کاربر:Mohsen/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

۱۰٬۱۸۴ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۶ ژوئیهٔ ۲۰۱۸
خط ۳۱۶: خط ۳۱۶:
در ادامه درگیری‌های عملیات مروارید یک، قرارگاه رمضان سپاه‌پاسداران، فرماندهی تهاجم جدیدی به خاک عراق را داشت، این عملیات از ۴ محور در روز ۱۲ فروردین علیه مجاهدین آغاز شد، این عملیات در ارتفاعات آق‌داغ صغیر و شمال شهر خانقین بود. در این عملیات هم ارتش آزادیبخش در مقابل آن ایستاد. در این عملیات نیروهای دولتی ایران متحمل خسارات مادی و انسانی زیادی شد و صدها نفر کشته شدند.
در ادامه درگیری‌های عملیات مروارید یک، قرارگاه رمضان سپاه‌پاسداران، فرماندهی تهاجم جدیدی به خاک عراق را داشت، این عملیات از ۴ محور در روز ۱۲ فروردین علیه مجاهدین آغاز شد، این عملیات در ارتفاعات آق‌داغ صغیر و شمال شهر خانقین بود. در این عملیات هم ارتش آزادیبخش در مقابل آن ایستاد. در این عملیات نیروهای دولتی ایران متحمل خسارات مادی و انسانی زیادی شد و صدها نفر کشته شدند.


