کاربر:Mohsen/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''موسی خیابانی''' با نام کامل موسی نصیراوغلی خیابانی در سال ۱۳۲۶ در تبریز و در خانواده ای مذهبی متولد شد. پدرش در بازار تبریز مغازه دار بود. تحصیلاتش را تا اخذ دیپلم در دبیرستان منصور تبریز گذراند و در رشته‌‌ی فیزیک دانشکده‌ی علوم دانشگاه تهران قبول شد.  
'''موسی خیابانی''' با نام کامل موسی نصیراوغلی خیابانی در سال ۱۳۲۶ در تبریز و در خانواده ای مذهبی متولد شد. پدرش در بازار تبریز مغازه دار بود. تحصیلاتش را تا سطح دیپلم در دبیرستان منصور تبریز گذراند و در رشته‌‌ی فیزیک دانشکده‌ی علوم دانشگاه تهران قبول شد.  


موسی خیابانی دانشجوی دانشکدهٴ علوم دانشگاه تهران بود. در اواخر سال 1345 به عضویت مجاهدین درآمد. ایدئولوژی سازمان را زیر نظر بنیانگذار آن، محمد حنیف‌نژاد آموزش دید. در سال 49 در مرکزیت یکی از شاخه‌های سازمان قرار گرفت. سال 49 برای آموزشهای چریکی به فلسطین رفت. در مرداد 50 به ایران بازگشت. 
بعد از ورود به دانشگاه با [[سازمان مجاهدین خلق ایران|مجاهدین]] آشنا شد و در اواخر سال ۱۳۴۵ به عضوین [[سازمان مجاهدین خلق ایران|مجاهدین]] در‌آمد. آموزش‌های سازمان را زیر نظر بنیانگذار [[سازمان مجاهدین خلق ایران|سازمان مجاهدین]]، [[محمد حنیف‌نژاد|محمد حنیف‌‌نژاد]] آموزش دید.  


موسی در شهریور پنجاه در جریان ضربه ساواک به مجاهدین دستگیر شد. در اردیبهشت51 در بیدادگاه نظامی به اعدام محکوم شد. اما رژیم شاه تحت فشارها و موج اعتراضات گسترده‌یی که از واکنش افکار عمومی نسبت به اعدام مجاهدین صورت می‌گرفت، ناچار از اعدام او و چندتن دیگر از مجاهدان صرفنظر کرد. 
در سال ۱۳۴۹ در مرکزیت یکی از شاخه‌‌های [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] قرار گرفت. همان  سال برای آموزش‌های چریکی به فلسطین و اردوگاه‌های نظامی الفتح رفت، و در مرداد۱۳۵۰ به ایران بازگشت.  


موسی خیابانی طی هفت سال فعالیت در زندان نقش به‌سزایی در رشد تشکیلات و ارتقای اعضای مجاهدین ایفا کرد. در زندان، دژخیمان از سردار خیابانی خیلی می‌ترسیدند. نمونهٴ اعلای صلابت بود. در برابر صلابت و قاطعیتش، دژخیمان کم می‌آوردند و به موضع ذلت می‌افتادند. 
به دنبال حمله‌ی گسترده‌ی ساواک به مراکز و خانه‌‌های [[سازمان مجاهدین خلق ایران|سازمان مجاهدین]] در شهریور‌ماه ۱۳۵۰ موسی خیابانی هم دستگیر شد؛ موسی ماه‌‌ها زیر شکنچه بود؛ شدت شکنجه‌ها به قدری بود که او مدتی در بیمارستان بستری بود.  


. موسی جزو آخرین دسته از زندانیان سیاسی بود که به همراه مسعود در دیماه 57 از زندان آزاد شد و مورد استقبال مردم قرار گرفت.. بالاخص هنگام ورود به زادگاهش مردم تبریز به گرمی از او استقبال کردند. 
موسی خیابانی در اردیبهشت ۱۳۵۱ توسط دادگاه نظامی حکومت محمدرضا پهلوی به اعدام محکوم گردید؛‌ این حکم در دادگاه دوم موسی‌ خیابانی هم تأیید شد،‌ اما پس اعدام بنیان‌گذاران سازمان مجاهدین، رژیم شاه بشدت تحت فشار‌های بین‌‌المللی و اعتراض‌های گسترده قرار گرفت، بخصوص فعالیت‌های دکتر کاظم رجوی که یک حقوقدان برجسته بود و در آن زمان در سوییس مستقر بود؛‌ باعث شد که شاه از اعدام  موسی خیابانی و چند تن دیگر از اعضای [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] صرف‌ نظر کند.  


