، طبع شاعری هم داشت. ثقة الاسلام در سخنرانی‌هایش برای مردم، آنها را دعوت به آشنایی با دنیای مترقی و نوین و افکار روشن می‌کرد. محافل شعری وی در کتاب‌خانه منزلش، باعث نزدیکی و جمع شدن دگراندیشان و کسانی که به دنبال تغییر اوضاع کشور بودند می‌شد.

مشروطیت

ثقة الاسلام در دورانی که جنبش‌ها برای مشروطیت آغاز شد به آن پیوست و از مبلغان مشروطیت شد. از آنجایی که عده ای از روحانیون در آن دوران با تشکیل انجمن اسلامیه با مشروطیت به مخالفت برخاستند، وی در مقابل روحانیون موسس انجمن اسلامیه ایستاد و از انجمن ایالتی آذربایجان دفاع کرد و بعد از اعلام مشروطه در انتخابات دوره اول مجلس ملی در تبریز به عنوان نفر اول انتخاب شد، اما به مجلس نرفت.

ثقة الاسلام بین مشروطه‌خواهان شخصیت با نفوذ و پرجاذبه‌ای داشت و بیشتر تصمیم‌گیری‌ها با مشورت او صورت می‌گرفت. وی با توجه به اینکه به زبان فرانسه و عربی مسلط بود ملاقات‌ها و روابط خارجی مشروطه‌خواهان را پشتیبانی می‌کرد. ثقة الاسلام فردی ریسک‌پذیر و نترس بود.

مقاومت در تبریز

مجاهدان تبریز
مجاهدان تبریز

ثقة الاسلام تبریزی زمانی که تهدیدات زیادی از طرف روسیه متوجه تبریز بود، تلاش بسیاری برای اشغال نشدن تبریز و کمک به انقلابیون برای حفظ تبریز داشت. وقتی روس‌ها وارد تبریز شدند وی با نوشتن نامه‌ای به رئیس شهربانی گفت، باید مقابل روس‌ها بایستد.

ثقة الاسلام بر آن بود تا محمدعلی‌شاه مشروطیت را قبول کند و در طول ۱۱ ماه محاصره تبریز در کنار انقلابیون تبریز قرار گرفت و باعث عقب راندن عین‌الدوله و شکستن محاصره و ورود آذوقه به تبریز شد. پس از آن نیروهای روسیه که به دنبال اشغال تبریز بودند، به بهانه‌ای جنگ را با مجاهدان تبریز آغاز کردند. در جنگی که ۴ روز بین مجاهدان تبریز و نیروهای روسیه در تبریز به طول انجامید، نیروهای روسی کشنه‌های بسیاری دادند اما از سمت ارس نیروی عظیمی از سپاه روسیه به سمت تبریز در حرکت بود، تا تبریز را اشغال کند. نیروهای روسیه تبریز را اشغال کردند و شروع به کشتار مجاهدانی که دستگیر شده بودند کردند.

اعدام ثقة الاسلام تبریزی

پیش از اشغال تبریز توسط قوای روس، شرایط حساسی برای ثقة الاسلام برای تصمیم‌گیری پیش آمد. عثمانی‌ها به ثقة الاسلام پیشنهاد کردند به آنها پناهنده شود، اما او نه مخفی شد و نه به سفارت عثمانی‌ پناهنده شد. ثقة الاسلام به کنسولگری روسیه رفت؛ از آنجایی که روس‌ها از نفوذ ثقة الاسلام بین انقلابیون و مردم مطلع بودند، از ثقة الاسلام خواستند که نامه‌ای بنویسد و اعلام کند که مسبب خون‌ریزی‌ها در تبریز مجاهدین تبریز هستند و این مجاهدین تبریز بودند که جنگ را شروع کردند. ثقة الاسلام با اینکه می‌دانست این کار به قیمت جانش تمام می‌شود، از نوشتن نامه امتناع کرد و در مقابل، روس‌ها را مسئول خون‌ریزی و جنگ علیه مجاهدان تبریز معرفی کرد. ثقة الاسلام پس از آن به خانه بازگشت و مجاهدان تبریز نزد او آمدند تا چاره جویی کند. در پی پیچیده شدن شرایط، ثقة الاسلام تصمیم گرفت و مصلحت دید تا مجاهدان بعد از رشادت‌های بسیاری که در جنگ انجام داده بودند از شهر خارج شوند و خود در شهر ماند. روس‌ها تصمیم به اعدام ثقة الاسلام گرفتند تا به این وسیله با ایجاد فضای رعب، کسی جرأت ایستادگی پیدا نکند[۳].

