کاربر:Safa/1صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۸۲: خط ۲۸۲:


=== نیروی هوایی سپاه پاسداران ===
=== نیروی هوایی سپاه پاسداران ===
سابقه تشکیل رسمی نیروی هوایی سپاه (نهسا) مانند دو نیروی زمینی و دریایی به ۲۶ شهریور سال ۱۳۶۴ باز می گردد، با حکم «روح‌الله خمینی» این بخش در سپاه پا گرفت، مهم ترین ماموریت سپاه در حوزه هوایی، ارایه خدمات حمل و نقل به مقامات کشوری از طریق فرودگاه مهرآباد بود و در قالب یک یگان هوایی ایفای نقش می‌کرد و در جنگ ایران و عراق، ماموریت خاصی بر عهده نداشت. به گفته «محسن رضایی»؛ فرمانده وقت سپاه، مسئولان این نهاد، «در زمینه تشکیل نیروهای دریایی و هوایی» طرح‌های زیادی تهیه کرده بودند و در نهایت با موافقت و پیشنهاد شورای عالی سپاه، فرمان تشکیل «نیروی هوایی سپاه»، از سوی خمینی صادر می‌شود. فرمانی که مخالفانی در ارتش و سطوح بالای سیاسی داشته ولی به محض صدور فرمان، فرماندهان سپاه به سرعت و با راه‌اندازی آموزشگاه‌های موشکی زمین به زمین، توپخانه ضدهوایی، خلبانی و خلبانی هلیکوپتری، این نیرو را توسعه داده و نهادینه کردند.
سابقه تشکیل رسمی نیروی هوایی سپاه (نهسا) مانند دو نیروی زمینی و دریایی به ۲۶ شهریور سال ۱۳۶۴ باز می گردد، مهم ترین ماموریت سپاه در حوزه هوایی، ارایه خدمات حمل و نقل به مقامات کشوری از طریق فرودگاه مهرآباد بود و در قالب یک یگان هوایی ایفای نقش می‌کرد و در جنگ ایران و عراق، ماموریت خاصی بر عهده نداشت. به گفته «محسن رضایی»؛ فرمانده وقت سپاه، مسئولان این نهاد، «در زمینه تشکیل نیروهای دریایی و هوایی» طرح‌های زیادی تهیه کرده بودند و در نهایت با موافقت و پیشنهاد شورای عالی سپاه، فرمان تشکیل «نیروی هوایی سپاه»، از سوی خمینی صادر می‌شود. فرمانی که مخالفانی در ارتش و سطوح بالای سیاسی داشته ولی به محض صدور فرمان، فرماندهان سپاه به سرعت و با راه‌اندازی آموزشگاه‌های موشکی زمین به زمین، توپخانه ضدهوایی، خلبانی و خلبانی هلیکوپتری، این نیرو را توسعه داده و نهادینه کردند.


«سازمان رزم نیروی هوایی سپاه» نیز با به کارگیری چند هواپیمای تکانو در سال ۱۳۶۸ شکل گرفت. در دوران پس از جنگ، یکی از مهم‌ترین برنامه‌های نیروی هوایی سپاه، ایجاد پایگاه‌های موشکی در شهرهای مختلف ایران بود که به توسعه دامنه نفوذ نظامی این نیرو کمک موثری کرد. دومین مرحله مهم توسعه نیروی هوایی سپاه در سال ۱۳۸۸ بود که با افزوده‌ شدن بخش فضایی به آن، نیروی هوافضای سپاه تشکیل شد. سومین مرحله تغییرات به اسفند سال ۱۳۹۴ باز می‌گردد که با تشکیل نیروی هوانیروز در نیروی زمینی سپاه، بخش عمده یگان بالگردهای نیروی هوایی سپاه به نیروی زمینی تحویل داده شد. در سال های اخیر با تقویت توان موشکی ایران بر اهمیت نیروی هوافضای سپاه افزوده شده است. فرماندهان سپاه مدعی هستند که از نظر توان موشکی، در خاورمیانه در رتبه اول و در سطح جهان در رتبه هفتم هستند.
«سازمان رزم نیروی هوایی سپاه» نیز با به کارگیری چند هواپیمای تکانو در سال ۱۳۶۸ شکل گرفت. در دوران پس از جنگ، یکی از مهم‌ترین برنامه‌های نیروی هوایی سپاه، ایجاد پایگاه‌های موشکی در شهرهای مختلف ایران بود که به توسعه دامنه نفوذ نظامی این نیرو کمک موثری کرد. دومین مرحله مهم توسعه نیروی هوایی سپاه در سال ۱۳۸۸ بود که با افزوده‌ شدن بخش فضایی به آن، نیروی هوافضای سپاه تشکیل شد. سومین مرحله تغییرات به اسفند سال ۱۳۹۴ باز می‌گردد که با تشکیل نیروی هوانیروز در نیروی زمینی سپاه، بخش عمده یگان بالگردهای نیروی هوایی سپاه به نیروی زمینی تحویل داده شد. در سال های اخیر با تمرکز بر افزایش توان موشکی بر اهمیت نیروی هوافضای سپاه افزوده شد. فرماندهان سپاه مدعی هستند که از نظر توان موشکی، در خاورمیانه در رتبه اول و در سطح جهان در رتبه هفتم هستند.


نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کار خود را با چند هواپیمای کوچک در گوشه‌ای از فرودگاه مهرآباد آغاز کرد.
نیروی هوایی سپاه پاسداران کار خود را با چند هواپیمای کوچک در گوشه‌ای از فرودگاه مهرآباد آغاز کرد. هواپیماهایی سبکی مانند سسنا,توربو کماندو و چیفتن را که از آنها استفاده‌ای نمی شد در اختیار سپاه قرار گرفت و برای آموزش خلبان تعدادی از افراد را به مرکز آموزش علوم و فنون هوایی فرستادند که در زمینه خلبان و امور فنی آموزش ببینند. همچنین سپاه فاقد هواپیما بزرگ بود و به همین دلیل تعدادی از هواپیماهای Falcon- 20 شرکت آسمان را گرفت همچنین تعدادی نیز از نیروی دریایی و هلال احمر در اختیار گرفت (البته به صورت موقت) که بعدها تعدادی از این هواپیماها به ناوگان سپاه اضافه شد.
 
و در آنجا هواپیماهایی سبکی مانند سسنا,توربو کماندو و چیفتن را که از آنها استفاده‌ای نمی شد در اختیار گرفتند و برای آموزش خلبان تعدادی از افراد را به مرکز آموزش علوم و فنون هوایی فرستادند که در زمینه خلبان و امور فنی آموزش ببینند.همچنین سپاه فاقد هواپیما بزرگ بود و به همین دلیل تعدادی از Falcon- 20 شرکت آسمان را گرفت همچنین تعدادی نیز از نیروی دریایی و هلال احمر در اختیار گرفت (البته به صورت موقت) که بعدها تعدادی از این هواپیما به ناوگان سپاه اضافه شد.


تعدادی از هواپیماهای O-2 در ژاندارمری بودند با آمدن هواپیما پیشرفته که شاه ایران خریداری کرده بود این هواپیما از رده خارج شدن و سپاه آنها را در اختیار گرفت و در عملیات‌های هوایی از آن‌ها استفاده نمود.
تعدادی از هواپیماهای O-2 در ژاندارمری بودند با آمدن هواپیما پیشرفته که شاه ایران خریداری کرده بود این هواپیما از رده خارج شدن و سپاه آنها را در اختیار گرفت و در عملیات‌های هوایی از آن‌ها استفاده نمود.


این نیرو از یک یگان هوایی تبدیل شده بود به نیروی هوایی برای امور تهاجمی، که از هواپیماهای مانند SU-25 و F-6 و EMB – 312 Tucano استفاده می‌کرد و برخی منابع از ورود F-7N به نیروی هوایی سپاه نیز خبر می‌دهند.هواپیماهای SU-25 که در پایگاه شیراز هستند به تعداد ۷ فروند در جریان جنگ امریکا و عراق به امانت به ایران فرستاده شدند که به خدمت سپاه در آمدند همچنین سپاه ۳ فروند نیز از روسیه خریداری کرده بود، برخی از منابع غربی تعداد SU-25 سپاه را در حدود ۳۰ فروند تخمین می زنند.
این نیرو از یک یگان هوایی تبدیل شد به نیروی هوایی برای امور تهاجمی، که از هواپیماهایی مانند SU-25 و F-6 و EMB – 312 Tucano استفاده می‌کرد و برخی منابع از ورود F-7N به نیروی هوایی سپاه نیز خبر می‌دهند. هواپیماهای SU-25 که در پایگاه شیراز هستند به تعداد ۷ فروند در جریان جنگ امریکا و عراق از طرف حکومت عراق به امانت به ایران فرستاده شدند که سپاه در اختیار خود گرفت. همچنین سپاه ۳ فروند نیز از روسیه خریداری کرده بود، برخی از منابع غربی تعداد SU-25 سپاه را در حدود ۳۰ فروند تخمین می زنند.


تعداد ۱۶ فروند هواپیما F-6 مدل چینی Mig-19 در اختیار سپاه می باشد که اسکادران ۱۳۲ در زاهدان از این هواپیما استفاده می کند. EMB – 312 Tucano به تعداد ۱۵ فروند در اختیار سپاه می باشد که قابلیت های محدودی برای امور رزمی دارد.این نیرو برای آموزش خلبانان تازه وارد از هواپیماهای MFI-17B Mushak که به تعداد ۱۵ فروند از پاکستان خریداری شده استفاده می کند همچنین این نیرو از هواپیماهای PC-7 نیز استفاده می کند که در ایران به نام S-68 ساخته می شود.سپاه برای امور ترابری از هواپیماهای AN-74 TK 200 به تعداد ۱۲ فروند IL-76 احتمالا ۱۲ فروند ۹ فروند Y-12 و تعدادی Falcon 20 برخی آمار از خرید ۲۴ فروند هواپیما Y-7 می گویند بعلاوه تعدادی نامعلوم F-27
تعداد ۱۶ فروند هواپیما F-6 مدل چینی Mig-19 در اختیار سپاه می باشد که اسکادران ۱۳۲ در زاهدان از این هواپیما استفاده می کند. EMB – 312 Tucano به تعداد ۱۵ فروند در اختیار سپاه می باشد که قابلیت های محدودی برای امور رزمی دارد. این نیرو برای آموزش خلبانان تازه وارد از هواپیماهای MFI-17B Mushak که به تعداد ۱۵ فروند از پاکستان خریداری شده استفاده می کند همچنین این نیرو از هواپیماهای PC-7 نیز استفاده می کند که در ایران به نام S-68 ساخته می شود. سپاه برای امور ترابری از هواپیماهای AN-74 TK 200 به تعداد ۱۲ فروند IL-76 احتمالا ۱۲ فروند ۹ فروند Y-12 و تعدادی Falcon 20 استفاده می کند. برخی آمار از خرید ۲۴ فروند هواپیما Y-7 بعلاوه تعدادی نامعلوم F-27 خبر می‌دهند.