سازمان مجاهدین اعلام کرد: <blockquote>«سازمان مجاهدین خلق ایران با استناد به انبوه اجساد پاسداران در خاك عراق كه كارت عضویت سپاه پاسداران را نیز به همراه دارند، از همه‌ی مجامع بین‌المللی به‌ویژه سازمان ملل متحد خواستار محكوم‌كردن قاطع دخالتهای گسترده‌ی نظامی رژیم خمینی در خاك عراق به منظور سركوب مقاومت ایران می‌باشد. ما هم‌چنین مصرانه خواستار اعزام هیأتی از سوی سازمان ملل متحد به نواحی مرزی قصرشیرین ـ خانقین هستیم تا به‌رأی‌العین به لشكركشی گسترده‌ی رژیم خمینی به داخل خاك عراق برای محاصره و سركوب مقاومت ایران و تأسیس حكومت به‌اصطلاح اسلامی در عراق پی ببرند.»<ref>اطلاعیه رسمی سازمان مجاهدین خلق ایران </ref></blockquote>بعد از این عملیات مریم رجوی پیام تبریکی به ارتش آزادیبخش فرستاد: <blockquote>«به خواست خدا و براساس مقاومت فوق‌العاده دلیرانه و شجاعانه‌‌ی شما و هم‌چنین طرح ضدحمله‌یی كه پیاده شد، نیروهای دشمن با برجای گذاشتن لااقل ۱۵۰۰جنازه از پاسداران، تودهنی و پس گردنی محكمی دریافت نموده و فعلاً عقب رانده شدند. الا این‌كه هنوز هم به تبلیغات دجالانه‌‌ی سیاسی‌شان برای وارونه جلوه‌دادن یورش شكست‌خورده‌ی خود ادامه می‌دهند… پاسدارانی كه از گردانهای مختلف نیروهای دشمن،‌به اسارت درآمده‌اند، گواهی می‌دهند كه از خیلی از گردانهای اعزام‌شده تقریباً چیزی باقی نمانده است. راستی همان‌طور كه مسعود گفته بود «دشمن به پای خود آمد به گور» و زحمت ما را كه قرار بود همین جانوران را در آن سوی مرز گوشمالی بدهیم كم كرد. در جریان عملیات و بخصوص در ساعات اول،  دشمن در داخل منطقه‌ی تدافعی ما به پیشرویهایی دست یافت. ولی ما توانستیم به ‌سرعت بر اوضاع مسلط شده و پس از چند ساعت به تعرض و تهاجم متقابل نیز دست بزنیم به طوری كه در غروب آفتاب یك یگان ارتش آزادی توانسته بود به خارج از منطقه‌‌ی عملیاتی خودمان یعنی روستای خلیفه مراد تهاجم نموده و با موفقیت كامل و به سلامت به داخل منطقه‌‌ی خودی بازگردد...این پیروزی بزرگ آن هم در یك جنگ تدافعی  كه به آن عادت نداشتیم بر همه‌ی شما و به‌‌خصوص بر جاودانه‌فروغهای شهیدمان و تمامی مردم ایران مبارك باد...».<ref>کتاب ارتش آزادیبخش ملی ایران  چاپ ۱۳۷۴</ref></blockquote>این عملیات اثبات کرد که مجاهدین راه درستی را در پیش گرفتند و به سمت زرهی شدن ارتش آزادیبخش گام برداشتند.
سازمان مجاهدین اعلام کرد: <blockquote>«سازمان مجاهدین خلق ایران با استناد به انبوه اجساد پاسداران در خاك عراق كه كارت عضویت سپاه پاسداران را نیز به همراه دارند، از همه‌ی مجامع بین‌المللی به‌ویژه سازمان ملل متحد خواستار محكوم‌كردن قاطع دخالتهای گسترده‌ی نظامی رژیم خمینی در خاك عراق به منظور سركوب مقاومت ایران می‌باشد. ما هم‌چنین مصرانه خواستار اعزام هیأتی از سوی سازمان ملل متحد به نواحی مرزی قصرشیرین ـ خانقین هستیم تا به‌رأی‌العین به لشكركشی گسترده‌ی رژیم خمینی به داخل خاك عراق برای محاصره و سركوب مقاومت ایران و تأسیس حكومت به‌اصطلاح اسلامی در عراق پی ببرند.»<ref>اطلاعیه رسمی سازمان مجاهدین خلق ایران </ref></blockquote>موفقیت برای ارتش آزادیبخش در این عملیات بسیار مهم بود، چون ارتش آزادیبخش در استتار و در حالت استقرار بودند، اما توانستند خودشان را بلافاصله در هیبت یک نیروی نظامی آماده به جنگ سازماندهی کنند، از این رو  بعد از این عملیات مریم رجوی پیام تبریکی به ارتش آزادیبخش فرستاد: <blockquote>«به خواست خدا و براساس مقاومت فوق‌العاده دلیرانه و شجاعانه‌‌ی شما و هم‌چنین طرح ضدحمله‌یی كه پیاده شد، نیروهای دشمن با برجای گذاشتن لااقل ۱۵۰۰جنازه از پاسداران، تودهنی و پس گردنی محكمی دریافت نموده و فعلاً عقب رانده شدند. الا این‌كه هنوز هم به تبلیغات دجالانه‌‌ی سیاسی‌شان برای وارونه جلوه‌دادن یورش شكست‌خورده‌ی خود ادامه می‌دهند… پاسدارانی كه از گردانهای مختلف نیروهای دشمن،‌به اسارت درآمده‌اند، گواهی می‌دهند كه از خیلی از گردانهای اعزام‌شده تقریباً چیزی باقی نمانده است. راستی همان‌طور كه مسعود گفته بود «دشمن به پای خود آمد به گور» و زحمت ما را كه قرار بود همین جانوران را در آن سوی مرز گوشمالی بدهیم كم كرد. در جریان عملیات و بخصوص در ساعات اول،  دشمن در داخل منطقه‌ی تدافعی ما به پیشرویهایی دست یافت. ولی ما توانستیم به ‌سرعت بر اوضاع مسلط شده و پس از چند ساعت به تعرض و تهاجم متقابل نیز دست بزنیم به طوری كه در غروب آفتاب یك یگان ارتش آزادی توانسته بود به خارج از منطقه‌‌ی عملیاتی خودمان یعنی روستای خلیفه مراد تهاجم نموده و با موفقیت كامل و به سلامت به داخل منطقه‌‌ی خودی بازگردد...این پیروزی بزرگ آن هم در یك جنگ تدافعی  كه به آن عادت نداشتیم بر همه‌ی شما و به‌‌خصوص بر جاودانه‌فروغهای شهیدمان و تمامی مردم ایران مبارك باد...».<ref>کتاب ارتش آزادیبخش ملی ایران  چاپ ۱۳۷۴</ref></blockquote>دولت ایران تلاش می‌کرد نقش خودش را در این عملیات پنهان کند اما هاشمی رفسنجانی نقش دولت ایران را پذیرفت و گفت:<blockquote>«ما مأمور نیستیم كه ۱۳۰۰ كیلومتر مرزمان با عراق را حفظ كنیم… ممكن است بعضیها هم از ایران بروند… آن طرف كاری انجام بدهند و برگردند».<ref>سخنرانی هاشمی رفسنجانی در نماز جمعه - ۲۳ فروردین ۱۳۷۰</ref></blockquote>این عملیات اثبات کرد که مجاهدین راه درستی را در پیش گرفتند و به سمت زرهی شدن ارتش آزادیبخش گام برداشتند.


