کاربر:Safa/2صفحه تمرین

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ اکتبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۰:۳۰ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مائو تسه تونگ
مائو تسه‌تونگ.JPG
مائو تسه تونگ رهبر انقلاب چین
زادروز۲۶ دسامبر ۱۸۹۳
ایالت هونان چین
درگذشت۹ سپتامبر ۱۹۷۶
علت مرگبیماری و کهولت سن
محل زندگیچین
ملیتچینی
شناخته‌شده برایمردم دنیا
نقش‌های برجستهرهبری انقلاب پیروز چین در جریان جنگ داخلی و جنگ با ژاپن
تأثیرگذارانمارکس، انگلس، لنین، استالین
تأثیرپذیرفتگانمردم دنیا
لقبصدر مائو
منصبرهبر چین
مکتبمارکسیسم
آثارکتاب سرخ که حاوی تجربیات جنگ‌های داخلی و دیدگاه‌های فلسفی مائو می‌باشد

داریوش فروهر

تاریخچه زندگی داریوش فروهر

داریوش فروهر در هفتم دی ماه سال ۱۳۰۷ در اصفهان متولد شد

دوران تحصیلات ابتدایی او در اصفهان سپری شد سپس بدلیل انتقال پدرش به ارومیه وی نیز به آن شهر می‌رود، این دوران همزمان سوم شهریور ۱۳۲۰ و اشغال ایران توسط متفقین بود، در سال ۱۳۲۱ پدر فروهر به دلیل مبارزه با اشغالگران بازداشت شده و به اردوگاه اسیران جنگی در اراک فرستاده می‌شود.

فروهر در سال ۱۳۲۲ در سن ۱۳ سالگی همزمان با تحصیل در دبیرستان ایرانشهر تهران با اهداف و مبارزه‌ی دکتر محمد مصدق آشنا می‌شود و از همان هنگام وارد فعالیت‌های سیاسی می‌شود.

در سال ۱۳۲۷ وارد دانشکده حقوق می‌شود و در سال ۱۳۲۸ مصدق را در بنیانگذاری جبهه‌ی ملی به همراه دیگر دانشجویان یاری می‌دهد. یکسال بعد برای اولین بار بدلیل فعالیت‌های سیاسی بازداشت می‌شود.

در روز ۳۰ تیر ۱۳۳۱ نقش فعالی در قیام مردم بعهده داشت. وی در تظاهرات خونین میدان بهارستان شرکت می‌کند، یک سال بعد در اوج فعالیت‌های خود در جریان کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ مجروح می‌شود.

در اول شهریور ۱۳۳۲ تخستین اعلامیه‌ی ستاد مخفی حزب ملت ایران علیه کودتاجیان به امضای داریوش فروهر منتشر می‌شود. در این اعلامیه مردم به مبارزه و مقاومت علیه کودتاچیان دعوت فراخوانده شدند.

در روز ۱۰ دی ۱۳۳۲ داریوش فروهر بازداشت می‌شود، وی در مرداد ماه ۱۳۳۳ ظاهراٌ از زندان فرمانداری نظامی آزاد و به قشم تبعید می‌شود. فروهر در همان سال به تهران بازمی‌گردد و به دلیل راه انداختن تظاهرات علیه کنسرسیوم بار دیگر به زندان می‌رود. وی پس از آزادی از زندان نقش فعالی در برگزاری مراسم هفتم و چهلم شهادت دکتر حسین فاطمی ایفا می‌کند.

در نوروز ۱۳۳۵ به دنبال مخالفت با پیمان بغداد و انتخابات دوره‌ی نوزدهم به همراه آیت‌الله زنجانی به‌مدت چند ماه روانه زندان می‌شود.

در هشتم خرداد ۱۳۳۸ به دنبال فعالیت‌های حزبی، همراه تعدادی از دانش‌آموزان، دانشجویان و کارگران بازداشت می‌شود. وی مدت سه ماه در سلولی که در زیر یک شیروانی قرار داشت و لوله‌های حرارتی آشپز‌خانه قرارگاه دژبان از دیوارهای آن می‌گذشت در شرایطی خفقان‌آور زندانی می‌شود.

پس از هجده ماه در سال ۱۳۳۹ ارتشبد هدایت از سوی شاه پیشنهاد ترک ایران را به فروهر‌ می‌دهد، فروهر در پاسخ می‌گوید:

«زندان را به آزادی دور از وطن ترجیح می‌دهم».

دو ماه پس از آزادی از زندان از سوی جبهه ملی نامزد نمایندگی مجلس می‌شود. اما بار دیگر در ۱۷ دی ماه به زندان می‌افتد و تا ۲۵ فروردین سال ۱۳۴۰ در زندان می‌ماند.

روز سوم اردیبهشت ۱۳۴۰ در ۳۴ سالگی به پروانه اسکندری که او هم بخاطر فعالیت‌های اعتراضی در دوران دانشجویی چندین باز به زندان رفته ازدواج می‌کند.

در شامگاه ۲۹ تیر به همراه شخصیت‌های سیاسی ملی از جمله آیت‌الله طالقانی در مراسم فاتحه‌خوانی بر سر مزار شهدای سی‌ام تیر بازداشت شده و بر اثر فشار افکار عمومی آزاد می‌گردد. در اول بهمن همان سال نیز به دنبال هجوم گارد شاهنشاهی به دانشگاه، وی در معرض دستگیری قرار می‌گیرد ولی نیروهای گارد موفق به بازداشت وی نمی‌شوند.

آغاز فعالیت داریوش فروهر

سخنان داریوش فروهر

تاثیرگذاری جهانی فروهر

گاهشمار زندگی داریوش فروهر

منابع