اين نيرو به مرور در سال‌های اولیه بعد از جنگ با ورود هواپیماهای ایلیوشین ایل-۷۶ و سوخو سو-۲۵ وهلی‌کوپتر میل۱۷ قدرتمندتر شد.
اين نيرو به مرور در سال‌های اولیه بعد از جنگ با ورود هواپیماهای ایلیوشین ایل-۷۶ و سوخو سو-۲۵ وهلی‌کوپتر میل۱۷ قدرتمندتر شد.
خط ۳۰۱: خط ۲۹۹:


=== '''شکل‌گیری نیروی هوافضا''' ===
=== '''شکل‌گیری نیروی هوافضا''' ===
پس از موفقیت‌های سپاه پاسداران در ساخت موشک‌ها و دستیابی به فناوری‌هایی در حوزه فضا در سال ۱۳۸۸ با احراز تصمیم‌ها برای ورود گسترده و مقتدرانه جمهوری اسلامی ایران به عرصه فضایی، این نیرو در راستای  پیشبرد این هدف به عنوان نیروی هوافضای سپاه پاسداران معرفي شد که علاوه بر وظایف نیروی هوایی٬ ماموریت‌های موشکی و فضایی سپاه را نیز به عهده خواهد داشت.
پس از بکارگیری متخصصین کرده شمالی و چین در سپاه پاسداران برای ساخت موشک‌ها و دستیابی به فناوری‌هایی در حوزه فضا، در سال ۱۳۸۸ این نیرو به عنوان نیروی هوافضای سپاه پاسداران معرفی شد که علاوه بر وظایف نیروی هوایی٬ ماموریت‌های موشکی و فضایی سپاه را نیز به عهده خواهد داشت.
 
سپاه از سال ۱۳۶۴ اقدام به تشكيل يگان موشكی كرد و با وارد كردن تكنولوژی از كره شمالی از سال ۱۳۷۲ به ساخت گسترده موشكهای بالستيك با قابليت حمل كلاهك اتمی مبادرت كرد. سپاه در سال ۱۳۷۵ براي گسترش صنايع موشكی، سازمان هوا-فضا را در وزارت دفاع ايجاد كرد. كارشناسان كره شمالی، به طور مستمر در ارتباط با سازمان هوا-فضا قرار داشته و در ساخت موشكهای بالستيك به این نیرو ياری مي رسانند. موشك يكی از مهمترين ابزارهاي رژيم ایران براي توسعه طلبی و جنگ و مداخله در منطقه است. سپاه علاوه بر صدور انواع موشك به كشورهای منطقه از جمله لبنان، فلسطين، يمن و عراق، در سوريه و لبنان كارخانجات موشك سازی داير كرده است. موشكهای بالستيكی كه از يمن به سوی عربستان پرتاب می‌شود، ساخت سپاه است.


فرماندهی این نیرو را از زمان تشکیل تاکنون امیرعلی حاجی‌زاده عهده دار بوده است.
فرماندهی این نیرو را از زمان تشکیل تاکنون امیرعلی حاجی‌زاده عهده دار بوده است.


نیروی هوافضای سپاه که از سال ۸۸ با این نام و قبل از آن با نام نیروی هوایی سپاه فعالیت می کرد، بدون تردید یکی از مهمترین اهرمهای توسعه طلبی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. بهره گیری از انواع موشک های کوتاه برد، میان برد و بلند برد و همچنین شهرهای موشکی زیر زمینی، زمینه دخالتهای این رژیم را در منطقه فراهم کرده است.
نیروی هوافضای سپاه که از سال ۸۸ با این نام و قبل از آن با نام نیروی هوایی سپاه فعالیت می کرد، بدون تردید یکی از مهمترین اهرمهای توسعه طلبی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. بهره گیری از انواع موشک های کوتاه برد، میان برد و بلند برد و همچنین شهرهای موشکی زیر زمینی، زمینه دخالتهای گسترده این رژیم را در منطقه فراهم کرده است.


=== فرمانده نیروی هوافضا: ===
=== فرمانده نیروی هوافضا: ===
خط ۳۱۸: خط ۳۱۸:
فرماندهی عملیات هوایی یک مرکز پشتیبانی است که ماموریت‌های پروازی پشتیبانی را برای سایر نیروهای سپاه انجام می‌دهد. این مرکز شامل سه بخش پروازهای پشتیبانی، ترابری و رزمی و یک بخش بالگردی است.  
فرماندهی عملیات هوایی یک مرکز پشتیبانی است که ماموریت‌های پروازی پشتیبانی را برای سایر نیروهای سپاه انجام می‌دهد. این مرکز شامل سه بخش پروازهای پشتیبانی، ترابری و رزمی و یک بخش بالگردی است.  


1. سپاه از سال ۱۳۶۴ اقدام به تشكيل يگان موشكی كرد و با وارد كردن تكنولوژی از كره شمالی از سال ۱۳۷۲ به ساخت گسترده موشكهای بالستيك با قابليت حمل كلاهك اتمی مبادرت كرد. سپاه در سال ۱۳۷۵ براي گسترش صنايع موشك، سازمان هوا-فضا را در وزارت دفاع ايجاد كرد. كارشناسان كره شمالی، به طور مستمر در ارتباط با سازمان هوا-فضا قرار داشته و در ساخت موشكهای بالستيك به رژيم ياری مي رسانند. موشك يكی از مهمترين ابزارهاي رژيم ایران براي توسعه طلبی و جنگ و مداخله در منطقه است. سپاه علاوه بر صدور انواع موشك به كشورهای منطقه از جمله لبنان، فلسطين، يمن و عراق، در سوريه و لبنان كارخانجات موشك سازی داير كرده است. موشكهای بالستيكی كه از يمن به سوی عربستان پرتاب می‌شود، ساخت سپاه است.
سامانه‌های موشکی:  
 
سامانه‌های موشکی:


سامانه موشکی زمین به زمین ایران به طور انحصاری در اختیار نیروی هوافضای سپاه قرار دارد. این نیرو همچنین دو سامانه موشکی سام ۶ و اچ کیو ۲ را در اختیار دارد. مدیریت این سامانه‌ها که در ساختار پدافندی نیروی هوافضای سپاه قرار دارند، در هماهنگی با «قرارگاه هوایی خاتم‌الانبیا» ارتش انجام می‌شود.
سامانه موشکی زمین به زمین ایران به طور انحصاری در اختیار نیروی هوافضای سپاه قرار دارد. این نیرو همچنین دو سامانه موشکی سام ۶ و اچ کیو ۲ را در اختیار دارد. مدیریت این سامانه‌ها که در ساختار پدافندی نیروی هوافضای سپاه قرار دارند، در هماهنگی با «قرارگاه هوایی خاتم‌الانبیا» ارتش انجام می‌شود.
خط ۳۹۸: خط ۳۹۶:


بزرگترین سپاه استانی است و توسط سرلشکر «محمدرضا یزدی» فرماندهی می‌شود. پس از اعلام تغییرات ساختاری در نیروهای زمینی سپاه پاسداران در سال ۱۳۸۷، این سپاه از طریق ادغام سپاه «محمد رسول‌الله ۲۷» و «سپاه استان تهران» منجر به تشکیل سپاه «ثارالله» شد. این سپاه مسئول هماهنگی و فرماندهی نیروی بسیح - و نیروی زمینی سپاه پاسداران و مسئول امنیت پایتخت است. در زمان مسئولیت «عبدالله عراقی»، این سپاه نقش مهمی در سرکوب اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ داشت و بر اساس حکم شورای عالی امنیت ملی، کنترل شهر تهران را بر عهده گرفت. تا سال ۱۳۹۶، سپاه محمد رسول‌الله زیر نظر قرارگاه ثارالله و تحت فرماندهی جانشین فرمانده سپاه در این قرارگاه بود. قرارگاه ثارالله به طور همزمان فرماندهی سپاه محمد رسول‌الله را به عهده داشت. ولی  پس از حملات تروریستی داعش در تهران در سال ۱۳۹۶، این دو فرماندهی از یکدیگر جدا شدند.
بزرگترین سپاه استانی است و توسط سرلشکر «محمدرضا یزدی» فرماندهی می‌شود. پس از اعلام تغییرات ساختاری در نیروهای زمینی سپاه پاسداران در سال ۱۳۸۷، این سپاه از طریق ادغام سپاه «محمد رسول‌الله ۲۷» و «سپاه استان تهران» منجر به تشکیل سپاه «ثارالله» شد. این سپاه مسئول هماهنگی و فرماندهی نیروی بسیح - و نیروی زمینی سپاه پاسداران و مسئول امنیت پایتخت است. در زمان مسئولیت «عبدالله عراقی»، این سپاه نقش مهمی در سرکوب اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ داشت و بر اساس حکم شورای عالی امنیت ملی، کنترل شهر تهران را بر عهده گرفت. تا سال ۱۳۹۶، سپاه محمد رسول‌الله زیر نظر قرارگاه ثارالله و تحت فرماندهی جانشین فرمانده سپاه در این قرارگاه بود. قرارگاه ثارالله به طور همزمان فرماندهی سپاه محمد رسول‌الله را به عهده داشت. ولی  پس از حملات تروریستی داعش در تهران در سال ۱۳۹۶، این دو فرماندهی از یکدیگر جدا شدند.
سپاه سید الشهدا، تهران:
تحت فرماندهی «حسن حسن‌زاده» اداره می‌شود. این سپاه مسئول فرماندهی تمام پایگاه‌های بسیج در استان تهران، به استثنای پایتخت است. این سپاه پیش از این به مدت کمتر ازیک سال تحت فرماندهی «محمدتقی شاه‌چراغی» و به مدت شش سال به فرماندهی سرلشکر «علی نصیری» اداره می‌شد.


سپاه الغدیر، یزد:
سپاه الغدیر، یزد:
خط ۴۶۷: خط ۴۶۹:
سپاه سلمان، سیستان و بلوچستان: تحت فرماندهی سرتیپ «امان‌الله گشتاسبی» است.  
سپاه سلمان، سیستان و بلوچستان: تحت فرماندهی سرتیپ «امان‌الله گشتاسبی» است.  


سپاه سید الشهدا، تهران:
سپاه شهدا،آذربایجان غربی:  
 
تحت فرماندهی «حسن حسن‌زاده» اداره می‌شود. این سپاه مسئول فرماندهی تمام پایگاه‌های بسیج در استان تهران، به استثنای پایتخت است. این سپاه پیش از این به مدت کمتر ازیک سال تحت فرماندهی «محمدتقی شاه‌چراغی» و به مدت شش سال به فرماندهی سرلشکر «علی نصیری» اداره می‌شد.
 
سپاه شهدا،آذربایجان غربی:


تحت فرماندهی سرتیپ «حبیب شهسواری» است.  
تحت فرماندهی سرتیپ «حبیب شهسواری» است.  
خط ۵۷۲: خط ۵۷۰:
«پایگاه مقاومت بسیج»، کوچک‌ترین واحد بسیج است. «هسته‌های مقاومت» کوچک‌ترین واحد بسیج محسوب می‌شوند ولی با گذشت زمان، «پایگاه‌های مقاومت»، این شکل را به خود گرفتند. با در کنار هم قرار گرفتن ده تا پانزده پایگاه مقاومت، یک «حوزه مقاومت» و با پیوستن ده تا پانزده حوزه مقاومت، یک «ناحیه مقاومت» تشکیل می‌شود.
«پایگاه مقاومت بسیج»، کوچک‌ترین واحد بسیج است. «هسته‌های مقاومت» کوچک‌ترین واحد بسیج محسوب می‌شوند ولی با گذشت زمان، «پایگاه‌های مقاومت»، این شکل را به خود گرفتند. با در کنار هم قرار گرفتن ده تا پانزده پایگاه مقاومت، یک «حوزه مقاومت» و با پیوستن ده تا پانزده حوزه مقاومت، یک «ناحیه مقاومت» تشکیل می‌شود.


بر اساس اساسنامه سازمان بسیج، هر شهر ایران دارای «چند منطقه مقاومت» است که هر منطقه مقاومت، شامل چند «ناحیه مقاومت» می‌شود. تقسیم‌بندی تعداد مناطق و همچنین تعداد ناحیه‌های تحت پوشش هر منطقه، با توجه به وسعت و جمعیت هر شهر صورت می‌گیرد. در حال حاضر ۴۰هزار پایگاه مقاومت در سراسر ایران تحت نظر سازمان بسیج مشغول به فعالیت هستند.
در حال حاضر ۴۰هزار پایگاه مقاومت در سراسر ایران تحت نظر سازمان بسیج مشغول به فعالیت هستند.
 
