آیدا رستمی
این مقاله یا بخشی از آن تحت نگارش، توسعه یا بازنویسی گسترده قرار دارد. از کمک شما در ویرایش و نگارش مقاله استقبال میکنیم؛ خوش آمدید. اگر این مقاله یا بخشی از آن چندین روز است که ویرایش نشده لطفاً این الگو را بردارید. اگر شما ویرایشگری هستید که این الگو را افزودهاید لطفاً مطمئن شوید که در زمان ویرایش یک بخش، این الگو با الگوی {{ویرایش}} جایگزین میشود. این مقاله آخرین بار در ۲۱ ماه پیش توسط Safa (بحث | مشارکتها) ویرایش شده است. (پاکسازی میانگیر) |
آیدا رستمی | |
---|---|
زادروز | ۱۳۶۵ گرگان |
درگذشت | ۲۱ آذر ۱۴۰۱ تهران |
علت مرگ | قتل توسط نیروهای امنیتی |
ملیت | ایرانی |
آیدا رستمی، (زادهی ۱۳۶۵ ـ درگذشت ۲۱ آذر ۱۴۰۱) پزشکی بود که در جریان قیام سراسری ۱۴۰۱ به اتهام کمک به مجروحین اعتراضات ربوده و سپس کشته شد.
آیدا رستمی در تهران روز ۲۱ آذر ۱۴۰۱ مفقود شد و جسد او یک روز بعد با ادعای تصادف به خانواده تحویل داده شد، به گفته خانواده او آثار شکنجه روی بدن و صورت او مشخص بود. آیدا برای مداوای مجروحین اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ ایران به مناطق غربی تهران و شهرک اکباتان تردد داشت. رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی پس از پخش خبر کشتهشدن او مدعی شدند که این پزشک خود را از پل هوایی به پایین پرتاب کردهاست.
سوابق فعالیت آیدا رستمی
آیدا رستمی، در ۱۰ سالگی پدرش را از دست داد، اما علیرغم تمام مشکلات زندگی، پزشک شد.
و روزی که پروانه طبابت در تهران برایش توسط پست ارسال شد، خبر کشته شدنش را به مادرش دادند. او اولین شهید شهرک اکباتان در قیام ۱۴۰۱ است.
جمعیت امام علی در بارهی سوابق فعالیت خانم آیدا رستمی، در رشته تویبتهای خود نوشت:
«خانم آیدا رستمی از پزشکان داوطلب جمعیت بوده و با گروه درمان این مؤسسه در زلزله کرمانشاه، معاینات کودکان در محلات حاشیه و لیگ پرشین، فعالیتهای درمانی انسان دوستانه زیادی داشتند... مرگ مشکوک دکتر آیدا رستمی ما را در غمی بزرگ و اندوهی عظیم فرو برد. عاملان این جنایت روزی در دادگاه صالح مجازات شوند.»
مفقود شدن آیدا رستمی
روز دوشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۱ دکتر آیدا رستمی پس از پایان شیفت کاری، ساعت ۷ عصر در بیمارستان چمران تلفنی با مادرش صحبت کرد تا ببیند او چیزی نیاز دارد یا خیر.پس از این تلفن از (میدان آرژانتین) دیگر اثری از او پیدا شد. خانواده او جستجو برای یافتن او را آغاز کردند اما بینتیجه ماند.
گفته میشود او در همین روز یعنی ۲۱ آذر پس از مداوای چند مجروح برای تهیهی برخی از اقلام پزشکی مانند گاز استریل و باند پانسمان از خانه یکی از مجروحان خارج و سوار خودروی شخصی خود میشود تا به یکی از داروخانههای شبانهروزی برود، اما دیگر هرگز به اکباتان برنمیگردد.
ظهر روز سهشنبه از کلانتری اکباتان با خانواده آیدا رستمی تماس گرفته شد. در نامهای که به این خانواده ارسال شد گفته شده است که او در اثر تصادف جان باخته است.
در پزشکی قانونی خانواده آیدا متوجه آثار شکنجه بر پیکر وی شد. یکی از چشمهای آیدا بطور کامل تخلیه شده و بخیه خورده بود. همچنین یک طرف صورت او له شده و آثار کبودی در پیکر او دیده میشد.
