اعتراضات ۱۳۹۸ ایران: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۲۸: خط ۱۲۸:
در همین رابطه تلوزیون فرانس ۲۴ گزارش داد که ایرانیها اس ام اس‌هایی دریافت می‌کنند و به آنها گفته می‌شود که محل‌های تظاهرات را ترک کنند<ref>تلوزیون فرانس ۲۴</ref>.
در همین رابطه تلوزیون فرانس ۲۴ گزارش داد که ایرانیها اس ام اس‌هایی دریافت می‌کنند و به آنها گفته می‌شود که محل‌های تظاهرات را ترک کنند<ref>تلوزیون فرانس ۲۴</ref>.


خانم مهسا علی‌مردانی تحقیق‌گر از موسسه اینترنت آکسفورد درباره این کار حکومت و اس ام اس هایی که برای تظاهرکنندگان می‌گوید: «بله من در مورد این تاکتیک شنیده‌ام و فکر می‌کنم که برجهای تلکام سعی کرده‌اند موقعیت تلفنهای همراه را مشخص کنند... تا به آنها بگویند که آن مناطق را ترک کنند. این تاکتیک بیشتر برای ایجاد ترس است و به‌طور واقعی برای این نیست که شناسایی کند که چه کسی دقیقاً در این اعتراضات شرکت دارد»<ref>[https://news.mojahedin.org/i/%D9%87%D9%81%D8%AA%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B2-%D9%82%DB%8C%D8%A7%D9%85-%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%B1%DB%8C-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%85-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%82%D8%B7%D8%B9-%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9 هفتمین روز قیام سراسری مردم ایران - قطع اینترنت و استمرار اعتراضها-سایت مجاهد]</ref>.
خانم مهسا علی‌مردانی تحقیق‌گر از موسسه اینترنت آکسفورد درباره این کار حکومت و اس ام اس هایی که برای تظاهرکنندگان می‌فرستد، می‌گوید: «بله من در مورد این تاکتیک شنیده‌ام و فکر می‌کنم که برجهای تلکام سعی کرده‌اند موقعیت تلفنهای همراه را مشخص کنند... تا به آنها بگویند که آن مناطق را ترک کنند. این تاکتیک بیشتر برای ایجاد ترس است و به‌طور واقعی برای این نیست که شناسایی کند که چه کسی دقیقاً در این اعتراضات شرکت دارد»<ref>[https://news.mojahedin.org/i/%D9%87%D9%81%D8%AA%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B2-%D9%82%DB%8C%D8%A7%D9%85-%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%B1%DB%8C-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%85-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%82%D8%B7%D8%B9-%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9 هفتمین روز قیام سراسری مردم ایران - قطع اینترنت و استمرار اعتراضها-سایت مجاهد]</ref>.


==واکنش‌ها به تظاهرات ایران==
==واکنش‌ها به تظاهرات ایران==

نسخهٔ ‏۲۱ نوامبر ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۲۵

الگو:رویداد روز

اعتراضات ۱۳۹۸ ایران
تظاهرات سراسری ایران ۱۳۹۸.JPG
تاریخاز ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸
مکان۱۴۶ شهر ایران
علت‌هاحذف یارانه بنزین و گران شدن آن
هدف‌هاکاهش قیمت‌ها-سرنگونی حکومت جمهوری اسلامی ایران
روش‌هاتظاهرات
طرف‌های درگیری مدنی
مردم ایران
حکومت جمهوری اسلامی ایران (نیروهای امنیتی - نیروی ضد شورش - سپاه- بسیج - نیروی انتظامی)
آمار
ده‌ها هزار نفر
تلفات
کشته(ها)۲۵۱ نفر تا ظهر روز ۳۰ آبان ۱۳۹۸
زخمی‌هابیش از ۳۷۰۰ نفر
بازداشت‌شدهبیش از هفت هزار نفر

اعتراضات ۱۳۹۸ در ایران از روز ۲۴ آبان در اعتراض به گران شدن بنزین آغاز شد. این اعتراضات بعد از ۷ روز همچنان ادامه دارد و به سرعت در بیش از ۱۴۰ شهر گسترش یافت. تا ظهر روز ۲۹ آبان بیش از ۲۵۱ نفر از تظاهرکنندگان در این قیام سراسری توسط پلیس کشته شدند. در میان کشته شده‌ها کودک ۱۳ساله نیز به چشم می‌خورد. در همین رابطه تعداد مجروحین تظاهرات به ۳۷۰۰ نفر رسید. شمار دستگیر شدگان تظاهرات تا کنون ۷۰۰۰ نفر است. بیمارستان‌های بسیاری از شهرها مملو از مجروحین تظاهرات است. در روز ۲۶ آبان‌ ماه زمزمه‌هایی مبنی بر یک طرح دوفوریتی برای توقف طرح گرانی بنزین در مجلس مطرح شد، اما علی خامنه‌ای در سخنانی حمایت خود را از حذف یارانه‌ بنزین اعلام کرد و این طرح را عملا کنار زد. خامنه‌ای همچنین از نیروهای امنیتی خواست به وظایف خود در برقراری امنیت و خاموش کردن تظاهرات عمل کنند.

شمخانی دبیر شورای امنیت ملی رژیم ایران تظاهرات مردم را فعالیت «گروه‌های سازمان‌دهی‌شده از طرف منافقین» و «ضدانقلاب» نامید. شمخانی با اشاره به تظاهرات همزمان در عراق و لبنان با اشاره به تظاهرکنندگان گفت آنها: «با سناریوی از پیش تعیین شده قصد ایجاد مشکل در ایران، عراق، لبنان و برخی دیگر از کشورها را داشتند.»

مردم در ادامه تظاهرات خود در شهرهای مختلف بسیاری از بانک‌ها و خودروهای انتظامی و راهنمایی و رانندگی و پمپ بنزین و مراکز بسیج و سپاه را آتش زدند. حوزه علمیه در دو شهر به آتش کشیده شد. در شهرهای دیگر از جمله شهریار عکس روح الله خمینی و علی خامنه‌ای را به آتش کشیده شد[۱].

آغاز اعتراضات سراسری در ایران

حذف یارانه بنزین
تصویر آتش زدن خودروهای پلیس در شیراز توسط مردم معترض

روز ۲۴ آبان ۱۳۹۸ شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی خبر داد که از امروز قیمت بنزین افزایش پیدا خواهد کرد. تا پیش از این، بنزین غیر سهمیه‌ای لیتری ۱۰۰۰تومان بود.