موسی خیابانی در بهمن ماه 57 در قیام مردم تبریز شرکت جست و قهرمانانه با نیروهای دیکتاتوری جنگید. در روزهای قیام تاریخی بهمن 57. سردار شهید آزادی موسی خیابانی به همراه برادران مجاهدش نقشی اصلی در تصرف پادگانهای نظامی رژیم منفور سلطنتی داشت. 
به همین خاطر موسی به حبس ابد محکوم شد و به زندان قصر تهران منتقل شد.  


در دوران مبازرات افشاگرانه سیاسی مجاهدین علیه رژیم خمینی، موسی خیابانی در مرکزیت سازمان عهده‌دار مسئولیتهای سنگینی در پیشبرد مبارزهٴ رهایی بخش مردم ایران علیه ارتجاع شد. به‌ویژه پس از سی خرداد سال 60 و آغاز مقاومت مسلحانه، و پس از عزیمت مسعود به پاریس برای تشکیل جبهه سیاسی مقاومت، موسی فرماندهی عملیات درخشان مجاهدین را برعهده داشت. 
موسی خیابانی طی هفت سالی که در زندان بود، فعالیت‌های بسیار فشرده‌ای در زندان داشت،‌ و نقش مؤثری در رشد تشکیلات [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] داشت.  


شب نوزدهم بهمن سال 60 خمینی، چنین مجاهدان پاکبازی را که سراسر زندگی پربارش را در نبرد با دیکتاتوری شاه و شیخ گذرانده بود و وجودش را نثار آزادی مردم ایران نموده بود، به محاصره دژخیمان تا دندان مسلح خود درآورد. 
موسی خیابانی جزو آخرین دسته از زندانیان سیاسی بود که به همراه [[مسعود رجوی]] در ۳۰ دی‌ ۱۳۵۷ از زندان آزاد شد و مورد استقبال مردم قرار گرفت. بخصوص زمانی که وارد تبریز شد مردم تبریز با استقبال بسیار گسترده از او به مثابه یک قهرمان استقبال کردند.
 
بعد از پیروزی انقلاب ضد سلطنتی موسی خیابانی به عنوان نفر دوم [[سازمان مجاهدین خلق ایران]]، نقش اساسی در مبارزات سیاسی آن زمان داشت.
 
بعد از ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ که [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] وارد مبارزه‌ی قهرآمیز با دولت ایران شد، موسی خیابانی فرماندهی بسیاری از عملیات‌های نظامی را به عهده داشت، پس از عزیمت [[مسعود رجوی]] و رفتن او به پاریس، موسی خیابانی فرمانده‌ی عملیات نظامی مجاهدین شد و به عنوان جانشین [[مسعود رجوی]] در داخل کشور فعالیت می‌کرد.
 
موسی خیابانی روز ۱۹ بهمن ۱۳۶۰ طی یک درگیری سنگین به همراه ۱۸ تن از اعضای [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] از جمله [[اشرف ربیعی|اشرف رجوی(ربیعی)]] همسر مسعود رجوی، جان باختند؛ رژیم ایران حتی محل دفن این جان‌باختگان را اعلام نکرد؛ اما به ادعای برخی گمانه‌زنی‌ها محل دفن موسی خیابانی و [[اشرف ربیعی|اشرف رجوی]] در گل‌زار خاوران است.  
 
== زندگی‌نامه‌ی موسی خیابانی ==
 
== موسی خیابانی؛عزیمت به فلسطین ==
 
== موسی خیابانی در زندان‌های شاه ==
 
== شرکت موسی‌ خیابانی در انقلاب ضد سلطنتی ==
 
== فعالیت مبارزاتی موسی خیابانی درمقابل خمینی و دولت او ==


موسی خود در نامه‌یی به مسعود تصمیمشان در مقطع 30خرداد60 را یادآوری کرده بود که: ما تا آخر در این راه خواهیم جنگید. و افزوده بود: «اگر ما یک عاشورا در پیش داشته باشیم و تمام سازمان را نیز فدا و قربانی کنیم نباید در روز موعود در انجام تعهداتی که در قبال خلق و انقلاب داریم درنگ و تردید کنیم».
موسی خود در نامه‌یی به مسعود تصمیمشان در مقطع 30خرداد60 را یادآوری کرده بود که: ما تا آخر در این راه خواهیم جنگید. و افزوده بود: «اگر ما یک عاشورا در پیش داشته باشیم و تمام سازمان را نیز فدا و قربانی کنیم نباید در روز موعود در انجام تعهداتی که در قبال خلق و انقلاب داریم درنگ و تردید کنیم».


'''موسی نصیر اوغلی خیابانى''' 
'''موسی نصیر اوغلی خیابانى''' 
۹۷۳

ویرایش

منوی ناوبری