فرماندهان پایگاه مقاومت از میان اعضای ویژه بسیج انتخاب می‌شوند. در هر پایگاه مقاومت، بسته به وسعت و جمعیت تحت پوشش، ساختار سازمانی تعریف شده که به طور معمول شامل فرمانده، جانشین، مسئول حفاظت اطلاعات و فرماندهان گردان‌های عاشورا و الزهرا و چند معاون است. «رصد و جمع‌آوری اطلاعات»، «امر به معروف و نهی از منکر»، «ترویج و تعمیق فرهنگ دفاع مقدس و تفکر بسیجی» و مشارکت در ماموریت‌های امداد و نجات و برنامه‌های «دفاع محلی»، از سرفصل‌های مهم کاری پایگاه‌های مقاومت است.
 
بخش مهمی از پایگاه‌های بسیج فعال در محلات در کنار مساجد قرار دارند، به نام مسجد مجاور پایگاه معرفی می‌شوند و شوراهای کاری بین مساجد و بسیج تشکیل و فعال می‌شود. اعضای پایگاه بسیج جزو «بسیجیان عادی» محسوب شده و دارای درجه «رزمنده» هستند. بسیجی عادی، کسی است که «حداقل سه ساعت در هفته» در جلسات آموزشی و عقیدتی شرکت می‌کند و «حداقل ۱۲ساعت در ماه در یکی از فعالیت‌های پایگاه بسیج محل، زندگی یا کار یا تحصیل خود، مشارکت کند.» آنها در صورت گذراندن دور‌های آموزشی دفاعی و عقیدتی می‌توانند شامل ارتقای درجه به «رزمجو»، «دریادل» و «مجاهد» را کسب کنند. کسب درجات نظامی می‌تواند به کسب موقعیت بالاتر افراد در پایگاه‌های مقاومت یا انتقال فرد به دیگر نهادهای وابسته به بسیج شود.
 
افراد عضو بسیج همزمان عضو برخی گردان‌های بسیج مانند الزهرا و عاشورا هستند. عضویت در پایگاه‌های بسیج و به‌ویژه فعال بودن در این پایگاه، می‌تواند منجر به کسب امتیازاتی چون «اولویت در استخدام، استفاده از تسهیلات مسکن و وام» و اولویت در استفاده از برخی تسهیلات آموزشی از جمله «سهمیه ویژه رزمندگان» در کنکور دانشگاه‌های سراسری و کاهش دوران خدمت سربازی شود. «سهمیه ویژه رزمندگان» یک امتیاز خاص برای کسانی است که در دوران جنگ ایران و عراق، در جنگ شرکت کرده بودند. آنها و اعضای خانواده‌شان پس از پایان جنگ، دارای سهمیه خاصی برای ورود به دانشگاه بودند. با این حال، پس از جنگ هم این امتیاز خاص برای کسانی که عضو سپاه هستند، ادامه یافته است. مطابق قانون استخدامی سپاه، بسیجیانی که دارای درجه «رزمجو» و بالاتر بوده و ۴ سال به بالا سابقه بسیجی فعال داشته باشند، حق استفاده از سهمیه ویژه رزمندگان برای ورود به دانشگاه را دارند.
 
سازمان بسیج سازندگی: سازمان بسیج سازندگی ۱۷ اردیبهشت سال ۱۳۷۹ به فرمان علی خامنه‌ای تشکیل و جایگزین «جهاد سازندگی» شد.
 
از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۴، «محمود صلاحی»، از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ «مجید خراسانی»،  از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۴، «ابراهیم عزیزی» و از سال ۱۳۹۴ تاکنون، «نعمان غلامی»، فرمانده سازمان بسیج سازندگی بوده‌اند.


نهادهای فضای مجازی:  سابقه ورود جدی بسیج به حوزه اینترنت به پاییز سال ۱۳۸۷ باز می‌گردد. «تولید و عرضه محتوای ارزشی در اینترنت» با راه اندازی «ده‌هزار وبلاگ در ده‌هزار پایگاه بسیج» نخستین گام این پروژه بود که آذر ۱۳۸۷ شروع شد. آموزش‌های مهارت‌های اولیه کامپیوتر و اینترنت و ایجاد وبلاگ، از مهم‌ترین فعالیت‌های این دوران بود. گام دوم این پروژه در سال ۱۳۸۸، تشکیل «شورای سایبری» بسیج بود. این شورا، در نخستین گام، اقدام به آموزش و تربیت «تکاور جنگ سایبری» کرد. هدف از تربیت این گروه، انجام فعالیت‌های خرابکارانه در اینترنت از جمله هک کردن سایت‌ها و ایمیل‌ها بود و رویکرد بسیج در فضای مجازی را وارد فاز تهاجمی کرد. این سلسله فعالیت‌های شبکه‌ای، در طول یک دهه، در قالب نهادهای متعددی، ساماندهی شده است. در حال حاضر در سازمان بسیج، نهادهای متنوعی در حوزه فضای مجازی به فعالیت مشغول هستند که مهم‌ترین آنها عبارتند از مرکز فضای مجازی سراج، و سازمان هنری و رسانه‌ای اوج. به گفته معاون دادستان کل ایران، عبد الصمد خرم آبادی، در سال ۱۳۹۵ تعداد افراد همکار بسیج برای رصد فضای مجازی و گزارش اطلاعات به نهادهای امنیتی و قضایی، ۱۸هزار نفر بوده است.
نهادهای فضای مجازی:  سابقه ورود جدی بسیج به حوزه اینترنت به پاییز سال ۱۳۸۷ باز می‌گردد. «تولید و عرضه محتوای ارزشی در اینترنت» با راه اندازی «ده‌هزار وبلاگ در ده‌هزار پایگاه بسیج» نخستین گام این پروژه بود که آذر ۱۳۸۷ شروع شد. آموزش‌های مهارت‌های اولیه کامپیوتر و اینترنت و ایجاد وبلاگ، از مهم‌ترین فعالیت‌های این دوران بود. گام دوم این پروژه در سال ۱۳۸۸، تشکیل «شورای سایبری» بسیج بود. این شورا، در نخستین گام، اقدام به آموزش و تربیت «تکاور جنگ سایبری» کرد. هدف از تربیت این گروه، انجام فعالیت‌های خرابکارانه در اینترنت از جمله هک کردن سایت‌ها و ایمیل‌ها بود و رویکرد بسیج در فضای مجازی را وارد فاز تهاجمی کرد. این سلسله فعالیت‌های شبکه‌ای، در طول یک دهه، در قالب نهادهای متعددی، ساماندهی شده است. در حال حاضر در سازمان بسیج، نهادهای متنوعی در حوزه فضای مجازی به فعالیت مشغول هستند که مهم‌ترین آنها عبارتند از مرکز فضای مجازی سراج، و سازمان هنری و رسانه‌ای اوج. به گفته معاون دادستان کل ایران، عبد الصمد خرم آبادی، در سال ۱۳۹۵ تعداد افراد همکار بسیج برای رصد فضای مجازی و گزارش اطلاعات به نهادهای امنیتی و قضایی، ۱۸هزار نفر بوده است.


«مرکز فضای مجازی بسیج»:، یک شبکه گسترده اجرایی در حوزه مجازی است که به تولید محتوا برای فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، برگزاری دوره‌های آموزشی، ساخت بازی‌های اینترنتی و انیمیشن، برگزاری همایش‌های فصلی و .... مشغول است. این سازمان در حال گسترش فعالیت خود در حوزه امنیت سایبری و رصد فضای مجازی با هدف تشکیل «لشکر سایبری بسیج» است.  «مرکز تولید و نشر دیجیتال انقلاب اسلامی» موسوم به «متنا»  نهاد تابع مرکز فضای مجازی می باشد در زمینه تولید انیمیشن، بازی های رایانه ای و نرم افزارهای چندرسانه‌ای فعال است. از دیگر نهادهای مجازی وابسته به بسیج سازمان مجازی سراج است.
مراکز سازمان سراج عبارتند از:  
 
مراکز سازمان سراج عبارتند از:


کلینیک ترک اعتیاد مجازی، مرکز تربیت و آموزش، مرکز آینده‌پژوهی، مرکز بازی و سرگرمی، مرکز سرویس و خدمات نرم‌افزاری،مرکز فن‌آوری اطلاعات و هاستینگ، مرکز رسانه‌های اینترنتی یا مرکز داده، مرکز شبکه‌های اجتماعی، مرکز سوادآموزی مجازی، مرکز فعالیت‌های گروهی (اردویی)، مرکز رسانه‌های تصویری
کلینیک ترک اعتیاد مجازی، مرکز تربیت و آموزش، مرکز آینده‌پژوهی، مرکز بازی و سرگرمی، مرکز سرویس و خدمات نرم‌افزاری،مرکز فن‌آوری اطلاعات و هاستینگ، مرکز رسانه‌های اینترنتی یا مرکز داده، مرکز شبکه‌های اجتماعی، مرکز سوادآموزی مجازی، مرکز فعالیت‌های گروهی (اردویی)، مرکز رسانه‌های تصویری