بر اساس اعلام شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی، بنزین معمولی با قیمت لیتری ۱۵۰۰ تومان و بنزین معمولی و غیرسهمیه‌ای هر لیتر، به ۳ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. در ادامه همین افزایش قیمت، بنزین سوپر که مخصوص ماشین‌های جدید و پیشرفته است لیتری ۳۵۰۰ تومان افزایش پیدا کرد. این سهمیه بندی مشمول تمام وسائل نقلیه بنزین ‌سوز است[۲]. گران شدن بنزین نتیجه‌ی طبیعی اقتصاد ناکارآمد در رژیم ایران بود. رژیم ایران ماهانه میلیون‌ دلار برای تأمین گروه‌های شبه نظامی در سراسر خاورمیانه هزینه می‌کند. سرمایه‌ای که هر سال توسط آقازاده‌ها از ایران خارج می‌شود به میلیاردها دلار می‌رسد. دارایی ۵ هزار و ۴۳۲ نفر از آقازاده تنها در آمریکا ۱۴۸ میلیارد و ۲۶۷ میلیون دلار است. این امور خزانه‌ی ایران را به حدی تحت فشار قرار داده است.

بلافاصله پس از اعلام سه برابر شدن قیمت بنزین در ایران، بسیاری از شهرهای ایران شاهد تجمعات اعتراضی علیه این تصمیم بود. در فیلم‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از روز ۲۴ آبان ۱۳۹۸ شهرهای غرب کشور خصوصا استان خوزستان، دیده شد که تجمعات اعتراضی در این رابطه، شدت یافته است. مردم در شهرهای اهواز، ماهشهر، امیدیه، و بهبهان نسبت به افزایش قیمت بنزین با سر دادن شعارهایی از جمله: «بنزین گران‌تر شده، فقیر فقیرتر شده» تجمعات اعتراضی را آغاز کردند[۳].

در پی تظاهرات مردم تصاویری منتشر شد که در آن مردم عکس سیدعلی خامنه‌ای را آتش زدند و شعارهایی علیه دخالت شبه‌نظامیان ایران در فلسطین و لبنان می‌دادند. در شهرهای دیگر از جمله شهریار بنر انگشتر خمینی و تصویر خامنه‌ای را آتش زدند که هم‌چنان ادامه دارد.

دادستان رژیم ایران محمد جعفر منتظری روز شنیه اعلام کرد که معترضان به افزایش قیمت بنزین اخلالگر هستند. او ضمن تهدید مردم گفت با معترضین برخورد جدی خواهد شد. وی در ادامه تاکید کرد که ریشه اخلالگران در خارج از کشور است و ادعا کرد که آنها «با استفاده از فضای مجازی قصد تحریک مردم را دارند»

منتظری ادامه داد «به موجب قانون، انجام این فعالیت‌ها جرم تلقی می‌شود و نیرو‌های قضایی و انتظامی طبق قانون با خاطیان به طور جدی برخورد می‌کنند»[۴].

قطع شدن اینترنت

بعد از شروع اعتراضات مردم و تظاهرات گسترده در سراسر ایران نسبت به افزایش قیمت بنزین در ۲۴ آبان ۹۸ شورای امنیت ملی دستور قطع اینترنت در سراسر ایران را صادر کرد[۵]. ناظران اینترنت (نت‌بلاکز) که وضعیت اینترنت در جهان را مراقبت می‌کند گفتند که اینترنت در ایران با اختلال روبروشده و تلفن همراه اول، رایتل، ایران‌سل، از روز شنبه عصر خاموش و قطع شده‌اند. آلپ توکر مدیر نت بلاکز اعلام کرد که رژیم ایران شبکه اینترنت در ایران را قطع کرد. همچنین وزارت خارجه آمریکا قطع اینترنت توسط رژیم ایران را محکوم کرد. سفیر آمریکا در آلمان درباره قطع اینترنت توسط رژیم ایران گفت اروپا و آمریکا باید اینترنت را برای مردم ایران باز کنند. وی ادامه داد که ما قابلیت تکنیکی باز کردن اینترنت به روی مردم را داریم[۶].

به گفته سایت نت‌بلاکز، در اثر قطع شدن اینترنت تاکنون ایران سه هزار میلیارد تومان ضرر کرده است.

روزشمار تظاهرات سراسری ۱۳۹۸

شنبه ۲۴ آبان

در روز اول این اعتراضات ۴ نفر از تظاهرکنندگان توسط مأموران پلیس به قتل رسیدند.

بعد از افزایش ۳برابری قیمت بنزین توسط رژیم ایران، مردم در اعتراض به این افزایش قیمت به اعتراض برخاستند و شهرهای مختلف ایران صحنه اعتراض مردم شد. روز شنبه ۲۵ آبان اعتراضات به ویژه در تهران ادامه پیدا کرد.

در زینبیه اصفهان اعتراضات به اوج خود رسید و معترضین اقدام به آتش زدن لاستیک کردند. در این بین نیروهای امنیتی با مردم درگیر شدند. مردم به حوزه علمیه حمله کرده و به آن‌را به آتش کشیدند. شاهین شهر و قهدریجان نیز صحنه اعتراض مردم بود.

پرونده:اعراضات در تبریز به دلیل حذف یارانه بنزین.jpg
اعراضات در تبریز به دلیل حذف یارانه بنزین

شعار مردم در این تظاهرات قابل توجه است که اصل نظام را نشانه گرفتند و شعار می‌دهند: «آسید علی ببخشید، دیگه باید بلند شید»،«سید علی حیا کن، مملکتو رها کن»،«چه اشتباهی کردیم که انقلاب کردیم»، «نه غزه، نه لبنان».

طبق ویدئوهایی که منتشر شده است، روز شنبه در گلشهر کرج یک نفر از معترضین به دست نیروهای امنیتی کشته شد. همچنین در محله معالی‌آباد شیراز نیز یکی دیگر از معترضین به افزایش قیمت بنزین توسط کلانتری گلدشت شیراز هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد. در سیرجان نیز یک نفر توسط شلیک مستقیم مأمورین کشته شد این فرد، روح الله نظری فتح آباد، ۳۷ساله بود، ضمن اینکه شمار زیادی از تظاهر کنندگان نیز مجروح شدند. روح الله نظری در میدان پلیس نفت و در مقابل انبار نفت سیرجان توسط مأموران از ناحیه سر هدف قرار گرفت و جان باخت. به علت اینکه مجروحان اعتراضات در سیرجان زیاد است، بیمارستان سیرجان قادر به پاسخگویی به مجروحین نبود و مجروحان به بیمارستان سیدالشهدای کرمان انتقال داده شدند. در سیرجان همچنین مردم پمپ بنزین را به آتش کشیدند و تظاهرات همچنان ادامه دارد.

یکشنبه ۲۶ آبان

روز یکشنبه اعتراض‌ها و تظاهرات گسترده نسبت به افزایش قیمت بنزین در ایران ادامه پیدا کرد و تظاهرات به بیش از ۵۰ شهر گسترش پیدا کرد. در تظاهرات روز شنبه از سوی پلیس به مردم شلیک شد و تعدادی از مردم کشته و بسیاری نیز مجروح و به بیمارستان منقل شدند.