به نقل از خانواده آیدا رستمی در پزشکی قانونی بصورت محرمانه به آنها گفته شده است:
«... به آنها دستور داده شده است علت واقعی مرگ آیدا اعلام نشود. گفته بودند دخترشان بر اثر تصادف فوت نشده است، او را کشتهاند.»
خانواده اصرار داشتند که جنازه باید به گرگان منتقل شود، چون آنها اصالتا گرگانی هستند. در ابتدا مخالفت شد و گفتند باید در همین بهشتزهرا و سریع دفن شود اما خانوادهاش گفتند خود آیدا رستمی هم بارها گفته بود که اگر روزی فوت کرد، میخواهد جنازهاش را در گرگان به خاک بسپارند.»
با وجود اینکه به صورت مخفیانه به آنها اطلاع دادند که دخترشان در شب حادثه مورد آزار و شکنجه قرار گرفته و سپس کشته شده است اما باز هم خانواده آیدا رستمی از نیروی انتظامی درخواست کردند که محل تصادف دخترشان و خودروی او را به آنها نشان دهند. ولی، نه تنها مکان این تصادف از سوی نیروی انتظامی معرفی نشد حتی خودروی آیدا رستمی را هم به خانوادهاش نشان ندادند؛ خودرویی که میتواند دلیل چگونگی فوت پزشک ناشناس اکباتان را مشخص کند.[۱]
خبر جان باختن آیدا رستمی، پزشک ۳۶ ساله در شبکههای اجتماعی واکنشهای گستردهای به دنبال داشته است.
اما خبرگزاری میزان این موضوع را رد کرد و گفت خانم رستمی در جریان مشاجره با مردی که او را میشناخته از پل عابر به پایین افتاده است.
خاکسپاری آیدا رستمی
پیکر بیجان آیدا رستمی را خانوادهاش یک روز بعد، چهارشنبه ۲۳ آذر، به زادگاه او، یعنی شهر گرگان، انتقال دادند و در امامزاده عبدالله این شهر به خاک سپردند.
مراسم هفتم آیدا رستمی
مراسم هفتم دکتر آیدا رستمی، پزشک معترضان زخمی، روز سهشنبه، ۲۹ آذرماه، با حضور گسترده مردم برسر مزارش در گرگان به تجمع ضدحکومتی با شعارهای «مرگ بر دیکتاتور»، «این گل پرپرشده، هدیه به میهن شده» و «آیدای ما رو بردن، جنازهاش رو آوردن» تبدیل شد. همزمان اعتصاب پزشکان، دستیاران و دانشجویان پزشکی در شهرهای مختلف درحال گسترش بود و ازجمله، در روز سهشنبه، دانشجویان و دستیاران پزشکی بیمارستان رسول اکرم تهران برای دومین روز اعتصاب کردند. مردم با حضور گسترده برسر مزار آیدا رستمی، در امامزاده عبدالله گرگان مراسم هفتم او را به تجمعی اعتراضی علیه جمهوری اسلامی تبدیل کردند.
مردم با سردادن شعار «آیدای ما رو بردن، جنازهاش رو آوردن»، «مرگ بر دیکتاتور»، «هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم» و «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» سر دادند و ضمن رد ادعاهای حکومتی درباره نحوه مرگ این پزشک جوان، بر کشتهشدن او بهدست نیروهای امنیتی تاکید کردند.[۲]
پیام خانم مریم رجوی
به مناسبت شب هفتم دکتر آیدا رستمی خانم مریم رجوی پیامی را در حساب توییتری خود نشر دادند.
مریم رجوی:
«مردم دلاور گرگان درمراسم هفتم آيدا رستمی باشعار ”خامنهای قاتله“خواهان سرنگونی حکومت اعدام وشکنجه شدند. آیدای قهرمان به جرم مداوای مجروحان قیام، زیر شکنجههای وحشیانه به شهادت رسید.ازعموم پزشكان وانجمنهای پزشكیمیخواهم اين جنايت شنيع رامحكوم كنند.»[۳]
منابع
- ↑ سایت ایران وایر
- ↑ سایت فارسی ایندیپندنت
- ↑ حساب توییتری مریم رجوی