«سازمان هنری رسانه‌ای اوج» از جمله نهادهای وابسته به بسیج است که از سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را شروع کرده است و به طور عمده بر حوزه سینما و تولیدات هنری متمرکز است. در زیرمجموعه این سازمان، «مرکز فیلم و سریال»، «مرکز تولیدات رسانه‌ای بین‌الملل»، «خانه طراحان طرح و گرافیک انقلاب اسلامی»، «خانه طراحان تبلیغات انقلاب اسلامی»، «مرکز هنرهای نمایشی انقلاب اسلامی»، «خانه مستند انقلاب اسلامی»، «خانه فیلم داستانی انقلاب اسلامی»، «خانه پویانمایی (انیمیشن) انقلاب اسلامی»، «مرکز ماوا (ویژه موسیقی) و «خانه سرود انقلاب اسلامی» فعال هستند. از نمونه فعالیت‌های این سارمان، طراحی و نصب بیلبوردهای ضدآمریکایی در دوران مذاکرات هسته‌ای، ساخت کلیپ امیر تتلو روی ناو جماران در خلیج فارس، ساخت فیلم‌های بادیگارد، ایستاده در غبار، به وقت شام و ماجرای نیم‌روز، سریال پایتخت، تولید ۷۰۰ مستند و سرمایه‌گذاری کلان و دامنه‌دار برای ساخت فیلم‌های سینمایی و سریال، را می‌توان اشاره کرد. شبکه تلویزیونی افق نیز محصولات خود را به طور عمده از طریق سازمان اوج تامین می‌کند. سازمان اوج، حامی اصلی «جشنواره فرهنگی هنری عمار» است که جشنواره‌ای شبیه جشنواره فیلم فجر محسوب می‌شود و به تبلیغ و تحسین آثار انقلابی می‌پردازد. به گفته مدیران این موسسه، در زیرمجموعه این سازمان، ۸۰ موسسه فعال هستند و در این موسسه‌ها ۲۶۰۰ نفر فعالیت می‌کنند.
«سازمان هنری رسانه‌ای اوج» از جمله نهادهای وابسته به بسیج است که از سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را شروع کرده است و به طور عمده بر حوزه سینما و تولیدات هنری متمرکز است. در زیرمجموعه این سازمان، «مرکز فیلم و سریال»، «مرکز تولیدات رسانه‌ای بین‌الملل»، «خانه طراحان طرح و گرافیک انقلاب اسلامی»، «خانه طراحان تبلیغات انقلاب اسلامی»، «مرکز هنرهای نمایشی انقلاب اسلامی»، «خانه مستند انقلاب اسلامی»، «خانه فیلم داستانی انقلاب اسلامی»، «خانه پویانمایی (انیمیشن) انقلاب اسلامی»، «مرکز ماوا (ویژه موسیقی) و «خانه سرود انقلاب اسلامی» فعال هستند. از نمونه فعالیت‌های این سارمان، طراحی و نصب بیلبوردهای ضدآمریکایی در دوران مذاکرات هسته‌ای، ساخت کلیپ امیر تتلو روی ناو جماران در خلیج فارس، ساخت فیلم‌های بادیگارد، ایستاده در غبار، به وقت شام و ماجرای نیم‌روز، سریال پایتخت، تولید ۷۰۰ مستند و سرمایه‌گذاری کلان و دامنه‌دار برای ساخت فیلم‌های سینمایی و سریال، را می‌توان اشاره کرد. شبکه تلویزیونی افق نیز محصولات خود را به طور عمده از طریق سازمان اوج تامین می‌کند. سازمان اوج، حامی اصلی «جشنواره فرهنگی هنری عمار» است که جشنواره‌ای شبیه جشنواره فیلم فجر محسوب می‌شود و به تبلیغ و تحسین آثار انقلابی می‌پردازد. به گفته مدیران این موسسه، در زیرمجموعه این سازمان، ۸۰ موسسه فعال هستند و در این موسسه‌ها ۲۶۰۰ نفر فعالیت می‌کنند.
سازمان تربیت بدنی بسیج
سازمان تربیت بدنی یا ورزش بسیج یکی از سازمان‌های باسابقه بسیج است که از سال ۱۳۹۰ به طرز محسوسی به گسترش فعالیت‌های خود پرداخته است. این سازمان با ساخت ۳هزار سالن ورزشی،‌ راه اندازی ۳۲۰ پایگاه استعدادیابی در ۱۴ رشته ورزشی، برای جذب ۳ میلیون عضو ورزشکار برنامه ریزی کرده است. سازمان تربیت بدنی بسیج همچنین حمایت از ۲۸ باشگاه در در لیگ‌های مختلف ورزشی ایران بر عهده دارد.
بسیج اقشار ۲۲گانه
شکل‌گیری «اقشار ۲۲گانه» بسیج پس از تبدیل «نیروی مقاومت بسیج» به «سازمان بسیج مستضعفین» در دستور کار قرار گرفت. گروه‌های مختلف ۲۲ گانه که بخش‌های مختلف جامعه ایران را هدف‌گذاری کرده‌‌اند، به صورت مستقل فعالیت‌های خود را انجام می‌دهند. فرماندهان این سازمان‌ها توسط فرمانده بسیج منصوب می‌شود ولی «سازمان بسیج طلاب» تحت نظر نماینده ولی فقیه در بسیج اداره می‌شود. نکته مهم درباره تشکل بسیج اقشار این است که این سازمان‌ها به طور عمده پس از سال ۱۳۸۸ فعالیت خود را در قالب بسیج اقشار شروع کرده‌اند ولی ریشه‌ها، تشکیلات اولیه و فعالیت‌ها آنها سابقه طولانی در بسیج دارد و به طور عمده در قالب واحدهای سازمانی و منطقه‌ای از ابتدای تشکیل بسیج، فعال بوده‌اند.
سازمان بسیج رسانه، سازمان بسیج جامعه زنان، سازمان بسیج ورزشکاران، سازمان بسیج اصناف، سازمان بسیج مساجد و محلات، سازمان بسیج جامعه پزشکی، سازمان بسیج هنرمندان، سازمان بسیج کارگری، سازمان بسیج اساتید، سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فن‌آوری، سازمان بسیج اردویی، گردشگری و راهیان نور، سازمان بسیج حقوق‌دانان، سازمان بسیج دانش‌آموزی،
سازمان بسیج دانشجویی، در دوره محمد خاتمی ( ۱۳۷۶-۱۳۸۴) با حمایت خامنه‌ایِ و تصویب جایگاه قانونی بسیج، فعالیتش را بر علیه فعالان دانشجویی آغاز کرد.  فعالیت بسیج در این زمینه و به خاطر کمک به قدرت هیئت حاکمه از سوی حکومت مورد تقدیر قرار گرفت و به این منظور در سال ۱۳۷۹ مجلس قانونی را تصویب کرد که به موجب آن دانشگاه‌ها و دانشگاه آزاد اسلامی ملزم به ارائه سهمیه ۴۰ درصدی برای ورود دانشجویان بسیجی فعال شدند.
در دوره ریاست جمهوری «محمود احمدی‌نژاد» فعالیت سیاسی بسیج به طرز چشمگیری افزایش یافت. در جریان اعتراضات سال ۱۳۸۸ نقش بسیج در سرکوب اعتراضات، امتیازات بیشتری از سوی حکومت به سازمان بسیج دانشجویی داده شد. به طور نمونه حکومت سهیه ۴۰ درصدی پذیرش بسیجبان را به دانشگاه‌های دولتی گسترش داد. همچنین روسای سابق سازمان بسیج دانشجوبی به موقعیت‌های سیاسی در حکومت و بویژه نهاد ریاست جمهوری رسیدند. به طور نمونه «علی‌رضا زاکانی» رئیس سابق بسیج دانشجویی به عنوان نماینده به مجلس راه پیدا کرد. نمونه دیگر انتصاب «مهرداد بذرپاش» رئیس سابق سازمان بسیج دانشجویی از سوی احمدی نژاد به سمت «مشاور سازمان ملی جوانان» بود.
سازمان بسیج طلاب و روحانیون، سازمان بسیج عشایری، سازمان بسیج فرهنگیان، سازمان بسیج مداحان، سازمان بسیج مهندسین، سازمان بسیج پیشکسوتان، سازمان بسیج کارمندان
نهادهای علمی تحت نظارت بسیج
دانشکده «مطهری»، در حوزه علوم و فنون فعال است و سال ۱۳۷۰ تاسیس شده است.
«تربیت، آموزش و توانمندسازی فرماندهان و مدیران بسیج» مهم ترین هدف تاسیس این دانشکده اعلام شده است. این دانشکده در طول سال بیش از ۱۰هزار تن از فرماندهان و مدیران بسیج را آموزش می‌دهد.
دانشکده حضرت زینب: این دانشکده که در تهران فعال است، وابسته به «سازمان بسیج جامعه زنان» است. «تولید علوم انسانی و اسلامی در حوزه زنان و خانواده»، «ارتقای بصیرتی و معرفی زنان»، «تربیت دختران همتراز با انقلاب» و «گفتمان‌سازی» از اهداف این دانشگاه اعلام شده است.
دانشکده رسانه: این دانشکده که سال ۱۳۹۶ راه‌اندازی شده، وابسته به «خبرگزاری فارس» است. دانشکده علمی – کاربردی رسانه در ۵ رشته در حوزه کاردانی و ۴ رشته در حوزه کارشناسی به جذب دانشجو پرداخته است. فارغ‌التحصیلان دانشگاه به عنوان نیرو‌های خبرگزاری فارس، وارد این رسانه می‌شوند.
پژوهشکده مطالعات و تحقیقات بسیج: این مرکز مطالعاتی سال ۱۳۶۹ تحت عنوان «مرکز مطالعات ارتش بیست میلیونی» شروع به فعالیت کرد. سال ۱۳۷۲، نام این مرکز به «سازمان تحقیقات و خودکفایی نمسا» تغییر یافت و سال ۱۳۸۱ با عنوان «پژوهشکده مطالعات و تحقیقات بسیج» فعالیت خود را ادامه داد. انجام تحقیقات بنیادی،‌ اثرسنجی برنامه‌ها و فعالیت‌های بسیج و تامین و تولید اطلاعات علمی از جمله ماموریت‌های این پژوهشکده اعلام شده است.


=== قرارگاه‌ها و تشکیلات نظامی وابسته به بسیج ===
=== قرارگاه‌ها و تشکیلات نظامی وابسته به بسیج ===
خط ۶۲۸: خط ۵۸۶:


گردان‌های بیت المقدس از لحاظ ایدولوژیک متعهدتر از گردان عاشورا است.  تعداد گردان‌های بیت‌المقدس در دی‌ماه سال ۱۳۹۴، ۱۵۰۰ گردان اعلام شده است.
گردان‌های بیت المقدس از لحاظ ایدولوژیک متعهدتر از گردان عاشورا است.  تعداد گردان‌های بیت‌المقدس در دی‌ماه سال ۱۳۹۴، ۱۵۰۰ گردان اعلام شده است.
قرارگاه جهاد اقتصادی: این قرارگاه در سال ۱۳۹۲ با ماموریت تحقق اهداف پروژه «اقتصاد مقاومتی» تشکیل شد. «اقتصاد مقاومتی» عنوان راه‌کاری است که توسط خامنه‌ای، برای حل مشکلات اقتصادی ایران اعلام شد. این راه‌کار شامل تلاش برای خودکفایی، توجه به تولید داخلی و کاهش واردات است. قرارگاه «جهاد اقتصادی» در زیرمجموعه «سازمان بسیج سازندگی» فعالیت می‌کند. اجرای طرح‌های کوتاه‌مدت و زودبازده با اولویت روستا‌ها، مناطق محروم و مناطق مرزی با تمرکز بر تولید مواد غذایی و صنایع تبدیلی ، رویکردهای کلی قرارگاه اعلام شده است. شعار این قرارگاه «تبدیل هر خانه به یک کارگاه تولیدی» بوده است. به گفته مسئولان این قرارگاه، در طول سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۴،  این قرارگاه ۲هزار میلیارد تومان اعتبار برای پروژه‌های اجرایی خود جذب کرده و  اکنون تبدیل به یک بنگاه اقتصادی بزرگ شده است. مدیران این قرارگاه مدعی هستند که در این مدت ۱۳۴هزار کارگاه کوچک و مشاغل خانگی‌ راه‌اندازی کرده‌اند.
قرارگاه جواد الائمه: قرارگاه «جوادالائمه» که سال ۱۳۹۶ تشکیل شده، در حوزه آسیب‌های اجتماعی فعال است. برنامه‌ریزی کلان برای امر به معروف و نهی از منکر، رفع مشکلات حاشیه‌نشینی، مبارزه با معضل مصرف موادمخدر، کاهش طلاق،
قرارگاه امام هادی: تابستان سال ۱۳۹۱ با دستور خامنه‌ای، تشکیل شد. «ساماندهی تلاش‌ها برای ارتقای روزافزون توانمندی‌های رزمی و دفاعی بسیجیان»، «هدایت و نظارت بر آموزش‌های نظامی و تمرینات رزمی»، «انجام منظم سلسله رزمایش‌های الی بیت‌المقدس» و افزایش کارآمدی گردان‌های تحت نظر، وظایف این قرارگاه اعلام شده است.
گردان‌های عاشورا: این گردان‌ها که زیر نظر سپاه هر استان فعالیت می‌کنند، کانون ابتدایی بسیج برای جذب نیرو در قالب «بسیجیان عادی» از میان مردان بالای ۱۵سال محسوب می‌شوند. ماموریت اولیه این گردان‌ها، «حفاظت از محلات و کوی و برزن‌ها» و «همکاری در حوادث غیرمترقبه» اعلام شد. مهم‌ترین ماموریت و کاربرد این گردان‌ها، ماموریت‌های امنیتی و مقابله با با ناآرامی‌ها و اعتراضات است. سابقه تشکیل این گردان به ابتدای دهه ۷۰ باز می‌گردد که بروز برخی اعتراض‌های مردمی در شهرهایی چون شیراز،‌ اصفهان و قزوین، ایده راه‌اندازی‌ گشت‌های امنیتی شهری را مطرح و سبب شکل‌گیری این گردان‌ها شد. این گردان به ویژه در استان تهران،‌ در تامین نیروی‌های سرکوب در اعتراض‌های دانشجویی سال‌های ۱۳۷۸ و قیام مردمی سال ۱۳۸۸، نقش موثری داشتند. از سال ۱۳۹۰، گردان‌های عاشورا «پایگاه محور» شدند، به این معنای که هر پایگاه مقاومت بسیج می‌تواند یک گردان عاشورا باشد. تعداد گردان‌های عاشورا در سال ۱۳۹۴، ۴۲۰۰ عدد اعلام شده است. 
گردان‌های الزهرا: این گردان‌ها، کانون ابتدایی سازمان بسیج برای جذب نیرو در قالب «بسیجیان عادی» از میان زنان بالای ۱۵سال محسوب می‌شود. تعداد گردان‌های الزهرا در سال ۱۳۹۴، ۱۸۰۰ گردان اعلام و تمرکز آن بر حوزه‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و جنگ نرم تعریف شده است. این گردان‌ها همچنین در حوزه پشتیبانی و تدارکات رزمایش‌های بسیج نیز فعال هستند.
گردان‌های بیت‌المقدس: ایده مرکزی این گردان، واکنش سریع بر «دفاع در محله» استوار است و «واحد عملیات» این گردان به عنوان یک نهاد رزمی، پشتیبان تامین امنیت در شهرها و روستاها وعملیات‌های ضدشورش محسوب می‌شود.بر اساس تحقیق «سعید گلکار»، پژوهشگر در موضوع بسیج، این گردان از لحاظ ایدولوژیک متعهدتر از گردان عاشورا است.  تعداد گردان‌های بیت‌المقدس در دی‌ماه سال ۱۳۹۴، ۱۵۰۰ گردان اعلام شده است.
گشت‌های محله‌: سابقه تشکیل گشت‌های شهری سازمان بسیج در سراسر کشور به آذرماه سال ۱۳۸۷ باز می‌گردد. ارتقای امنیت محلات و تشکیل ایست‌های بازرسی، مهم‌ترین ماموریت این گشت‌ها اعلام شد. از پاییز سال ۱۳۹۶، سپاه با کاهش ایست بازرسی‌های بسیج، «گشت‌های محله‌ای» را تقویت کرد. دوره‌های آموزشی گشت‌های محله‌ای با نظارت قرارگاه امام هادی برگزار می‌شود. این گشت‌ها، به طور دائم در قالب گروه‌های ۳ تا ۵ نفره به صورت پیاده یا سوار بر موتور در محلات شهرهای مختلف ایران در حال تردد هستند.
قرارگاه جنگ نرم بسیح: این قرارگاه وابسته به معاونت فرهنگی بسیج است و تشکیل آن در سال ۱۳۹۱ اعلام شد. این قرارگاه به منظورساماندهی فعالیت بسیجیان در فضای مجازی راه اندازی شد و در این حوزه در زمینه تشکیل سایتها و وبلاگها، هنر،  ادبیات و رسانه فعال می باشد.


