کاربر:Ehsan/صفحه تمرین2: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۷: خط ۲۷:


== رابطه بين ايدئولوژی و تشكيلات در سازمان‌های انقلابی==
== رابطه بين ايدئولوژی و تشكيلات در سازمان‌های انقلابی==
برای پیشبرد یک مبارزه‌‌ی انقلابی به سه چیز نیاز است.
# ایدئولوژی
# تشکیلات
# استراتژی
در این میان رابطه‌ی ایدئولوژی و تشکیلات در یک سازمان انقلابی رابطه‌ی شکل و محتواست. به این معنا که تشکیلات ظرف محقق شدن یک ایدئولوژی است.


==== تعریف ایدئولوژی====
==== تعریف ایدئولوژی و ضرورت آن====
ایدئولوژی مجموعه‌ای سامان یافته از اعتقادات و باورها سیاسی، اجتماعی،اقتصادی و فلسفی است که انسان را در مسیر زندگی و رفتارهایشان سمت می‌دهد.
ایدئولوژی مجموعه‌ای سامان‌یافته از اعتقادات و باورها سیاسی، اجتماعی،اقتصادی و فلسفی است که انسان‌ها را در مسیر زندگی و رفتارهایشان سمت می‌دهد.


مسعود رجوی ایدئولوژی را درکتاب تبیین جهان چراغ راهنما و راهگشای عمل تعریف می‌کند<ref>تبیین جهان- مسعود رجوی - جلد یک</ref>
مسعود رجوی ایدئولوژی را در کتاب تبیین جهان «چراغ راهنما و راهگشای عمل» تعریف می‌کند<ref>تبیین جهان- مسعود رجوی - جلد یک</ref>


مسعود رجوی همچنین با استناد به قرآن عبارت «نُورُهُمْ يَسْعَى بَيْنَ أَيْدِيهِمْ »<ref>سوره تحريم- آيه ۸</ref> - را استعاره‌ای از همین موضوع میداند.
مسعود رجوی همچنین با استناد به قرآن، عبارت «نُورُهُمْ يَسْعَى بَيْنَ أَيْدِيهِمْ »<ref>سوره تحريم- آيه ۸</ref>   را استعاره‌ای از همین موضوع میداند.


ایدئولوژی مجموعه‌ی باورهایی است که تمامی موضع‌گیری‌های ما را سمت. بایدها و نباید‌های ما را مشخص می‌کند و در نهایت چگونگی زندگی  ما را شکل می‌دهد.   
ایدئولوژی مجموعه‌ی باورهایی است که تمامی موضع‌گیری‌های ما را سمت. بایدها و نباید‌های ما را مشخص می‌کند و در نهایت چگونگی زندگی  ما را شکل می‌دهد
 
با این تعریف می‌توان نتیجه گرفت که برای محقق کردن یک هدف، مثلا هدفی آزادیخواهانه یا استقلال طلبانه در یک جامعه، نیاز به یک ایدئولوژی داریم. بدون آن حرکات و رفتارهای ما بدون سمت و سو خواهد بود. هر چه آن هدف مورد نظر، پیچیده‌تر و مبارزه‌ ما دشوارتر باشد، برای پیروزی به یک ایدئولوژی کامل‌تر و سامان‌یافته‌تر نیاز است. 
 
به عنوان مثال برای مبارزه با یک دشمن خارجی در راستای استقلال، باورهای ملی‌گرایانه به اندازه‌ کافی انگیزه‌بخش و کمک کننده خواهد بود . در حالی که اگر مبارزه پیچیده‌تر شود، به عنوان مثال هدف از مبارزه، ساقط کردن یک دیکتاتوری مذهبی باشد که خود دارای ایدئولوژی مشخصی است، طبعا باید در مقابل آن به یک دستگاه فکری و ایدئولوژی کامل‌تر و نظام‌یافته‌تر مسلح شد.   


=== تعریف شکل و محتوا ===
=== تعریف شکل و محتوا ===
خط ۵۲: خط ۶۱:
پس برای تحقق یک محتوا یا ماده، باید فرم و شکل مناسب با آنرا در نظر گرفت.
پس برای تحقق یک محتوا یا ماده، باید فرم و شکل مناسب با آنرا در نظر گرفت.


=== تشکیلات شکل متناسب با هدف ===
=== تشکیلات ظرف تحقق ایدئولوژی  ===
وقتی قصد داریم جامعه را تغییر داده، هدف یا به عبارتی یک محتوای سیاسی، اجتماعی و ... را محقق کنیم، نیاز به ایجاد شکل مناسب با آن داریم. این موضوع بخصوص زمانی ضرورت می‌یابد که آن هدف، خود در برگیرنده‌ی یک نظام فکری سامانمند باشد. پس آن نظام فکری یا به عبارتی همان ایدئولوژی نیاز به ظرفی برای تحقق دارد تا بتواند هدف نهایی خود را محقق کند. در صورتی که ظرف یا شکل مناسب برای آن ایدئولوژی فراهم نگردد، آن ایدئولوژی قادر به تحقق اهداف خود نخواهد بود.
گفته شد که برای مبارزه و ایجاد تغییر در جامعه به سه عنصر یعنی تشکیلات، ایدئولوژی و استراتژی نیاز است. این سه عنصر باید با شرایط و ضرورت های مرحله‌ای مبارزه منطبق باشند. هرچه مبارزه دشوارتر و شرایط آن پیچیده‌تر باشد،‌آنها نیز باید متکامل‌تر و نظام‌یافته‌تر باشند. به این ترتیب تشکیلاتی که در یک مقطع مبارزاتی می‌تواند پیروزی را محقق کند، ممکن است در مقطعی دیگر قادر به آن نباشد. همچنین یک ایدئولوژی با پیچیده‌تر شدن شرایط مبارزه باید خود را قوام بیشتری بخشد.  


مثال یک :
مثال یک :
خط ۶۱: خط ۷۰:
مثال دو:
مثال دو:


در سال ۱۳۴۰در فضای باز سیاسی موجود در ایران احزابی چون جبهه‌ی ملی دوم و نهضت آزادی فعالیت‌های نسبی داشتند. اما در سال ۱۳۴۱ پس از سرکوب <blockquote></blockquote>   
در سال ۱۳۴۰در فضای باز سیاسی موجود در ایران احزابی چون جبهه‌ی ملی دوم و نهضت آزادی فعالیت‌های نسبی داشتند. اما در سال ۱۳۴۱ پس از انقلاب سفید، فضای باز سیاسی رو به بسته شدن می‌رفت. در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ با به رگبار بستن تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم توسط نظامیان حکومت سلطنتی، فعالیت احزاب رفرمیست متوقف شد. آن احزاب دیگر قادر به پیشبرد مبارزه نبودند. به ترتیب از میان آنها تعدادی چون محمد حنیف‌نژاد تصمیم گرفتند  تشکیلات دیگری را متناسب با شرایط موجود بنیانگذاری کنند. آنها ظرف پیشین را برای مبارزه نامناسب تشخیص داده و با جمع‌بندی مبارزات گذاشته سازمان مجاهدین خلق ایران را بنیان‌ گذاشتند.<ref>[https://event.mojahedin.org/i/events/506 قیام مردمی ۱۵خرداد ۱۳۴۲، نقطه‌‌‌‌‌‌‌ عطفی در تاریخ ایران]</ref>
 
  <blockquote></blockquote>   


==منابع ==
==منابع ==
<references />
<references />