کاربر:Safa/6صفحه تمرین

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ترور میکونوس
رستوران میکونوس.JPG
مکانشهر برلین آلمان
علت‌هامخالفت با جمهوری اسلامی
هدف‌هاتغییر حکومت دیکتاتوری
طرف‌های درگیری مدنی
حزب دموکرات کردستان ایران
جمهوری اسلامی ایران (وزارت اطلاعات - نیروی قدس - حزب‌الله لبنان)
تلفات
کشته(ها)۴ نفر
زخمی‌ها۱ نفر

مسجد هامبورگ،

تاریخچه مسجد هامبورگ

سال ۱۳۳۲ ایرانیان مقیم هامبورگ پیشنهاد تاسیس مسجدی را برای عبادت به آیت‌الله بروجردی می‌دهند.

بروجردی ضمن موافقت مبلغ ده‌ هزار تومان معادل ۶ هزار مارک آن روزگار کمک می‌کند و بدنبال آن جمعی از بازرگانان اقدام به جمع‌آوری پول برای احداث این مسجد می‌کنند. در سال ۱۳۳۰ میرزا ابوالقاسم محمدی گلپایگانی از جانب بروجردی مامور نظارت بر پیشرفت احداث مسجد می‌شود.

زمین مسجد در کنار دریاچه آلستر هامبورگ توسط یکی از تجار خریداری می‌شود و مهندس حسین لرزاده به همراه یک شرکت آلمانی طرح احداث مسجد را اجرا می‌کنند.

با پیشرفت کار مسجد به پیشنهاد حاج حسن ولادی رئیس هیئت مدیره ساخت مسجد اولین امام جماعت از طرف آقای بروجردی به نام شیخ محمدتقی محققی لاهیجی به آلمان اعزام می‌شود.

پس از محققی محمدحسینی بهشتی اعزام می‌شود و مسجد امام علی و اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان اروپا بوسیله او راه‌اندازی می‌شود.

این انجمن در زمان انتقال خمینی به پاریس فعالیت تبلیغاتی بسیاری در جهت سمت‌گیری حوادث آینده ایران انجام می‌دهد.

بنای قبلی مسجد مورد اعتراض مردم و شهرداری هامبورگ بود و نام اولیه این مرکز مسجد جامع ایرانیان بود که هم تکمیل عملیات ساختمانی مسجد و هم تغییر نام مسجد به مرکز اسلامی هامبورگ توسط بهشتی انجام می‌شود.

این اقدام بهشتی با مخالفت کنسولگری حکومت پهلوی در آلمان روبه‌رو گردید. بهشتی، جزوه‌هایی را در مرکز اسلامی هامبورگ تهیه می‌کرد

برگزاری جشن میلاد پیامبر اسلام(ص) و انتشار دعوت‌نامه برای شرکت تمام مسلمین در این جشن در مرکز اسلامی از دیگر اقدامات آیت‌الله بهشتی بود. اقدام مهم‌تر جبهه‌گیری در برابر رژیم اشغالگر قدس بود که تمامی مسلمین در برابر آن متحد بودند. به‌همین‌منظور مرکز اسلامی هامبورگ ضمن انتشار اعلامیه‌ای از تمامی مردم خواست تا برای کمک به آسیب‌دیدگان جنگ اسرائیل با مسلمانان در حد توان مالی خود کمک کنند.

علاوه بر اینها، شهید بهشتی در مدت اقامت در آلمان ارتباط خود را با عناصر مذهبی و مبارز داخل کشور حفظ کرد بود و گزارش فعالیت‌های خود را برای مراجع تقلید ارسال می‌نمود. گزارش‌های ساواک از نامه‌نگاری‌های متعدد درباره‌ی فعالیت و نحوه‌ی اقدامات شهید بهشتی در شهر هامبورگ برای دوستان و بستگان و حتی روحانیون از جمله محمدتقی فلسفی و محمدتقی مصباح یزدی و... حکایت دارد که در آنها اشاراتی به وضع دانشجویان ایرانی و مسلمانان هامبورگ شده است.

پس از شهید بهشتی از دهه پنجاه تا به امروز افرادی چون محمد مجتهد شبستری، سید محمد خاتمی، محمد مقدم، محمدباقر انصاری، سید رضا حسینی‌نسب، سید عباس قائم‌مقامی، رضا رمضانی گیلانی و محمدهادی مفتح مسئولیت این مرکز را بر عهده داشتند.

مجریان میکونوس

پیامدهای سیاسی

تاریخچه روابط آلمان با ایران

اقدامات سیاسی پس از دادگاه

دادگاه میکونوس از پراهمیت‌ترین دادگاه‌هایی بود که در آلمان تشکیل شد و مقامات عالی نظام جمهوری اسلامی را به دست داشتن در قتل مخالفان خود در خارج از ایران متهم کرد و برای اولین بار به خاطر تروریسم دولتی آن‌ را محکوم کرد.

دادستان از واژه تروریسم دولتی استفاده کرده و گفت

«مقام رهبری، رفسنجانی رئیس جمهور، ولایتی وزیر امور خارجه و فلاحیان وزیر اطلاعات ایران به عنوان اعضای کمیته ویژه مذکور در مورد اجرای ترور در خارج از کشور، در صدور دستور قتل های برلین مشارکت داشته اند.»

دادستان کل بدین ترتیب شواهد ارائه شده به دادگاه در مورد اینکه مقامات ایرانی در موضوع قتل مسؤولیت داشته اند را معتبر دانسته بود.

به اظهار دادستان، مقام رهبری شخصاً مبتکر دستور اولیه اجرای طرح قتل ها بوده و تصمیم مزبور در کمیته ویژه که گفته می شد رئیس جمهور و وزیر امور خارجه نیز در آن عضو بودند به تصویب رسیده و اجرای تصمیم کمیته در زمینه قتل رهبران کُرد به عهده عضو دیگر کمیته یعنی آقای فلاحیان قرار داشت.

همچنین چند ماه بعد «رونالد جورج» دادستان کل آلمان، رهبر ایران سید علی خامنه‌ای، رئیس‌جمهور علی اکبر هاشمی رفسنجانی، وزیر امور خارجه، علی اکبر ولایتی و وزیر اطلاعات وقت ایران، علی فلاحیان را به دخالت در این ماجرا متهم کرد.  ابوالحسن بنی‌صدر نیز در دادگاهی که برای واقعه ترور میکونوس در آلمان تشکیل شد، علیه جمهوری اسلامی شهادت داد و مقامات عالی نظام جمهوری اسلامی را به دست داشتن در ترور رهبران مخالف کُرد متهم کرد.

منابع