اعدام ثقة الاسلام تبریزی به همراه ۷ تن از مجاهدان تبریز به دست روسهای تزار
اعدام ثقة الاسلام تبریزی به همراه ۷ تن از مجاهدان تبریز به دست روس‌های تزاری

زمانی که ثقة الاسلام را برای اعدام می‌بردند روحیه‌ای قوی داشت و با مأموران اعدام تند برخورد می‌کرد اما چهره‌اش شاداب و خندان بود و به این وسیله سعی داشت به دیگران روحیه بدهد. سرانجام ثقة الاسلام در تاریخ ۱۰دی ۱۲۹۰توسط نیروهای روسی که تبریز را اشغال کرده بودند، در ظهر عاشورای ۱۳۳۰ قمری در ميدان مشق، به همراه ۷نفر از مجاهدان تبریز، شیخ سليم، ضياالعلما، حاج محمدقلی خان، صادق الملك، ابراهيم قفقايچی و حسن و قدير پسران علی مسيو اعدام شد. پیکر ثقة الاسلام تبریزی در مقبره شعرای تبریز به خاک سپرده شد.

پس از پیروزی انقلاب اکتبر در روسیه و سرنگونی امپراطوری تزار توسط لنین در ۱۹۱۷، هیأتی از طرف دولت شوروی نسبت به اعدام ثقة الاسلام عذرخواهی کردند و به مزار ثقة الاسلام رفتند و بر سر مزارش دسته‌گل تقدیم کردند.

روایتی تلخ از روز اعدام ثقة الاسلام

در روایتی از روز عاشورای سال ۱۳۳۰ قمری در تبریز آمده است‌:

«صبح عاشورا بود. روس‌ها ثقة الاسلام و سایر مجاهدان را به میدان دانش‌سرا آوردند برای اعدام. یک میدان آنطرف‌تر در بازار تبریز صدها نفر قمه به دست می رفتند برای شکافتن سر؛ گفتند حسین را آنسوتر می‌کشند به یاری‌اش بشتابید؛ گفتند ما را با سیاست کاری نیست؛ ما عزادارحسینیم و این چنین بود که ثقة الاسلام  (روحانیت مترقی)  و دیگر آزادی‌خواهان در سرمای گزنده‌ی صبح عاشورا و سکوت سوزاننده مسلمانان مرتجع بر دار شدند».

ادامه کشتار مشروطه‌خواهان

بعد از واقعه‌ی عاشورای ۱۳۳۰، کشتار مشروطه خواهان در تبریز ادامه پیدا کرد و روس‌ها محمدخان امیرتومان و کریم‌خان برادرزاده‌های ستارخان را اعدام کردند. یکی دیگر از مشروطه خواهان صاحب نام در تبریز حاجی علی دوافروش مدیر مدرسه سعادت بود که همزمان با برادرزاده‌های ستارخان اعدام شد و مدرسه سعادت نیز توسط مخالفان مشروطه منفجر و خراب شد. روس‌ها صمدخان را بر سر تبریز گماردند. صمدخان که مخالف مشروطه خواهان بود به کشتار مشروطه خواهان ادامه دادو ده‌ها مشروطه خواه را اعدام کرد[۴].

تألیفات ثقة الاسلام تبریزی

متن کتاب ثقة الاسلام تبریزی
متن کتاب ثقة الاسلام تبریزی

از تألیفات و کتاب‌ها و رسائل ثقة‌الاسلام تبریزی می‌توان از:

مرآةالکتاب

تاریخ امکنه شریف

بث الشکوی

نامه‌های تبریز

ایضاح الانبیا

رساله‌ی بالون ملت ایران به کجا می‌رود

رساله لالان

اصول سیاست اسلامیه

مجمل حوادث یومیه مشروطه نام برد.

منابع