صبح روز یکشنبه مردم تهران در نقاط مختلف شهر تظاهرات کردند از جمله تهران‌پارس، تهران‌سر، خيابان و ميدان انقلاب و دانشگاه تهران، خيابان مصدق، لاله زار، آرياشهر، خيايان كاشاني، بزرگراه محلاتي، اتوبان نيايش. در برخی از نقاط تظاهرکنندگان خیابان‌ها را مسدود کردند و با سنگ و چوب در مقابل نیروهای رژیم ایستادند. در دانشگاه تهران نیز دانشجویان دست به تظاهرات زدند و شعار می‌دادند «مرگ بر دیکتاتور، اصول گرا اصلاح طلب دیگه تمومه ماجرا، اسلامو پله کردند مردمو ذله کردند، ملت گدائی میکند آقا خدائی میکند و بنزین گرانتر شده ولی فقیه وقیح تر شده».

  • تظاهرات در صادقیه تهران

در صادقیه تهران درگیری مردم با نیروهای انتظامی شدت داشت و در تمام نقاط این منطقه درگیری در کوچه‌ها و خیابانها با نیروی انتظامی ادامه داشت. در نقاط متعددی از این منطقه عکس‌های خامنه‌ای و روحانی آتش زده می‌شد. شهرداری قلعه حسن‌خان و پردیس توسط تظاهرکنندگان آتش گرفت. در همین نقطه یک پایگاه بسیج و بانک نیز توسط مردم آتش گرفت.

  • کشته شدن دو فرمانده سپاه فجر در اعتراضات

صبح روز ۲۶ آبان ۱۳۹۸ هنگامی که دو نفر از فرماندهان سپاه فجر شیراز، مشغول ابلاغ دستور به عناصر تحت فرمان خود، جهت شلیک به تظاهرکنندگان و معترضان بودند، توسط افسر نیروی انتظامی هدف قرار گرفتند و کشته شدند. این عمل افسر نیروی انتظامی باعث جان‌باختن خود وی نیز شد[۷].

دوشنبه ۲۷ آبان

در روز دوشنبه ۲۷ آبان تظاهرات سراسری در بیش از ۱۰۰ شهر ادامه پیدا کرد. شمار جان‌باختگان به ۶۱ نفر رسید و صدها نفر مجروح شدند. در مناطق مختلف ایران در پی تظاهرات گسترده مردم، ۸۰ فروشگاه زنجیره‌ای متعلق به سپاه به آتش کشیده شد. در تهران، اصفهان، سرآسیاب ملارد، بعثت سنندج و دولت آباد کرمانشاه، تخریب‌ صورت گرفت که ۱۷۰ میلیارد تومان خسارت وارد شده است.

  • تظاهرات در یزدانشهر اصفهان

مردم یزدانشهر اصفهان دوشنبه ۲۷ آبان ۹۸، کلیه بانکهای ملی و صادرات همچنین ساختمان شهرداری و حوزه علمیه و قرض‌الحسنه این شهر را به آتش کشیدند. در یزدانشهر اصفهان هنگام درگیری بین مردم و نیروهای سرکوب، معاون کلانتری شهر به همراه یک مأمور به‌دست مردم کشته شدند.

در ملارد یک پاسدار به نام مرتضی ابراهیمی وابسته به نیروی سیدالشهداء تهران در جریان درگیری در تظاهرات توسط تظاهرکنندگان کشته شد[۸].

سه شنبه ۲۸ آبان

سه‌شنبه ۲۸آبان در منطقه صادقیه تهران و تهران پارس تظاهرات مردم به درگیری با نیروهای امنیتی منجر شد و ۲تن از تظاهرکنندگان کشته شدند. در دماوند و شرق تهران نیز تظاهرکنندگان ۶ بانک را آتش زدند.

تا شامگاه ۲۸ آبان ۱۳۹۸ میدان ولیعصر تهران تظاهرات مردم و تجمع جوانان ادامه داشت و مردم دو مرکز شهرداری و ساختمان فرمانداری را به آتش کشیدند.

تظاهرات ۱۳۹۸ ایران
تظاهرات ۱۳۹۸ ایران

در کرج تظاهرات مردم در روز سوم ادامه پیدا کرد و شعارهای مرگ بر دیکتاتور داده می‌شد. بسیاری از مردم توسط نیروهای انتظامی و بسیج و سپاه کشته شدند. در فردیس کرج

شامگاه امروز چند هزار نفر در فردیس کرج تظاهرات می‌کنند، فلکه اصلی فردیس به‌دست مردم افتاده است. مردم تمام خیابان‌ها را بسته‌اند موانع وسط خیابان گذاشته‌اند و سنگر بندی کرده و آتش روشن کرده‌اند. در برخی از نقاط گله‌های پاسداران و مزدوران از برابر مردم فرار می‌کنند.

مزدوران از پشت بامها با کلاش به سمت مردم شلیک می‌کنند. مردم با سنگ و چوب و هر چه در دسترس دارند با نیروهای سرکوبگر مقابله و از خود دفاع می‌کنند. بسیاری از مراکز سرکوب و چپاول این شهرستان به آتش کشیده شده است.

  • تظاهرات در ماهشهر

در پنجمین روز تظاهرات ۲۸آبان ۹۸، مردم در ماهشهر ۶ تن از بسیجیان توسط مردم تظاهرکننده کشته شدند.

در ادامه درگیری بین تظاهرکنندگان و نیروهای انتظامی و سپاه در ماهشهر که شب گذشته شروع شده بود، درگیری مسلحانه شد و نیروهای سرکوب‌گر به‌رغم وارد کردن تانک به صحنه نتوانستند مانع تجمع مردم شوند.

درگیری در ماهشهر به ترتیبی بود که در دوشنبه شب ۲۰ نفر از تظاهرکنندگان به دست نیروهای امنیتی کشته شدند. همچنین ۶ بسیجی نیز در شهرک جراحی کشته شدند. در حرکت مردم از جراحی به ماهشهر تجمع مردم توسط نیروهای امنیتی تیرباران شدند و بسیاری شهید و مجروح شدند. دو تن از کشته شدگان زن بودند.

  • تظاهرات در کرج

سه‌شنبه ۲۸ آبان ۹۸ تظاهرکنندگان معترض یک مرکز بسیج که در سرکوب تظاهرات نقش عمده به عهده داشت را آتش زدند.

گزارش‌هایی که از فردیس کرج به‌دست آمده خبر از به آتش کشیده شدن اداره کل مخابرات این شهر توسط تظاهرکنندگان می‌دهد. مردم تظاهرکننده همچنین مرکز بسیج این شهر را نیز آتش زدند، در این گزارش آمده است که بعد از به آتش کشیده شدن مرکز بسیج، نیروهای بسیج دیگر در پایگاه‌های خود ظاهر نمی‌شوند و به خانه‌های امن پناه بردند.

در شامگاه ۲۷آبان تظاهرکنندگان، اتاق بازرگانی را در بلوار مهرشهر کرج آتش زدند.