تشکیلات نظامی وابسته به بسیج
تشکیلات نظامی وابسته به بسیج
خط ۶۶۱: خط ۶۰۳:


طبق اساسنامه بنیاد تعاون بسیج، این سازمان از پرداخت مالیات معاف است ولی از سال ۱۳۸۲، این سازمان مشمول قانون مالیات‌های مستقیم شد. همچنین طبق اساسنامه، «در صورت انحلال بنیاد، پس از تصفیه،‌ کلیه اموال و دارایی‌های بنیاد در اختیار ولی‌فقیه قرار می‌گیرد.»
طبق اساسنامه بنیاد تعاون بسیج، این سازمان از پرداخت مالیات معاف است ولی از سال ۱۳۸۲، این سازمان مشمول قانون مالیات‌های مستقیم شد. همچنین طبق اساسنامه، «در صورت انحلال بنیاد، پس از تصفیه،‌ کلیه اموال و دارایی‌های بنیاد در اختیار ولی‌فقیه قرار می‌گیرد.»
در زیرمجموعه این بنیاد، مجموعه‌های متعددی فعال هستند:
موسسه تامین درمان بسیجیان: این موسسه در زمینه «بیمه تامین اجتماعی»، «بیمه تکمیل درمان، عمر و حوادث» فعالیت می‌کند و در ۲۲ استان دارای ۵۰ مرکز درمانی است. اختصاص تسهیلات خاص برای حمایت مالی و درمانی از زوج‌های نابارور بسیجی، چاپ کتاب برای ترویج سبک زندگی اسلامی و آموزش طب
ایرانی-اسلامی، ارايه خدمات درمانی در مراسم‌های ویژه مانند راهپیمایی اربعین از دیگر فعالیت‌های این موسسه است.
موسسه تامین اقلام مصرفی بسیجیان: این موسسه تجاری که دارای فروشگاه‌های زنجیره‌ای متعدد در سراسر کشور است، در حوزه خرید و فروش و عرضه مستقیم کالا به بسیجیان و دیگر شهروندان مشغول به فعالیت است. «فروشگاه تعاونی مصرف بسیجیان» که دارای بیش از ۳۰۰ فروشگاه زنجیره‌ای در سراسر کشور است، مهم‌ترین شبکه توزیع موسسه تامین محسوب می‌شود و علاوه بر فروش نقدی عادی، اجناسی که با کالابرگ به بسیجیان تعلق می‌گیرد را توزیع می کند. فروشگاه‌های زنجیره‌ای «یاس نوین پارسه» مشهور به «فروشگاه یاس» هم از دیگر شبکه‌های مهم این مجموعه است. این مجموعه در سال‌های اخیر در حوزه سبک زندگی اسلامی و تامین پوشاک زنان با تمرکز بر الگوی‌های مدنظر حکومت و تامین جهیزیه برای کمک به افزایش نرخ ازدواج به صورت جدی فعال شده است.
موسسه تامین مسکن بسیجیان: این موسسه از سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را شروع کرده است. موسسه تامین مسکن، در فاز اول فعالیت‌هایش اقدام به تملک زمین به روش‌های مختلف و در فاز دوم با تاسیس تعاونی‌های مسکن مختلف مانند «امید»، «بصیرت»، «ایثارگران»، «منتظران مهدی»، «مهر فجر» و «طلوع یار»، اقدام به اجرای طرح خانه‌سازی برای تامین مسکن بسیجیان کرده است. موسسه تامین مسکن، در ساخت مسجد نیز فعال است. فعالیت‌های این موسسه در زمینه تامین مسکن، در طول دو دهه گذشته با چالش‌ها و حاشیه‌های زیادی مواجه بوده و تعاونی‌های بسیجیان به طور مرتب در حال تغییر نام هستند. بدین سبب رصد و ارزیابی فعالیت‌های آنها بسیار دشوار است. آخرین آمار در دسترس از فعالیت‌های موسسه تامین مربوط به سال ۱۳۸۲ است که در گام اول که یک دوره پنج ساله محسوب می‌شود، اقدام به راه‌اندازی ۱۸۴ تعاونی مسکن و واگذاری بیش از ۳۲ هزار قطعه زمین کرده است.
موسسه خدمات علمی و آموزشی رزمندگان: این موسسه ریشه در «موسسه علمی رزمندگان» دارد که با سرمایه اهدایی ۲۰ میلیون ریالی توسط «خمینی» در سال ۱۳۶۶ تاسیس شد و نسخه بروزشده آن در سال ۱۳۷۵ در زیرمجموعه بنیاد تعاون به فعالیت خود ادامه داد. این موسسه در حوزه‌های «برگزاری کنکورهای آزمایشی، آز‌مون‌های المپیاد، پیشرفت تحصیلی، برگزاری دوره‌های المپیاد، تاسیس و اداره مدرسه و نشر و توزیع کتاب‌های کمک آموزشی» فعال است. در حال حاضر ۵۳ مدرسه با نام‌های «معراج اندیشه» و «خاتم الانبیا» در ۱۳ استان توسط این موسسه اداره می‌شوند. این موسسه همچنین در قالب دو طرح «آیه‌های تمدن» و «جهاد علمی»، برنامه‌های آموزشی هدفمندی را در سطح ملی برای بورسیه کردن دانش‌آموزان پیگیری می‌کند. «طرح حکمت» که ویژه ارايه خدمات علمی، آموزشی به فرزندان پرسنل نیروهای مسلح است هم یکی دیگر از  طرح‌های بزرگی است که این موسسه در آن مشارکت دارد.
موسسه فرهنگی هنری رزمندگان اسلام: این موسسه در زمینه سینما، نمایش​، مهدهای قرآنی و مهدکودک فعال است. در زیرمجموعه‌اش، موسسه فرهنگی و هنری راوی یا «راوی فیلم» با ۳۰ سالن نمایش از موسسات شناخته شده در حوزه سینما بود که از سال ۱۳۹۶ به «انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس» الحاق شد. این انجمن در حال حاضر تحت کنترل سپاه و بسیج، مشغول به فعالیت است. ازدیگر فعالیت‌های موسسه راوی، تولید ساخت فیلم‌های مستند، تدوین آثار مکتوب نظیر کتاب، انجام تحقیقات رسانه‌ای و اجرای پروژه‌های مختلف در حوزه مجازی است.
شرکت حساب‌رسی کوثر: این موسسه، یک سازمان حساب‌رسی داخلی است که وظیف حساب‌رسی برخی از موسسه‌ها و شرکت‌های وابسته به بنیاد تعاون بسیج را برعهده دارد.


بنیاد تعاون بسیج در طول یک‌دهه اخیر با سرمایه‌گذاری گسترده در بازار بورس، صنعت و معدن، خدمات، نفت و پتروشیمی و بانک به یک بازیگر بزرگ تبدیل شده است. رصد فعالیت‌های وابسته به این بنیاد از این نظر دشوار است که این شرکت‌ها به طور دائم در حال خرید و فروش سهام شرکت‌های بزرگ هستند و بنیاد تعاون بسیج احتمالا به دلیل ملاحظات سیاسی و فرار از دام تحریم‌ها، به طور ادواری شرکت‌های تازه سرمایه‌گذاری به بازار وارد می‌کند تا شناسایی آنها دشوار باشد. این شرکت‌ها همچنین در زمینه شفافیت نیز عملکرد بسیار ضعیفی دارند. برخی از مهم‌ترین شرکت‌های زیرمجموعه این بنیاد عبارتند از:
بنیاد تعاون بسیج در طول یک‌دهه اخیر با سرمایه‌گذاری گسترده در بازار بورس، صنعت و معدن، خدمات، نفت و پتروشیمی و بانک به یک بازیگر بزرگ تبدیل شده است. رصد فعالیت‌های وابسته به این بنیاد از این نظر دشوار است که این شرکت‌ها به طور دائم در حال خرید و فروش سهام شرکت‌های بزرگ هستند و بنیاد تعاون بسیج احتمالا به دلیل ملاحظات سیاسی و فرار از دام تحریم‌ها، به طور ادواری شرکت‌های تازه سرمایه‌گذاری به بازار وارد می‌کند تا شناسایی آنها دشوار باشد. این شرکت‌ها همچنین در زمینه شفافیت نیز عملکرد بسیار ضعیفی دارند. برخی از مهم‌ترین شرکت‌های زیرمجموعه این بنیاد عبارتند از:
خط ۷۱۴: خط ۶۴۰:
شرکت مهندسی تکنوتار: این شرکت که سال ۱۳۷۵ تاسیس شده است، یکی از مهم‌ترین شرکت‌های تولید‌کننده دستگاه‌های توزیع سوخت مایع در ایران است و در کلیه زمینه‌های پمپ بنزین فعال است.
شرکت مهندسی تکنوتار: این شرکت که سال ۱۳۷۵ تاسیس شده است، یکی از مهم‌ترین شرکت‌های تولید‌کننده دستگاه‌های توزیع سوخت مایع در ایران است و در کلیه زمینه‌های پمپ بنزین فعال است.


