پژاک، حزب حیات آزاد کردستان یک گروه چپ‌گرا است که در محدوده کردستان ایران فعالیت می‌کند. این حزب به نوعی زیر مجموعه‌های «حزب کارگران کردستان (پ ک ک) به شمار می‌رود. پژاک دارای یک شاخه سیاسی، یک شاخه نظامی و یک شاخه زنان است. این حزب خواهان تغییر دمکراتیک در ایران است.

پژاک
پارتی گیانا آزاد کوردستان
رهبرسیامند معینی و زیلان وژین (رهبری مشترک)
شعارتغییر دمکراتیک در ایران
بنیانگذاری۲۰۰۴
روزنامهآلترناتیو، زنان شرق، زیلان، ملت دموکراتیک، ولاتی آزاد، ژیله‌مۆ، کژوان
کشور ایران
وبگاه
پژاک حزب حیات کردستان

سابقه

حزب حیات آزاد کردستان یک گروه مارکسیستی است که در محدوده کردستان ایران فعالیت می‌کند. این حزب به نوعی جزء زیر مجموعه‌های «حزب کارگران کردستان (پ ک ک) به شمار می‌رود. این حزب دارای یک شاخه سیاسی و یک شاخه نظامی (ی آر کر) و یک شاخه زنان (اچ پ ژ) است و خواهان «تغییر دمکراتیک» در ایران است. این حزب در سال ۲۰۰۴ میلادی تأسیس شد و در سال ۲۰۱۴ در کنگره چهارم این حزب تصمیم به برکناری رهبر خود «حاجی احمدی» گرفت و از آن زمان به رهبری مشترک رای داد. این حزب در برنامه خود خواهان گشایش سیاسی از طرف دولت ایران و آماده حل مسالمت آمیز مسئله کورد و دیگر ملیت‌های ایران است.

پروژه‌ی «کودار» و «پژاک» جهت اقدام برای دموکراتیزه‌کردن ایران

در تاریخ ۲۱ تیرماه ۱۳۹۷ این حزب طرحی را با عنوان «پروژه ی «کودار» و «پژاک» جهت اقدام برای دموکراتیزه‌کردن ایران» منتشر کرد. کودار به معنی «چاره یاب بودن نظام کنفدرالیسم دموکراتیک» است که در شرق کردستان ایران به آن «Kodar» گفته می‌شود و در آن آمده‌است:

«کودار و پژاک خواستار گشایش سیاسی از سوی دولت ایران و آماده برای حل مسالمت‌آمیز مسئله کورد و ملت‌های ایران در چارچوب پروژه ملت دموکراتیک و خودمدیریتی دموکراتیک خود هستند. کودار تأسیس ملت دموکراتیک را به عنوان پروژه‌ای با ساختار خودمدیریتی دموکراتیک و دموکراسی محلی ارایه می‌دهد و مطابق نوع برخورد نظام کنونی ایران و جامعه جهانی نسبت به آن پروژه جامعه‌محور، عمل می‌کند»

راهکارهای کودار و پژاک برای چاره‌یابی

«جامعه دموکراتیک و آزاد شرق کوردستان (کودار) به مثابه بخشی از موج خروشان قیام در ایران و کوردستان، هوشمندانه متوجه اوضاع اسفبار جامعه، فرصت‌ها و تهدیدها علیه ایران و کوردستان است. سیستمی هستیم که کالبد آن کنفدرالیسم دموکراتیک و روح آن ملت دموکراتیک است. خودمدیریتی دموکراتیک و دموکراسی محلی با این سیستم زمینه اجرایی می‌یابد. کودار برای آزادی ملت‌ها، بویژه ملت‌های ایران و شرق کوردستان مبارزه می‌کند. سیستمی می‌باشد که دارای پروژه دموکراتیک عاری از جنگ است. در این راستا، اعتراف نظام کنونی ایران به وجود مسئله ملت‌ها، بویژه مسئله کورد را کافی نمی‌داند و بصورت رادیکال خواستار گام‌های عملی از سوی نظام است، اگرنه دارای چنان رویه مبارزاتی است که هیچ گشایشی را از دولت‌ها، نظام‌ها و جریانات سیاسی ـ نظامی عاجزانه طلب نمی‌کند. پژاک بعنوان پیشاهنگ تحقق عملی سیاست دموکراتیک در سیستم کودار، در راستای آزادی ملت‌های ایران و شرق کوردستان آمادگی کامل جهت هرگونه چاره‌یابی دموکراتیک را دارد. کودار و پژاک خواستار گشایش سیاسی از سوی دولت ایران و آماده برای حل مسالمت‌آمیز مسئله کورد و ملت‌های ایران در چارچوب پروژه ملت دموکراتیک و خودمدیریتی دموکراتیک خود هستند.»

کودار و مواضع مبارزاتی

«کودار هدفش تحقق دموکراسی محلی و آزادیخواهی مبتنی بر خودمدیریتی دموکراتیک است، لذا ایران و نظام آن را بصورت فعلی هم قبول ندارد. کودار تُن و آهنگ مبارزات خود را مطابق خواست قدرت‌طلبانه دیگران کم و زیاد نمی‌کند. افق پروژه مبارزاتش هم خلقها هستند و آنها را قربانی سازش و یا جنگِ بیهوده نمی‌کند. انتخاب گزینه دفاع مشروع و اقدام دموکراتیک در صورت پاسخ رد نظام حاکم جزو اصول اساسی و غیرقابل اجتناب جامعه است زیرا اگر دولت و کل سیستم حاکم ایران حاضر به حل صلح‌جویانه نشدند، جامعه خود باید وارد عمل شده و سیستم خودگردانی دموکراتیک خود را برقرار نماید و کشور را دموکراتیک گرداند، پس نظام باید بداند که چاره‌یابی بدون او هم ممکن است. کودار، همان‌طور که یک سیستم و فراتر از ساختار یک حزب است، پروژه آن هم ایرانی ـ کوردستانی و برای همه ملت‌هاست.» جامعه دموکراتیک و آزاد شرق کوردستان (کودار) ـ حزب حیات آزاد کوردستان (پژاک) ۲۱ تیرماه ۱۳۹7(12-07-2018)

افراد سرشناس

ریوار آبدانان (عضو شورای ریاست کل کنفدرالیسم دموکراتیک جوامع کوردستان، ک.ج. ک)

زیلان وژین ریاست مشترک پژاک

مازیار کارن عضو مجلس حزب حیات آزاد کردستان

نشریات

آلترناتیو، زنان شرق، زیلان، ملت دموکراتیک، ولاتی آزاد، ژیله‌مۆ، کژوان

منابع

سایت اخبار روز

سایت پژاک حزب حیات کردستان

کتاب کودار: رهیافت دموکراتیک خلقهای ایران

اخبار روز پنجشنبه ۲۱ تیرماه ۱۳۹۷ – ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۸»