طبق گزارش‌هایی که از کرج دریافت شده است در شهر کرج فقط ۲ پمپ بنزین سالم مانده است و حکومت برای جلوگیری از تخریب بانک جلوی ورودی‌های بانک را میله‌ آهنی نصب کرده‌اند.

  • تظاهرات در فریدون‌شهر اصفهان

در فریدون‌شهر اصفهان در تاریخ ۲۸ آبان ۹۸ مردم معترض در تظاهرات، ساختمان شهرداری و دو بانک این شهر را آتش زدند.

  • تظاهرات در کرمانشاه

سه شنبه ۲۸آبان مردم معترض در منطقه بلوار دولت‌آباد و دیزل‌آباد و خیابان مصدق تظاهرات کردند و با مأموران درگیر شدند. بازار کرمانشاه نیز در این روز تعطیل بود. همچنین در همین روز ۳ نفر از مأموران انتظامی و بسیج توسط تظاهرکنندگان کشته شدند و تعدادی از مأمورین نیز مجروح شدند. در کرمانشاه تظاهرکنندگان یک مرکز سپاه و ده‌ها بانک را آتش زدند.

  • تظاهرات در قائمشهر مازندران

دوشنبه ۲۷آبان ۹۸ تظاهرکنندگان در قائمشهر با آتش زدن لاستیک در مرکز شهر شعارهایی علیه حکومت سر دادند. در مقابل نیروهای ضد شورش برای متفرق کردن مردم با ماشین به میان تظاهرکنندگان می‌رفت. نیروهای امنیتی چندین نفر را در این درگیری دستگیر کرد. در ادامه مردم یک بانک را آتش زدند.

در ادامه تظاهرات مردم و درگیری و کشته شدن مردم به‌دست نیروهای امنیتی، در کرمانشاه و شیراز، نیروهای امنیتی به بیمارستانها حمله کردند و مجروحان و اجساد کشته شده‌ها را با خود بردند و برای تحویل جسد به خانواده‌هایشان ۵۰۰هزار تومان تا یک میلیون تومان پول می‌گرفتند.

چهار‌شنبه ۲۹ آبان

  • تظاهرات در شادگان

در پی تظاهرات مردم در شادگان گزارشهایی از طرف سپاه حاکی از این بود که سرهنگ پاسدار صادق منیعات فرمانده سپاه شادگان و یکی از معاونان قاسم سلیمانی توسط مردم به شدت مجروح شد.

  • تظاهرات در شهریار

در تظاهرات ۶ روز اخیر مردم شهریار علیه حکومت، در شهرستان شهریار کل بانک‌ها توسط مردم به آتش کشیده شد. همچنین بسیاری از فروشگاه‌های وابسته به سپاه تخریب شده و پمپ بنزین‌ها توسط راننده تاکسی‌ها به آتش کشیده شد و بسیاری از خیابانها نیز توسط مردم بسته شد.

  • تظاهرات دراسلام‌شهر

در جریان تظاهرات مردم علیه حکومت در اسلامشهر دفتر امام جمعه اسلامشهر، محمد نوروزی، تخریب شد و خودروی وی نیز آتش گرفت. همچنین در اسلامشهر ۹۵ درصد بانک‌ها به طور کامل تخریب شدند.

شیراز

گزارش‌هایی که از شیراز به دست آمده این است که در تظاهرات مردم در این شهر تاکنون ۷۶ بانک توسط مردم به آتش کشیده شد. ساختمان چند طبقه جهاد دانشگاهی نیز توسط تظاهرکنندگان به آتش کشیده شد.

رئیس حوزه علمیه استان فارس، محمد استوار میمندی گفت: به چهار مدرسه علمیه در این استان تعرض شده است و یکی از مدرسه‌های علمیه در شیراز به طور کامل خراب شد.

محمد استوار میمندی درباره حوزه‌های علمیه دیگر شهرهای استان فارس گفت: حوزه شهرستان کازرون آسیب دید و ۳ دستگاه خودرو و ۸ دستگاه موتور و چندین دوچرخه در آتش سوخت و حوزه علمیه بلوار احمدی در جنوب شیراز در آتش تظاهرکنندگان سوخت. حوزه علمیه در حوزه شهر گویم که در حومه شیراز قرار داشت به همراه دو دستگاه خودرو پراید متعلق به طلبه‌ها در آتش سوخت.

ارسال اس ام اس به تظاهرکنندگان از طرف حکومت

در ایام تظاهرات مردم علیه حکومت، رژیم ایران از تاکتیکی برای ایجاد ترس در میان تظاهرکنندگان به تلفن‌های آنان اس ام اس ارسال میکند تا تظاهرکنندگان محل‌ تظاهرات را ترک کنند.

در همین رابطه تلوزیون فرانس ۲۴ گزارش داد که ایرانیها اس ام اس‌هایی دریافت می‌کنند و به آنها گفته می‌شود که محل‌های تظاهرات را ترک کنند[۹].

خانم مهسا علی‌مردانی تحقیق‌گر از موسسه اینترنت آکسفورد درباره این کار حکومت و اس ام اس هایی که برای تظاهرکنندگان می‌فرستد، می‌گوید: «بله من در مورد این تاکتیک شنیده‌ام و فکر می‌کنم که برجهای تلکام سعی کرده‌اند موقعیت تلفنهای همراه را مشخص کنند... تا به آنها بگویند که آن مناطق را ترک کنند. این تاکتیک بیشتر برای ایجاد ترس است و به‌طور واقعی برای این نیست که شناسایی کند که چه کسی دقیقاً در این اعتراضات شرکت دارد»[۱۰].

واکنش‌ها به تظاهرات ایران

تصویری از تظاهرات ۹۸ - تهران - ۲۶ آبان
تصویری از تظاهرات ۹۸ - تهران - ۲۶ آبان

توئیت پمپئو وزیر خارجه آمریکا در حمایت از مردم ایران

وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا شنبه ۲۵ آبان ۹۸ درتوئیتی از تظاهرات مردم ایران حمایت کرد و گفت ایالات متحده با شماست[۱۱].

موضع سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توئیتی به تاریخ شنبه ۲۶ آبان ۹۸ گفت: «در حالی که مردم ایران به جدیدترین بی‌عدالتی رژیم فاسد حاکم اعتراض می‌کنند، ایالات متحده در کنار این مردم که مدتهاست در رنج هستند، می‌ایستد».

مورگان اورتگاس درباره قطع اینترنت توسط رژیم ایران گفت: ما تلاش ها برای قطع اینترنت را محکوم می کنیم. بگذارید آنها [مردم] حرف‌شان را بزنند![۱۲].

بیانیه سخنگوی کاخ سفید در حمایت از تظاهرات مردم ایران

کاخ سفید در تاریخ یکشنبه ۲۷ آبان از تظاهرات مردم ایران حمایت کرد. در بیانیه‌ سخنگوی کاخ سفید آمده است، ایالات متحده استفاده از نیروی مرگبار و محدود کردن شدید ارتباطات علیه تظاهرکنندگان را محکوم می‌کند.