=== نهادهای اجتماعی و فرهنگی تحت نظارت بسیج ===
=== رسانه‌های تحت نظارت بسیج ===
خبرگزاری فارس: «خبرگزاری فارس» به عنوان یکی از بزرگ‌ترین رسانه‌های خبری فعال در ایران، سال ۱۳۸۱ تاسیس شده است و بودجه آن توسط «سازمان بسیج» تامین می‌شود. این خبرگزاری به صورت ۲۴ساعته، اخبار خود را به زبان‌های فارسی، انگلیسی، ترکی و عربی منتشر می‌کند. این خبرگزاری دارای ۳۱ سایت استانی و ۱۷ دفتر است و یک سایت ویژه اخبار افغانستان، «باشگاه فرهنگی و هنری توانا» و «دانشکده رسانه» را تحت پوشش دارد. مدیران این خبرگزاری، این رسانه را «خاکریز مقدم جنگ نرم» توصیف کرده‌اند. خبرگزاری فارس در دهه‌ گذشته، نقش مهمی در هدایت پروژه‌های معطوف به سرکوب فعالان مدنی و رسانه‌ای، منتقدان سیاسی و اجتماعی داشته است و یک بازوی مهم تبلیغاتی برای سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی و قضایی محسوب می‌شود. خبرگزاری فارس همچنین از سال ۱۳۸۷ اقدام به راه‌اندازی «باشگاه آموزش خبرنگاری» کرد که در ادامه به «باشگاه توانا» تغییر نام داده است. این باشگاه وظیفه «فراخوان، جذب و گزینش اولیه» نیرو برای خبرگزاری فارس را برعهده دارد و در حوزه‌های «آموزش مجازی و تولید محتوا» نیز فعال است.
خبرگزاری فارس: «خبرگزاری فارس» به عنوان یکی از بزرگ‌ترین رسانه‌های خبری فعال در ایران، سال ۱۳۸۱ تاسیس شده است و بودجه آن توسط «سازمان بسیج» تامین می‌شود. این خبرگزاری به صورت ۲۴ساعته، اخبار خود را به زبان‌های فارسی، انگلیسی، ترکی و عربی منتشر می‌کند. این خبرگزاری دارای ۳۱ سایت استانی و ۱۷ دفتر است و یک سایت ویژه اخبار افغانستان، «باشگاه فرهنگی و هنری توانا» و «دانشکده رسانه» را تحت پوشش دارد. مدیران این خبرگزاری، این رسانه را «خاکریز مقدم جنگ نرم» توصیف کرده‌اند. خبرگزاری فارس در دهه‌ گذشته، نقش مهمی در هدایت پروژه‌های معطوف به سرکوب فعالان مدنی و رسانه‌ای، منتقدان سیاسی و اجتماعی داشته است و یک بازوی مهم تبلیغاتی برای سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی و قضایی محسوب می‌شود. خبرگزاری فارس همچنین از سال ۱۳۸۷ اقدام به راه‌اندازی «باشگاه آموزش خبرنگاری» کرد که در ادامه به «باشگاه توانا» تغییر نام داده است. این باشگاه وظیفه «فراخوان، جذب و گزینش اولیه» نیرو برای خبرگزاری فارس را برعهده دارد و در حوزه‌های «آموزش مجازی و تولید محتوا» نیز فعال است.


خط ۷۲۴: خط ۶۵۰:


بنیاد روایت فتح: «انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس»، «شهرک سینمایی انقلاب و دفاع مقدس»، «انتشارات روایت فتح و ساقی» و ... زیرمجموعه بنیاد «روایت فتح» هستند. ساخت مستند، تولید تعزیه و تئاتر، برگزاری جشنوار‌های سینمایی و کاریکاتور، برگزاری دوره‌ها و اردوهای آموزشی از جمله فعالیت‌های این بنیاد است. جشنواره‌های ملی «فیلم مقاومت»، «تئاتر مقاومت» و «هنر مقاومت» نیز تحت نظر این بنیاد برگزار می‌شوند. دبیران این جشنواره‌ها به پیشنهاد مدیرعامل بنیاد و با حکم رئيس سازمان بسیج منصوب می‌شوند.
بنیاد روایت فتح: «انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس»، «شهرک سینمایی انقلاب و دفاع مقدس»، «انتشارات روایت فتح و ساقی» و ... زیرمجموعه بنیاد «روایت فتح» هستند. ساخت مستند، تولید تعزیه و تئاتر، برگزاری جشنوار‌های سینمایی و کاریکاتور، برگزاری دوره‌ها و اردوهای آموزشی از جمله فعالیت‌های این بنیاد است. جشنواره‌های ملی «فیلم مقاومت»، «تئاتر مقاومت» و «هنر مقاومت» نیز تحت نظر این بنیاد برگزار می‌شوند. دبیران این جشنواره‌ها به پیشنهاد مدیرعامل بنیاد و با حکم رئيس سازمان بسیج منصوب می‌شوند.
حلقه‌های صالحین: تشکیل «حلقه‌های صالحین» از سال ۱۳۸۷ مطرح شد. این طرح، از سال ۱۳۸۸، به عنوان مهم‌ترین دستورکار بسیج اعلام شد و از آن به عنوان «نسخه اصلی برنامه ریزی استراتژیک فرهنگی جوامع شیعی، برای زمینه‌سازی ظهور منجی عالم بشریت مهدی موعود (عج)» یاد شد. ساختار کلی حلقه‌های صالحین دارای ۸ سطح (بسیج عمومی، بسیج عادی، بسیج فعال، سرگروه، مربی، سرمربی، استاد و مرکز تولید اندیشه اسلامی) بوده و مجمع اساتید حلقه‌های صالحین به صورت فصلی با حضور فرماندهان سپاه، و گاهی در حضور رهبر جمهوری اسلامی تشکیل جلسه داده و دستورات لازم را دریافت می‌کند. بر اساس چارت سازمانی، این ۸ سطح در نهایت منجر به تشکیل «شورای عالی تعلیم و تربیت صالحین» می‌شود. یک حلقه عادی، با حضور ۱۵ تا ۲۰ نفر از اعضای بسیج تشکیل می‌شود و با الگوگیری از نشست‌های حلقه‌ای مساجد صدر اسلام، اعضا روی زمین و به صورت رو در رو، وارد بحث و گفت‌وگو می‌شوند. هر حلقه می‌تواند ۲ ساعت در هفته (حلقه عادی)، تا ۴ ساعت در هفته (حلقه فعال) و یا ۶ ساعت در هفته (حلقه ویژه) جلسه تشکیل دهد. گروه‌های سنی هدف در ۵ سطح ( ۷ تا ۱۱ سال، ۱۲ تا ۱۷سال، ۱۸ تا ۲۹ سال، ۳۰ تا ۵۰ سال و ۵۰ سال به بالا) تعریف شده‌اند.
در جلسات حلقه صالحین که توصیه شده قبل یا بعد از نماز مغرب و عشا برگزار شود، رصد مستمر و دقیق سخنان خامنه‌ای و تحلیل مسائل سیاسی روز و رفع شبهات، دستور کار اصلی تعریف‌شده و سرگروه مجاز است که ارتباطات اعضا را کنترل کند، با محل تحصیل یا کار افراد ارتباط برقرار کند، تکالیف شرعی را به آنها یادآوری کرده و در صورت امکان، جلسات را در منزل اعضا برگزار کند.
«تقید به شنیدن و پیگیری سخنان رهبری»، «شرکت در راهپیمایی و انتخابات» و آمادگی برای حضور در برنامه‌های سپاه مانند اردوهای جهادی، گشت‌های امنیتی و شناسایی افرادی که باید امر به معروف شوند، از اهم وظایف اعضای حلقه‌های صالحین است. اعضای حلقه باید ۳ مرحله را طی کنند. اول جذب شود، بعد مرحله تثبیت را طی کند، «به گونه‌ای است که جدا شدن او از حلقه تربیتی به آسانی صورت نپذیرد.» در این مرحله عضو حلقه صالحین، ۴ گام را طی می‌کند: «تعمیق ارتباطات عاطفی، هویت بخشی، شناخت، آگاهی و بیداری و بستر‌سازی برای رشد.»
مرحله سوم، به مرحله رشد موصوف است و فرد در ۵ فاز عقلانی، عاطفی، اجتماعی، اخلاقی و اعتقادی، آموزش‌های لازم را دریافت می‌کند. در طول دوره‌های آموزشی به طور عمده، کتاب‌های مرتضی مطهری تدریس می‌شوند ولی در مورد آموزش‌های قرآنی و مذهبی، کتاب‌های تفسیر نور (محسن قرائتی)، تفسیر نمونه (ناصر مکارم شیرازی) و تفسیر المیزان (طباطبایی)، میزان الحکمه (محمد محمدی ری شهری) نیز مورد توجه قرار دارند.
اعضا برای مطالعه علاوه بر سایت‌های اختصاصی فعال درباره «طرح صالحین»، می توانند به پایگاه اطلاع رسانی رهبر جمهوری اسلامی و روزنامه جوان هم مراجعه کنند. در این حلقه ها برای گسترش دامنه اعضا، مانند روش عضوگیری در شبکه‌های هرمی، هر یک از اعضا باید بکوشند ۳ تا ۵ نفر دیگر از اعضای عادی، محله، خانواده و ... را تشویق به عضویت در حلقه صالحین کنند. راه اندازی ده‌ها پایگاه اینترنتی، پایگاه ویژه آموزش زندگی، تالارهای گفت و گو پیرامون سبک زندگی، باشگاه خبرنگاران، رادیوی اینترنتی، سامانه پاسخگویی مجازی و ... از دیگر برنامه‌های مرتبط با حلقه صالحین است.
علاوه بر شرکت در کلاس‌های آموزشی، فعالیت‌های جنبی مانند دوره آموزش زبان انگلیسی، برنامه‌های کوهنوردی و ورزشی نیز برای اعضا تدارک دیده شده و برخی از اعضا نیز جذب گردان‌های واکنش سریع موسوم به «بیت المقدس» می‌شوند. این گردان‌ها با ماموریت «دفاع از کوی و برزن، امداد و نجات، مقابله با اغتشاشات، دفاع از مراکز حساس، ایست و بازرسی، کمین و ضدکمین» تشکیل شده‌اند و بر اساس ساختار تعریف شده، «در دسته‌های واکنش سریع حاضر در رزمایش، فرمانده همان سرگروه حلقه صالحین است که بحث‌های ارائه شده در حلقه را در صحنه رزم به نمایش می‌گذارد.»
محمدرضا نقدی، فرمانده وقت بسیج در سال ۱۳۹۳ ادعا کرده‌ است بیش از ۱۵۰هزار حلقه صالحین برای مردان و ۱۰۰هزار حلقه صالحین برای زنان در کل کشور تشکیل شده است. وی همچنین از فعال بودن ۱۵هزار حلقه سرگروه، ۱۳۰۰ حلقه مربی و ۴۶حلقه سرمربی خبر داده است. اعضای گردان‌های عاشورای بسیج از میان اعضای حلقه‌های صالحین انتخاب می‌شوند.


=== [[نیروی قدس سپاه پاسداران|نیروی قدس]] ===
=== [[نیروی قدس سپاه پاسداران|نیروی قدس]] ===
خط ۸۲۴: خط ۷۳۶:
«فرماندهی پدافند سایبری» سپاه که در سال ۱۳۹۳ تاسیس شده است را می‌توان یک سازمان امنیتی در حوزه مجازی توصیف کرد. «نظارت و بررسی جرائم سازمان یافته تروریستی، جاسوسی و اقتصادی و اجتماعی در فضای مجازی»، «مقابله با تخریب نظام فرهنگی و اجتماعی جامعه»، «رصد هتک حرمت و توهین و ارزش‌های انقلابی»، «ارتقای امنیت کاربران فضای مجازی» و «تولید محتوا» از مهم‌ترین دستورکارهای این فرماندهی است. در زیرمجموعه فرماندهی پدافند سایبری، «مرکز بررسی جرایم سازمان یافته سایبری سپاه» و «سایت گرداب» فعال هستند.
«فرماندهی پدافند سایبری» سپاه که در سال ۱۳۹۳ تاسیس شده است را می‌توان یک سازمان امنیتی در حوزه مجازی توصیف کرد. «نظارت و بررسی جرائم سازمان یافته تروریستی، جاسوسی و اقتصادی و اجتماعی در فضای مجازی»، «مقابله با تخریب نظام فرهنگی و اجتماعی جامعه»، «رصد هتک حرمت و توهین و ارزش‌های انقلابی»، «ارتقای امنیت کاربران فضای مجازی» و «تولید محتوا» از مهم‌ترین دستورکارهای این فرماندهی است. در زیرمجموعه فرماندهی پدافند سایبری، «مرکز بررسی جرایم سازمان یافته سایبری سپاه» و «سایت گرداب» فعال هستند.


