کاربر:Safa/3صفحه تمرین

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۴۰ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
اسماعیل هنیه
اسماعیل عبدالسلام احمد هنیه
اسماعیل هنیه.JPG
زادروززادهٔ ۸ مه ۱۹۶۳
اردوگاه الشاطی غزه
درگذشت۳۱ ژوئیه ۲۰۲۴
تهران
محل زندگیغزه و قطر
ملیتفلسطینی
تحصیلاتفارغ‌التحصیل زبان عربی
از دانشگاهدانشکده تربیت دانشگاه اسلامی غزه
سال‌های فعالیت۱۹۸۸ تا ۲۰۲۴
شناخته‌شده برایجهان عرب و مردم خاورمیانه
نقش‌های برجستهرئیس دفتر سیاسی حماس
تأثیرپذیرفتگانمردم غزه
حزب سیاسیCDU
دینمسیحی
مکتباخوان‌المسلمین

اسماعیل هنیه، با نام کامل اسماعیل عبدالسلام احمد هنیه با کنیه ابو العبد زاده‌ی ۸ می ۱۹۶۳ در اردوگاه الشاطی در غزه درگذشته ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ تهران.

از سیاست‌مداران پیرو حرکت اخوان‌المسلمین در مصر به رهبری شیخ احمد یاسین و رئیس دفتر سیاسی حماس که پس از شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان و ملاقات با سیدعلی خامنه‌ای، توسط موشکی که به محل اقامت او در تهران اصابت کرد کشته شد.

گاهشمار زندگی اسماعیل هنیه

هنیه سال ۱۹۶۲ در اردوگاه پناهندگان الشاطی غزه به دنیا آمد. والدین او پیش از این ساکن روستای الجوره در عسقلان (اشکلون) بودند که در سال ۱۹۴۸ پس از جنگ اعراب و اسرائیل به این اردوگاه گریختند.

هنیه تحصیلات ابتدایی و راهنمایی خود را در مدارس سازمان آنروا، (آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در «خاور نزدیک») در اردوگاه الشاطی غزه طی کرد و تحصیلات دبیرستان را در دانشسرای مذهبی الازهر در غزه تکمیل کرد. سال ۱۹۸۱ وارد دانشگاه اسلامی غزه شد و به عضویت انجمن اسلامی دانشگاه در آمد. از سال ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۴ عضو شورای دانشجویی همین دانشگاه و از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۸۶ رئیس شورای دانشجویی بود. همزمان در دانشگاه اسلامی غزه به تحصیل ادبیات عرب پرداخت و فعالیت سیاسی خود را نیز آغاز نمود. وی با لیسانس زبان عربی از دانشکده تربیت دانشگاه اسلامی غزه فارغ‌التحصیل شد. سال ۱۹۸۷ در اعتراضات موسوم به «انتفاضه» که توسط ابوجهاد از رهبران جنبش فتح سازماندهی و رهبری می‌شد، به دلیل شرکت در اعتراضات مدتی کوتاهی بازداشت شد. با شکل‌گیری حرکت حماس در غزه مجددا به مدت شش ماه زندانی شد. سال ۱۹۸۸ دوباره دستگیر و به سه سال زندان محکوم شد. پس از آزادی در ۱۷ دسامبر سال ۱۹۹۲، اسرائیل او را به همراه رهبران اصلی حماس، عبدالعزیز رنتیسی، محمود زهار و بیش از ۴۱۳ عضو حماس و جهاد اسلامی به جنوب لبنان تبعید کرد.

اقامت یکساله آنها در تبعیدگاه (اردوگاه مرج الزهور) تحت پوشش رسانه‌ای گسترده رسانه‌هایی که سعی در تضعیف رهبری الفتح در جنبش فلسطین داشتند آنها به شهرت رسیدند. هنیه پس از توافق اسلو در دسامبر ۱۹۹۳ به غزه بازگشت و به ریاست دانشگاه اسلامی غزه رسید.

رابطه‌ی نزدیک او با شیخ احمد یاسین جایگاه او را در جریان حماس ارتقاء داد.

پس از آزادی شیخ احمد یاسین در سال ۱۹۹۷ از زندان، اسماعیل هنیه به عنوان رئیس دفتر او منصوب شد و او نماینده حماس در تشکیلات خودگردان فلسطین شد.

گریز از بمباران اسرائیل

در سپتامبر ۲۰۰۳، هنیه و احمد یاسین در یک حمله هوایی اسرائیل به یک ساختمان مسکونی در شهر غزه به طور جزئی زخمی شدند. این دو لحظاتی پیش از برخورد بمب، پس از شنیدن صدای هواپیمای اسرائیلی که نزدیک می‌شد، از ساختمان خارج شده بودند.