متن کامل بیانیه:

«ایالات متحده از اعتراضات مسالمت‌آمیز مردم ایران بر ضد رژیم - رژیمی که قرار بود آنها را رهبری کند - پشتیبانی می‌کند. ما استفاده از نیروی مرگبار و محدود کردن شدید ارتباطات [توسط جمهوری اسلامی] علیه معترضان را محکوم می‌کنیم. رژیم تهران به گونه‌ای تعصب‌‌آمیز برنامه‌های جنگ‌افزارهای هسته‌ای و موشکی را دنبال و از تروریسم پشتیبانی کرده است. به این ترتیب، این رژیم کاری کرده که یک ملت سربلند، اکنون مایه عبرت دیگران شوند. این نشان می‌دهد وقتی طبقه حاکم مردم خود را رها کند و برای دستیابی به نیرو و ثروت شخصی دست‌‌وپا بزند، چه اتفاقی خواهد افتاد»[۱۳].

مایک پنس معاون رئیس جمهور آمریکا

مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا روز ۳۰ آبان ۹۸ در مورد اعتراضات ایران گفت:

در حالی که مردم ایران به خیابانها برای اعتراض می‌آیند، آخوندها در تهران به استفاده از خشونت و زندانی و سرکوب مردم ادامه می دهند. پیام ایالات متحده روشن است. مردم آمریکا در کنار مردم ایران ایستاده اند.[۱۴]

پولیتیکو

سایت پولتیکو در تاریخ ۱۸ نوامبر مصادف با ۲۷ آبان در مورد اعتراضات ایران نوشت:

سران رژیم ایران با بزرگترین آزمایش بقای خود مواجه هستند. طی چند روز گذشته تظاهر کنندگان، ماشین‌ها ، بانک ها، پمپ بنزین‌ها، ایستگاه‌های پلیس در موجی از نا آرامی که تعادل سران رژیم را بر هم زده به آتش کشیده اند. شمار زیادی کشته شدند. علامت خطر برای سران رژیم  ایران اینست که ناآرامی‌های اخیر در برگیرنده گستره عظیمی از گروههای اجتماعی، منطقه ای و قومی است.

اقتصاد رژیم ایران در حالی‌که تحریم‌های سخت آمریکا متوجه صدور نفت است در حال فروپاشی است.

بسیاری از خبرگزاری‌ها تصاویر خیابان‌های مسدود شده ، ماشین‌های سوخته و جمعیت در حال شعار دادن را مخابره کرده اند.

طبق معمول خامنه‌ای ناآرامی ها را ”توطئه” دشمنان و تظاهر کنندگان را ”اشرار” توصیف کرد.

اکنون که عواقب سالیان بی کفایتی اقتصادی گریبان سران رژیم را گرفته، آنها در تلاش هستند که خود را بی تقصیر جلوه دهند.[۱۵]

اعلام حمایت رهبر اپوزیسیون کانادا از مردم ایران

اندرو شیر، رهبر محافظه کاران و اپوزیسیون کانادا

۳۰ ‌آبان ۱۳۹۸ (21 نوامبر  2019  ساعت 0034)

محافظه کاران در همبستگی با مردم ایران هستند که به نحوی شجاعانه با دولت استبدادی خودشان مبارزه می‌کنند. من کماکان به ترودو (نخست وزیر کانادا) فراخوان می‌دهم که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به‌عنوان یک نهاد تروریستی لیست گذاری کند و تحریم‌های ماگنیتسکی (تحریمهای مربوط به ناقضین حقوق بشر -م) را به ناقضین حقوق بشر در ایران اعمال کند.[۱۶]

تظاهرات ۱۳۹۸ - آبان
حمله به مقر نیروی انتظامی در تهران

شهدا و مجروحین تظاهرات

  • تا بامداد ۲۶ آبان تعداد شهدای تظاهرات سراسری به ۲۷ تن رسید. ۱۴تن در شهریار، ۷ تن در بهبهان، ۲ تن در بهارستان تهران و بقیه شهدا مربوط به شهرهای سیرجان، شیراز، مریوان و خرمشهر بودند.
  • تا شامگاه ۲۶ آبان ۱۳۹۸، ۶۱ نفر از مردم جان‌ باختند. به گفته سازمان مجاهدین خلق، این آمار از تنها از ۱۰ شهر بجز شهرهای شیراز و کرمانشاه، در روزهای ۲۵ و ۲۶ آبان است و آمار واقعی بسیار بیشتر است. طبق گزارش سازمان مجاهدین از قیام مردم ایران تا کنون شمار شهیدان در شهرهای کرج و اطراف آن ۱۹ نفر، شهریار ۱۴نفر، بهبهان ۷ نفر، خرمشهر و مریوان و اصفهان هر کدام ۵ نفر، جوانرود و بهارستان تهران هرکدام ۲ نفر، زرگان اهواز و سیرجان هرکدام یک نفر اعلام شده است[۱۷].
  • تا شامگاه روز ۲۷ آبان ۱۳۹۸ آمار شهدای تظاهرات سراسری در ایران به ۱۵۸تن رسید.[۱۸]
  • تا ظهر روز سه‌شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۸ آمار شهدای تظاهرات سراسری به بیش از ۲۰۰ تن رسید. آمار مجروحین بالغ بر ۳۰۰۰ نفر بود.
  • تعداد جان‌باختگان تظاهرات مردم تا ظهر روز چهارشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۸ به ۲۳۴ تن رسید.
  • آمار جان‌باختگان تظاهرات مردم تا بامداد روز پنج‌شنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۸ به ۲۵۱ تن رسید.

اسامی شهدای تظاهرات

اسامی تعدادی از شهدا که تاکنون توسط مردم شناسایی و ثبت شده‌اند:

لیست اسامی شهدای تظاهرات ۱۳۹۸ ایران
شماره نام شهر شماره نام شهر شماره نام شهر
۱ مینا شیخی تهران ۲۹ خانم عتقی ماهشهر ۵۷ مظفر صیفی سنندج
۲ گلناز سمسامی تهران ۳۰ میثم منیعات خرمشهر ۵۸ شلیر دادوند بوکان
۳ ایمان رسولی اسلامشهر ۳۱ میلاد حمیداوی خرمشهر ۵۹ هیوا نادری بوکان
۴ محسن جعفرپناه اسلامشهر ۳۲ میثم عبدالوهاب عدگی‌پو خرمشهر ۶۰ علی بغلانی سنندج
۵ آرش کهزادی اسلامشهر ۳۳ خالد منیعات خرمشهر ۶۱ روح الله نظری فتح آبادی سیرجان
۶ محمدمهدی حقگوی اسلامشهر ۳۴ علی غزلاوی خرمشهر ۶۲ مهران تاک مریوان
۷ رضا حسن وند شهریار ۳۵ ابراهیم مطوری خرمشهر ۶۳ بهروز ملکی مریوان
۸ ابراهیم محمد پور شهریار ۳۶ هادی قربانی خوزستان ۶۴ شاهو ولیدی مریوان
۹ آزاده ضربی شهریار ۳۷ احمد موسوی جعاوله شوشتر ۶۵ عثمان نادری مریوان
۱۰ مهدی پاپی شهریار ۳۸ علی بغلانی آبادان ۶۶ دانیال استواری مریوان
۱۱ حسین قدمی شهریار ۳۹ .... حطاوی ماهشهر ۶۷ ادریس بیواره مریوان
۱۲ مهدی دائمی شهریار ۴۰ قاسم باوی ماهشهر ۶۸ عثمان احمدی مریوان
۱۳ احسان شیری شهریار ۴۱ محمد خالقی ماهشهر ۶۹ آرین رجبی مریوان
۱۴ میلاد نجهوند شهریار ۴۲ عدنان هلالی ماهشهر ۷۰ حمزه نقدی جوانرود
۱۵ شهریار....... مومنی شهریار ۴۳ مجتبی عبادی ماهشهر ۷۱ یونس هوشنگی جوانرود
۱۶ فاطمه حبیبی بهارستان ۴۴ منصور دریس ماهشهر ۷۲ کاوه رضایی جوانرود
۱۷ گل آقا نوری بهارستان ۴۵ عباس(رضا) عساکره ماهشهر ۷۳ جبار تجاره جوانرود
۱۸ علی بهبودی تهران ۴۶ احمد خواجه آلبوغلی ماهشهر ۷۴ سلمان رحمانی جوانرود
۱۹ محمدرضا عسافی زرگانی اهواز ۴۷ میثم مجدم اهواز ۷۵ کاوه محمدی جوانرود
۲۰ حمزه سواری اهواز ۴۸ محمد خالدی ماهشهر ۷۶ ابراهیم مرادی جوانرود
۲۱ محمد حسین قنواتی بهبهان ۴۹ علی خواجه آلبو علی ماهشهر ۷۷ .... عزیز(کارمند شهرداری) جوانرود
۲۲ مهرداد دشتی زاده بهبهان ۵۰ کلار رسول قویمی شیراز ۷۸ مبین عبداللهی جوانرود
۲۳ احسان عبدالله نژاد بهبهان ۵۱ مهدی نکویی علی آبادی شیراز ۷۹ عمران ولیدی جوانرود
۲۴ محمود دشتی‌زاده بهبهان ۵۲ رضا جعفری شیراز ۸۰ مظفر ظهیری کرمانشاه
۲۵ احمد حشم دار بهبهان ۵۳ مجید هاشمی شیراز ۸۱ نادر بیراموند کرمانشاه
۲۶ شبنم دیانی بهبهان ۵۴ عبدالله قویمی شیراز ۸۲ محمد میرزایی کرمانشاه
۲۷ ....... تدین بهبهان ۵۵ ..... پارسایی شیراز ۸۳ مظفر وطن دوست کرمانشاه
۲۸ فرزاد انصاری (فرزاد تز می‌پور) بهبهان ۵۶ ..... پارسایی شیراز ۸۴ شهرام معینی کرج
۸۵ علی حسینی تبریز

[۱۹]

تعداد شهرهای قیام کننده

تا روز ۲۵ آبان پس از گذشت ۳ روز از تظاهرات قیام مردم در بیش از ۱۰۰ شهر ایران ادامه پیدا کرد.[۲۰][۲۱]

تعداد شهرهای قیام کننده تا کنون

اعتراضات و قیام تا روز ۲۹ آبان ۹۸ و گذشت ۶ روز از تظاهرات، به بیش از ۱۴۰ شهر گسترش پیدا کرده است.

مواضع سازمان مجاهدین خلق ایران

پیام مسعود رجوی ۲۶ آبان ۱۳۹۸

مسعود رجوی رهبر سازمان مجاهدین خلق ایران در پیام شماره ۱۶ درباره تظاهرات مردم گفت:

«لرزه‌های سرنگونی سرتاپای استبداد دینی را درمی‌نوردد

آتش زدن اتوبوس‌ ها در تظاهرات آبان ۱۳۹۸

آتش زدن اتوبوس‌ ها در تظاهرات آبان ۱۳۹۸

شیخ هم‌چون شاه در انتهای راه چاره‌ای جز سرکوب ندارد اما گور خود کَنَــد به دست خود!

اینک لرزه‌های سرنگونی پیش چشم جهان که در ۱۳آبان پس از فرو ریختن "عمق استراتژیک" ولایت در اثنای قیام در عراق و لبنان می‌گفتیم...

سلام و درود بر شهیدان از شهریار و کرج و سیرجان تا بهبهان و از شیراز و مریوان تا خرمشهر و تهران و دیگر شهرها و مناطق ایران. تبریک و تهنیت به عزم جزم خلق قهرمان و کانونها و فرزندان شورشگر آن. خامنه‌ای امروز فرصت داشت عقب بنشیند اما شیخ هم‌چون شاه در انتهای راه چاره‌ای جز سرکوب ندارد. حرف ما و مردم ما هم مانند روزگار شاه خطاب به دژخیم خلق و جلاد قرن این است که: بگیر، ببند، بکش، گور خود کنی به‌دست خود! این منطق خدشه‌ناپذیر تاریخ و تکامل و مبارزات رهائیبخش خلقهاست. به خلیفهٔ فرتوت ارتجاع و سگهای زنجیری و جبهه همدست و پشتیبان که بر سن و سال اشرفیان خرده می‌گرفتند می‌گوییم: بفرمایید اینهم جوانانی که می‌خواستید! شورشگرانی که فقط دیروز بیش از تمام قیام دیماه ۹۶، صدها مرکز سرکوب و غارت حکومت را به آتش کشیدند و در هم کوبیدند. براستی که برایتان جهنمی ساختند. هل مِن مزید؟ تا روز خشم بزرگ خلق و خالق: یَوْمَ نَقُولُ لِجَهَنَّمَ هَلِ امْتَلَأْتِ وَتَقُولُ هَلْ مِن مَّزِیدٍ تا روزی که به دوزخ بگوییم آیا پر شدی و گوید آیا بیش از این هم هست ادامه...

پیام مریم رجوی ۲۹ آبان ۱۳۹۸به تظاهرکنندگان

مریم رجوی رهبر سازمان مجاهدین خلق ایران در پیامی تحت عنوان حمایت از مردم بپا خاسته و پشتیبانی از جوانان شورشگر و کانون‌های شورشی یک وظیفه ملی و میهنی است در پیامی خطاب به مردم ایران گفت:

«سلام به‌ مردم و جوانان شورشگر در ۱۴۴شهر شورشی

هموطنان عزیز

قیام ایران با تقدیم بیش از ۲۰۰شهید سرفراز، اراده آتشین، شکست‌ناپذیر و پیروزمند مردم ایران برای سرنگونی رژیم ولایت فقیه است.