مرکز بررسی جرائم سازمان یافته سپاه سال ۱۳۸۶ تاسیس شد و به ارتش سایبری هم مشهور شده بود. این مرکز، مدیریت پروژه‌های متعددی چون «مضلین» که شناسایی و تعطیلی سایت‌های پورنوگرافی را در دستور کار داشت و پروژه‌های «فتنه عمیقِ»، «دارکوب» و «مرصاد» که به رصد سایت‌های سیاسی و فرهنگی منتقد و مخالف نظام می‌پرداخت را بر عهده داشت. در نتیجه فعالیت‌ها و گزارش‌‌های این مرکز، ده‌ها نفر از فعالان فضای مجازی و مدیران سایت‌ها بازداشت شدند. فرماندهی پدافند سایبری سپاه همچنین پروژه‌های متعددی را در قالب همکاری یا پیمانکاری با «قرارگاه سایبری خیبر» – که یک قرارگاه سایبری متشکل از نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات، سپاه و وزارت دفاع است-، دانشگاه امام حسین سپاه و شرکت های مرصاد و نصر – که در حوزه هک فعال هستند- انجام داده است.
مرکز بررسی جرائم سازمان یافته سپاه سال ۱۳۸۶ تاسیس شد و به ارتش سایبری هم مشهور شده بود. این مرکز، مدیریت پروژه‌های متعددی چون «مضلین» که شناسایی و تعطیلی سایت‌های پورنوگرافی را در دستور کار داشت و پروژه‌های «فتنه عمیق»، «دارکوب» و «مرصاد» که به رصد سایت‌های سیاسی و فرهنگی منتقد و مخالف جمهوری اسلامی می‌پرداخت را بر عهده داشت. در نتیجه فعالیت‌ها و گزارش‌‌های این مرکز، ده‌ها نفر از فعالان فضای مجازی و مدیران سایت‌ها بازداشت شدند. فرماندهی پدافند سایبری سپاه همچنین پروژه‌های متعددی را در قالب همکاری یا پیمانکاری با «قرارگاه سایبری خیبر» – که یک قرارگاه سایبری متشکل از نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات، سپاه و وزارت دفاع است-، دانشگاه امام حسین سپاه و شرکت های مرصاد و نصر – که در حوزه هک فعال هستند- انجام داده است.


=== سازمان اطلاعات سپاه ===
=== سازمان اطلاعات سپاه ===
خط ۸۷۱: خط ۷۸۳:
۹) در سالهای ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۱ طرحهای آزمایش‌های مربوط به ایمپلوژن (انفجار مقدماتی انفجار هسته‌یی) در پادگان سپاه پاسداران دنبال می‌شد. در سال‌...یک آزمایش اولیه ایمپلوژن در یکی از پادگانهای سپاه واقع در کرمان صورت گرفت. مطابق اظهارات یک شاهد عینی، آنها با استفاده از لوله توپ این آزمایش را انجام دادند. در داخل یک لوله توپ که قطر خارجی آن ۲۵ سانتیمتر بود چند لوله گذاشته بودند به‌طوری‌که قطر لوله داخلی ۶ یا ۷ سانتیمتر بود و سپس مقداری تی.ان.تی را داخل آن گذاشته و دو طرف آن‌را بسته و آزمایش انفجار ایمپلوژن صورت گرفت. آزمایش ایمپلوژن در همین پادگان تا چند سال بعد ادامه داشت تا این‌که در سال‌...این فعالیتها به وزارت دفاع منتقل شد.
۹) در سالهای ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۱ طرحهای آزمایش‌های مربوط به ایمپلوژن (انفجار مقدماتی انفجار هسته‌یی) در پادگان سپاه پاسداران دنبال می‌شد. در سال‌...یک آزمایش اولیه ایمپلوژن در یکی از پادگانهای سپاه واقع در کرمان صورت گرفت. مطابق اظهارات یک شاهد عینی، آنها با استفاده از لوله توپ این آزمایش را انجام دادند. در داخل یک لوله توپ که قطر خارجی آن ۲۵ سانتیمتر بود چند لوله گذاشته بودند به‌طوری‌که قطر لوله داخلی ۶ یا ۷ سانتیمتر بود و سپس مقداری تی.ان.تی را داخل آن گذاشته و دو طرف آن‌را بسته و آزمایش انفجار ایمپلوژن صورت گرفت. آزمایش ایمپلوژن در همین پادگان تا چند سال بعد ادامه داشت تا این‌که در سال‌...این فعالیتها به وزارت دفاع منتقل شد.


=== نهادهای اجتماعی ، فرهنگی و علمی تحت نظارت سپاه ===
=== نهادهای تحت امر سپاه ===
دانشگاه امام حسین در ابتدا در قالب «مرکز آموزش عالی امام حسین» با مجوز «شورای گسترش وزارت فرهنگ و آموزش عالی» شروع به کار کرد و دو‌سال بعد، مجوز تبدیل به یک دانشگاه جامع را دریافت کرد.
 
هیات امنا بر اساس سیاست‌های ابلاغی رهبر جمهوری اسلامی به تعیین سیاست‌های کلی دانشگاه می‌پردازد
 
هیات‌های اندیشه‌ورزی طبق تاکید «آیت‌الله خامنه‌ای» تشکیل شده‌اند.
 
بیمارستان قلب جماران، در خیابان نیاوران، خیابان جماران، کوچه شهید حسنی واقع شده و از مراکز تخصصی قلب محسوب می‌شود و به بیمارستان بقیه‌الله شماره دو نیز شهرت دارد.بیمارستان قلب جماران، در خیابان نیاورا
 
روزنامه «جوان» از سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را شروع کرد. این روزمامه وابسته به دفتر سیاسی سپاه است و هر روز صبح منتشر می‌شود.
 
دفتر سیاسی سپاه:
دفتر سیاسی سپاه:


خط ۸۹۲: خط ۷۹۴:
خبرگزاری تسنیم :
خبرگزاری تسنیم :


از سال ۱۳۹۱ با هدف «اطلاع‌رسانی در زمینه حرکت‌های بیداری اسلامی در سراسر جهان» راه‌اندازی شد. امتیاز این خبرگزاری متعلق به موسسه «آتی‌سازان فرهنگ تسنیم» است.
از سال ۱۳۹۱ با هدف پوشش دادن به اخبار کشورهای مورد هدف در سیاستهای توسعه طلبی رژیم ایران تاسیس شد. امتیاز این خبرگزاری متعلق به موسسه «آتی‌سازان فرهنگ تسنیم» است.


روزنامه جوان:
روزنامه جوان:
خط ۱٬۰۲۴: خط ۹۲۶:
دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله:
دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله:


دانشگاه علوم پزشکی «بقیه الله» در ابتدا به صورت «دانشکده علوم پزشکی» تحت نظر دانشگاه جامع امام حسین مشغول به فعالیت بود. در سال ۱۳۶۹ و در پی برخی تغییرات در ساختار دانشگاه امام حسین، دانشکده علوم پزشکی به صورت مستقل فعالیت خود را شروع کرد. تشکیل این دانشگاه در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۷۳ به تایید رهبر جمهوری اسلامی رسید و در تاریخ ۲۲ دی‌ماه ۱۳۷۴، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به صورت رسمی با تشکیل آن موافقت کرد.
در ابتدا به صورت «دانشکده علوم پزشکی» تحت نظر دانشگاه جامع امام حسین مشغول به فعالیت بود. در سال ۱۳۶۹ و در پی برخی تغییرات در ساختار دانشگاه امام حسین، دانشکده علوم پزشکی به صورت مستقل فعالیت خود را شروع کرد. تشکیل این دانشگاه در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۷۳ به تایید رهبر جمهوری اسلامی رسید و در تاریخ ۲۲ دی‌ماه ۱۳۷۴، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به صورت رسمی با تشکیل آن موافقت کرد.


«آموزش عالی و تخصصی کادر بهداشتی و درمانی مورد نیاز سپاه» و «انجام پژوهش‌های دانشگاهی»، مهم‌ترین ماموریت‌های این دانشگاه است. تمام مراکز آموزش بهداری که در نیروهای چهارگانه سپاه و سازمان بسیج فعال هستند، از نظر علمی وابسته و زیرنظر دانشگاه بقیه‌الله محسوب می‌شوند.
«آموزش عالی و تخصصی کادر بهداشتی و درمانی مورد نیاز سپاه» و «انجام پژوهش‌های دانشگاهی»، مهم‌ترین ماموریت‌های این دانشگاه است. تمام مراکز آموزش بهداری که در نیروهای چهارگانه سپاه و سازمان بسیج فعال هستند، از نظر علمی وابسته و زیرنظر دانشگاه بقیه‌الله محسوب می‌شوند.
خط ۱٬۰۳۳: خط ۹۳۵:


دانشکده علوم پزشکی:
دانشکده علوم پزشکی:
دانشکده  علوم پزشکی بقیه الله از سال ۱۳۷۱ اقدام به پذیرش دانشجو در رشته پزشکی کرده است. در سال‌های ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵ با توجه به نیاز سپاه به کادر درمانی هر ساله حدود ۱۰۰ دانشجوی پزشکی پذیرش شده‌اند و از سال ۱۳۷۵ به بعد هر سال حدود ۳۰ دانشجو می‌پذیرد. این دانشکده شامل دو گروه  آموزشی پایه و  بالینی است. در دانشکده پزشکی دوره‌های فوق تخصص گوارش، نفرولوژی و ریه ارائه می‌شود.


دانشکده داروسازی:
دانشکده داروسازی:
این دانشکده از سال ۱۳۹۲ شروع به پذیرش دانشجو نمود. در سال ۱۳۹۵ رئیس دانشکده «عبدالمجید چراغعلی» اعلام کرد که این دانشکده در رشته «دکترای داروسازی» از میان داوطلبان بسیجی و غیربسیجی بورسیه در کنکور سراسری دانشجو می پذیرد. وی افزود که دانشجویان پذیرفته شده، از مزایا و حقوق کارکنان رسمی نیروهای مسلح برخوردار خواهند شد.


دانشکده بهداشت:
دانشکده بهداشت:
این دانشکده پیش از این به عنوان گروه بهداشت در دانشگاه امام حسین تاسیس شد. در سال ۱۳۷۲ با هدف آموزش پرسنل بهداشتی برای بهداشت نظامی و تامین نیازهای سپاه، همراه با انجام تحقیقات در زمینه سلامتی نظامی راه‌اندازی شد. از سال ۱۳۷۶، این دانشکده شروع به ارائه مدرک کارشناسی ارشد در رشته «سلامت نظامی» و از سال ۱۳۸۴ مدرک کارشناسی ارشد در «تغذیه نظامی» پرداخت. از سال ۱۳۹۰، این دانشکده برای دوره‌های «لیسانس سلامت»، «لیسانس بهداشت حرفه‌ای مهندسی»، لیسانس «مدیریت خدمات بهداشتی» و دوره‌های کارشناسی ارشد در «بهداشت»، از جمله «مهندسی بهداشت محیطم، «سلامت حرفه‌ای» و «سلامت عمومی» دانشجو می پذیرد.