اسماعیل هنیه جزئیات عملیات ترور نافرجام خود را این گونه توصیف می‌کند: در تاریخ ۰۶/‌۰۹/‌۲۰۰۳ م. همراه شیخ احمد یاسین به دیدار دکتر مروان ابوراس رفته بودیم. وقتی ناهار را در منزل ایشان میل کردیم، ناگهان یک هواپیمای اف ۱۶ محلی را که در آن بودیم بمباران کرد. سقف فروریخت و همه جا را دود و گرد و خاک فراگرفت. به شکرانه پروردگار موفق شدیم از منزل خارج شویم و خداوند ما و خانواده دکتر ابوراس را نجات داد.

شش ماه بعد، احمد یاسین پس از نماز صبح در حالی که از مسجد خارج می‌شد، هدف حمله هلیکوپترهای جنگی اسرائیلی قرار گرفت و کشته شد.

به گزارش سی‌ان‌ان در آوریل سال ۲۰۰۴ پس از مرگ دو رهبر قبلی حماس، هنیه همراه محمود زهار و سعید صیام، بخشی از «شورای رهبری» مخفی این گروه شبه‌نظامی شد.

اسماعیل هنیه نخست‌وزیر دهمین دولت فلسطینی بود.


او سال‌ها در قطر زندگی می‌کرد و مدت زیادی بود به نوار غزه سفر نکرده بود. اسماعیل هنیه در سال ۲۰۱۷ به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس انتخاب و جانشین خالد مشعل شد. اما نام او سال ۲۰۰۶ پس از پیروزی غیرمنتظره حماس در انتخابات پارلمانی و زمانی که به نخست‌وزیری دولت تشکیلات خودگردان فلسطینی رسید، در رسانه‌ها مطرح شد.



رهبری دولت فلسطینی

در سال ۲۰۰۶ با وجود اینکه محمود زهار مسن‌ترین رهبر ارشد حماس در آن زمان محسوب می‌شد، هنیه رهبری کارزار انتخاباتی حماس برای انتخابات ۲۵ ژانویه را به عهده گرفت. در این انتخابات نامزدهای این گروه ۷۴ کرسی از ۱۳۲ کرسی در شورای قانونگذاری فلسطینی را از آن خود کردند.

در پی این پیروزی محمود عباس رئیس دولت خودگردان فلسطینی از حماس خواست تا دولت جدید تشکیل دهد. اما هفته‌ها مذاکره برای تشکیل ائتلاف با گروه فلسطینی فتح و دیگر جناح‌های فلسطینی شکست خورد و هنیه مجبور شد دولتی عمدتاً متشکل از نیروهای نزدیک به خود و چند تکنوکرات تشکیل دهد.

هنیه هنگام ارائه برنامه دولت خود، از ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا خواست تا تهدیدهایشان را برای قطع کمک به تشکیلات خودگردان فلسطینی عملی نکنند. آنها کمک خود را به نفی خشونت و به رسمیت شناختن اسرائیل از طرف حماس مشروط کرده بودند.

او تأکید کرد که فلسطینی‌ها حق دارند به مبارزه خود برای استقلال ادامه دهند، اما در عین حال گفت که می‌خواهد با میانجی‌های بین‌المللی برای حل مناقشه گفتگو کند. او گفته بود: «دولت ما از هیچ تلاشی برای رسیدن به صلح عادلانه در منطقه، پایان دادن به اشغال و بازستاندن حقوق (فلسطینی‌ها) دریغ نخواهد کرد».


توضیح تصویر،حماس سال ۲۰۰۶ موفق شد در یک کارزار انتخاباتی به رهبری هنیه بیشترین کرسی‌های مجلس فلسطینی را از آن خود کند

سال ۲۰۰۷ زمانی که گردان‌های قسام کنترل امنیتی نوار غزه را به دست گرفتند،‌ محمود عباس،‌ رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، هنیه را برکنار کرد. اما او این تصمیم عباس را نپذیرفت و آن را غیرقانونی خواند. هنیه در آن زمان گفت که دولت او به انجام وظایفش ادامه خواهد داد و «مسئولیت‌های ملی خود در قبال مردم فلسطین را رها نخواهد کرد».

هنیه بعدها خواهان برقراری آشتی فلسطینی با جنبش فتح -به رهبری محمود عباس- شد و بارها اعلام کرد که حاضر است در چارچوب آشتی همه‌جانبه از مقام خود کناره‌گیری کند. او در نهایت دوم ژوئن سال ۲۰۱۴ این کار را کرد و به نفع رامی حمدالله از مقامش کناره گرفت.