سلام بر شهیدان، فدیه‌ شهرهای شورشی ایران برای فرشته آزادی

سلام بر قلب‌های پر از شور و عشقی که از حرکت باز ایستاد تا قلب قیام برای آزادی هم‌چنان در تپش باشد.

آری گسستن زنجیرهای استبداد و ارتجاع از دست و پای مردم ایران آغاز شده است.

انهدام کاخ ستم و بیداد ولایت فقیه نزدیک است.

امروز نه فقط جامعه و تاریخ ایران بلکه تمام جهان به‌ قیام‌کنندگان ما درود می‌فرستند و آنها را ستایش می‌کنند.

اما خامنه‌ای سردمدار خون‌آشام ارتجاع،‌ در سخنان آشفته‌اش در روز ۲۶ آبان ضمن چند دقیقه درباره آنان ۱۵بار کلمات ناسزای اشرار و شرارت را به کار برد.

اگر قیام و شورش برای به‌زیر کشیدن ولایت فقیه و برقراری آزادی و دموکراسی و برابری شرارت و ناامنی برای نظام آخوندی است،‌ جوانان قیام‌آفرین، کانون‌های شورشی، و همه مجاهدین و مبارزین به‌آن افتخار می‌کنند.

شهرهای شورشی ما، استبداد لرزان و در حال احتضار ولایت فقیه را محاصره کرده‌اند. این محاصره آتشین که از دیماه ۹۶ تاکنون بارها خود را نشان داده، پایان حیات ننگین رژیم را تدارک دیده است» ادامه...

واکنش سران رژیم به تظاهرات

درخواست حسن روحانی برای سرکوب تظاهر کنندگان

حسن روحانی در واکنش به ادامه تظاهرات گسترده چند روز اخیر مردم ایران درباره برخورد با تظاهرکنندگان گفت: دولت «به هیچ عنوان اجازه اغتشاش و ناامنی به هیچ کس نخواهد داد...». روز یکشنبه ۲۶ ابان حسن روحانی در جلسه هیأت دولت ضمن تهدید معترضان گفت: «خودرو در اختیار من است که استفاده کنم نه اینکه راه‌بندان درست کنم. اگر راه‌بندان درست کردم خوشبختانه آن قدر سیستم مانیتور و دوربین داریم که خودرو، پلاک آن و راننده مشخص می‌شود». حسن روحانی درباره تظاهرکنندگان از قوه قضاییه درخواست کرد با کسانی که راه‌ها را بستند و به مراکز پلیس و صدا و سیما و بانک‌ها حمله کردند برخورد کند. وی اقدامات تظاهرکنندگان را غیرقابل تحمل دانست[۲۲].

قدردانی روحانی از سرکوب تظاهرات

حسن روحانی در جلسه‌ای از نیروهای امنیتی به‌دلیل برخورد با تظاهرکنندگان و سرکوب مردم معترض تشکر کرد. وی گفت: «وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، بسیج و همه نیروهای مسلح و نیروی امنیتی که از همه آنها تشکر می کنم. با همه توان تلاش کردند سردسته آدم هایی که دنبال تخریب اموال عمومی بودند را شناسایی کنند، برخی را دستگیر کردند و برخی دیگر را دستگیر خواهند کرد و طبق قانون باید با آنها رفتار شود.»[۲۳].

استعفای چند نماینده مجلس

روز یکشنبه محمد قسیم عثمانی نماینده مجلس از شهر بوکان استعفا داد. محمد قسیم عثمانی در صحبتهای خود در مجلس گفت: قیمت همه چیز به قیمت بنزین وابسته است و وقتی ما راجع به این موضوع مهم کاره‌ای نیستیم و هنگامی که رییس مجلس شورای اسلامی به جای ما تصمیم می‌گیرد پس چه لزومی دارد اینجا حضور داشته باشیم؟

طبق گزارشهای رسیده از رسانه‌ها، نمایندگان شهرهای تهران، کرمانشاه، خمینی شهر و بوکان در مجلس در اعتراض به طرح افزایش قیمت بنزین استعفای خود را آماده کردند[۲۴].

میدان‌داری زنان در تظاهرات

خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران در مطلبی به نقش زنان در میدان‌داری در صحنه‌های تظاهرات اشاره کرد که قابل توجه است در این مطلب گفته شد: «میان داری و میدان داری ویژه زنان در اغتشاشات اخیر، چشمگیر به‌نظر می‌رسد. در نقاط متعدد به‌ویژه حومه تهران، زنان ظاهراً ۳۰تا ۳۵سال، نقش ویژه‌یی در لیدری اغتشاشات به عهده‌ دارند. مشاهدات خبرنگار «صبح نو» نشان می‌دهد که این زنان متحدالپوشش، هر یک وظیفه‌ای جداگانه دارند؛ یکی از شورش‌ها فیلم می‌گیرد، دیگری جلوی خودروها را می‌گیرد و دیگری با تحریک مردم، آنها را به پیوستن به صف اغتشاش‌ها مجاب می‌کند. این‌که چرا در اغتشاشات اخیر، زنان به مهره می‌داندار تبدیل شده‌اند، خود جای سؤال دارد. مهم‌ترین پاسخی که شاید بشود به این سؤال داد این است که حضور پر رنگ زنان، عاملی مهم در تحریک احساسات و عواطف و غیرت جامعه بوده که به‌طور هدف دار به مستمسک برخی جریانهای معاند جهت بسط اعتراضات تبدیل شده است. خشونت طلبان در برخورد با نیروهای امنیتی و انتظامی، حتی از امکانات بیشتری برخوردار هستند. مثلاً در ملارد، رباط کریم، شهریار و اسلامشهر، آشوبگران دارای سلاح گرم نظیر کلاشینکف و نارنجک هستند. داشتن لباس‌های متحدالشکل و ماسک و عینک استخر، مقاومت این افراد در مقابل گاز اشک‌آور را بالا برده است. این افراد از سویی به گاز اشک‌آور دسترسی دارند که به وفور مورد استفاده قرار گرفته است»[۲۵].

خامنه‌ای مسئول گرانی بنزین

علی سعیدی رئیس عقیدتی سیاسی دفتر فرماندهی کل قوا یک روز بعد از سخنرانی خامنه‌ای درباره تظاهرات مردم علیه حکومت گفت، خامنه‌ای مسئولیت تمام هزینه‌های گران کردن قیمت بنزین را پذیرفته است. وی چهارشنبه ۲۹ آبان از تظاهرات مردم علیه این اقدام، به عنوان فتنه ۲۵ آبان نام برد. گستردگی تظاهرات اعتراضی مردم در بیش از ۱۳۰ شهر در کل کشور باعث شد تا حکومت و شخص خامنه‌ای از قیام مردم وحشت کنند و اینترنت کل کشور را قطع کنند و خامنه‌ای مجبور شد در این باره دوبار موضع بگیرد و هر بار معترضان را اشرار و نیروهای دشمن خطاب کرد. و در نهایت علی سعیدی نیز اعلام کرد تمام مسئولیت این اقدام به عهده خامنه‌ای است. سعیدی تظاهرات مردم در این ۶ روز را فتنه ۲۵ آبان نام نهاد[۲۶].