== تبدیل ارتش آزادیبخش ملی ایران به ارتش زرهی ==
== تبدیل ارتش آزادیبخش ملی ایران به ارتش زرهی ==
خط ۳۲۲: خط ۳۲۲:


=== آموزش ===
=== آموزش ===
مجاهدین بعد از عملیات فروغ جاویدان در جمعبندی خود اعلام کردند که وارد مرحله‌ی جدیدی شده‌اند، بنابراین وارد پروسه زرهی کردن ارتش آزادیبخش ملی ایران شدند، بعد از عملیات مروارید این موضوع در مجاهدین بیشتر قوت گرفت، مریم رجوی که در آن زمان مسؤل اول سازمان مجاهدین خلق ایران و جانشین فرمانده ارتش آزادیبخش به آموزش و ارتقا ارتش آزادیبخش اعتقاد زیادی داشت، در همین خصوص مریم رجوی گفت:<blockquote>«می‌بایست به منظور تضمین پیروزی در عملیات سرنگونی تغییرات بنیادی و اساسی در كیفیت و توان رزمی ارتش آزادیبخش ایجاد كنیم». <ref>کتاب ارتش آزادیبخش ملی ایران چاپ ۱۳۷۴</ref></blockquote>اما وارد شدن به آموزش گسترده سختی‌ها و مشکلاتی به همراه داشت که این کار را تقریباً غیر ممکن می‌کرد:
# تبدیل ارتشی كه یكانهایش در اساس  پیاده بوده‌اند، به یك ارتش مجهز، تخصصی و دارای رسته‌ها و یكانهای مختلف، مستلزم آموزشهای بسیار گسترده‌یی در سطح تمامی پرسنل ارتش است.‌به‌عنوان مثال، تعداد بی‌شماری راننده و توپچی و سایر نفرات زرهی می‌بایست تربیت شوند و فرماندهان یكانها می‌بایست دوره‌های آموزشی خاص خودشان را طی كنند. پرسنل و فرماندهان رسته‌های پشتیبانی رزمی، توپخانه، مهندسی، پدافند و دیگر رسته‌ها هم می‌بایست در دوره‌های آموزشی متعددی شركت كنند تا برای یك كار هماهنگ با یكانهای زرهی آماده شوند. البته این كار مقدمتاً نیازمند تربیت گسترده‌ی مربیان ذیصلاحی است كه بتوانند چنین آموزش گسترده‌یی را پیش ببرند. نتیجه این كه تمام ارتش می‌بایست وارد یك دوران نوین آموزش بشود.
# ارتش آزادیبخش از نظر سازمان رزم می‌بایست همواره در وضعیت آمادگی باشد تا هر لحظه كه ضرورت ایجاب كند وارد عمل شود، مشابه آنچه كه در عملیات «فروغ جاویدان»  انجام داد.‌اما این آمادگی با وارد كردن گسترده‌ی پرسنل ارتش در آموزش‌های طولانی، آن هم با این وسعت در تضاد جدی است.
# آموزش‌های جدید می‌بایست تماماً  بر پایه‌ها و مبانی علمی و برنامه‌‌‌ی مشخص استوار باشد.‌این موضوع مستلزم تدوین منابع و متن‌های ضروری برای آموزش‌ها، امكانات كمك‌آموزشی، تهیه و تدوین برنامه‌های آموزشی و بسیاری كارهای دیگر بود كه بالطبع  طرح و برنامه و انرژی كلان و ویژه‌یی می‌طلبید.‌خوب، البته زرهی‌ها و سایر جنگ‌افزارها، و تجهیزات نظامی  كه در عملیات چلچراغ به‌ غنیمت گرفته شده بود، در این زمینه امكان خوبی بود و كمك زیادی می‌كرد.<ref>کتاب ارتش آزادیبخش ملی ایران چاپ ۱۳۷۴</ref>
در آن دوره كمیته‌های تخصصی تشكیل شد كه اولین مسئولیت آنها تربیت مربیان ذیصلاح در زمینه‌ی آموزش‌های مختلف مربوط به انواع سلاحها و جنگ‌افزارها بود، مثل كمیته‌ی موتوری و رانندگی تانك و انواع نفربرها، كمیته‌های برجك یا جنگ‌افزار تانك، كمیته‌ی مخابرات، كمیته‌ی تاكتیك، كمیته‌ی توپخانه، كمیته‌ی پدافند هوایی و كمیته‌های دیگر.  این كمیته‌ها با تلاش بی‌وقفه و شبانه‌روزی، به نحوی كه مسئولان و افراد آنها در شبانه‌روز ساعات محدودی وقت استراحت داشتند، كار می‌كردند تا این كه موفق شدند مربیان لازم را برای شروع آموزشهای جدید آماده كنند.‌به این ترتیب آموزش در سطح گسترده شروع شد.
در این موقع سازمان كاری در ارتش آزادیبخش به اجرا گذاشته شد كه از طرفی در گسترده‌ترین سطح ممكن پرسنل ارتش را وارد آموزش می‌كرد و از طرف دیگر این ظرفیت را داشت كه  در عین حال آمادگی عملیاتی ارتش را  هم حفظ كند.<ref>کتاب ارتش آزادیبخش ملی ایران چاپ ۱۳۷۴</ref>
مجاهدین برای تحقق امر آموزش دانشگاه فروغ جاویدان را تأسیس کردند.