در سال ۲۰۱۸، ایالات متحده آمریکا اسماعیل هنیه رهبر سیاسی جنبش اسلامی فلسطینی حماس را به عنوان تروریست طبقه‌بندی کرد و تحریم‌هایی علیه او اعمال کرد.

وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای نوشت: «هنیه ارتباط نزدیکی با شاخه نظامی حماس دارد و حامی مبارزه مسلحانه، از جمله علیه غیرنظامیان بوده است». آمریکا همینطور هنیه را متهم کرد که «در حملات تروریستی علیه شهروندان اسرائیلی دست داشته است».

موضع هنیه در حمله ۷ اکتبر

پس از آغاز حمله ۷ اکتبر حماس موسوم به «طوفان الاقصی»، که در آن بیش از هزار و ۲۰۰ غیرنظامی و نظامی کشته و بیش از ۲۴۰ نفر ربوده شدند، ویدیویی منتشر شد که همه رسانه‌های جهان آن را منتشر کردند. در این ویدیو اسماعیل هنیه در دفتر خود در دوحه با دیگر اعضای بلندپایه این گروه در حال تماشای یکی از کانال‌های عربی دیده شد. تصاویر تلویزیونی نیروهای کتائب عزالدین القسام، شاخه نظامی حماس، را در حال تسخیر خودروهای نظامی اسرائیلی نشان می‌داد. او و همراهانش سپش نماز «شکر» خواندند.


سمت‌های اسماعیل هنیه

اسماعیل هنیه طی سالیان در این سمت‌ها ایفای نقش می‌کرد:

دبیر هیئت امنای دانشگاه اسلامی غزه

مسئول امور اداری دانشگاه اسلامی غزه

مدیر علمی دانشگاه اسلامی غزه

عضو امنای دانشگاه اسلامی غزه

عضو کمیته عالی گفتگوی حماس با بقیه گروه‌های فلسطینی و تشکیلات خودگردان

عضو کمیته عالی پیگیری انتفاضه به نمایندگی از حماس

رئیس دفتر شیخ احمد یاسین

عضو رهبری سیاسی جنبش حماس

عضو هیئت مدیره جمعیت اسلامی غزه

رئیس باشگاه جمعیت اسلامی غزه به مدت ۱۰ سال

خانواده اسماعیل هنیه

اسماعیل هنیه حدود شانزده سالگی با دختر عمویش آمال هنیه ازدواج کرد و آنها صاحب ۱۳ فرزند – هشت پسر و پنج دختر – شدند.

دختران هنیه عبارتند از سنا، متولد ۱۹۸۶، بثینه، متولد ۱۹۸۷، خوله، متولد ۱۹۹۲، لطیفه، متولد ۱۹۹۸ و ساره، متولد ۲۰۰۴.

هشت پسر او عبارت بودند از: عبدالسلام متولد ۱۹۸۱، همام متولد ۱۹۸۳، وسام متولد ۱۹۸۴، معاذ متولد ۱۹۸۵، عاد متولد ۱۹۹۴، حازم متولد ۱۹۹۴ و کشته شده در حمله اسرائیل. امیر متولد ۱۹۹۵ و کشته شده در حمله اسرائیل و محمد متولد ۱۹۹۶ و کشته شده در حمله اسرائیل.


هنیه متأهل و دارای ۱۳ فرزند است که سه نفر از آن‌ها در سال ۲۰۲۴ کشته شدند. در اکتبر ۲۰۲۳ جنگنده‌های ارتش اسرائیل خانه هنیه در شهره غزه را بمباران کردند که طی این حادثه ۱۴ نفر از اعضای خانواده وی از جمله یک برادر و برادرزاده‌اش کشته شدند. در نوامبر ۲۰۲۳، طبق گزارش‌ها، یک نوهٔ او در یک حمله هوایی اسرائیل در شهر غزه کشته شد.در اواخر همان ماه، نوه بزرگش در حمله اسرائیل کشته شد.سه تن از پسران و سه نوه او در حمله هوایی اسرائیل در نوار غزه در ۱۰ آوریل ۲۰۲۴ کشته شدند.


بر اساس گزارش‌های منتشر شده از غزه، پیش از این سه پسر (حازم، امیر و محمد) و سه نوه هنیه، در یک حمله هوایی اسرائیل به نوار غزه در روز چهارشنبه ۲۲ فروردین ۱۴۰۳ کشته شدند. اسرائیل مسئولیت این حمله را برعهده گرفت. در ماه‌های گذشته گزارش‌هایی نیز از کشته شدن برخی دیگر از بستگان هنیه منتشر شد.

منابع