علی شمخانی تظاهرات کار «ضد انقلاب» است

در اعتراضات گسترده‌ای که طی چند روز علیه رژیم ایران انجام گرفت علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی مردم تظاهرکننده و معترض را «گروه‌های سازمان‌دهی‌شده از طرف منافقین» و «ضدانقلاب» نامید.

علی شمخانی یکشنبه ۲۶ آبان در جلسه غیرعلنی مجلس در همین رابطه گفت تظاهرات کار افراد وابسته به ضدانقلاب و شرور است که پول گرفتند تا ایجاد آشوب کنند. شمخانی با اشاره به تظاهرکنندگان گفت که این افراد «با سناریوی از پیش تعیین شده قصد ایجاد مشکل در ایران، عراق، لبنان و برخی دیگر از کشورها را داشتند».

سبک کار معترضین، شبیه به کار مجاهدین خلق

در روزنامه سپاه پاسداران از ویژگیهای تظاهرات آبان‌ماه مردم ایران چنین نوشته شد که خشونتها در تظاهرات سازمان‌یافته بود و اشاره کرده بود که آشوبگران آموزش دیده بودند. روزنامه سپاه همچنین ادامه داد که کار اصلی معترضین در این قیام حمله به مراکز حساس نظامی و انتظامی است. روزنامه سپاه در مقاله‌ای نوشت: «نقش ویژه زنان در قیام و در تهییج جوانان و حمله به مراکز بسیج زنان به سبک کار (زنان مجاهد) شباهت داشت»[۲۷].

آمار تخریب اماکن دولتی توسط مردم در تظاهرات

فرمانده بسیج اعلام کرد که ناآرامی‌های عصر روز شنبه توسط کانون‌های شرارت ایجاد شده است و مجاهدین خلق در کشور دارای هسته‌ هستند.

روزنامه کیهان درباره فعالیت‌های مردم معترض آماری داد که قابل توجه است این روزنامه نوشت: در ناآرامی‌های اخیر۶۰۰ میلیارد تومان به شبکه بانکی کشور خسارت وارد شده است.  ۶۳ شعبه در اصفهان، ۴۰ شعبه در خرم‌آباد، همه بانک‌های فردیس کرج و ۳۰۰ شعبه در تهران

۱۵۰ میلیارد تومان خسارت  به فروشگاه‌های زنجیره‌ای (متعلق به سپاه و نیروی انتظامی) وارد شده است. ۱۸۰ جایگاه سوخت در کشور آتش گرفته و آسیب دیدند. حدود ۸۰ فروشگاه زنجیره‌یی در مناطق مختلف کشور به آتش کشیده شده‌اند از جمله در تهران و اصفهان، سرآسیاب ملارد، بعثت سنندج و دولت‌آباد کرمانشاه که حدود ۱۷۰ میلیارد تومان خسارت داشته است[۲۸].

منابع

  1. اطلاعیه شورای ملی مقاومت-قیام ایران شماره ۷-سایت ایران افشاگر
  2. بهای بنزین آزاد در ایران سه برابر شد-سایت رادیو فردا
  3. افزایش قیمت بنزین؛ شهرهای مختلف ایران صحنه اعتراضات شد
  4. گزارش‌های غیررسمی از کشته شدن «چهار معترض در روز شنبه»
  5. وزیر ارتباطات: پیگیر وصل شدن اینترنت هستیم-سایت رادیو زمانه
  6. قطعی اینترنت در ایران در وحشت از گسترش قیام مردم-سایت مجاهد
  7. اعدام فرماندهان سپاه فجر شیراز توسط یک افسر میهن پرست انتظامی – قیام شگفت‌انگیز-سایت ایران ما
  8. کشته شدن معاون کلانتری ، آتش زدن خانه امام جمعه و حوزه علمیه در شیراز و یزدانشهر-سایت ایران ما
  9. تلوزیون فرانس ۲۴
  10. هفتمین روز قیام سراسری مردم ایران - قطع اینترنت و استمرار اعتراضها-سایت مجاهد
  11. پمپئو خطاب به مردم ایران-سایت رادیو فردا
  12. واکنش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به قطع اینترنت توسط ایران: بگذارید مردم حرف‌شان را بزنند- سایت صدای آمریک
  13. بیانیه سخنگوی کاخ سفید: حمایت از تظاهرات مسالمت آمیز مردم ایران-سایت صدای آمریکا
  14. تویت مایک پنس در حمایت از مردم ایران
  15. سران رژیم ایران با بزرگترین آزمایش بقای خود مواجه هستند - سایت پولیتیکو
  16. حمایت رهبر اپوزیسون کانادا از مردم ایران - تویت اندرو شیر
  17. قيام ايران – شماره 16. گسترش قيام به 107 شهر و ثبت 61 شهيد در 10 شهر، شمار شهيدان بيشتر است-سایت شورای ملی مقاومت
  18. اخبار شامگاهی سیمای آزادی- ۲۷ آبان ۱۳۹۸
  19. در قیام مردم ایران دست کم۲۵۱تن شهید ۳۷۰۰تن مجروح و ۷۰۰۰تن دستگیر شدند/ اسامی ۸۵تن از شهیدان قیام در شهرهای مختلف ایران-سایت مجاهد
  20. قیام ایران به‌رغم سرکوب وحشیانه، با شعارهای مرگ بر دیکتاتور، مرگ بر خامنه‌ای برای سومین روز ادامه می‌یابد-سایت مجاهد
  21. قیام سراسری مردم ایران در بیش از صد شهر - ترس و وحشت نطام ولایت-سایت همبستگی ملی
  22. هشدار روحانی به معترضان: آن قدر دوربین داریم که رانندگان را شناسایی کنیم-سایت رادیو فردا
  23. روحانی: تخریب کنندگان عددی نیستند-سایت یورو نیوز
  24. نماینده بوکان استعفا داد-سایت بهار
  25. ششمین روز قیام سراسری مردم ایران /درگیری در مناطق سیمین و قائمیه اصفهان +عکس و فیلم-سایت مجاهد
  26. خامنه‌ای «تمام هزینه‌های تصمیم اخیر را بر عهده گرفت»؛ اذعان به غافلگیر شدن با اعتراضات-سایت رادیو فردا
  27. روزنامه سپاه پاسداران: قیام‌کنندگان کارشان «حمله به مراکز حساس نظامی و انتظامی» است-سایت مجاهد
  28. روزنامه کیهان