دانشکده پرستاری:
دانشکده پرستاری:
این دانشکده با هدف آموزش نیروی انسانی متخصص «مومن و متعهد انقلابی» با پیشینه نظامی در زمینه پرستاری، به ویژه پزشکی رزمی، برای پاسخگویی به نیازهای نیروهای مسلح (از جمله سپاه پاسداران) و خانواده‌های آن‌ها فعالیت می‌کند.
پژوهشکده طب رزمی، مرکز تحقیقات ژنتیک، مرکز آزمایشگاهی رشد و مرکز تحقیقات علوم رفتاری از دیگر مجموعه‌های مهم زیرمجموعه این دانشگاه محسوب می‌شوند.
بیمارستان قلب جماران:
سابقه تاسیس این بیمارستان به سال ۱۳۶۲ باز می‌گردد. در این سال، با توجه به بیماری قلبی «آیت‌الله روح‌الله خمینی»، با پیگیری«احمد خمینی»، فرزندش و «اکبر هاشمی رفسنجانی»، «سازمان بهداری» سپاه اقدام به راه‌اندازی یک مرکز تخصصی قلب برای مراقبت از رهبر سابق جمهوری اسلامی کرد و این مرکز از سال ۱۳۶۳ راه‌اندازی شد. این مرکز در ابتدا به نام «بیمارستان امام خمینی» شهرت داشت. پس از مرگ آیت‌الله خمینی در سال ۱۳۶۸، سپاه پاسداران اقدام به توسعه این مرکز درمانی کرد. این بیمارستان اکنون با عنوان «قلب جماران» در حوزه‌های جراحی قلب، آنژیوگرافی، اورژانس قلب، رادیولوژی و دندانپزشکی مشغول به فعالیت است. بیمارستان قلب جماران، در خیابان نیاوران، خیابان جماران، کوچه شهید حسنی واقع شده و از مراکز تخصصی قلب محسوب می‌شود و به بیمارستان بقیه‌الله شماره دو نیز شهرت دارد.
بیمارستان نجمیه:
سابقه تاسیس بیمارستان نجمیه به سال ۱۳۰۸ باز می‌گردد که به عنوان نخستین بیمارستان مدرن و خصوصی تهران راه‌اندازی شد. مالک و واقف این بیمارستان، «ملک تاج»، معروف به «نجم السلطنه»، مادر دکتر «محمد مصدق» است. او پس از ساخت بیمارستان با ثروت شخصی خودش، نیمی از تخت‌های بیمارستان را وقف بیماران فقیر کرد و حق نظارت بر بیمارستان را به دخترانش واگذار نمود. این بیمارستان که در فهرست «سازمان اوقاف و امور خیریه» قرار دارد، به سبب برخی حاشیه‌های سیاسی مانند بستری بودن دکتر محمد مصدق در آخرین روزهای حیاتش در این بیمارستان، همواره مورد توجه رسانه‌ها بوده است. بیمارستان نجمیه که در دوران شاه، زیرمجموعه «مرکز پزشکی شاهنشاهی» بود، پس از انقلاب مصادره شد و تحت نظارت سپاه پاسداران قرار گرفت. این بیمارستان، اولین بیمارستان سپاه  پس از انقلاب بود که در ابتدای فعالیت به درمان زخمی‌های جنگ ایران و عراق می‌پرداخت. این بیمارستان یک مرکز درمانی تخصصی در حوزه زنان و زایمان و جراحی داخلی محسوب می‌شود.
بیمارستان بقیه‌الله:
سابقه تاسیس بیمارستان بقیه‌الله به قبل از انقلاب ۱۳۵۷ باز می‌گردد. «شرکت سهامی خاص گروه پزشکی برزویه»، تصمیم به تاسیس چند مرکز درمانی در اراک و تهران می‌گیرد. این گروه موفق می‌شود مرکز اراک را راه‌اندازی و کارهای ساخت و ساز بیمارستان تهران را تا ۸۰درصد پیش ببرد. با وقوع انقلاب اسلامی، مراکز پزشکی اراک و تهران مصادره و در اختیار «بنیاد مستضعفان» قرار می‌گیرد و مدیرعامل این گروه پزشکی نیز از ایران فرار می‌کند. اسفندماه سال ۱۳۶۳، وزیر سپاه در نامه‌ای به آیت‌الله خمینی درخواست می‌کند که سهام متعلق به بنیاد مستضعفان در گروه پزشکی برزویه به سپاه واگذار شود تا بتواند از این مرکز برای درمان زخمی‌های جنگ ایران و عراق استفاده کند. آیت‌الله خمینی با این درخواست موافقت می‌کند. خرداد ۱۳۶۴،‌ اعضای هیات مدیره گروه پزشکی برزویه نامه‌ای به آیت‌الله خمینی می‌شوند و خواستار جلوگیری از تضییع حقوق‌شان می‌شوند. آیت‌الله خمینی به «میرحسین‌ موسوی»، نخست و‌زیر وقت ایران نامه‌ای می‌نویسد و خواستار رسیدگی برای جلوگیری از تضییع حقوق آن‌ها می‌شود ولی اتفاق مهمی رخ نمی‌دهد و بیمارستان در کنترل سپاه باقی‌ می‌ماند.
گروه پزشکی برزویه در سال‌های بعد نیز تلاش‌های خود را ادامه داد و از طریق «دیوان عدالت اداری» تلاش کرد که مراکز پزشکی مصادره‌ شده را بازپس بگیرد ولی به نتیجه نرسید. زمین اولیه این بیمارستان که مصادره شد، ۳هزار متر بود. سپاه پس از تکمیل بخش‌های مختلف  آن را تحت نظر دانشگاه جامع امام حسین برد و بیمارستان توسط دانشکده علوم پزشکی سپاه اداره می‌شد. سال ۱۳۶۸، آیت‌الله خامنه‌ای دستور داد که از بیمارستان برای اهداف آموزشی استفاده شود و همین دستور بستری برای تشکیل دانشگاه علوم‌ پزشکی بقیه‌الله شد. این بیمارستان در حال حاضر با ۶۵۰ تخت و ارائه خدمات به ۵۰۰۰ هزار نفر در روز، یکی از مجموعه‌های عظیم درمانی در تهران محسوب می‌شود. اولویت خدمات‌رسانی این بیمارستان به پرسنل سپاه و بستگان آن‌ها است ولی خدمات عمومی نیز ارائه می‌دهد.


=== فعالیتهای اقتصادی سپاه ===
=== فعالیتهای اقتصادی سپاه ===
خط ۱٬۱۶۱: خط ۱٬۰۳۹:


=== فعالیت سیاسی ===
=== فعالیت سیاسی ===
طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و دستور روح‌الله خمینی و علی خامنه‌ای سپاهیان تا هنگامی که در سازمان سپاه خدمت می‌کنند حق فعالیت در زمینه‌های سیاسی را ندارند. محمدباقر ذوالقدر معاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و در دولت نهم (محمود احمدی نژاد) به سمت معاونت وزارت کشور و معاون امنیتی انتظامی این وزراتخانه منصوب شد. روابط عمومی وزارت کشور اعلام کرد چون سردار ذوالقدر با حکم سید علی خامنه‌ای در سمت «جانشین فرماندهی کل سپاه» فعالیت داشت، با کسب مجوز از وی به سمت جدید منصوب شد.
طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و دستور روح‌الله خمینی و علی خامنه‌ای سپاهیان تا هنگامی که در سازمان سپاه خدمت می‌کنند حق فعالیت در زمینه‌های سیاسی را ندارند. محمدباقر ذوالقدر معاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و در دولت نهم (محمود احمدی نژاد) به سمت معاونت وزارت کشور و معاون امنیتی انتظامی این وزراتخانه منصوب شد. روابط عمومی وزارت کشور اعلام کرد چون سردار ذوالقدر با حکم سید علی خامنه‌ای در سمت «جانشین فرماندهی کل سپاه» فعالیت داشت، با کسب مجوز از وی به سمت جدید منصوب شد. در سالهای اخیر جناح‌های مختلف حکومتی از شرکت فعال عناصر سپاه و بسیج در امر مهندسی انتخابات به همراه یک جناح خاص خبر دادند.


جاسوسی در کویت
جاسوسی در کویت


در ماه مه سال ۲۰۱۰ یک گروه ۷ نفره متهم به جاسوسی برای سپاه پاسداران ایران در کویت دستگیر شدند. روزنامه القبس چاپ کویت به نقل از مقام‌های سازمان‌های اطلاعاتی کویت اعلام نمود که این افراد در وزارت دفاع و وزارت کشور کویت کار می‌کردند و با عکس‌برداری از مراکز حساس نظامی کویت و پایگاه‌های نظامیان آمریکا در این کشور، اطلاعات مربوط به آن مراکز را در اختیار سپاه پاسداران ایران قرار می‌دادند. ۱ روز پس از انتشار این خبر، مقامات ایرانی با «بی پایه و اساس» اعلام کردن این خبر، آن را بخشی از «پروژه سپاه هراسی» دانستند. در پی این اتفاق‌ها تعدادی از نمایندگان مجلس کویت خواستار اخراج سفیر ایران از آن کشور شدند. در ۶ مه ۲۰۱۰ مقامات کویتی حاضر در اجلاس وزرای کشور شورای همکاری خلیج فارس این اتهام را تایید کردند و ادعا نمودند این گروه جاسوسی ایرانی، امنیت دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس را هم خدشه دار کرده‌است.
در ماه مه سال ۲۰۱۰ یک گروه ۷ نفره متهم به جاسوسی برای سپاه پاسداران ایران در کویت دستگیر شدند. روزنامه القبس چاپ کویت به نقل از مقام‌های سازمان‌های اطلاعاتی کویت اعلام نمود که این افراد در وزارت دفاع و وزارت کشور کویت کار می‌کردند و با عکس‌برداری از مراکز حساس نظامی کویت و پایگاه‌های نظامیان آمریکا در این کشور، اطلاعات مربوط به آن مراکز را در اختیار سپاه پاسداران ایران قرار می‌دادند. در پی این اتفاق‌ها تعدادی از نمایندگان مجلس کویت خواستار اخراج سفیر ایران از آن کشور شدند. در ۶ مه ۲۰۱۰ مقامات کویتی حاضر در اجلاس وزرای کشور شورای همکاری خلیج فارس این اتهام را تایید کردند و ادعا نمودند این گروه جاسوسی ایرانی، امنیت دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس را هم خدشه دار کرده‌است.


تروریسم سپاه
تروریسم سپاه


با انتشار اسناد بسیار محرمانه دولت بیل کلینتون، مشخص شد او در تابستان ۱۹۹۹ در پیامی کتبی به محمد خاتمی همتای ایرانی خود، سپاه پاسداران را مسئول بمب‌گذاری برج‌های خبر در عربستان سعودی دانسته و خواستار استرداد متهمین این حادثه بوده‌است. در مقابل دولت وقت ایران اتهام های آمریکا را نادرست و غیر قابل پذیرش می‌خواند و تأکید می‌کند هیچ سازمان وابسته به جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گونه دخالتی در طراحی، پشتیبانی و یا اجرای این بمبگذاری نداشته است. البته ویلیام پری، وزیر دفاع آمریکا در زمان بیل کلینتون، در سال ۲۰۰۷ اعلام کرد به این نتیجه رسیده‌اند که بمب‌گذاری کار القاعده بوده و نه ایران.
با انتشار اسناد بسیار محرمانه دولت بیل کلینتون، مشخص شد او در تابستان ۱۹۹۹ در پیامی کتبی به محمد خاتمی همتای ایرانی خود، سپاه پاسداران را مسئول بمب‌گذاری برج‌های خبر در عربستان سعودی دانسته و خواستار استرداد متهمین این حادثه بوده‌است.  


تحریم‌های بین‌المللی
تحریم‌های بین‌المللی