=== آموزش زرهی برای زنان ===
=== آموزش زرهی برای زنان ===
برای افراد نظامی بسیار ملموس است که کار با تانک و نفربر و هر گونه زرهی، کار سخت و دشواری است، این امر در مورد زنان سختی بیشتری پیدا می‌کند. وارد شدن زنان مجاهد در آموزش‌های زرهی مشکلات و محدودیت‌هایی برای آنان به همراه داشت، به عنوان مثال یک راننده تانک باید بتواند تمام مشکلات و تضادهای تانک را حل و فصل کند، که این کار سختی است، بخصوص برای زنان اما با این زنان مجاهد توانستند بر این مشکلات غلبه کرده و رزمندگان توانمندی در بکارگیری تانک شدند.


=== تشکیل دانشکده‌ی فرماندهی و ستاد ===
=== تشکیل دانشکده‌ی فرماندهی و ستاد ===
تغییر ساختار یک ارتش نیاز به تغییر و ارتقا سطح فرماندهی آن دارد، ارتش آزادیبخش هم برای تربیت فرماندهانی با کیفیت بالاتر، دانشکده فرماندهی و ستاد را تشکیل داد، در این دانشکده فرماندهان و افسران ستاد باید در طراحی و تاکتیک و برآورد وضعیت نظامی مسلط می‌شدند. دوره‌های فرماندهی در این دانشکده شامل دروس نظری (کار روی جعبه شنی) و تمرینات عملی بود که در مانور‌های بعدی ارتش آزادیبخش این فرماندهان مورد آزمون و امتحان قرار گرفتند و نمره‌ی قبولی دریافت کردند.


=== ایجاد واحد هوانیروز ===
=== ایجاد واحد هوانیروز ===
داشتن هوانیروز و بالگردهای نظامی یک برتری نظامی کیفی به حساب می‌آید، هر یکان رزمی که رسته‌ی هوانیروز در اختیار داشته باشد می‌تواند با دقت خیلی بیشتری وضعیت نیروهای خودی و دشمن را ارزیابی كرده و با تسلط بالاتر طرح‌های عملیاتی خودش را به پیش ببرد.
مجاهدین هم در جمع‌بندی عملیات فروغ به این نتیجه رسید که باید یکان و رسته‌ی هوانیروز داشته باشد،
ارتش آزادیبخش به دو دلیل عمده می‌بایستی وارد دوره‌های آموزشی فشرده برای به‌كارگیری هلیكوپتر در مأموریت‌های رزمی می‌شد.
# برای این‌كه بتواند به‌خوبی امكانات تاكتیكی دشمن را، در نبرد سرنگونی، در عمق پیش‌بینی كند و آن را به دقت وارد طراحی عملیات ارتش نماید. به‌خصوص كه تجارب نظامی «فروغ جاویدان» و استفاده‌ی فعالی كه دشمن در صحنه‌ی نبرد از هلیكوپتر به عمل آورده بود، این ضرورت را هر چه بیشتر ملموس می‌كرد.
# به‌منظور استفاده از سلاح پیشرفته‌تر و برخورداری از بالاترین سطح كارآیی تكنیكی و تاكتیكی، ضروری بود ارتش آزادیبخش توانایی به‌كارگیری جدی هلیكوپتر را كسب كند. قابل توجه است كه در تلفیق رسته‌ها به‌خصوص برای ارتشی كه تكیه‌ی اصلیش بر یكانهای زرهی است، واردشدن هوانیروز كارایی عملیاتی ارتش را چندین برابر می‌كند.<ref>کتاب ارتش آزادیبخش ملی ایران چاپ ۱۳۷۴</ref>
در نتیجه ارتش آزادیبخش وارد یک دوره فشرده برای آموزش خلبان‌ها و کادرهای رسته‌ی هوانیروز شد.


=== پشتیبانی  و لجستیک ===
=== پشتیبانی  و لجستیک ===
۹۷۳

ویرایش